9.4.15

\Vindows Novosti aplikacije postale univerzalne

WN aplikacije 01

Od danas je zvanično. \Vindows Novosti aplikacije za Windows Phone 8.1 i Windows 8.1 su online. Za sada samo plaćena verzija jer je besplatna još u testiranju tako da će se korisnici besplatne verzije morati malo strpiti. Pravilo koje važi sada za \Vindows Novosti aplikaciju jeste jednom kupite bilo to na telefonu ili računaru i preuzimate besplatno na drugom sistemu. Dosta vas ima danas već plaćenu verziju WP Novosti, oni će dobiti sada novu nadogradnju za novu aplikaciju besplatno. Uz to mogu u Windows 8.1 trgovinu i preuzeti besplatno \Vindows Novosti za računar.

 

Ako pronađete greške u aplikaciji javite ih nam emailom ili ovdje u članku. Obje verzije aplikacija i njihov kod je napisan ispočetka tako da nemaju nikakve veze sa WP Novosti aplikacijama. Dijele sličan izgled radi naše stranice, ali to je i sve što dijele. Znamo da ime aplikacije u trgovini piše još WP Novosti ali na telefonu/računaru će biti ispravno, to će biti u trgovini ispravljeno kroz koji dan automatski. S ovim postupkom naše aplikacije dijele sada kod između računarske verzije i telefonske verzije oko 95%, ostalih 5% su sposobnosti koje ima računar a telefon ne i obrnuto.

 

wp_ss_20150408_0016

 

Windows Phone verzija naše aplikacije je također dobila nešto posebno u ovoj nadogradnji, a to je fotografija članka nakon što stigne obavijest. Fotografija članka će biti samo na širokoj pločici i nestati će nakon otvaranja aplikacije,  tu novu funkciju vidite iznad.

 

 

kupi button

 

Ako se pitate šta znaći onaj mali indikator ispod cijene aplikacije kao jedan veći i jedan manji zaslon, to je znak za univerzalne aplikacije koje se mogu platiti na jednom sistemu a preuzimati na ostalim sistemima. Ta praksa će postati sve popularnija u svijetu Windows aplikacija jer tako razvijač (programer) ima širu masu korisnika koja može koristiti aplikacije na Windows računarima, tabletima, telefonima uskoro i Xbox i drugim uređajima.

 

Jedini uslov za aplikacije jeste da imate Windows Phone 8.1 na telefonu, a Windows 8.1 na računaru. Preuzmite naše aplikacije dok su 0.99€, 6kn ili 80din jer Microsoft planira 13. aprila poskupiti sve aplikacije. Kratki pregled novih funkcija možete pregledati i ovdje u članku u kojem smo najavili promjene u aplikacijama.

 

Nova verzija WP8.1 aplikacije (3.0.0.0) ima mali bug sa notifikacijama koje će stizati svakih 15 minuta iako ste pročitali članak, tu grešku smo već ispravili prošle sedmice i nadogradnja za nju bi trebala stići sutra i nosit će verziju 3.0.0.4.

 

Preuzmite \Vindows Novosti WP8.1 aplikaciju ovdje.

 

Preuzmite \Vindows Novosti Windows 8.1 aplikaciju ovdje.

72 komentara :

  1. Pomoc. nikada nisam kupovao aplikacije i ne znam kako se to radi. da li neko moze detaljno da mi objasni? Rado bi je kupio jer je bas cool aplikacija.

    ReplyDelete
  2. Nadam se Dino da si ugradio stari zvuk notifikacije...😃

    ReplyDelete
  3. U Windows Phone 8.1 postoji novacnik u koji se mora dodati neka vrsta placanja kao kartica od banke ili paypal. To isto se moze uraditi mozda i bolje sa racunara preko account.live.com da se prijavite sa svojim emailom koji je na telefonu i tamo pod "placanje i naplata" u kojem dodajete karticu ili ako drzava podrzava paypal. Nakon toga na telefonu u novcaniku bi se trebala ta kartica pojaviti i u trgovini onda mozete pritisnuti na "kupi" i trgovina ce oduzeti iznos aplikacije sa vaseg racuna. vi ce te dobiti pravo na aplikaciju dok ona postoji na trgovini da je preuzimate besplatno, vazno je samo da ne mijenjate email adresu jer se uz nju vezu te kupovine.

