9.4.15

Windows Phone 8.1 update 2 GDR2 stiže ipak za više uređaja

Windows Phone 8.1 (Blue), Concepts1

Windows Phone 8.1 update 2 ili GDR2 je bio planiran za sve Windows Phone 8 uređaje pored WP8.1 update 1 ali Microsoft se izgleda odlučio o bržem razvijanju Windows 10 da bih stigli na vrijeme ispoštovati „ljetni rok“ za RTM. Windows Phone 8.1 GDR2 nismo mnogo spominjali jer do sada nije bilo dovoljno dobrih i pouzdanih informacija, međutim danas je Microsoft učestvovao u razgovoru nakon prezentacije Lumia 640 i 640XL u V. Britaniji na kojoj su odgovorili na neka pitanja vezana za WP8.1 GDR2.

 

Lumia-640XL-Press-collection

Jedno od pitanja je bilo šta će biti da ostalim uređajima jer je kružila glasina da će samo Lumia 640XL i 640 imati WP8.1 GDR2, a ostali da čekaju Windows 10. Microsoft je odgovorio kako će Lumia 735 i 830 također dobiti GDR2 nadogradnju ali datum nisu spominjali.

 

Pored toga nisu ni spominjali hoće li i kad će uopšte ostali uređaji dobiti WP8.1 GDR2 nadogradnju. Windows Phone 8.1 update 2 donosi neke potrebne novosti kao traženje u postavkama, pinovanje postavki na start zaslon, a još jedna novost je poznata tek od jučer, a to je da GDR2 ima podršku i zaštitu protiv krađe uređaja. Tako korisnik može zaključati uređaj nakon krađe pa čak ni Hard reset ili fleširanje novog ROM-a neće pomoći onome ko je ukrao telefon jer će nakon fleširanja tražiti šifru korisničkog emaila, a nju zna samo vlasnik.

 

Pored toga je onemogućeno fleširanje starije verzije operativnog sistema ako je telefon nakon krađe zaključan od strane korisnika. U slučaju da korisnik zaboravi vlastitu šifru postoji i treće riješenje, a to je uz dokaz da ste vlasnik da vam Microsoft pošalje novu šifru s kojom možete otključati telefon.

 

Ova funkcija i zaštita protiv krađe vjerovatno će stići i za Windows 10 tako da je i to dodatno lijepa vijest u Windows svijetu.

 

izvor: Windows Central

31 komentara :

  1. Definitivno se radujem :D. Smo za moj HK region ima da stigne zadnja od svih :D.

    ReplyDelete
  2. Evo idem za Bg i cim sam procitao ovo prosla me muka od ovih nasih puteva...fali mi to pinovanje settingsa samo tako...

    ReplyDelete
  3. Jel zna neko zasto mi trazi da proveri greske na SD kartici svaki put kad upalim telefon ili restartujem ga?

    ReplyDelete
  4. Za Lumiu 930 opet nista.Ovo samo pokazuje kako Microsoft ne vodi racuna o korisnicima koji su dali veci novac za uredjaje.Sramotno

    ReplyDelete
  5. U cemu je problem?! Novac ne odreduje na WP ko je bolji a ko losiji korisnik. Svi korisnici su tretirani isto to pokazuje ova cinjenica da Lumia 930 ako ima bug nece ni dobiti nadogradnju. Ovdje se radi o nadogradnji sistema za koju se jos nista ne zna. Windows 10 se zna da ce doci i u cemu je onda problem? Vi kao korisnik ste platili za telefon sa onim sto jw imao na sebi ne treba biti nezadovoljan sto ce neki drugi korisnici dobiti GDR2 nadogradnju koja je minorna spram Windows 10 jer ce te i vi dobiti Windows 10.

    Ne shvatam to blacenje odmah "Microsoft ovo Microsoft ono..."

    ReplyDelete
  6. Pa 930 je bolji telefon nego 830. Ko je rekao drugacije? Samo radi neke nadogradnje koja je minorna?! Pa i Lumia 535 je imala vise nadogradnji uzastopno koje su ispravljale bagove na teleofnu i je li trebaju korisnici Lumia 930, 1520, 830 i ostali biti ljubomorni?!

    Ja samo kazem prebrzo se leti na pljuvanje Microsoft-a i balkan je poznat po tome da svi znaju sve bolje od svake kompanije svijeta, zasto nase kompanije ne zaposle takve genijalne kadrove u svoje kompanije pa da naprave nesto bolje nego Microsft, Google, Apple?! Zato ja zelim da stopiram takve komentare. Ko zna bolje neka pokaze i ko misli da je to samo dugme obrni tamo i ide nadogradnja on se vara.

    Ali nadogradnja ne odlucuje o tome koji je bolji a koji losiji uredaj inace ne bi ni ja uzimao 1520. Za ono sto sma platio to sam i dobio, sve ovo sada sto dolazi kao GDR2 i Windows 10 nije nama korisnicima niko duzan, a korisnici se ponasaju kao da jeste. A zamolio sam vec par puta tako korisnike neka mi nadu tekst gdje to pise, oficijelni tekst.

