28.1.15

HTC 8X iznenadno kasno dobija oficijelnu WP8.1 nadogradnju

htc_windows_phone_8x

HTC 8X je totalno zaboravljen od svoje kompanije i niko se nije nadao da će ovaj uređaj ikad ugledati Windows Phone 8.1 nadogradnju. HTC zauzima svega 2.56% udio na Windows Phone 8 ekosistemu i zbog toga su vjerovatno odugovlačili. Windows Phone 8.1 nadogradnja je počela prošle godine i sada je tek mogu HTC 8X korisnici preuzeti. Preview for Developers korisnici imali su već WP8.1 oni znaći ne spadaju u ovu skupinu.

 

Na koju verziju će ova nadogradnja dovesti korisnike nije tačnije poznato. Microsoft/Nokia Lumia uređaji trenutno uz Lumia Denim su došli na verziju operativnog sistema 8.10.14219.***. Ko od HTC 8x korisnika nadogradi na WP8.1 neka nam javi detalje. Ne znamo je li globalno puštena nadogradnja ili se samo radi o par regiona, isto tako ne znamo da li je i za brendirane uređaje od mobilnih operatera.

 

Tek sada Nokia korisnici vide koliko znaći imati Nokia/Microsoft Lumia koja je redovno imala sve nadogradnje, iako trenutno izgleda kao da Lumia Denim kasni oni se mogu osječati dosta pozitivnije nego HTC, Samsung i korisnici drugih OEM.

 

Izvor: wparea.de

26 komentara :

  1. ..niste precizirali jedan detalj, pa me sada ta sitnica zbunjuje...pricate samo o 8.1 updateu kao Black ili Cyan ili najnovijem Denim?
    Kakva verzija 8.1?

    ReplyDelete
  2. HTC ne dobiva nadogradnje kao Lumia.. on dobiva samo WP8.1, nema cyan ili denim kao kod Lumia.
    Ovo što mi nazivamo Cyan/Denim, to su firmverske nadogradnje.. npr. Cyan je firmver koji je došao uz WP8.1 OS

    ReplyDelete
  3. Vi niste shvatili nesto. Lumia Icon, tj. Lumia 930 je standardno dosla za Windows Phone 8.1. A HTC je imao do sada Windows Phone 8.0 i tek sada dobija 8.1. Zato se mogu cijeniti sretnima Nokia korisnici :) plus tu nadogradnju koju vi vjerovatn ocekate je Lumia Denim, HTC korisnici bili bi sretni da dobiju bilo sta slicno od svog proizvodaca.

    ReplyDelete
  4. Cyan,black,denim su dodaci koje dobijaju SAMO nokia modeli,dok 8.1 bi trebalo da dobijaju avi proizvodjaci,e sada zasto recimo htc ovoliko kasni,to znaju najbolje oni sami

    ReplyDelete
  5. Ne bih se sada bas slozio da sam srećan sa Nokijom... Čak je i 8x dobio oficajlni win 8.1, dok za lumiu icon nema nikakvih detalja o tome, iako je wp flagship u usa, još uvek...

    ReplyDelete
  6. Tako je, koricnici Icon-e očekuju Denim, jer je Cyan oficijalno otkazan... Mada ako ikoga zanima Lumia Icon je izašla sa win 8.0, kasnije je dobila update na 8.1(Black), dok je Lumia 930 plasirana sa 8.1 jer je kasnije "puštena" u prodaju. Moja je greška jer sam to uporedio sa HTC-ovim 8x-om. :)

    ReplyDelete
  7. Jako losa poruka za one koje zele da kupe wp uredjaj koji nije ex nokia,tj microsoft... U ovom trenutku MS je kao i Apple, imaju svoj os i svoje uredjaje....

    ReplyDelete
  8. Pitanje je bilo malcice drugacije, znam taj detalj o Nokiama..krivo sam se izrazio.
    Prva edicija 8.1 nije bila s poboljsanjima kao danas i Denim. Ne pricam o perfomansama fotica vec o IE 11, mogucnostima flash produkcija, doradi user interfacea kao sto je ...live tile u live tile, spajanje poruka..prva edicija mobilnog 8.1 je bila malo nedoradjena..pa je moje pitanje kakav je na HTCu 8.1., ko prvi update na Lumii, 8.1 Black ili parira uz Cyan?

    ReplyDelete
  9. A 8s nista, a...? :-)

    ReplyDelete
  10. Nije Cyan otkazan :) Lumia cyan imaju svi korisnici trenutno na telefonima, i on je dostupan od prosle godine. Ovdje u clanku se radi samo o WP8.1 koja je pustena prosle godine, a HTC 8X nazalost tek sada dobija.

