26.1.15

Microsoft Lumia 435 & Lumia 532: Recenzija

IMG_2473U ovom članku vam prenosimo recenziju Alberta Jelice koji nam je ponudio svoju pomoć oko recenzija za nove Lumia uređaje. Ovim putem mu se također želimo zahvaliti na velikodušnoj pomoći koju nam je pružio kako bi obogatili sadržaj naše stranice.

 

Microsoft je nedavno predstavio svoje Lumia 435 i Lumia 532 uređaje s kojima agresivno napadaju jeftiniji segment pametnih telefona ispod 100€. Po toj cijeni sami uređaji su inače loše opremljeni i nameće se pitanje koliko su ti pametni telefoni korisni. Zbog toga smo bacili pogled na oba uređaja kako bi stekli prvi dojam koji vam nećemo uskratiti.

 

Izrada i osjećaj u ruci

 

IMG_2490

Oba uređaja posjeduju 4“ zaslon i u usporedbi s drugim trenutnim uređajima su relativno mali i praktični. Na prednjoj strani nalazi se Microsoft logo, ispod loga je zvučnik slušalice, a desno od zvučnika slušalice se nalazi prednja kamera. Kapacitativne tipke za navigaciju se nalaze odmah ispod zaslona.

 

Pozadina oba uređaja je izrađena od mekše plastike (slična gumi) koja je zaobljena prema rubovima zbog čega uređaji veoma dobro leže u ruci, a stranice telefona su od obične plastike kao kod drugih Lumia uređaja. Sve u svemu uređaji su dobro izrađeni i tipke stoje na svom mjestu bez klimanja što je neobično za uređaje po cijeni od 89 i 99€.

 

Lumia 435 – dizajn

 

IMG_2476

Lumia 435 se jedino po pozadini razlikuje od Lumia 532 uređaja, osim toga nema drugih razlika. Mjere uređaja su također iste. Microsoft Lumia 435 posjeduje matiranu pozadinu koja dolazi u crnoj, bijeloj, narančastoj i zelenoj boji. Zbog načina obrade matirana pozadina je osjetljiva na prljavštine s ruku, ali to se ipak lagano obriše.

 

Lumia 532 – dizajn

 

IMG_2475

Lumia 532 posjeduje sjajni oklop koji je djelomično proziran što se posebno vidi na rubovima. Dizajn samog uređaja jako sliči na drugu generaciju Nokia X uređaja i već tada dizajn tih uređaja nije odgovarao svakome. Dobro stvar kod ovog modela je to što se pozadina može izmijeniti tako da se može uvijek nešto novo staviti.

 

Zaslon

 

IMG_2482

Tko je isprobao Nokia Lumia 530 znati će da jeftiniji pametni telefoni mogu razočarati kada je zaslon u pitanju. Kod Lumia 530 uređaja, kut vidljivosti zaslona je skoro pa neprisutan i prikaz uopće nije mogao biti na zadovoljavajućoj razini.

 

Kod Lumia 535 uređaja Microsoft je ispravio tu grešku i to se nastavlja kod Lumia 532 i 435 uređaja. Oba uređaja imaju rezoluciju zaslona od 800x480px. Naravno, za ovu cijenu se ne može očekivati odličan zaslon ali ipak nadmašuju očekivanja što se tiče mogućnosti gledanja sa strana, prikaza boja i oštrine u nižem segmentu pametnih uređaja.

 

Kamera

 

IMG_2454

Kamera kod Lumia 532 ima 5MP, dok senzor na Lumia 432 uređaju ima samo 2MP. Nismo mogli detaljno testirati kamere ali prvi utisak odgovara očekivanjima. Na svim fotografijama u osvijetljenim prostorijama prisutan je šum i općenito fotografije kod Lumia 435 uređaja izgledaju zrnastije. Uz dobre svjetlosne uvjete kvaliteta kamere bi trebala biti zadovoljavajuća, inače ispunjava svoj uvjet da je barem prisutna na uređaju.

 

To isto važi i za prednje kamere. Čudno je da ovi uređaji uopće imaju prednje kamere pa tu onda kvaliteta i nije toliko važna. Fotografije sa prednjim kamerama su u VGA rezoluciji i u prostorijama gdje smo ih testirali su bile relativno tamne i pune šuma. I ovdje važi da pri boljim svjetlosnim uvjetima kamere mogu dati kvalitetnije fotografije.

 

Performanse

 

O performansama za sada ne možemo puno reći, ali biti će zanimljivo pratiti kako će se dvojezgreni Snapdragon 200 procesor nositi na Windows Phone 8.1. sustavom. Prethodno instalirane aplikacije na Lumia 435 čak tečno rade, a navigiranje kroz meni, postavke i internet preglednik nije predstavljalo probleme.

 

Jedina velika razlika koja se primijeti jeste kod postavljanja sustava prvi put, na Lumia 435 je taj proces trajao puno duže nego na Lumia 532. Posebno kod zadnjeg koraka, instalacije aplikacija, tu se osjetilo da Lumia 435 kasni oko dvije minute za Lumia 532.