    ReplyDelete
  4. da, zar nisi dobio taj update :D zaboravio sam razglasiti danas testerima ali imaju novi update :P

    ReplyDelete
  5. McMatkovic09 April, 2015

    Svidja mi se,pogotovo brzina otvaranja clanaka i zasebno komentarisanje preko D.

    ReplyDelete
  6. Hvala, a ima tu jos sto ce doci ;) meni je npr najdraze da se s notifikacije direktno dode do clanka ili da linkovi unutar aplikacije otvaraju nase clanke unutar aplikacije a sve linkove s polja otvara u IE tako da ne opterecuje app. Sada se mogu fokusirati malo na Windows verziji i nju da sredim da bude tip top jer za sada nisam zadovoljan.

    ReplyDelete
  7. Ali kada udjem u novcanik ni jedna ponudjena nije moja banka niti kartica, ne nudimi se paypal nego neke aplikacije na engleskom,

    ReplyDelete
  8. Koji god kod da unesem na ovom sajtu kaze da nije ispravan iako jeste i da ne funkcionise. ne razumemali dobro ne mogu da napravim tu opciju za placanje

    ReplyDelete
  9. Sad sam bio u "store", iako mi je azuriranje na automatsko morao sam da ga poguram malo i stigao update...😃 'Ajde napisi jos jedan clanak da cujem notifikaciju, bas je dobar zvuk i prodoran nema sanse da ga ne cujes...😁

    ReplyDelete
  10. Hajde ako znas proceduru napisi na forumu kako se aktivira paypal racun, u Srbiji znam sigurno da mozes da placas...

    ReplyDelete
  11. trazi samo kreditne kartice a sta ja koji nemam????

    ReplyDelete
  12. Bravo! Prelepo izgleda i mnogo lepo radi. Jedino, ne znam da li treba tako, kada izađem iz aplikacije koracima u nazad, ona ostane aktivna u pozadini, tako da moram da izađem na"X". Ne smeta mi, samo pitam. :)

    ReplyDelete
  13. Super je, ali nema prozirni tile. Tako da mi se ne uklapa u moj setup na mobitelu. Nadam se da ce uskoro i to.

    ReplyDelete
  14. U HR se moze kupiti preko VIP mreze. Dakle skine ti 6kn sa bona, ili ti doda na pretplatu. U HR to jedino za sad podrzava VIP. Napomena, postavke regije moraju biti lokalne. Dakle sistemski jezik mi je Eng, ali lokalne postavke su Hr. Onda to radi, inace ne. Vjerujem da to radi i u drugim drzavama kod operatera koji to podrzava.

    ReplyDelete
  15. Aha, samo ViP, to nisam znao...ja sam na vip/tomato i to je vrlo zgodno i lako tako kupovati...trebali bi svi operateri to uvesti

    ReplyDelete
  16. Boban Jolić09 April, 2015

    Aplikacija je sada fantasticna. Najvise mi se svidja sto je bas brza.
    Jos nesto, i ova promena imena je super, sad je na prvom mestu :)

    ReplyDelete
  17. Super app, samo da sam prije znao za ovu grešku oko obavijesti,isključio bi automatsko ažuriranje aplikacija jer me ovo nervira u pm. svako malo dođe obavijest,a već pročitan članak...
    I još nešto,nesviđa mi se ovo oko komentara,otvoriš komentare da bi pročitao komentar al nemožeš komentirat tu nego opet klikni dole pa otvara diskus da možeš ostavit komentar malo komplicirano...

    ReplyDelete
  18. Nesto ne stima i sa vremenom objave komentara - pise da su objavljeni 4h prije nego sto zaista jesu. Evo ovo je objavljeno u 9:10 a pisat ce 5:10.

