16.1.15

Microsoft objasnio „konfuziju“ oko Lumia Denim nadogradnje

Lumia-Denim

Microsoft je danas se obratio povodom konfuzije nastale kroz Lumia Denim nadogradnju u zadnje vrijeme. Korisnici su dosta stvari shvatili krivo i protumačili na svoj način pa su se morali oglasiti.

 

Microsoft pise:

 

Lumia Denima je ime (brend) za najnoviju softversku nadogradnju koja je kombinacija firmvera, operativnog sistema i ekskluzivnih Lumia aplikacija. Tačan sadržaj Lumia Denim nadogradnje varira od uređaja do uređaja. Neki uređaji (tj. oni koji su koristili Preview for Developers nadogradnje), imaju već aktivirane funkcije Lumia Denim nadogradnje i stoga se i ne mijenja verzija operativnog sistema.

 

Kroz ovu izjavu vidimo da je jasno, i precizno objašnjeno da korisnici Nokia telefona koji su uključeni u Preview for Developers program na svojim Windows Phone 8 uređajima i koji imaju zadnju verziju Preview for Developers, oni imaju i funkcije Denima. Nedostaje samo Firmverska nadogradnja ali nju će samo dobiti Lumia 830, 930 i 1520, i ona dolazi zajedno sa Lumia Denim nadogradnjom. Da se ne bi stvarala zabuna Microsoft je i te uređaje stavio zajedno u grupu sa onima koji neće dobiti firmver noviji što je i logično iz teksta iznad. Lumia Denim je nadogradnja od OS nadogradnje + (i ili) firmverske nadogradnje u kombinaciji sa Lumia aplikacijama. Nekim korisnicima jednostavno neće biti novog firmvera ali ipak će biti Lumia Denim koji će im donijeti brojne nove funkcije kao mape na start zaslonu, prečicu za mobilni internet itd.

 

Korisnici koji nisu u programu Preview for Developers će primijetiti sve te nove funkcije, a oni koji jesu neće jer koriste već te funkcije odavno.

 

Mi mislimo ipak da smo bili jasni kada smo pisali o Preview for Developers nadogradnji i da je ona prečica do OS (operativni sistem) nadogradnji direktno iz Microsoft-a, i da će ti korisnici uvijek imati ranije softver kao WP8.1 ili WP8.1 update 1, ali da će doći i vrijeme oficijelnih nadogradnji kao sada Lumia Denim gdje oni neće dobiti ništa više novog nego će korisnici koji su izvan Preview for Developers Programa sustići sa funkcijama ove na Preview programu.

 

Dalja napomena jer vidimo da još uvijek ima nejasnoća. Lumia Denim nadogradnja se odnosi samo na Nokia/Microsoft uređaje. HTC, Samsung Huawei i ostali su dobili WP8.1 Update 1 od Microsofta i sada ako žele mogu svojim korisnicima sklopiti nadogradnju kao što je Lumia Denim samo za njihove uređaje.

 

Izvor: Microsoft, Windows Central

57 komentara :

  1. Berislav Jularic16 January, 2015

    Ne znam te nadogradnje mi,nisu baš jasne jer mi se l520 zablokira na zadnjem djelu kad se vrti zupčanik i učita liniju do kraja.Tad moram vadit bateriju ili čekat jedno dva sata da bi možda sam resetirao mobitel.Glupost zar ne.

    ReplyDelete
  2. ne vadi bateriju ja sam cekao tri sata,valjda mora tako

    ReplyDelete
  3. mille grobar16 January, 2015

    Ja u Srbiji jos nisam video da neko sa Denim nadogradnjom moze staviti mobilni net u precicama...

    ReplyDelete
  4. Nadao sam se da ce za ove starije uredjaje, bit neki update za kameru, koji bi malo ubrzao pokretanje, al eto.....moja Lumia 920, ce sad bit pokusni kunic za windows 10 prve verzije, a usput cekam top model s W10.....pretpostavljam 940 :-)

    Pozdrav iz Splita :-)

    ReplyDelete
  5. Stefan Novaković16 January, 2015

    Ne znam šta da mislim. Imam Lumia 830 tel, i naravno fabrički Denim. Sad, šta ja treba da čekam, ni to ne znam. Pošto Lumia Camera 5.0 ne mogu da instaliram....