 

Prvi zaključci

 

IMG_2479

Naravno još druge mogućnosti ova dva uređaja nisu testirane, ali unatoč tome prvi utisak je pozitivan. Hardver djeluje neočekivano kvalitetno i dobro izrađeno, kroz to daje dobar osjećaj u ruci koji nadilazi cijenu uređaja.

 

Sve u svemu odnos cijena-kvaliteta je u redu i ako baterije telefona ne razočaraju, onda je Microsoft sa Lumia 435 i 532 stvorio dva nova pametna telefona koji se ni malo ne ponašaju kao najjeftiniji rang pametnih telefona.

 

Autor: Albert Jelica (WParea.de)

42 komentara :

  1. Zanimljivo mada bi bilo bolje kada bi na YouTube otvorili kanal tipa Recenzija WP telefona, WP Novosti recenzije itd. Proširite se.. Ljudi na ovim prostorima trebali bi više znato o WP

    ReplyDelete
  2. Kad ces da kukas kad ce desetka?

    ReplyDelete
  3. Koristim lumiu 520, za osnovne potrebe je ok, ali neke aplikacije su uzas... Kada je uporedim sa tabletom asus memo pad hd7 razlika je ogromna, asus je mnogo bolji ali lumia je nekako stabilnija, uvek znas sta da ocekujes od nje, sada bih prodao oba uredjaja i razmisljam se oko lumie 925 ili ako bih nasao 928 i lg g2 ili htc one m7... Ne znam da li bih izdrzao samo sa lumiom, ne znam kakve su jace lumie sto se tice brzine, nekako mi je android brzi

    ReplyDelete
  4. Nema androida do Lumie 1520 ili 930, 830, pa cak tek onda i Lumie 630 ( duhovni nasljednik 3310 )
    Nakon toga android uredjaj mozes danas usporedjivati iskljucivo sa Lumiom 925 i eventualno 920. Dok quadcore androidu uz bok stoji i dualcore 625.
    Nadalje po speckama neocekivano je naj najbrzi Windows phone HTC 8M dok mu uz bok ali mm iza stoji 1520 i 930. No oni su zbog kamere i nekih patenata od strane Nokie potpuniji uredjaji. U svakom slucaju kalibracija Windowsa nasprem Androida je nevjerojatna dok je sa Denim updateom cak i Explorer 11 postao ultimativni internet pretrazivac....a da o brzini kamere i fotkanja niti ne pricam. To su klase apsolutno samo za sebe.

    ReplyDelete
  5. Da upravo to treba siriti znanje pa im nebi bilo lose otvoriti kanal na YouTube 😊

    ReplyDelete
  6. Ni jednim parametrom ne moze android biti brzi od wp

    ReplyDelete
  7. 1320 je best buy model ;) čekam samo kad će izaći nasljednik ;)

    ReplyDelete
  8. Otvoriti YouTube kanal za recenzije je najmanji problem, problem je dobiti materijal za recenziju

    ReplyDelete
  9. Tako je. Uredaji za recenzije trebaju dolaziti od proizvodaca koji zele i sebe reklamirati a i nama pruziti sansu za recenzijom. Mi ne mozemo kupovati svaki od uredaja da bi ih recenzirali...

    Ima jos vremena za video recenzijama...

    ReplyDelete
  10. Da istina.. Ali mogli bi naći nekog iz drugih zemalja, a sa Balkana su.. I onda nek vam oni rade recenzije

    ReplyDelete
  11. Dobra ideja...mogli bi popricati sa ovima iz mobisa...ionako ih redovno reklamirate😊

    ReplyDelete
  12. mille grobar26 January, 2015

    Stiglo azuriranje za viber i one drive...

    ReplyDelete
  13. Viber, disqus i onedrive imaju nadogradnju.

    ReplyDelete
  14. Posle apdejta vibera ne mogu da udjem u aplikaciju:/

    ReplyDelete
  15. Nakon nadogradnje sam iskljucio/ukljucio mobitel i meni radi, ali i dalje nisu rijesili glavni problem, kasnjenje notifikacija.

    ReplyDelete
  16. Zijad djulovic26 January, 2015

    Deinstaliraj i ponovo instaliraj ...

    ReplyDelete
  17. Deinstalirah i instalirah. Na fb procitah da su ubacili video poziv,izgleda da je to laz.

    ReplyDelete
  18. Nije laž. Istina je da su ubacili video poziv ali za Windows 8.1 aplikaciju

    ReplyDelete
  19. Za desktop uredjaje?

    ReplyDelete
  20. Da. PC i tablet uređaji koji imaju Windows 8.1 mogu sa trgovine instalirati Viber aplikaciju.

    ReplyDelete
  21. Kod mene viber nema azuriranje

    ReplyDelete
  22. Tebe ne vole :D ali ionako nista bitno, iz njihovog tutoriala nakon nadogradnje samo dvije stvari, kao neki laksi pregled poruka i mogucnost blokiranja brojeva, a kao sto rekoh nista nisu popravili po pitanju kasnjenja notifikacija i primanju poziva

    ReplyDelete
  23. Ako je kasnjenje notifikacija onda kod mene sve kasni dva mjeseca,ma gdje moze biti dobar program koji se razvijao u Bjelorusiji,,,neznam zasto mi se svi na viber javljaju....

