2.1.15

Uporedba Lumia Camera aplikacije Lumia Denim i Lumia Cyan verzije

Nokia Camera 2

Lumia Denim nadogradnja je aktuelna nadogradnja koja izlazi za Windows Phone 8 Nokia/Microsoft uređaje i koja između ostalog donosi novu Lumia Kameru koja je znatno bolja nego ona koju smo do sada znali i koristili na Lumia Cyan.

 

Nova Lumia Camera aplikacija samo na Lumia 1520 i 930 ima puni potencijal kao što je snimanje 4h videozapisa i drugih funkcija. Na ta dva uređaja ćemo sada vidjeti i uporediti Lumia Camera prije i poslije Lumia Denim nadogradnje. Brzina pokretanja na novoj Lumia Camera aplikaciji je znatno bolja i samo spremanje fotografija kako će te sami vidjeti je znatno brže (na prvi pogled).

 

 

Prvi video iznad pokazuje pokretanja Lumia Camera na Lumia 1520 sa Lumia Denim nadogradnjom i Lumia 930 sa Lumia Cyan nadogradnjom. Oba telefona imaju isti procesor, istu količinu RAM-a i stoga je uporedba fer i korektna.

 

Vidimo kako Lumia 1520 sa Lumia Denim znatno brže otvara kamera aplikaciju i to je ono što su korisnici zahtijevali cijelo vrijeme. Ispod vidimo sada videozapis da brzinom okidanja fotografije gdje vidimo opet poboljšanje spram Lumia Camera na Lumia Cyan firmveru.

 

 

Ta brzina je malo lažnog karaktera jer na prvi pogled djeluje kao da je fotografija napravljena i spremljena, međutim na Lumia Denim ona je samo proslijeđena u pozadinu da se obrađuje, kada otvorimo galeriju iz kamere direktno vidimo da se fotografija često još sprema.

 

Moramo priznati nove fotografije na Lumia Camera imaju funkcije kao „Rich Capture“ koja omogućava da birate količinu blica koji je vidljiv na fotografiji (što je veoma impresivna funkcija), koja donosi i HDR u fotografije i zbog toga vjerovatno malo duže traje spremanje fotografije. Ali ono što je bitno, a o je da je trajanje između dvije fotografije znatno smanjeno.

 

Napomena

 

Brzina pokretanja i funkcije Lumia Camere se razlkikuju od modela do modela, samo Lumia 1520 i 930 imaju puni obim funkcija i kvalitet aplikacije.

46 komentara :

  1. Edi Kovačić02 January, 2015

    Lako se rugati nama budalama koje vip blokira nadogradnju.

    ReplyDelete
  2. MAJKROSOFT J I SUVISE JEFTINIH TELEFONA IZBACIO , A OPET NEMA GA TOLIKO ZASTUPLJENOG MEDJU KORISNICIMA , TREBALO BI MALO VISE PAZNJE DA POSVETE PREMIUM MODELIMA I KORISNICIMA DRUGIH PROIZVODJACA , HTC IMA FANATASTICAN MODEL , A OPET SLABI SU SA PODRSKOM ZA NJEGA , MADA CUDI ME ZASTO GA NEMA JOS UVEK KOD NAS MISLIM NA m8

    ReplyDelete
  3. mehemed stupar02 January, 2015

    Ja ne mogu otvorit kameru uopste izbaci odmah,jel zna ko u cemu je problem?

    ReplyDelete
  4. Da li znas kada ce izaci denim za l630 vip?

    ReplyDelete
  5. A kakva je prodaja premium/flagship uređaja? Vidim L1520 i L930 tek u tragovima na statistici.. Tržište se ne osvaja flagship uređajima, ono se osvaja jeftinim uređajima. Osvajanje tržišta ultraskupim uređajima uspjeva jedino Apple-u, svi ostali se samo kite flagshipovima a žive uglavnom od jeftinih uređaja.


    primjer: L920 je izašla prije L520 pa opet ima puno manju zastupljenost nego L520.



