16.2.15

Windows 10 za telefone i nove informacije oko domaćih rječnika

WP Novosti Lumia 1520

Windows 10 je punokrvni Windows sistem za telefone koji danas ima lijepo iznenađenje, naime hrvatski i srpski jezici su dobili rječnik koji mogu koristiti da bi tastatura na Windows 10 telefonima ispravljala korisnike. Pored toga omogućeno je i „brisanje“ riječi prstom po tastaturi tzv. Word Flow.

 

Tako se domaći korisnici mogu čak nadati u bliskoj budućnosti i Cortani na domaćem jeziku. Cortana je veoma složena i proces njenog prevođenja nije jednostavan kao rječnik zbog toga je i podržana samo nekolicina jezika na svijetu.

 

domaci jezici

 

U Windows 10 ima još nešto što mi mislimo da je malo naopako, naime bosanski jezik ima samo ćirilično pismo dok srpski ima i latinsko i ćirilično. Kojom logikom su išli radnici koji su to implementirali ne znamo. Logično da je u bosanskom jeziku moguće pisati na dva pisma (latinicom i ćirilicom) ali ako smo realni, oni koji pišu ćirilicom oni biraju srpski jezik - ćirilicu, zar ne?!

 

Nadamo se da je ovo samo privremena greška i da će bosanski isto dobiti latinicu pored ćirilice. I još jedan mali poraz jeste da bosanski nema rječnika u Windows 10 za telefone iako se ne razlikuje mnogo od srpskog i hrvatskog jezika neko nije očigledno uradio svoj zadatak dovoljno dobro/brzo. Ipak ostalo je još mnogo vremena do oficijelne nadogradnje i nadamo se da će to biti implementirano na pravi način.

 

Ipak se radujemo da smo dobili domaće rječnike koji će dosta olakšati korištenje Windows Phone-a u svakodnevnom životu.

193 komentara :

  1. Jesam rekao Dino 😜 hshahahaha toooooo jesam happy jbs milion dolara da sam dobio 😄

    ReplyDelete
  2. Svakim danom nešto novo čujemo... Draži windowsa... :-)

    ReplyDelete
  3. Nadam se da ce mozda i Ativ S dobiti ovu verziju wimdowsa😊

    ReplyDelete
  4. Ma ja se samo nadam da ce dobro da radi kao 8.1 jer sad sam rahat od problema.

    ReplyDelete
  5. odlična vest zaista, možda i 8.1 dobije update za jezičku podršku, to bi bilo idealno

    ReplyDelete
  6. Zijad djulovic16 February, 2015

    Hmmmmm ,nije to greska , to je neinformisanost ili cista namjera , neka mi niko nezamjeri ali ja kao Bosanac sam uvrijeđen ovim potezom windowsa ,mogli su staviti Bosanski jezik sa kineskim znakovima ,nigdje veze ,bosanski a cirilica .Ponavljam nije mi namjera da bilo koga uvrijedim ali licno sam uvrijeđen 😞

    ReplyDelete
  7. Evo, tebi nije namera a ja sam uvredjen tvojim postom... Mozda tako ni ms nije zeleo tebe da uvredi.

    ReplyDelete
  8. Zbogom windows i njihova sranja. Odoh ja na Android, puno su ozbiljniji.... Zeznuo sam se sto sam uopste i kupovao Lumiu. Pozdrav.

    ReplyDelete
  9. Pozdrav,ako ne budes zadovoljan dobro nam dosao!

    ReplyDelete
  10. Zulu_Warrior16 February, 2015

    I ja se iskreno nadam... I nadam se da nece kasniti kao 8.1 😎

    ReplyDelete
  11. Zbog čega si uvrijeđen? Zamisli da su stavili srpski jezik i neko pismo koje ti možda znaš? Ne seri bezveze...

    ReplyDelete
  12. Ja sam tako uvjeren da je to samo greska koja ce se ispraviti,mi sa ovog prostora znamo svaku sitnicu koja razdvaja neke nacije ali zato njima u USA nista nije jasno,naravno nije opravdanje,

    ReplyDelete
  13. Zulu_Warrior16 February, 2015

    Nije njima namera bilo koga da vredjaju, to je cisto neznanje... i isti je fazon za WP, Android i ostale... bezbroj puta sam skidao aplikacije koje "podrzavaju" srpski jezik kad ono umesto ekavice vecina reci je na ijekavici... Americki fazon... sve je to njima isto

    ReplyDelete
  14. Dobar vic.....android je tesko sranje.Android nikad vise...