    ReplyDelete
  19. Da i to sa vremenom neštima,i ako je u aplikaciji uključena vibracija, kad se otvori ap pa kad kilknem na članak onda vibrira 15-20 sekundi nikako prestat.
    Od 10 pokušaja to se desilo 8 puta samo dva put bilo ok

    ReplyDelete
  20. Cekam besplatnu sta cu :p . Usput jel neko ima problem sa WhatsAppom oko poruka koje se ne prikazuju sve dok ne udjes u app? Uopste mi ne stizu notifikacije vise nego tek kad udjem ono prikazuje po chatovima gde je sta stiglo.

    ReplyDelete
  21. Ima i pored ovoga sto je ispod napisano i Xbox live vauceri koji se kupe i unesu u novcanik. Pored kreditnih kartica mogu i debitne kartice.

    ReplyDelete
  22. Da, sve 8.1 app koje su namjenski napravljene za 8.1 tako se ponasaju.

    ReplyDelete
  23. U planu je uskoro. Ovih dana ce biti vjerovatno

    ReplyDelete
  24. I kod mene je tako u zadnje vrijeme i sa viberom isto

    ReplyDelete
  25. Ima u postavkama aplikacije "obavijesti" savjetujem svima do naredne nadogradnje da iskljuce. Jer bas nervira taj mali bug koji je proletio. Ispravljeno je vec samo sto ovi iz MS dugo sve pregledaju, mislio sam da ce sinoc vec biti nova nadogradnja.

    Sto se tice vremena u komentarima, da, Disqus SDK koji sam koristio ima big jer mu je prva verzija, razvijac SDK kaze da ce to ispraviti da bude kao sto je na stranici, a ne mora se kliknuti dole na komentari/konverzacija da bih komentirali, mozete i direktno na neki komentar. Znam da je cudno jos ali brzo je se navici, posebno ako jos aplikacija igradi Disqus u svoju app na ovaj nacin. Ugradit cu uz svaki clanak i "otvori u IE" pa ko zeli moze stare konentare uporediti i mislim da je ovo bolji nacin nego prijasnji.

    ReplyDelete
  26. Jos kad bi mogao ovu skinut besplatno ko sto mogu mnoge aplikacije na Android.
    A za kolko mozemo ocekivat tu besplatnu verziju?

    ReplyDelete
  27. WhatsApp je poludio u poslednje vrijeme,a mn sa Viberom je ok.

    ReplyDelete
  28. Mogu ispraviti to za vrijeme ako dodam to vrijeme koke nedostaje, to nije neki problem. Vjerovatno cu uraditi u narednim nadogradnjama ali razvijac Disqusa isto kaze da ce i oni ispraviti taj bug i kad to urade bit ce vrijeme 4h u +. Ali vidjet cu nesto. I za vibraciju, je li lumia 1020 u pitanju? Dobio sam vec isti komentar i vidjet cu do cega je.

    ReplyDelete
  29. Meni ni jedna...Viber retko koristim tako da ne mogu da kazem da i tamo postoji problem

    ReplyDelete
  30. Eh da bi moglo tako razvijaci bi propadali. Besplatna verzija ce uskoro ne mogu nista obecati jer Microsoft zna pregledati 2h aplikaciju ali zna 7 dana.

    ReplyDelete
  31. Imam i ja od posljednje " nadogradnje i ispravaka gresaka" ako se tako moze nazvat.

    ReplyDelete
  32. Kod mene isto trese kao masazer. Lumia 1020. U desktop aplikaciji su fotografije premale rezolucije za FullHD zaslon pa sve ispadne muljavo i necitljivo. Isto tako na desktop aplikaciji nema komentara, ili ih ja jos ne mogu naci. Iskljucio sam notifikaciju i vibru dok ne dodje update. Kupio app na mobu, identifikacija prolazi i na desktopu kao kupljena. :)

    ReplyDelete
  33. Da, na Desktopu jos je prva verzija iako pise 3.0.0.0 postavio sam fotografije i njihov kvalitet na nizi radi protoka podataka, da vidimo kako ce se ponasati. kasnije nije problem poboljsati kvalitet. A evo jos jedna lumia 1020 koja ima problema sa vibracijom. To je veoma cudno. Komentari u Desktop verziji jos nisu ugradeni.