    ReplyDelete
  6. svi mogu sa denim

    ReplyDelete
  7. Ne cekaj nista vec uzivaj sa aparatom

    ReplyDelete
  8. Pozdrav ljudi, hoće li Lumia 925 dobiti Denim nadogradnju i šta će biti bolje u odnosu na Cyan? LP

    ReplyDelete
  9. Sve te objave i azuriranja su polu dopune , za sistem ovakav kakav jeste , Cortana je planirana da nekad u buducnosti bude podrzana u Hrvatskoj , sto i nije lose , ali za Srbiju nema nista bar ne z7a sada , najvise me nervira sto nemogu da koristim kameru na Ativ S modelu , kada je region Srbija i sto nemogu bilo koji region da je samo da ogranicim da imam 3G mrezu , ma koliko njen signal bio slab , a jaci EDGE , ali nadam se da ce to ispraviti u windowsu 10 , znam da je to firmvera , ali ako vec Majkrosoft nesto izdaje onda to treba da bude potpun proizvod , a ne poluproizvod.

    ReplyDelete
  10. Ja na 830 ne mogu,a nisam na pfd,vec fabricki denim.

    ReplyDelete
  11. Oko kamere se slazem da nije ok ali tu Microsoft nije kriv nego Samsung. Uz WP8.1 treba i firmver koji ce pokretati kameru, Samsung to ocigledno nije htio da uradi. Po meni to je poluproizvod Samsinga jer meni kamera radi na Nokiji. Znaci Microsoft i Nokia su uradili svoj posao.

    Sto se tice ogranicavanja mreze na maksimalno 3g to ima vec. Ja odem u postavke telefona i mogu podesiti maksimalnu brzinu 2g, 3g, 4g. Ako mislite da podesite signal samo na 3g ako je dostupan samo 2g kako to zelite izvesti ako nema pokrivenosti?! Podesite na "samo" 3g i onda kada nema 3g nema ni prijema nikakvog.

    ReplyDelete
  12. Hoce dobiti Lumia Denim, a u odnosu na lumia Cyan ima dosta novosti. Iako nike nesto veliko kao wp8.1 ali ipak donosi novosti. Mozete ukicati na nasoj stranici ovamo desno u trazenje "lumia denim" i onda ce vam izbaciti sve clanke o denim :)

    ReplyDelete
  13. Ja sam već stavio u prečicama mobilni net...pozz iz Bg

    ReplyDelete
  14. Ja imam 730 takodje fabricki denim.

    ReplyDelete
  15. Zanimljivo... Sad vec pocinjem da se osecam ugrozenim :D. Cudno to da mi nema :/...

    ReplyDelete
  16. Ako si na to mislio...

    ReplyDelete
  17. Zavisi.. Meni nikad ažuriranje nije isto trajalo... Ovo zadnje na PfD je trajalo 2 i po sata, ne znam zašto... Ostavi preko noći na punjaču i ujutro će sigurno biti gotovo... :-)

    ReplyDelete
  18. Može. Imam L620 i apdejtovao na Denim pre mesečak dana. Al interesantno da ćale ima L625 a za njega još nema Denim

    ReplyDelete
  19. Slazem se polu proizvod Samsunga , tacno tako , ali za 3G signal se neslazem , naravno u postavkama stoji i 2G i 3G , LTE , neznam da li jos neko u regionu ima , u Srbiji nema nijedan operator , primer ako je 2G signal dosta jaci od 3G , telefon ce sam prebaciti na 2G , vise bih voleo da je to manuelno ,podesavanje nego automatsko

    ReplyDelete
  20. Moze se ograniciti na 2G, ali ne i na 3G. Ako podesis najvecu brzinu 3G, telefon ce koristiti sve dok ima 3G signala, a cim se on izgubi, logicno da ce prebaciti na 2G jer je bolje nego nista. Dakle, koristice 3G bez obzira da li je trenutno slabiji od 2G, sve dok ne izgubi skroz 3G. Microsoft kamera radi na Ativ S ako jezik podesis na engleski ili neki drugi (samo srpski pravi problem) bez obzira na region.

    ReplyDelete
  21. Jesam,na to sam mislio. Bratu na 930 stigao denim i moze, a meni jednostavno nema taj dodatak na 830.

    ReplyDelete
  22. I ja i on koristimo mts mrezu,ne verujem da je to... Ko ce ga znati :). Kad bude desetka valjda ce mi pustit :D.

    ReplyDelete
  23. I kod mene je L830 i nemam kratice za cellular data, a niti imam u kameri hdr, rich capture.
    Nista mi nije jasno:)

    ReplyDelete
  24. Zijad djulovic18 January, 2015

    Načuo lumia camera 5 će biti dostupna za sve windows phone uređaje ,pošto kupio poto vam prodadoh 😄

    ReplyDelete
  25. Jedno pitanje, šta dobivam ako se prijavim za preview for dev verziju. Hoce to moj telefon uciniti dosta nestabilnijim, ugl kaki ce se odraziti na njega? Lumiu 520 koristim.