    Drugo, MS daje gotov OS ali svaki proizvođač treba napraviti firmver (drajvere) kako bi taj sustav što bolje iskoristio mogućnosti hardvera. MS nema ništa s tim što HTC ne posvećuje puno pažnje WP-u. MS je ponudio sustav, a na HTC-u je da svoje uređaje iskoristi maksimalno.

    ReplyDelete
  6. Nemamo takve informacije, pokušajte se raspitati kod operatera pa vam možda oni daju neku informaciju.

    ReplyDelete
  7. u početku posle Denim update baterija ni dan nije mogla izgurati (80 % na wi-fi ) a već sada traje mnogo duže nego što je na Cyanu...L525

    ReplyDelete
  8. Slazem se sa tobom oko osvajanja trzista , ali Lumia 520 je najosnovniji model , licno imam Ativ S i zadovoljan sam , menjacu ga ali ne jos uskoro ili za neku Lumiu ili neki drugi model , ali OPPO je poceo da proizvodi windows telefone , Huawei , Lava , Blue ,Prestigio itd , ali tih modela jos uvek nema kod nas to je ono sto sam ja hteo da kazem postoji jos dosta proizvodjaca windows telefona , ali slabo ste ih pomenuli dosad ili bar ja nisam procitao nijedan clanak .

    ReplyDelete
  9. Pokusajte uraditi update aplikacija i sistema. Promijenite jezik telefona na neki koji radi kao engleski ili njemacki.

    ReplyDelete
  10. Pisali smo mi o blue, yezz, prestigio ali problem u njima je jer nisu namjenjeni za nase trziste. Mogu doci samo u skroz malim kolicinama privatnih osoba ali nemaju distributere ovdje koji bi sirili recimo blue ili prestigio WP. Neke od tih malih marki rade samo za indiju i nece stici nikad na balkan. To je jedini razlog zasto ne pisemo vise o njima. A pored toga nema ih ni na globalnom planu po brojkama tako sa su "zanemarivi".

    ReplyDelete
  11. Pricali smo o tome, mobilni operateri svi pregledaju nadogradnju i nije to blokiranje to tako ide.

    ReplyDelete
  12. mehemed stupar02 January, 2015

    Hvala sad moze :D

    ReplyDelete
  13. Zijad djulovic02 January, 2015

    Sta li je sa l1020 glede denim-a ,koliko vidim samo je odrađeno u švabiji ?????? I da li ce podrzati brzo otvaranje kamere ,ova me zeza kada nekog fotkam kez traje i po pola minute ,dok se moja kamera "nakurika" 😄

    ReplyDelete
  14. trebam malu pomoc ova tri "gumbica" za izaci itd. nece mi da svijetle dal bi itko znao sta bi moglo biti...

    ReplyDelete
  15. Koliko znam samo kod rijetkih modela svijetle ,,,nazalost

    ReplyDelete
  16. pa imam 1020 i znam da je radilo onda nista samo je presralo sa wp 8.1

    ReplyDelete
  17. Cisto sumnjam da ce od wp8.1 prestati same raditi. Jeli telefon ikada ispadao? To se desi jedino kada ispadne. Ili ako je bio u bilo kakvoj vlagi. Ako imate garanciju mozete ga vratiti da se to popravi.

    ReplyDelete
  18. Onda soft reset obicno pomogne u mnogim stvarima

    ReplyDelete
  19. Dobiio sam neki update al nije denim i sad mi ne radi ni bljeskalica ni svjetiljka,zapravo bljeskalica se upali jednom od 50 pokusaja,lumia 925. Moze li mi itko pomoci?

    ReplyDelete
  20. Da nije ukljucen blic na automatski? Jer onda ce on sam odluciti jeli treba blic ili ne i malo ako pomjeris telefon negdje on moze okinuti, a negdje ne.