    ReplyDelete
  34. Postoji nacin placanja i preko mobilnog operatera. Ali ako on to podrzava. Izgleda da na cijelom balkanu samo jedan operater tek podrzava placanje preko racuna.

    ReplyDelete
  35. Kod mene samo u Whatsapp ponekada zadnjih dana moram otvoriti app da bi vidio obavijest ali je to 100% do servera jer i tokom slanja poruke ne vidim odma kvaku nego onaj kolut kao "salje poruku". Izgleda da su im serveri preoptereceni. Jer ako proradi za koji dan, a nema izmedu tada i sada nadogradnje aplikacije onda znamo da je do servera.

    ReplyDelete
  36. Meni bas smeta jer WhatsApp uglavnom koristim kad sam na telefonu...ne znam da li je ovo isto na Androidu i iOSu samo...

    ReplyDelete
  37. Kod mene je L920,
    Problem s vibraciom

    ReplyDelete
  38. U mene isto lumia 1020 vibrira ko luda ali ja iskljucim vibracije u postavkama ap i ide glat ,u svakom slucaju cestitke za trud i rad na novijoj i modernijoj ap ,sve ce se to polagano srediti vremenom 😊

    ReplyDelete
  39. Danas cu vidjeti do cega je. :) uglavnom ce biti rijeseno

    ReplyDelete
  40. Da, i kod mene je wa ima isti problem. Prije je odlicno radio, a sad u zadnjih mjesec dana poruke kasne ili ih vidim tek kad uđem u aplikaciju. Uzas

    ReplyDelete
  41. Za iOS ne znam, ali djevojka mi ima android i ona kaze kako njoj poruke normalno stizu.

    ReplyDelete
  42. Dino hoce li uskoro bit nadogradnja gdje ce se u postavkama moci staviti da plocica aplikacije bude prozirna i da se ne prikazuje aktualni clanak kad se uđe u aplikaciju?

    ReplyDelete
  43. Meni 2-3 dana vec tako...kakav je to problem sa Viberom usput posto ga ne koristim bas puno?

    ReplyDelete
  44. Hm gdje krenuti od vibera, zanemarit ću usporenost i manjak nekih funkcija, pozabavit ću se onim glvanim problemom, a što je i najbitnije kod vibera. 1. Uopće mi ne zvoni viber kada me netko zove, niti dobijem zvučnu notifikaciju da me obavijesti, samo mi na pločici od aplikacije se pojavi broj u ovisnosti koliko ima propuštenih poziva. 2. notifikacije o porukama uopće ne dolaze, već isto kao i kod wa moraš prvo ući u aplikaciju ili ako dobiješ notifikaciju, ona ne bude zvučna, već isto kao i kod propuštenog poziva samo se pokaže broj na pločici same aplikacije koliko si dobio poruka i to vidiš samo kada si dakle otključao mobitel. Jako loša aplikacija.

    ReplyDelete
  45. Vladan Vukajlovic09 April, 2015

    Jos jedna 1020 vibrira i stizu svaki cas obavestenja...

    ReplyDelete
  46. Aha znaci Boze sacuvaj aplikacija...nadam se da ce sve da se promeni dolaskom Win10...

    ReplyDelete
  47. i ja se tome nadam

    ReplyDelete
  48. Bokifireman09 April, 2015

    I kod mene isti slucaj

    ReplyDelete
  49. Ugasite obavijesti u postavkama aplikacije dok ne stigne nova verzija. to je trenutn ojedino rijesenje. a vjerujem da ce brzo pustiti nadogradnju koju sam vec poslao za taj bug.

    ReplyDelete
  50. Da, to je slijedece na spisku, prozoirna plocica i da se iskljuci fotografija sirokoj plocici nakon oabavijesti. Na zalost aktuelni clanak u ovoj app ce ostati :P prije je bilo izbora izmedu oba ali je to stvaralo i konfuziju kod korisnika.

