27.1.15

Samo Windows 10 tableti iznad 8“ će imati Desktop [dodatak]

Windows 10 hero picture

Nakon prezentacije Windows 10 ostalo je par pitanja nejasno i spekuliralo se koliko će uređaja i u kojem obimu dobiti ustvari Windows 10 ili kako to korisnici nazivaju „puni windows 10“. Prije svega da razjasnimo termin „puni Windows 10“ – Puni Windows 10 ne postoji jer se razlikuje na dva računara sa različitim specifikacijama. Korisnici neki su digli veliku uzbunu nakon što se proširila glasina da Windows 8 RT neće (niti može) dobiti sve funkcije koje ima Windows 8 Pro trenutno kao npr na Surface Pro 2 ili 3.



 

Zbog toga se Windows 8 RT tableti i Windows 8 Pro tableti razlikuju u višestruko većoj cijeni i danas možemo naći Windows 8 RT tablet za 100€ dok sa Windows 8 Pro verzijom ne možemo i ne samo cijena da određuje nemogućnost dobijanja istih funkcija na Windows 10 sa trenutnim Windows 8 RT tabletima nego to rade i specifikacije. Onaj ko je kupovao Windows 8 RT verziju znao je da nema instaliranja Win32 programa tj. „.exe“. Onaj ko je dao više novca za Windows 8 Pro verziju on zna da je to radna mašina i on ima sve mogućnosti kao i Desktop računar.

 

Nakon Windows 10 prezentacije je sada nastala uzbuna zašto Windows 10 neće biti isti na trenutnim Windows 8 RT i na Windows 8 Pro trenutnim uređajima, a odgovor leži od početka u rukama kupaca. U svakom slučaju Windows 10 će doći na sve uređaje ali logično ne u istom obimu, oni koji su imali Windows 8/8.1 Pro verziju oni će dobiti i puni Windows 10, oni koji su imali Windows 8/8.1 RT oni će dobiti dosta funkcija od Windows 10 ali sve ne može imati.

 

 

Sada kad smo to riješili da se vratimo na naslov članka. Uređaji sa 8“ zaslonima i iznad, bilo to telefoni ili tableti na Windows 8/8.1 će dobiti i mogućnosti Desktopa i Win32 aplikacija (programa). Svi ispod neće imati Desktop, tako npr. znamo da je Lumia 1520 najveći telefon na Windows Phone platformi i on neće imati Desktop, što je razumljivo. Dok će Dell Venue Pro tablet koji ima 8“ i dalje imati Desktop jer ga i sada ima na Windows 8 Pro verziji.

 

Proizvođači uređaja su unaprijed znali za ove neke uslove za RT i Pro verziju i oni su u krajnjoj liniji krivi jer su oni mogli svakom uređaju dati Windows 8 Pro verziju, ali u tom slučaju bi više plaćali Microsoftu, a i sam uređaj bi bio skuplji.

 

Dodatak

 

Joe belfiore je potvrdio dodatno da uređaji koji imaju trenutno Windows 8.1 i 7” zaslone sa Desktop-om, oni će ga imati i na Windows 10, znaći da nijedan uređaj neće izgubiti nešto što već posjeduje sa Windows 8.1. – izvor

30 komentara :

  1. Mislim da je ispravn sve preko 8 inca nije telefon tj,granica je na 6 inca bar do sad

    ReplyDelete
  2. I po meni veoma ispravno rijesenje. Korisnici ne gube nista jer nisu ni imali Desktop.

    ReplyDelete
  3. Do sad su WP I Lumia bili sinonim za brzinu ali sad kad dodje Windows 10 telefoni sa losim procesorom a ima ih prilicno usporit ce i vrlo lako moze nastati prica da je WP spor OS.

    ReplyDelete
  4. Slazem se da moze doci do toga ali posto nece biti Desktopa nece biti ni dosta procesa koji su vezani za desktop i koji gutaju memoriju. Tako da ja vjerujem da ce sto se tice brzine i svega ostati sve na istom.

    ReplyDelete
  5. Sad mi nije jasno zapremina aplikacija u MB nije ista u telefonima i u racunalima kakav ce sad standard postaviti ocigledno programi za comp zahtjevaju teze programe u MB,bez obzira na pozitive sa prezentacije ja jos imam strepnje u sebi

    ReplyDelete
  6. e tu dolaze do izrazaja Windows univerzalne aplikacije. Za WP ce npr imati jedna dio koda koji radi, a za Windows drugi. Za Windows mogu npr imati skroz drugi set fotografija, icona, melodija i funkcija koje ce zauzimati mozda i vise prostora ali na racunarima to i nije toliko bitno kao na telefonima.

    Uglavnom univerzalne aplikacije rade ovako, u projektu ima Windows Phone i Windows dio, pored toga ima i "zajednicki dio" u kojem je smjestena sva logika koja je ista na Windows i WP, sada sa Windows 10 ta logika i kod je 1:1 znaci isto je. Sada u ova dva zasebna dijela za WP i Windows dolazi sta je zasebno za njih, npr na racunaru trebaju ikone ili fotografije aplikacije da su vece rezolucije dok na telefonu manje i tu se jedino napravi razdvajanje.