    ReplyDelete
  21. Vjeruj da nisam siguran hoce li ostali modeli dobiti i brze otvaranje. Nadam se da hoce jer mislim da nema razloga zasto ne bi dobili. Nisam jos nigdje procitao tacno. Samo spominju lumia 830 da ce dobiti FullHD snimanje umjesto 4k i brze otvaranje ali jos nije sve jasno. Treba malo sire izaci Denim pa cemo vidjeti

    ReplyDelete
  22. Ma nije,valjda toliko znam 😁 ne radi mi ni flashlight

    ReplyDelete
  23. Zijad djulovic03 January, 2015

    Ljudi m-zaba odnosno m-ba i m-token ujednom stigli na wp ,ma jos malo pa smo kompletni ,vec mozemo placati mobom juhuuuuuu

    ReplyDelete
  24. Vladan Vukajlovic03 January, 2015

    Pribaj sa razlicitim regionima da li radi,hoce na nase balkanske da zavitlava...

    ReplyDelete
  25. Zijad djulovic03 January, 2015

    Soop evo ti odgovor ,i u mene je bio isti problem glede bljeskalice ,zna Dino kada sam kukao ma probo sve ali nista svaku 5tu fotku slaze ,poslo ja na servis vratili ga kao sve ok a ono isti problem i ja ponovo posaljem na servis ,usput zaprijetim tuzbom i vratili mi mob uz obrazlozenje "mob je ok ali da bi udovoljili korisniku kao promijenili bljeskalicu " i otada mob radi ko doksa jarane sve sto probas djaba ti je to je vlaga i salji na servis i izricito trazi zamjenu blica ,u mene radi ma za 10 ,nemaju tu nadogradnje ama bas nikakve veze ,govorim iz licnog iskustva jos ako ti je hyngary e to je to dobices blic da valja i no sikiriki 😊

    ReplyDelete
  26. probat cu dati na servis jer mi kamera cvili pod nekim kutevima i jos to xD raspada se polako lool

    ReplyDelete
  27. Hvala,ali sve mi je radilo do te nadogradnje neki dan. Problem je sto sam kupio mob u svicarskoj u mediamarktu,pa mi nije bas zgodno..

    ReplyDelete
  28. Poslije 8.1 nadogradnje zatim poslije Denim imao sam razlicitih problema vecinu sam rijesio za hard ili soft reset,,,nedavno je neko ovdje imao isti problem sa blicem isto kao i ti a rijesio je problem hard resetom mislim prije oko mjesec dana to je bilo ako imas volju potrazi

    ReplyDelete
  29. Evo,instaliro sam lumia camera i sad mi proradi sve, i microsoftova kamera i flashlight

    ReplyDelete
  30. Super,mnoge slicne stvari sam dozivio ali mi mnogi ne vjeruju,,,

    ReplyDelete
  31. Zijad djulovic03 January, 2015

    Super pa ne moras na servia ,bas mi je drago sto si poslusao woody-a meni nazalost tada nije upalilo...

    ReplyDelete
  32. A zar nece na Nokia Lumia 830 Denim nadogradnja donjeti mogucnos 4K snimanja i poboljsati kvalitet snimljenih fotografija kroz Lumia Camera aplikaciju.Steta bi bilo jer uredzaj je solidan a ima odlicnu kameru subjektivno receno.Dali mi una neko da objasni?

    ReplyDelete
  33. Zijad djulovic03 January, 2015

    Nevezano za temu nesto bih konstatovao ,pa ja osjecam da smo mi ovdje jedna mala porodica wp-ovaca i svako na svoj nacin i iz iskustva hoce da pomogne onom drugom ,bas mi je zadovoljstvo sto sam u krugu ovako dobrih i korektnih prijatelja (moje misljenje) 😊

    ReplyDelete
  34. To je sigurno da zelimo da se pomazemo svako ima neka iskustva I mozemo se tretirati kao wp porodica koja zivi na teritoriji wp novosti I to traje sve dok neko ne kaze istinu kada je u pitanju neka negativna osobina OS.

    ReplyDelete
  35. Dino,treba mi savet! treba da kupim zeni telefon,imala je lumia 720, sad planiramo da uzmemo 735 ili 925? znaci do 200e bi platili!sad...sta li je pametnije 925 ili 730-735!?hvala unapred...

