20.4.15

Prvi koraci sa Windows Phone 8 (8.1)

Windows Phone 8

Od nastanka naše stranice pa sve do danas imali smo nekoliko editorijala o osnovama za Windows Phone korisnike. Te osnove su sada već zastarjele pa želimo ih obnoviti, uz to želimo ih predstaviti i brojnim novim korisnicima koje smo dobili u zadnjim godinama. Editorijali će se držati tematike od početka korištenja Windows Phone-a preko postavljanja, sinkronizacije, korištenja, kako naprednih tako i jednostavnih funkcija koje su skrivene.

 

Prvi koraci

 

Nakon što uključite prvi put svoj Windows Phone 8 (8.1) potrebno je registrirati telefon sa nalogom, a poželjno je da je Microsoft nalog (outlook, hotmail, live). Taj korak morate sami uraditi jer mi ne ulazimo u privatne stvari, a sam postupak registracije nije uopšte težak i ko se već odlučio za pametni telefon vjerujemo da će brzo savladati i tu početnu registraciju/postavljanje telefona. Više detalja o Microsoft nalogu i servisima možete pročitati ovdje.

 

Zašto je važan Microsoft nalog na telefonu?!

 

Odgovor je veoma jednostavan. Uz Microsoft nalog vežu se mnoge stvari kao imenik, mogućnost preuzimanja aplikacija, igara, korištenje email-a, Xbox Music, Skype, pronađi moj telefon, OneDrive, sigurnosne kopije telefona, Office.

 

Kao što vidite glavni elementi pametnog telefona se oslanjaju mnogo na Microsoft račun. Pri prijavi na Microsoft račun/nalog savjetujemo da popunite polja precizno i tačno, ne unošenje datuma rođenja ili mjesta u kojem se nalazite kao i ime i prezime će vam prouzrokovati samo probleme naknadno i zbunit će vas sa dodatnim pitanjima i komplikacijama tokom korištenja Windows Phone-a. Pored toga ti podaci koje unesete su privatni, nikome nije stalo do tih korisnički podataka tako da ne morate kriti ništa i izostavljati polja.

 

Ako se još niste prijavili na Windows Phone i preskočili ste taj korak registracije na telefonu to možete uraditi u postavkama telefona > E-pošta + računi > dodaj račun > Microsoft račun. Na zaslonu „Sinkornizirajte svoj život“ dodirnite „prijava“ i slijedite upute za postavljanje računa.

 

Osnove telefona su veoma jednostavne i svaki korisnik želi znati kako se uspostavlja poziv –

Uspostavljanje poziva

 

  • Na početnom zaslonu dodirnite „Telefon“ živu pločicu koja je označena slušalicom > tipkovnicu kao na fotografiji ispod.

get-started-make-a-call-step-1-440_hr-HR_Default

 

  • Unesite telefonski broj koji želite pozvati > pozovi (na dnu).

get-started-make-a-call-step-2-440_hr-HR_Default

 

Slanje SMS poruke

 

  • Na početnom zaslonu dodirnite „Poruke“ > Nova (plus simbol)

get-started-send-a-text-step-1-440_hr-HR_Default

 

  • Unesite telefonski broj ili ime kontakta, natipkajte poruku pa dodirnite „Pošalji“.

get-started-send-a-text-step-2-440_hr-HR_Default

 

 

Dodavanje kontakta

 

  • Dodavanje kontakta je veoma dobar način da vam pokažemo sinkronizaciju sa Microsoft nalogom. Na početnom zaslonu dodirnite „Osobe“ > zatim dodirnite „Novo“ (plus simbol).

get-started-add-a-contact-step-1-440_hr-HR_Default

 

  • Ispunite polja i dodirnite „Spremi“ (disketa simbol), ako imate više od jednog računa na telefonu koji vi koristite morate odabrati na koji želite spremiti kontakt.

get-started-add-a-contact-step-2-440_hr-HR_Default

 

Nakon toga taj kontakt ostaje spremljen na vašem računu (outlook, hotmail, live) i moguće je ga pregledati, editirati ili brisati sa telefona, sa web stranice live.com kao i sa Windows 8.1 računara gdje imate kontakte u vidu aplikacije „Osobe“.

 

Traženje aplikacija

 

Na početnom zaslonu prijeđite prstom do popisa aplikacija (desno), dodirnite „traži“ (tražilo ikona) da biste pronašli određenu aplikaciju ili dodirnite slovo da biste preskočili na taj dio.