    ReplyDelete
  15. E I ja se kajem svaki dan sto sam uzela 925, svaki dan ocekujem da me fascinira I da ostavim ovaj S3 koji imam skoro 3 godine. Jede ga stojeci jos uvek ali mi je zao para koje sam bacila na njega. Ne mogu ni za 200e da ga prodam..uzas! Jos uvek koristim s3 a 925 kao tablet 💻 bez kartice!

    ReplyDelete
  16. Tamara možda je i kod tebe problem u sd kartici... Imaš li ju u 925?

    ReplyDelete
  17. Ne znam sta vam smeta kod wp,bas bih voleo da mi neko kaze i zbog cega je android bolji od wp......

    ReplyDelete
  18. Svidja mi se tvoj recnik :-)
    Pa vidi, pre svega, samo su zaboravili da dodaju jos jedno pismo koje se koristi u BiH, nije kao da su dodali neko koje ne postoji npr da su umesto srpskog dodali hebrejsko...
    A Dinov argument da ce ljudi koji koriste cirilicu birati srpski jezik je neprimeren kao kada bih rekao da ne treba dodavati bosanski i da svi mogu da izaberu ili srpsku cirilicu ili hrvatsku latinicu, a ostali se mogu posluziti arapskim pismom ili turskim npr...
    Ne ulazim dalje u politiku samo kazem da MS nema pametnija posla nego da gleda kako da napakosti Bosancima ili Srbima, ili Hrvatima...

    ReplyDelete
  19. Svi telefoni sa wp8.1 će dobiti w10 i radit će bez problema...

    ReplyDelete
  20. mille grobar16 February, 2015

    Ljudi,nemojte da ste nacionalisti,bar ne ovde.Raspadom YU,dobilo se nekoliko mladih drzava i mogu misliti koliko je to drugim drzavama tesko razlikovati a posebno amerima...Siguran sam da nije bilo lose namere,nego smo mi balkanci puni frustracija i bespotrebne mrznje jedni prema drugima.Toliko o tome,apsolutno se ne zelim upustati u bilo kakvu raspravu sa bilo kim.

    ReplyDelete
  21. U pravu si ali sto da on radi sa cirilicom ako ne zna da cita

    ReplyDelete
  22. Nadam se da ce to uraditi, ne vidim zasto bi im to tesko palo. Ipak je izlazak w10 za skoro 10 meseci mogli do tada bar nesto da puste za wp8, wp8.1

    ReplyDelete
  23. Možda je to tebi nebitno ali većini je to važna stvar... Nemam ja ništa protiv ćirilice, jer to je naše pismo, na našim prostorima je starije od latinice i duže smo ga pisali nego što pišemo latinicu ali brate ja ćirilicu znam super ali sam jedan od rijetkih... Šta će ova današnja omladina, ni latinicu ne znaju po padežima da mijenjaju a kamo li nešto drugo... Meni na prvu bezveze zvučao tvoj odgovor na Zijadov post...

    ReplyDelete
  24. Ma nije Nihade, ubacila sam je poslednjih nedelju dana u nadi da ce biti tog apdejta... Onda sam ga restartivala kako si mi I rekao..sve sam pobrisala, a nista nisam dobila . Cyan jos uvek! Onda sam popizdela I vratila karticu u moj s3...

    ReplyDelete
  25. Pa ja jos uvijek nemam nadogradnju lumia denim na 925 a kamol Win10 smetljarska microsoft politika pa nisam ja 925 jeftino platio da mogu da se pravdaju stari procesor malo rama ovo ono nego ga bas skupio platio vjeruj mi svaki dan cekam da izadje post nema podrske za 925 a kodnas BHTelecom lopovluk jos zesci nedaju da se zamjeni tel sa starog na novi (uz doplatu)

    ReplyDelete
  26. Mi smo za njih kao Indijanci, nebi me čudilo da nas doživljavaju kao pleme xD

    ReplyDelete
  27. Pa..jedno je zahednicko za telefone koji su dobili pw , a to je quadcore..nema veze sa ramom kako su ovde komentarisali..