    ReplyDelete
  51. Vladan Vukajlovic09 April, 2015

    Mozes preko internet kartice ,otvoris racun u tvojoj banci i uplatis na nju koliko hoces 5e,10e ili vise ,i radi....

    ReplyDelete
  52. Privremeno sam isključio obavijesti (notifikacije)... Dakle još prozirna pločica, sredit notifikacijski bug (sutra update?) i malo su ti Disqus komentari sada nekako čudno posloženi, a i vrijeme je čudno, to je valjda do samog Disqusa? Bit će to ok, a jako mi se sviđa novi logo.

    ReplyDelete
  53. WA ne koristim, a sa Viberom baš nemam ovih problema koje opisujete svi...

    ReplyDelete
  54. Da prozirni live tile dolazi ali nadogradnju za bug sa notifikacijama sam vec poslao i u njemu nema jos novi live tile. tek ga moram ugraditi. za Disqus u kontaktu sam sa njihovim razvijacima, moraju malo pogurati vlastiti SDK sa funkcijama. i da vrijeme su mi priznali da je bug. Koristi vrijeme sa RSS feeda koji preuzima njihov SDK ali ne uporeduje sa vremenom korisnika i vremenom kada je komentar napravljen. Za to imam neko rijesenje, to niej neki veci problem za sada i bit ce rijesen :)

    ReplyDelete
  55. Dino jel se moze u mobilnoj aplikaciji direktno stavit komentar ili mora ici preko Disqus-a? Btw, aplikacija je odlična, meni prozirna pločica ne treba, volim kad su mi neke aplikacije ''svoje'', tako da se nadam da to neces ukinuti, nego da ces stavit kao opciju. Bilo bi dobro kad bi slika članka mogla I na pločicu srednje veličine :-)

    ReplyDelete
  56. Ja zivim u Srbiji tako da je to daleko od nas. Bilo bi lepo kada bi moglo da mi se naplati na racun mobilnog operatera i da kada platim njega platim i samim tim aplikaciju, ovako je ne izvodljivo, trazi kreditnu karticu i to je sve bezveze. imah dobru volju ali steta.

    ReplyDelete
  57. Hvala vama ipak. :) volja je bitna. Nego uskoro ce update i za besplatnu verziju, i oni ce dobiti svoju Windows 8.1 aplikaciju na racunarima kao i na telefonima. Obavijestit cemo vas sve kada bude nadogradnja.

    ReplyDelete
  58. Hvala Dino na velikoj pozrtvovanosti.

    ReplyDelete
  59. Naravno, opcija ce biti da korisnici imaju izbora :)

    ReplyDelete
  60. Izasao je onaj bug fix update. sada ime app pise kako treba \Vindows Novosti

    ReplyDelete
  61. Isprobavao. Kliknem na obavijest - odvede me direktno u sam članak, super. Možeš još ubuduće dodat da unutar samog članka piše i autor članka i datum nastanka. Notifikacija ponavljajući bug - nestao. Zvukove i vibracije sam isključio, ostavio samo banner (prenapadan mi je WN zvuk aplikacije, doslovno poskočim s fotelje kad stigne obavijest, i ne samo ja). Meni je ovako ok kako sam si postavio, najveći dio zvukova notifikacija mi je isključen, banneri rade. Live Tile broj se ne obriše/umanji kada otvorim članak iz akcijskog centra (to si nešto rekao da je do MS i do WP 8.1?). Kada odem u Postavke, a okrenem mob u 'landscape' mod, ne vide se dvije opcije s kvačicama, a nije moguće 'skrolati' dolje. Sviđa mi se swipe gore-dolje na Aktuelnom članku, možda bi mogao bit još malo responzivniji, ne 'uhvati' baš svaki put, ali dobro je. To je to za sada :)

    ReplyDelete
  62. Nisam jos razmisljao da ce neko u landscape drzati u postavkama ali rijesit cu i to ;) sitnice su to sve. Za notifikacije, da na wp8.1 ne postoji nacin da ih brisem iz aplikacije, sa Windows 10 to dolazi i ima vec u alatima sve zo za Windows 10 ali moram sacekati oficijelno da odobre jer ce oboriti app u pregledanju... :) mozda postoji neka alternativa da izbrisem sve, mislim sve notifikacije odjednom ali nije to bas ugodno za korisnike, ili?! Mislim otvaranjem app da se sve pobrisu? Ja bi licno volio vise da citanjem odredenog clanka se brise i ta notifikacija tog clanka. Ali i to nije bas pametno jer neko nece da procita svaki clanak i ostat ce mu obavijest u action center. :P razmislit cu o svemu jos jednom.