    Podrska za softver ne znaci izbacivanje novog softvera, nego znaci podrska u slucaju da nesot ne radi kako je iz paketa doslo. Npr. ako danas zaslon ima dobar prikaz boja i softverskom greskom dode do promjene u kvalitetu koristenja onda se moze traziti nesto, al iza sve sto ide od strane kompanije besplatno korisnicima ne vidim razlog da iko kuka.

    I ponavljam GDR2 je minorna nadogradnja koja ne odreduje nista jer ce svakako svi za koji mjesec dobiti Windows 10. I pored toga neka Lumia korisnici razmisle malo o HTC One M8 High End koji od pocetka nije imao neku ljubav proizvodaca, dobit ce Windows 10 da to stoji, ali ipak sto se tice dodataka kao sto Lumia serija, to mozete pitati HTC i Samsung korisnike koliko imaju od svojih proizvodaca.

    ReplyDelete
  7. Kad se uzima vodeci model podrazumeva se da dobija najnovije nadogradnje.U slucaju Lumie 930 to nije slucaj.Ja sam vlasnik i znam jos vlasnika koji razmisljaju isto kao i ja.Nebi uzimao windows telefon da ne verujem u Microsoft,ali se osecam kao neko ko je pogresio u odabiru marke jer ostali proizvodjaci obracaju vise paznje na vodece uredjaje.

    ReplyDelete
  8. Ali ne razumijem kakve paznje?! ko je od ostalih korisnika i uredaja imao nesto vise nego Lumia 930 do sada?! Lumia 930 ima Lumia Denim i bolju kameru i funkcije nego ostali modeli, u to je ulozeno truda, nije se nasla Lumia Camera 5 na ulici. To je taj trud koji vi spominjete. Trud je i Windows 10, ako trenutno postoji bug da li ste procitali nas clanak o dostupnosti Windows 10? Jeste li vidjeli fotografiju zaslona kakva je greska na Lumia icon i 930?! I sad iskreno pitanje je li zelite tu nadogradnju ma makar bio i takav bagovit zaslon samo da ne bi drugi prije uzivali?! Ponavljam, sve ima svoj razlog zasto je kako je. Ova nadogradnja GDR2 na koju komentiramo vidimo da je minorna i ne znam cemu lose razmisljanje. Paznja je svkaome pruzena, a ne pojedinacno.

    ReplyDelete
  9. Ja ovde govorim kao vlasnik i ne neko ko je neutralan,govorim o stvarima kako ih ja vidim a verujem da tako gledaju i ostali vlasnici.Kad govorimo o trudu on se vidi za ulazne uredjaje ka lumia 520.Ja ga ne vidim za moj uredjaj.Kamera i hardver je ono sto sam kupio,a nadogradnja softvera ono sto ocekujem.

    ReplyDelete
  10. Meni samo nije jasno, dali kad se kaze da ce biti za lumiu 735 da ce biti i za 730?Msm ja imam 730, zato pitam.

    ReplyDelete
  11. Bokifireman09 April, 2015

    Pa ima neka greska na kartici i meni se to desavalo iz ne znam kojih razloga,najbolje na pc prebaci slike i ostale tebi bitne stvari resetu fon i kad bude trazilo skenirenje,skeniraj i ispravice se,greske

    ReplyDelete
  12. Pa Lumia 520 nije nista vise dobila neog Lumia 930. Ulozen je trud u Lumia 930 samo sto ga vi ne vidite. Iskreno, Lumia camera 5 je trud koji vi zahtjevate od Microsofta jer Lumia 930 nije dosla standardno sa tom kamerom niti sa Lumia Denim, i to je trud. Lumia 520 i ostali nemaju nista od Lumia Denim nadogradnje. A nadogradnja softvera korisnik ponavljam pronadite mi negdje da pise da je neko duzan da pruza nadogradnje?! Nigdje to ne pise nego su korisnici to izmislili pravilo kao "duzni su mi". jesu ako telefon ne radi kako je prvobitno namjenjen da radi. A ako je prvobitno dosao sa Windows Phone 8.0 i sada dobio 8.1 i dobit ce 10 gdje jetu problem?! Ne vidim uopste razloga za pljuvanje na Microsoft ili na bilo sta.

    ReplyDelete
  13. Vjerujte da iskreno ne znamo. Kada saznamo vise detalja napisat cemo jos jedan clanak.