    ReplyDelete
  28. Zijad veruje da se MS urotio protiv bosanskog jezika sto je apsurd, i ja sam mu odgovorio apsurdno na njegov apsurdan post :-)
    Naravno da je bezveze da bude bosanski samo na cirilici, kao sto bi bilo bezveze da srpski bude samo na cirilici jer i ovde ima puno manjina koji se tesko snalaze na cirilici... Eh, koliko puta sam imao hrvatski gde pise srpski pa nisam pravio dramu oko toga. Sta Amer zna gde je Balkan :-)

    ReplyDelete
  29. Ne mislim na sim karticu nego na sd, memorijsku... Možda ona pravi konflilt...

    ReplyDelete
  30. Vjeruje da ima osoba koje su putovale po svijetu i culi sto sve misle o republikama bivse Jugoslavije,naprimer Poljska u manje razvijenim sredinama cvrsto su uvjereni da je Srbija u sastavu Ruske federacije...

    ReplyDelete
  31. Prvo se informirati. Win10 i Lumia Denim su dva odvojena projekta. Lumia Denim je u dolasku na sve uređaje a Win10 se očekuje tek u jesen, znači od 9. mj 2015. pa nadalje.

    ReplyDelete
  32. Ma ..imam isto 925 i shvatam te potpuno! Toliko para ni za sta!!!

    ReplyDelete
  33. Ma dobro, ali i ako je nevina greška, a ja mislim da jest, prilično je glupa...

    ReplyDelete
  34. Nikako da podesim frekvenciju izmedju vas trojice

    ReplyDelete
  35. Zašto neće da preuzme jezik?

    ReplyDelete
  36. Hahaha dobar vic! Pa ja nemam sd , niti sam mogla da mu skinem bateriju kad se zakucao..jedva sam uspela da ga odblokiram drzeci power i volume .. Krs!

    ReplyDelete
  37. Jedva sam cekao da se ovako nesto dogodi. Sada ima nade da i cortana stigne. Ne verujem da ce tako samo prestati sa podrskom za nas region sada kada su zapoceli. Napred MS!

    ReplyDelete
  38. Zbog cega je neprimjeren moj komentar? Samo sam bio iskren i iznosim cistu istinu. naveo sam iznad samo kako srpski ima latinicu i cirilicu, a bosanski nema latinicu?! sta je tu neprimjerno? ja citam i pisem latinicom cijeli svoj zivot iako znam i cirilicu sto su mnogi vidjeli kada nam pisu na cirilici. ali evo primjer najjednostavniji windowsphone.com/sr-latn-cs/ lijepo pise windows phone stranica srpski latinica, ona nema crilicnu stranicu za srpski windows phone sajt. Iako je cirilica daleko vise koristena u Srbiji nego u BiH. Zasto onda kao prvo i jedino pismo se stavlja cirilica za bosanski?! Ja sam naveo primjer ili oba ili nijedno nije trebalo. I kazem da je vjerovatno greska jer bas smo za amerikacne nevazni.

    Zbog toga to nije neprimjeren komentar nego sam samo ukazao na greske Microsofta.

    ReplyDelete
  39. Nece ni kod mene, izgleda da je greska u pitanju. neki mogu preuzeti, a neki ne. ima rijesenje za to kazu da se aktivira opet windows insider aplikacija i pritisne "fast/slow" enroll i nakon toga ce moci kao preuzeti ali kod mene nece.