    ReplyDelete
  26. Udjes u "ringtones+sounds" pa dole na kraju uokvireno kliknes na "manage app sounds" kad otvori pise "Chose your quick action" tu imas 4 kvadratica sa izborom precica, klikni na bilo koji i dace ti mogucnost izbora 10-ak pa izaberi "cellular data".

    ReplyDelete
  27. Ja sam od prvog dana na PfD na dva telefona... Isto je to kao i oficijelna verzija, nikad ni jedan problem nisam imao...

    ReplyDelete
  28. Zijad djulovic18 January, 2015

    Nihad ti je upravo rekao sto bih i ja ,u mene isto L1020 sve glatko ko po loju a pfd je 😊

    ReplyDelete
  29. Zijad djulovic18 January, 2015

    Sada mi tek nista nije jasno ,bio na pfd ,prevarim fon i stavim jezik english ,region stavim hungary englis (u.s.) i odmah dobih nekakvu nadogradnju ,zupcanici fazoni ,migracija podataka i to hahahahah ,sacu ispitati sta me opajdari wp ....

    ReplyDelete
  30. Preci na pfd ili cekati denim.Lumia 930

    ReplyDelete
  31. Krenuo je Denim već za 930 i sigurno ćeš ga dobiti ovih dana... Nema potrebe da ideš na PfD, bar ja ne bih...

    ReplyDelete
  32. Lumia 630 jos uvijek wp 8.1, prijatelj isti telefeon u istom vremenskom perioodu kada i ja kupio mob i dobio 8.1 update.(kupnju mob navodim iz razloga sto sam cuo da za update ima veze i period kada je kupljen mob.iako nisam upucen oko svega toga to mi i nema neke logike ali..) Zasto ?

    ReplyDelete
  33. Je li te pitalo kada si prebacio jezik nesto? jer u tom trenutku inace pita "da li zelite preuzeti jezicni fajl za taj jezik..." to se instalira kao i nadogradnja, potpuno isto, samo traje 5-10 minuta.

    ReplyDelete
  34. Jedino logično objašnjenje je da je u jednom periodu bio u prodaji telefon recimo iz Mađarske, pa kroz par mjeseci serija iz Švicarske i tako...

    ReplyDelete
  35. Kad kupis lumiu onda konfuzija vlada sve dok je se nerjesis.Hocemo li ikad imati telefon a da necekamo nadogradnju po pola godine za neke smijesne i glupe funkcije.Jebo lud zbunjenog a koje ko?

    ReplyDelete
  36. Evo ovako znam da ovo izlazi iz okvira teme ali hitno mi je.Trazim neku aplikaciju na kojo se moze gledati tv online sa određenim programima a da su sportski programi 😃 pa ako neko zna neku dobru aplikaciju neka napise 😃

    ReplyDelete
  37. Imas "Global TV"... Ima Srbija i Hrvatska programi a ima i possebno sportski kanali ali moras da imas malo brzi internet.

    ReplyDelete
  38. Dobar dan,da li neko zna koju aplikaciju da instaliram za pracenje video nadzora iz lokala.Telefon je Lumia 520 a DVR H.264.Hvala unapred

    ReplyDelete
  39. Slucajno preko "Disqus" naletim na "Nokiamob.me" hajde rekoh da procitam neku vest a najvise komentare, mozda pomislih ima ljudi koji znaju nesto vise od mene o funkcijama lumia telefona pa da naucim nesto novo kad ono utrkuju se ko ce vise da blati i microsoft i lumie, ne mogu da verujem...!?

    ReplyDelete
  40. Nisi brate u pravu ni sekunde... Ista je situacija kao i na WP Novosti, ponekad zaluta neki trol i to je to...

    ReplyDelete
  41. Tamo zaluta malo vise njih koliko ja procitah, neko sa sarkazmom neko sa cinizmom komentarisu sta microsoft radi. Kad bi svako od nas uradio makar hiljaditi deo ono sto su ljudi iz microsofta uradili za svoje postojanje pa gde bi nam kraj bio...

    ReplyDelete
  42. Eh sad, da ti esej pišem... U biti je pozitiva, i ona, da svako ima pravo na svoje mišljenje... Možda si tamo i moj neki komentar pročitao, sve je to normalno... Uvijek nekom nešto smeta i nije zadovoljan pa tako i tu...

    ReplyDelete
  43. Mene sad interesuje da li ima nezadovoljnih na "android" telefone ali one jace, bolje, skuplje ne pratim pa ne znam.?

    ReplyDelete
  44. Vjeruj, ne znam ni ja to... Ne pratim...

    ReplyDelete
  45. svaka kritika je na mestu. autor/i kritikuju rad ms-a.