    Za clanak, moze se dodati sve uz njega, kao i autor i datum. Za zvuk slazem se, meni je isto jak, dok korisnici ga vole nekako :D cudno ali tako je nekako. Za ono brisanje prema gore na aktuelnom clanku bitno je samo da je ravno prema gore brisanje i da zaslon stoji. Mislim da pivoti se ne krecu lijevo ili desno u tom trenu. Pogledat cu postoji li kakva "tolerancija" koliko korisnik moze lijevo/desno uz gore brisati a da reaguje onako kako treba. To je problem i meni se desi da ne zeli da reaguje jer je ili kretanje lijevo/desno u toku ili nije brisanje bilo dovoljno pravolinijski :P sve se to da srediti :)

    ReplyDelete
  63. ako su oni ugradili to onda vjerujem da mogu i ja :) a Microsoft je lsusao i sa WP8.1, imali i imaju jos onu user voice stranicu gdje korisnici glasaju i dodaju ideje, za 8.1 kako se sjecam ispunili su skoro sve zelje korisnika. Naravno bilo je i nekih koje nisu mogli ispuniti ali sve je to po planu. Koliko su mogli uradili su. Ipak koliko god oni djelovali jaki nisu svemocni.

    ReplyDelete
  64. Super je WP UserVoice, a firme, razvijači, to su ljudi, ljudi nisu svemoćni, da.

    ReplyDelete
  65. Kristijan Orlovic10 April, 2015

    Dino pozdrav,
    Sinoć sam dobio brdo istih obavjesti od \Vindows Novosti i danas 3 puta jednu te istu a pogledao obavjest i izbriso.
    Možda imaš bugić
    Lp

    ReplyDelete
  66. Da, to je greska bila jer tu verziju 3.0.0.0 niko niej trebao dobiti :P slucajno je prosla, svi su trebali dobiti 3.0.0.4 koja je od sinoc u trgovini online. Tako da mozete preuzeti nadogradnju i bug je rijesen njom. Sorry radi te greske trebao sam u clanku navesti da ima taj bug.

    ReplyDelete
  67. ma ja ti uopce ne volim stavljat one puste đinđe-minđe po pločicama, meni je najdraže stavit neku stock boju....obično mijenjam crvenu I žutu I onda mi dobro dođe par aplikacija da mi to malo razbije.....naravno tu se ubraja prognoza, gore na vrhu I još mi je super ona Analog Clock Tile, od našeg developera mislim da se zove Dizzy, I ima ih još da ih sad ne nabrajam. Vidit ćemo kako će sve štekat na 10-ki kad proradi server :-)

    ReplyDelete
  68. Mislim da ću se suzdržat od 10ke... Analog Clock Tile sam imao instalirano, i jedno 5 puta instalirao-deinstalirao, živcirala me, i ne želim više posla s njom. Imam CroWeather od Dizzy i ona je ok.

    ReplyDelete
  69. Kristijan Orlovic10 April, 2015

    Ma nije problem, nego neznam dali znas za to pa reko da javim.
    Lp

    ReplyDelete
  70. Davor Rehar12 April, 2015

    Ima li neko dobru aplikaciju CLANER
    na wp8.1 denim???
    Ali da je isprobana i da stvarno cisti!

    ReplyDelete
  71. Negde sam procitao da postoje neki cleaner ali isto tako i da nema potrebe za time to je potrebno na androidu ne na windowsu.

    ReplyDelete

Ostavite komentar