    ReplyDelete
  36. Po tome je WP Novosti unikatan, niti ima svada, niti prepucavanja, niti vrijedanja :) svako svakome pomaze i to mi se svida da korisnici medusobno odgovore prije nego sto stignemo ja ili Zeljko :)

    ReplyDelete
  37. Lumia 830 nazalost ne, umjesto 4k snimanja imat ce FullHD moments tj. da drzis tipku za fotografiranje i ono snima FullHd niz fotografija, dok je to kod lumia 1520 i 930 u 4k rezoluciji. pored toga mislim, ali nisam siguran, da ce kamera isto brze otvarati nego ranije, bolji kvalitet fotografija se isto moze ocekivati.

    ReplyDelete
  38. To je istina vas dvojica ste izuzetno strpljivi i tolerantni ali trebali bi poneki i clanovi da budu takvi ako neko kaze da nesto kod njega ne radi kako treba ili neke zamjerke za WP u dobronamjernoj svrsi ne treba odmah da bude komentar "idi pa kupi Andr..."ili "zasto pljujes WP"...znam ja i sam za postojanje Andr..i ne treba mi savjet sam ga znam kupiti (ali nikad necu) i recimo vec nekoliko dana blokira mi dijeljenje interneta ako to sad kazem to nije pljuvanje WP

    ReplyDelete
  39. to je odlicno mislim 4K snimanje je super stavka ali za pustanje i realnu upotrebu trebamo televizore i monitore koji mogu u punom kapacitetu da reproduk takav format......a sto se tice Lumia 830 mislim da je odlicno sto ce ona dobiti brze snimanje fotografija i jos olji kvalitet fotografija ostalo je nebitno

    ReplyDelete
  40. Evo jutros mi opet nista ne radi -.-

    ReplyDelete
  41. Zijad djulovic04 January, 2015

    Rekoh ja tebi juce ,idi na neki servis raspitaj se i ako nije skupo zamijeni blic ,sve je to gotovo za par minuta ,nema tu lemljenja samo par srafova utikaca i novi blic ,ali prije toga konsultuj se sa majstorom da li je potrebna zamjena i pred njim okini par fotki ,kad vec nemas garanciju (mslm da nije skupo ali raspitaj prije nego pristupi radu)

    ReplyDelete
  42. Posjedujem lumiu 925 i za rad jedne tv aplikacije na netu ( D3GO ) potrebno je da instaliram Flash Player a mobitel to ne podrzava.Hm jedna losa osobina :/

    ReplyDelete
  43. Ako je aplikacija na trgovini i zahtjeva flash player onda to nije prava aplikacija nego samo link do neke stranice, nista vise. A taj ko je napravio tu aplikaciju je trebao znati da Windows Phone od pocetka ne podrzava flash niti ce ikada podrzavati. Ne zato sto je WP "los" nego zato sto je Flash mrtva platforma i guta bateriju. Postoji drugih alternativa na koje se razvijaci trebaju baciti.

    Zynga je pravio npr igre sve u flash, ali zadnje par pravi u drugim formatima tako da moze i na WP se igrati. Znaci nije do WP nego do razvijaca.

    I ponavljam, ako je aplikacija na trgovini i javi tako nesto onda je to losa aplikacija. Aplikacije ne trebaju nista zahtjevati od korisnika da oni instaliraju. Na WP nema toga da se dodatno nesto instalira da bi radila neka treca app.

    ReplyDelete
  44. Aplikacija Camera360 sight je odlicna aplikacija brza i ima auto fokus za slikanje otvara brzo galeriju i bolja je od Lumia Camere isprobajte svakako na Lumia 1020

    ReplyDelete
  45. na 630 LUMIA azurirao denim,posle 2 min,blokirao ispada iz mreze,katastrofa,nosen 2 puta u servis Promobi,opetsve isto radi 3 sata i nema signal,nece ni na wi fi....uzas,baci cu ga jedino resenje.

    ReplyDelete

Ostavite komentar