 

swipe-to-app-list_hr-HR_Default

 

Preuzimanje aplikacija

 

Na početnom zaslonu dodirnite „Trgovina“ (vrećica simbol) > tu imate izbor aplikacija za vaš Windows Phone. Pretragu možete izvršiti unosom imena aplikacije ili razvijača u polje za traženje ili pod raznim kategorijama pronaći šta je vama potrebno.

 

get-started-get-apps-step-1-440_hr-HR_Default

 

Lijepljenje aplikacija na početni zaslon

 

Na popisu aplikacija koji se nalazi desno od početnog zaslona držite aplikaciju koju želite prikačiti/zalijepiti duže prstom, a zatim dodirnite „Prikvači na početni zaslon“.

 

pin-app-to-start_hr-HR_Default

 

To su prve osnove koje većina korisnika zna ali ipak ima i korisnika koji nisu znali neke stvari i smo željeli objasniti iste. Ovo je prvi u nizu editorijala koje ćemo posvetiti osnovama na Windows Phone 8 (8.1). Pored toga savjetujemo i preuzimanje aplikacije „Pomoć i savjeti“ ovdje, koja je osnova za sve naše editorijale koje ćemo objaviti.

 

Izvor: windowsphone.com

7 komentara :

  1. Još malo da naglasimo i da je MS račun (nalog) važan i zašto što vam se sve plaćene aplikacije kupljene u Trgovini (Store) vežu uz njega, pa su vam, jednom kupljene, kasnije zauvijek besplatne za ponovno preuzimanje, ako koristite taj nalog pod kojim ste aplikaciju kupili. Zauvijek = dok su dostupne u Trgovini (Prodavnici). Ako se radi o univerzalnoj plaćenoj aplikaciji (što pokazuje ikonica pored aplikacije), tada (jednom) plaćate verziju za telefon, pa na Windows 8.1 PC istu možete preuzeti besplatno (tj. već ste ju platili na telefonu), ili obrnuto, platite verziju za PC, besplatno preuzimate na mobilnom uređaju.

    ReplyDelete
  2. Imam pitanje nevezano za temu
    Zasto nemogu skinuti lumia video trimmer na lumiu 730 i zasto mi nece spremiti video u lumiinom movie makeru

    ReplyDelete
  3. Ima vise razloga zasto se aplikacije ne mogu preuzeti. Razvijac moze ograniciti regiju pa vasa regija telefona da nije podrzana, razvijac isto tako moze ogranici tip telefona koji mogu preuzeti. Dodatno moze ograniciti na SIM karticu tj. da odredeni mobilni operateri samo mogu preuzeti odredenu aplikaciju tako da bez informacija mi vam ne mozemo direktno reci, niti pomoci.
    Koja je regija telefona? koji operativni sistem? Lumia kolekcija aplikacija nema aplikaciju Movie maker. Da nije mozda od nekog treceg razvijaca?! Lumia aplikacija koja dolazi tome blizu jeste Video Tuner, a i Movie Creator Beta. Morate biti malo precizniji kako i zasto nije spremljen video...

    ReplyDelete
  4. Kako sam danas "puko" ,tip mi poceo soliti pamet o wp ,kao android bolji i ti ,izbacim 100 km i opkladim se da otvotimo po 10 ap i da wp nece zastopati ali nema 2x"tip tip" i naravno odnesem ali nisam mu htio uzeti pare ,tip zino ko peš ,kako wp fluidno i brzo radi na 10-setoj ap i ode ko popišan ,aman kako sam bio pun sebe ,ali nezamjerim ,mnogi neznaju dokle je dogurao windows ,pogotovo 8.1 gdr2 😂

    ReplyDelete
  5. Jedino gde je bolji je po aplikacijama tj updateima i njihovom broju uopste...sve ostalo ne.

    ReplyDelete
  6. Hteo bih da promenim sifru (pin) za sim karticu...a ne mogu nikako na Lumii 920 da nadjem gde se menja...stavio sam sifru jos na staroj nokii kad se menja sim ili kad se pali mob da trazi sifru i sad ovde ne znam gde to da promenim...

    ReplyDelete
  7. Regija je na US ,a OS je windows 8.1
    Pardon,Video Tuner a ne movie maker,znaci pise mi da je doslo do 100% i pustio sam ga da sam zavrsi uredivanje al posto je proslo masu vremena sam zatvorio app a uređenog videa nije bilo

    ReplyDelete

Ostavite komentar