    ReplyDelete
  14. Nije toliko ni potrebna GDR2 iskreno...nzm zasto bi se iko ljutio...meni je svejedno dal cekam za GDR2 ili za Win10

    ReplyDelete
  15. Vidim i na stranici je novi logo :) Ali Tile-razmak bi morao biti plavi ili crni kao i pozadina, za potpuni dojam :)

    ReplyDelete
  16. Naravno, svi bi mi voljeli, i clanak iznad vidim da je izazvao pogresno misljenje. Ne znaci da nece ostali dobiti, nego da su to informacije trenutne. Mislio sma da se podrazumijeva iz teksta. A zar nije tile razmak u boji pozadine?! :(

    ReplyDelete
  17. A trebao sam objaviti jos jednom clanak o temama na stranici... na slici ispod se vidi link do njih. Tu oko zute imaju i crvena i zelena pored plave koje cine Microsoft logotip. To postoji vec dvije godine tu ali mislim da rijetko ko koristi :)

    ReplyDelete
  18. Bokifireman09 April, 2015

    Srki treba da budes presrecan jer posjedujes Lumiu 930,ja da posjedujem 930 ne bi se zalio ni kad bi za godinu dobio win10

    ReplyDelete
  19. Vidim da brzo odgovaraš a jedno moje pitanje izgleda nisi vidio, pa ponavljam (copy-paste): Dino, vidi moj drugi komentar u ovom članku [http://www.wpnovosti.com/2015/04/microsoft-potajno-ugradio-obavijesti-za.html], pa nam javi ako znaš neki pouzdani odgovor od nekog MS insidera :) Hvala.

    Drugo, meni logo na pločici mobilne i 'metro/Modern UI' aplikacije izgleda onako kako bi trebao: razmak između 'pločica' je u boji pozadine žive pločice (mornarski plava?), pa to onda zaista i djeluje kao da su u logotipu dvije 'pločice' razmaknute, a taj razmak onda lukavo :) tvori 'W'.
    Na samoj stranici, a vidi se to i iz ove slike koju si priložio, taj razmak između 'logo-pločica' je nekakve svijetlosive boje, a trebao bi biti kao pozadina odnosno mornarsko plave ili crne boje (crne kada se odaberu druge tri opcije boja na stranici). Vizualno nije sasvim isti logotip na web stranici i na aplikacijama. Ne zamjeri mi ovo moje filozofiranje, i nadam se da te nisam skroz zbunio s ovim :)

    ReplyDelete
  20. Dino,nakon tvoje ove zadnje nadogradnje aplikacija kao da ti je poludijela,stalno javlja na pločici kao da su došle neke nove obavijesti a izgleda da registrira stare kao ne pročitane.Stalno neki čudni brojevi 3,8 ili ...Inače radi se o dobroj staroj Lumiji 520 sa w 8.1 systemom.Zanjima me još jeli ima još tko iste probleme?

    ReplyDelete
  21. Ima, savjet je da u postavkama aplikacije privremeno isključite primanje obavijesti. Vjerojatno će MS sutra pustiti novu nadogradnju, kojom je ovaj bug riješen.

    ReplyDelete
  22. Odgovorio :)

    A za plocicu slazem se, ovo je samo isprobavanje :) vidjet cemo jos, slazem se da je trebalo bitj drugacije to izmedu manje vidljivo nego ostatak. A naopako sam napravio i vise je vidljivo...

    ReplyDelete
  23. Da, evo Goran je vec odgovorio. Bug u app koji je poznat orije nego sto se objavila app. Dugo su je pregledali a u meduvremenu dok su pregledali ja sam ispeglao tu i neke druge greske, vjerovatno ce je objaviti sutra. Nadam se samo da ce shvatiti oni sto pregledaju aplikacije da nema nista u ovoj nadogradnji koju sam poslao toliko za pregledanje da je moraju drzati danima i da korisnici sto prije dobiju bug fix.

    ReplyDelete
  24. Lijepo im to napiši, nacrtaj ako treba, da znaju kada su "samo" bugfixevi

    ReplyDelete
  25. Sredit ćeš, ne brinem ja :)

    ReplyDelete
  26. To je to :) sad je pravi logo gore.

    ReplyDelete
  27. Istina da s novim nadogradnjama se poboljšava OS i dodaju nove funkcije,ali isto tako se gube performanse.Imam L930 i L920 s WP 8.1 Denim i mogu reći da je L920 s WP 8.0 bolje radila i bila brža nego sad s WP 8.1.Kad ih usporedim jednu kraj druge L930 u aplikacijama je brža za najviše 1 sekundu,a često ni toliko.Na internetu je nešto malo veća razlika,ali ništa posebno.Sad razmišljam da vratim L920 na dobri stari WP 8.0.Nadam se da
    W 10 neće puno usporiti L930.

    ReplyDelete
  28. McMatkovic10 April, 2015

    Kada kazu L735 moze li se nadati da i blizanac L730 dobije?

    ReplyDelete
  29. Dali ce WP.8,1 biti i za lumiu 900

    ReplyDelete
  30. Ne, Lumia 900 je Windows Phone 7 i nemaju pristup Windows Phone 8 ili 8.1 ili 10.

    ReplyDelete
  31. Na mojoj Limiji 735 je sinoć stigao Windows Phone 8.1 update 2 i radi mnogo brže i bolje nego ranije. :)

    ReplyDelete

Ostavite komentar