    ReplyDelete
  40. Pa to ti je kao da si seo u neki oldtajmer jer hoces da sporo ali sigurno da stignes. Android ti je porse! Brzina nosi i rizik! Pa ko sta voli :)

    ReplyDelete
  41. Nije vic... :-)

    ReplyDelete
  42. Ma jel?! E hvala ti sto si nam objasnio! :))

    ReplyDelete
  43. Ponavljas neke stvari iz mojih komentara. Ponovicu, naravno da treba i cirilica i latinica na bosanskom jeziku, ali tvoje retoricko pitanje da ce oni kojima je potrebna cirilica koristiti srpsku cirilicu je kao uporedjenje da ce oni koji zele latinicu koristiti hrvatsku... Jednostavno se razlikuje govor i pismo kojr se koristi u Bosni pa i u Republici Srpskoj od onog koji se koristi u Srbiji. Taj deo je prosto bio neprimeren.
    Ja nisam uvredjen, ali je neprimeren jer donosis zakljucke za druge.

    ReplyDelete
  44. to jeste. ima tu i razvijaca koji su krivi. moja app Prognoza npr ima i hrvatski i bosanski, i srpski (cirilicu i latinicu). iako ne pise tamo u opisu ima u postavkama. a amerikanci ne znaju ali ipak ako zele prodavati trebali bi znati bolje ili pitati. imamo mi dobrih profesora ovdje na balkanu koje mogu pitati kako i sta. neko ko studira nase jezike, neko ko se bavi tim da im pokaze i objasni uradio bi to sigurno.

    ReplyDelete
  45. E, to je za Poljsku koja nam je relativno blizu, a sad zamisli šta su balkanske zemlje za Amerikance.. nešto simbolično
    Ali da ne ulazimo dalje u diskusiju, zatrpavamo članak bzvz. :)

    ReplyDelete
  46. Ma android je za curice koje hoće da customiziraju telefon... :-) Da si rekla Mercedes oldtimer, Željko bi ti dao upvote... Ovako neće... :D

    ReplyDelete
  47. Namjerno sam rekao blisku zemlju

    ReplyDelete
  48. Shvatio sam sta hoces reci. i jeste, pogresno sam se izrazio ali kazem da srpski jezik ima izbor koji bosanski nema. nadamo se samo da ce dodati, ali ja svakako koristim njemacki jer mi i jedan i drugi i treci jezik domaci na telefonu djeluju smjesno. A na windows 10 jos nisu ni prevedene sve stvari, ima dosta jos na engleskom pise.

    ReplyDelete
  49. mille grobar16 February, 2015

    Nadam se da ce ispraviti to,vrlo uskoro...

    ReplyDelete
  50. Hahaha pa na Mercedesa sam i mislila ;) Nokia je ipak BILA Mercedes medju telefonima!

    ReplyDelete
  51. Idem da odspavam jedno dva sata, moza nakon toga izbace update za wp8.1 (za nas koji nemamo telefone koji su podrzani za insider w10)
    ;-)

    ReplyDelete
  52. Za nepovjerovat je taj tvoj komentar. pa valjda imamo pravo da kazem da je ovo sa 925 bio cisti rip off CISTI!

    ReplyDelete
  53. Kupili Nokiu,uzeli ogroman kredit,rade Windows za telefon i novi za kompiuter,imaju problema sa prvim modelom Nokie,probni Windows pun problema i sad pored svega toga oni da istrazuju koji je nacionalni jezik jedne zemlje i ako ta zemlja razumije i druge jezike a prodaja OS i telefona minimalna,mada iskreno ni ja nisam za cirilicu znam nekoliko slova ali zato tu je Hrvatski i Srpski latinica

    ReplyDelete
  54. Nema ni insider aplikacije opšte, a kada je pronađem u prodavnici piše da je ne podržava ova verzija softvera itd.

    ReplyDelete
  55. Pa kazem ti da 925 nema prosirenu memoriju. Neverovatno ali istinito!

    ReplyDelete
  56. Kasno Marko... I stavljamo naglasak na "BILA"... :-)

    ReplyDelete
  57. Eh... Nekome je dovoljno 32GB, nekome ne... :D Smeo sam se, dešava se...

    ReplyDelete
  58. Napisi ti meni sto je WP bolji od Androida? imam pristup IPHONE 3gs,4s,5s - personalno koristim lumiu 925 - a imam i pristup samsung s3, nexus 4, tablet google nexus 7. I realno WP je samo za indijsko-pakistansko-saudijskog trzista kad odes na WCentral mozes to i vidjet!