    Kasnije kada se sklapa aplikacija, visual studio napravi dvije aplikacije, jednu za Windows i jednu za WP, razvijac obje postavi na dev center i dobije jedan link za univerzalnu app. Sada kad korisnik dode do linka trgovina prepozna da li je to telefon ili racunar i po tome preuzme onu app koju treba.

    Tako mogu univerzalne apps za racunare zauzimati i GB, a na telefonu manje. Sve zavisi od razvijaca :)

    I jos jednostavnije receno univerzalne aplikacije su dvije aplikacije samo za korisnike izgledaju kao jedna :) i zauzimaju razlicito MB jer su dvije.

    ReplyDelete
  7. Najveci poduhvat za MS od postanka

    ReplyDelete
  8. Edi Kovačić27 January, 2015

    Neseri kvake. Ja imam windows 8.1 pro 64bit. I mogu reci da je jaaako malo aktivnih servisa stalno upaljeno i da su nevjerojatno brzi uradu.

    ReplyDelete
  9. Dino... Ne seri kvake... :D

    ReplyDelete
  10. Sta nije tacno ?! Desktop ne trosi memorije?! Ja ne bi pricao da se ne razumijem... Kazem samo da na telefonima nece biti tih servisa i automatski manja potrosnja. Sta tu nije tacno?! A svaki servis je bitan na uredajima sa 512mb ram.

    ReplyDelete
  11. Aludiram na ovo dole što ti je kolega sveznajući napisao... :D

    ReplyDelete
  12. Dino da Li to znaci da smo GA izduvali opet sto se tice USB otg podrske?

    ReplyDelete
  13. Nevezano za temu, za vikend Sam morao 2 puts da resetujem telefon (L630) i onda Sam slucajno pogledao i pisalo ke Denim, a pre je bilo Cyan. Sta mislite o cemu je rec??

    ReplyDelete
  14. Imam pitanje, nevezano za ovo. Imam lumiu 625 i odjednom ne mogu da update-ujem nijednu aplikaciju. "attention required tap here..." I kada kliknem na to pise da mi ne valja microsoft nalog. Nista nisam dirao a odjednom se desilo. Nisam uspeo da nadjem na netu resenje problema. Da li zna neko sta je to? Hvala

    ReplyDelete
  15. Samo jos kad bi resili taj USB otg I po Meni dobili bi najbolji os sadasnjice. Instalirao Sam na pc-u pre 2-3 Dana ovu novu desetku I Stvarno Sam prezadovoljan!!! Na kompu mi je ram2gb I cpu3.0ghz dual I razlika e moje desetke I desetke Kod drugara koji ima jacu konfigiraciju je vidljiva. Znaci ja Sa lumiom920 mislim da desktop verziju NE bi mogao Ni da podigne normalno a kamoli da radi nesto poluzahtevno... Ono sto Sam video na konf za stampu sto se tice verzije za fon a Isto Tako I za PC je da Su po Meni , napravili BOOM!!! (pozitivni Naravno) Jedva cekam da je Probam I na mojoj L920!!!!

    ReplyDelete
  16. Zijad djulovic27 January, 2015

    Placena verzija wp novosti se nemoze otvoriti ,posle nadogradnje ????????????????????????

    ReplyDelete
  17. Zijad djulovic27 January, 2015

    Trazi ti provjeru naloga probj ponovo ukucaj sta traze i poslace ti kod i ukucaj isti na predviđeno mjesto i ponovo ulazis gdje i prije ,nista strasno ,bez panike jaro 😊

    ReplyDelete
  18. Zijad djulovic27 January, 2015

    Jesili na PFD ?????

    ReplyDelete
  19. Da, ide novi update *6.1 verzija koja ce to ispraviti nasao sam jutros odmah tu gresku i ispravio je. Nadogradnja bi trebala do sad biti i online...

    ReplyDelete
  20. Zijo imaš li šta upitnika? :D

    ReplyDelete
  21. Pomoc ljudi. Hocu li moci update sa 8.1 na win 10 kad bude update? U pitanju je lumia 630. Hvala na odg.

    ReplyDelete
  22. Sigurno je najrizicniji. Mnogo je sada velik ulog. Kao sto bi rekli "All in" :D A sada kako se prodaje Lumia vise nego ikad do sada, da i to je novost, onda mozemo ocekivai da ce ubuce spojiti Windows 10 u jedan sistem sto se tice i prodaje. Nece biti Windows 10 telefoni i Windows 10 tableti nego ce bit isve pod jednim. Kao Android. Onda ce broj Windows uredaja malo bolje izgledati globalno nego 3-4% i oko 10% u boljim drzavama

    ReplyDelete
  23. Zijad djulovic27 January, 2015

    Dino 6.1 wp radi sada ko doksa ,aferim 😊

    ReplyDelete
  24. Do veceras ce mozda jos jedan update. imam jos neke funkcije pripreljeno :) crna pozadina, malo sreden izgled citanja itd. ak ostignem do veceras bice i clanak o tome.

    ReplyDelete
  25. Stefan Ivanović27 January, 2015

    Kako se traži provera naloga?

    ReplyDelete
  26. Davor Rehar27 January, 2015

    Zna li neko tv on line za wp 8.1 koji radi na nasim kanalima( ex yu)

    ReplyDelete
  27. Pokušajte sa Global TV, imaju domaći tv programi

    ReplyDelete

Ostavite komentar