    ReplyDelete
  24. Woody, znam da ti treba skype pa možda nebi bilo loše da isprobaš Lync 2013 aplikaciju koja može zvati skype kontakte i primati pozive od skype kontakta bez obzira što ti koristiš lync a oni skype. Samo trebaš povezati Lync i skype račun.
    Iskreno, ja nisam probao ali aplikacija je predstavljena kao poslovna za konferencijske razgovore itd, pa možda ti bude radilo bolje od Skype-a.

    ReplyDelete
  25. To bi moglo biti dobro,Windows ili WP

    ReplyDelete
  26. Bit će naša... :-)

    ReplyDelete
  27. Ponovo instalirao... Puno brže radi, brže se otvara, malo su ispeglali one prelaze lijevo-desno... Promijenio sam izgled pločice na startu za Viber pomoću Cool Tiles app i preko pločice mi neće da otvori, iz app liste hoće...

    ReplyDelete
  28. Ja moram sacekati azuriranje jer vise nemam sim sa brojem

    ReplyDelete
  29. Konacno Denim-lumia 930,SWI-CH.Pozdrav.

    ReplyDelete
  30. Meni je veci prelaz bio sa 8.0 na 8.1 nego sada na 10,

    ReplyDelete
  31. Prijelaz sa WP8.0 na 8.1 je bilo koliko kozmetičko sređivanje, toliko i sređivanje "pod haubom".
    Prijelaz sa WP8.1 na W10 je više sređivanje pod haubom mada ima nekih kozmetičkih dorada.. tako bi ja to nekako najjednostavnije opisao

    ReplyDelete
  32. mille grobar26 January, 2015

    A kad udjes u prodavnicu i potrazis viber app,ne pise da mozes da azuriras?

    ReplyDelete
  33. jedno pitanje,imam na laptopu windows 7 legalan,isao na update i ponudili mi win 10.instalirao i nece da udje u sistem...samo crn ekran,ali srecom uvek se moze vratiti na win 7...ima ta opcija...sta to nisam dobro uradio kad nece da udje u sistem...a sve ucita lepo...hvala vam unapred na odgovoru!da li da probam sa iso fajlom?

    ReplyDelete
  34. Po meni u 10-tki je najveca snaga sto se stapa sa windowsom,nije mala stvar najnoviji OS.Windows nositi u telefonu,,,pratim da su neki "nagurali"W. 95 a sad nedavno u Japanu i W.98 u telefon i u to se gleda kao neko cudo a mi uskoro imamo nesto najmodernije u nasim lumiama,treba biti realan.

    ReplyDelete
  35. jel ti vidljiv kursor miša?

    ako je, mislim da je to neki problem do grafičke i drajvera. Takav problem sam imao kad sam prelazio sa Win 7 na win 8.1, boota se sustav i sve ali ne učitava mi radnu površinu već samo crni ekran i strelica od miša. Ako još možeš vrati na win 7 i čekaj službeni update, a ako ti se neda čekat instaliraj ovaj technical preview kao dual boot

    ReplyDelete
  36. Ja sam imao namjeru jos danas to reci,bez i jednog upustva bez i jedne procitane rijeci bez i najmanje smijernice instalirao sam windows 10 sa 7 nekoliko puta sam kliknuo misem bez citanja na "yes" samo sam na google napisao "Windows 10" ovom prilikom hocu da pohvalim Mircrosoft sto je omogucio izuzetno jednostavno instaliranje,Cestitke MS.

    ReplyDelete
  37. Ako malo pogledaš karakteristike, današnjim mobitelima nije baš problem pokretati te sustave. Rekao bi da je veći problem prilagoditi da to se uopće može podignuti sustav.

    Međutim, ovo što će donijeti Windows 10 to je MS pokušao još prošle godine sa Win8.1 i univerzalnim aplikacijama ali nije baš upalilo. Koliko sam skužio, sada će sve aplikacije koje se budu pravile biti univerzalne za PC/tablet/mobitel i naravno, sinkronizacija je obavezna, continium način rada itd.

    ReplyDelete
  38. Probao sam, zato ovo i kazem, b92, srbija danas,blic (neoficijalni), facebook, viber koji je uzasan... Neverovatno koliko je brze sve ovo na androidu... Skidam kapu twiteru koji je odlican...ali opet poredim lumiu 520 sa dc 1gh, 512mb rama sa qc na 1.2 i 1gb rama... Nisam probao wp na jacim uredjajima, zato kazem! B92 kasni sa otvaranjem 4 sekunde i duze ucitava kategorije i vesti...

    ReplyDelete
  39. Da li znaš da milionima wp korisnika puca racku za B92? I to je do developera, siguran sam a ne do OS...

    ReplyDelete

Ostavite komentar