    ReplyDelete
  59. Ja sam moj s3 platila skoro 900e pre 3 godine i veruj da nije sranje. Svrseno rdi! Na nekim krsevima od telefona verovatno jeste..i Fica je auto kao i Mercedes ;)

    ReplyDelete
  60. A sta ti je to rip off?

    ReplyDelete
  61. A ripoff (or rip-off) is a bad financial transaction. Usually it refers to an incident in which a person is overcharged for something, or receives goods or services not of the standard expected for the price. A ripoff is usually distinguished from a scam in that a scam involves wrongdoing such as fraud; a ripoff may be considered excessive, but not illegal.

    ReplyDelete
  62. Kad ce izac preview za lumia 625 i ostale 20' modele. Jel zna netko dobar program za optimite i clean nesto kao sto android ima za boost up?

    ReplyDelete
  63. Ma sta jedete govna,kako ste glupi ne mogu vjerovat! Ako ste na pdf imate denim koji vam ionako nista ne donosi,osim precice za paketne podatke,imate sve funkcije denima,samo vam pise da je cyan,a i da nemate kao da je to bitno,sve je slicno,ali znam da imate jer i ja imam l925 i isto pise cyan samo sto nisam tolika razmazena taraba ko vi! Odite vise na taj poluproizvod i dobro,nemoj mi ovdje pisat te gluposti,a za taj s3 samo mogu mislit kako radi s obzirom na godine i da je bio promasaj kad je izaso,sklanjajte se samo odave da vas ne gledam i ne citam glupe komentare!!!!

    ReplyDelete
  64. Nema tih programa za WP jer ne trebaju... A za prewiev se strpi još malo...

    ReplyDelete
  65. ti momak moras malo ohladit glavurdu svoju prvo niko ti se nije obracao drugo svako ima pravo da iznese svoj stav svidjao se tebi ili ne i trece ovaj tvoj komentar samo pokazuje da si jako frustriran sa 925 ;)

    ReplyDelete
  66. http://en.wikipedia.org/wiki/Outlook_Web_App

    ReplyDelete
  67. Ali je Fića...

    ReplyDelete
  68. Republika Srpska16 February, 2015

    Vjerovatno ce u budućnosti ispraviti problem sa bosanskim jezikom, da se niko ne bi osijetio uvrijedjenim. Na kraju, i mi trebamo sugerisati MS-u. Medjutim, mene najviše oduševljava mogućnost da Cortana bude podržana na jezicima exYU. Dakle jezično područje tog jednog (a po nazivu razlicitog) jezika je zaista veliko, još kad se uzme u obzir dijaspora. Pa to je oko 40 miliona ljudi... tako da MS ne bi trebalo da nas ignorise. Molim Vas nemojte da se ovdje prepucavamo, kad smo dosad normalno komunicirali. Molim Vas suzdrzite se!!?

    ReplyDelete
  69. Nemoj biti tako ogorčen, instaliraj PfD, uradi update na Denim i izbriši app i riješio si problem... I ti Tamara isto, ako čitaš...

    ReplyDelete
  70. Takav telefon eno ga u ispod stepenica to je telefon koji zamrzava ekran

    ReplyDelete
  71. Windows insider ,ima li iko preuzetu ovu aplikaciju(ako vec jeste aplikacij) i ako ima može li screnshut...facebok El Admir

    ReplyDelete
  72. Nije prepucavanje... Pročitaj raspravu još jednom... Ovdje ako nismo složni svi, bosanci, srbi, hrvati, makedonci pa i slovenci (iako pričaju čudnim jezikom) onda nigdje nismo... :-) Ali stvarno... Ja onog slovenca nickom "motorista" ništa ne kontam... :D Samo ljubav! Poz

    ReplyDelete
  73. Pretpostavljam da misliš na ovo :)
    http://www.windowsphone.com/hr-hr/store/app/windows-insider/ed2b1421-6414-4544-bd8d-06d58ee402a5

    ReplyDelete
  74. Bogami malo je bilo

    ReplyDelete
  75. Ma nije... Meni krivo na ristu jer se nađe uvrijeđen Zijadovim komentarom iako čovjek ništa loše nije mislio... Water under bridge... :-) Republika objasnio, ja stavio potpis...