    ReplyDelete
  11. Jeste losa poruka, slazem se. Ali mnogi tu krive i same proizvodace jer kad ste vidjeli Samsun Ativ S ili HTc 8x reklamu bilo gdje ?! Nije smao na nasim prostorima nego i u Evropi bilo gdje, ja sam samo vidao Nokia Lumia reklame i nije ni cudo sto HTc i ostali zauzimaju svega par % na WP8. I zato ih i razumijem zasto ne izdaju nadogradnju niti firmver za korisnike.

    HTC One M8 za Windows Phone je odlican telefon ali ostaje mu ljaga od 8x i 8s na imenu, to nije nimalo dobro.

    ReplyDelete
  12. Nisam baš bio precizan, Cyan je otkazan za Lumiu Icon, dok svi ostali Lumia aparati imaju taj update, zbog toga je malo specifična... No da ne idem u offtopic, ovde se ipak radi o HTC-u. Dosta zgodnom telefončiću inače. :)

    ReplyDelete
  13. Ahaa, kužim šta te zanima. Koliko sam ja upućen HTC će dobiti "sirovi" OS isti onakav kakav koriste oni koji su ga instalirali na Lumie/Samsunge/HTC preko PFD-a.

    ReplyDelete
  14. Ima sve to što si nabrojao u PFD nadogradnji.Imam kao sekundarni telefon HTC 8S, pa sam upućen.Nema samo nekih eksluzivnih Lumia aplikacija.
    Btw. ovo je izgleda samo priprema za Windows 10 za HTC 8X, a sa desetkom dolazi i "Lumia Camera" na sve Windows smartphones.

    ReplyDelete
  15. Nisu ni planirali zvanični update za 8S.I ovo za 8X je bilo vrlo diskutabilno, da li će ili neće dobiti WP8.1.Na svu sreću imaš PFD od MS-a, (sada "Insader").HTC je poznat po tome da uglavnom izdaje update, samo za svoje flagship modele.

    ReplyDelete
  16. Da, a evo ima i nova kamera za HTC slicna je Lumia kameri. :) o njoj cemo sutra objaviti nesto

    ReplyDelete
  17. Vladan Vukajlovic28 January, 2015

    Mislim da bi trebalo update doci sa nekim HTC firmerom,ipak bi bilo malo neozbiljno ponuditi sirov 8.1 kao update,ali to je samo moje misljenje...

    ReplyDelete
  18. Slažem se da je neozbiljno, ali nebi me iznenadilo.
    Ali ako i dođe neki firmver pretpostavljam da će to biti nekakva minimalna poboljšanja.

    ReplyDelete
  19. 8.10.14203.306 je verzija softvera nakon nadogradnje.

    ReplyDelete
  20. Kod mene je 8.10.14219.341. i bez ove nadogradnje.

    ReplyDelete
  21. evo screenshota.

    ReplyDelete
  22. I kako sad nakon te navodne nadogradnje(koja kod mene ne ide)se ima manji broj verzije nego ranije?da li to znači da su korisnici pfd odmakli još dalje od ove trenutne zvanične nadogradnje?

    ReplyDelete
  23. Ako vi imate veci ili jednak broj operativnog sistema naravno da ne mozete imatu nadogradnju o kojoj smo ovdje pisali. Kroz preview for developers korisnici su imali par koraka unaprijed nadogradnje i ova sada je oficijeona nadogradnja koja je bila vec u preview for develoeprs sto se i vidi po manjem broj verzije operativnog sistema, logicno.

    ReplyDelete
  24. Hoce li biti w10 za ovaj telefon? Posto pise "bice za sve w8 i w8.1 telefone" , a recimo htc8s nece dobiti nadogradnju sigurno...

    ReplyDelete
  25. preko Windows Insider vjerovatno ce moci svaki telefon nadograditi, ali 100% sigurno cemo znati uskoro. Jer Microsoft ima jos dosta posla prije nego sto moze pustiti Windows Insider za telefone. Pored same nadogradnje ima dosta papirologije za njih. I mi cemo objaviti clanak o povodom pustanja tako da korisnici samo trebaju sacekati.

    Uglavnom uslovi koristenja su stroziji nego sto su kod preview for developers i mi necemo savjetovati nikome da uradi instalaciju Windows 10 na telefon, to ce morati svako sam odluciti :)

    ReplyDelete
  26. ok, hvala Dino :)

    ReplyDelete

Ostavite komentar