    ReplyDelete
  46. Pa ne izlaze nadogradnje svakih 5 dana. Generalna nadogradnja za sustav izlazi jednom godišnje pa je logično ako izlazi jednom godišnje da se onda čeka duže. Uostalom, isporučiti nadogradnju nije jednostavan posao tipa klikni i eto, svi se mogu zakačit i instalirat je.

    ReplyDelete
  47. Bas tako. A Nedavno smo imali WP8.1 koji je donijeo sve top funkcije koje smo zeljeli tada. Kada pogledamo objektivno, WP je dobio vise funkcija u zadnjoj godini, dvije nego Android ili iOS.


    Ja stvarno ne razumijem nezadovoljstvo, ko god kaze da je nezadovoljan sa WP, a kupio je ga, onda on prizna svoj poraz da je kupio nesto sto mu ne odgovara, a nije to poraz WP-a ni Microsofta. Niko nikoga nije natjerao da kupi WP, a WP jos ima nadogradnje redovno, i Nokia korisnici bas uzivaju u zadnje dvije godine sa novinama na WP. Tako da razlog za kukanje bi se trebao pogledati prije kupovine i onda odluciti, a ne poslije.

    ReplyDelete
  48. Ja neznam što se svi bune oko tih nadogradnji,stvarno mi nije jasno,kad je bilo ko od nas kupio mob.ili kad je kupovao znao je šta nudi i šta ima ili nema,a ipak ga je kupio. Pa onda ljudi moji budite zadovoljni s onim što imate jer ste znali šta kupujete,a što se nadogradnji tiče ja sam zadovoljan da su mogle biti češće možda i da,al sve u svemu ja nemam prigovora wp napreduje

    ReplyDelete
  49. I ja iskreno ne razumijem zato i spominjem sada malo da bi se smirile strasti. Najlakse je kukati na svoj pogresan postupak :) a sto se tice WP isto misljenje imamo, lupili smo tada bez ikakvih informacija o WP8.1 a kamo li denim i druge ove stvari i tada savjesno kupili WP i bili zadovoljni, sada kao ne?! :) to ne shvatam. Svaka nadogradnja je poklon i tako ih treba gledati. Microsoft bi mogao sada komotno preci na WP10 sa drugim hardverom i da ne podrzavaju vise wp8 modele, ali ipak ce ih podrzati i to cak nije nekima ok :D

    Bas se pitam kako ti korisnici misle da se sistem pravi svaki dan po jedan onako iz "dosade" :) Microsoft razmislja daleko unaprijed, a to cemo tek vidjeti spijedecim mjesecima da su dobro mislili.

    ReplyDelete
  50. Baš tako, ja sam bio (skoro) zadovoljan i sa wp7,znao sam šta nudi i ipak sam uzeo tada lumiu 800 i poslje prešao na 920 i "netreba" mi na 920 wp10 ili kako će se već zvat, al bit će naravno super što će dobit nadogradnju jer ju imam skoro dvije godine i čekam neki novi model jer mi se 930 nekako nesviđa, nema glance ima amoled itd...

    ReplyDelete
  51. Zijad djulovic19 January, 2015

    E hvala Dino to je to instalacija jezika ....

    ReplyDelete
  52. Isti slucaj na mojoj 830 :). Kontam ja da ce i za nas biti opet denim :) al ovog puta pravi :D.

    ReplyDelete
  53. Slazem se totalno, iako imam slabiji model ja sam zadovoljan generalno.

    ReplyDelete
  54. Edi Kovačić20 January, 2015

    I dalje nista od nadogradnje za Lumia 520 hrvatska. Sramota za vip, opcenito.

    ReplyDelete
  55. Mislim da će vam ova biti dobra.. nisam isprobao ali ima ok ocjene
    http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/ipcam-monitor/598f128d-8ce5-4d9b-a5e2-16e2c06d0e3b?signin=true

    ReplyDelete
  56. Ne radi,probao sam sve,cak sam dve i platio.Na zeninom androidu od pre cetiri godine iz prve.Razocaran sam.

    ReplyDelete
  57. Ekipa, pozdrav svima. Pretpostavljam da ste ipak svi fanovi Nokie. Meni je Nokia sve. Od rujna prosle godine imam Lumiu 630. 8.1 windows Cyan. Citam ove komentare i nista mi nije jasno. Trebam li ja sto nadograđivat? I kako uopce, ako trebam? Inace sam prezadovoljan sa ovom Lumiom. A moj komentar na sve bi bio: Ako sa necim nismo zadovoljni, sacekajmo drugi kvartal 2015 i dolazak Microsoft Lumie sa W10 i perverznim performansama.

    ReplyDelete

Ostavite komentar