    ReplyDelete
  76. Mada moze se i Ristin komentar na neki drugi nacin razumjeti,samo da ne ode razgovor"drugom smjeru"a isto i Zjad je rekao realno ali i Rista

    ReplyDelete
  77. Svakako za pohvalu , ali Cortana bi bilo lepo kad bi bar jedan od ova tri jezika podrzala.

    ReplyDelete
  78. Haha pa meni ne ali ipakkkk to je telefon iz 2012!!! A radi ko Doksa ;)

    ReplyDelete
  79. I preveze te ;)

    ReplyDelete
  80. A niko nije jos primjetio sakriveni dio u ovom postu :P dobrooo :) sad sam malo razocaran <3 valjda vidite kasnije nekad...

    ReplyDelete
  81. Pa ja sam od pocetka na Pfd i nema update za 925. Super ste svi ali vidim frustracije kod nekih..zato odoh, uzivajte! :*

    ReplyDelete
  82. Ovo sa cirilicom je greska doista , a opet ja koristim latinicnu tastaturu , jer operateri u Srbiju skracuju poruke na cirilici sa 160 znakova na 60 , samim tim naplacuju mnogo vise , pogotovo se oseti u inostranstvu kad saljem poruke , zato latinicu i koristim , da li postoji uopste cirilicna tastatura za srpski za 8.1.1 na Ativ s modelu , ja je nisam nasao osim makedonsku.

    ReplyDelete
  83. Postu ili temi?

    ReplyDelete
  84. Pa ako si na PfD ti onda odavno imaš Denim... A ja trošim vijuge da ti pomognem... Joj, joj...

    ReplyDelete
  85. Zar nije gore tvoj telefon na 10-tki?

    ReplyDelete
  86. Pa nemam, kazem ti.. Stoji Cyan, jedino ako trebam da zamisljam da je Denim 🎶

    ReplyDelete
  87. Malo OT... Ovih dana vidim ima dosta gostiju i neregistrovanih članova naše male zajednice pa toplo preporučujem da instaliraju Disqus app i da se registruje jer ta app je odlična što se tiče sekcije sa komentarima... I još uvijek je ekskluzivna za wp. :-)

    ReplyDelete
  88. Kak si ovaj smajl stavio? Kao da je preko drugih aplikacija...

    ReplyDelete
  89. Meni su to slusalice

    ReplyDelete
  90. Pa sta sam ja drugo rekla nego to! Cist finansijski promasaj! Nigde ne mogu da ga prodam ni za upola od onog koliko sam ga platila.

    ReplyDelete
  91. Ama ako si na PfD a kažeš da jesi onda imaš Denim... Odi u PfD app i odjavi se pa onda odi u extras+info i vidjet ćeš da piše Denim... Zahvali se kasnije... :-)

    ReplyDelete
  92. Smajli ili naopake slušalice... :-)

    ReplyDelete
  93. Jel ovo krenuo W10 za 1520? :)

    ReplyDelete
  94. Zijad djulovic16 February, 2015

    Dobro zapazanje i za drugi komentar , e upravo radi toga nisam nastavio sa obrazlozenjem da neodvede u krivom smjeru .Hvala ti woody na razumijevanju a bogami i na pronicljivosti i zapazanju 😊😉

    ReplyDelete
  95. A vidi stvarno... :D Znači po uputama xda developera, jel'? :D

    ReplyDelete
  96. Zijad djulovic16 February, 2015

    Da ,hackon na XDA ,svi mogu skinuti 10-ku alix2 na svoju odgovornost 😉

    ReplyDelete
  97. Plocica windows novosti :D

    ReplyDelete
  98. Zijad djulovic16 February, 2015

    Ja odmah primijetio ali rekoh rano je za obznanu 😉

    ReplyDelete
  99. 925 ima 16gb 😂

    ReplyDelete
  100. Ma treba Dino da uvede i skajp ovde pa da se prave neka ukljucenja da se malo druzimo i uzivo :D

    ReplyDelete
  101. To su 2 od 2 greške na jednu temu... :-)

    ReplyDelete
  102. Video sam odmah da je Dinov 1520 na Windows 10, ali nisam imao vremena da komentarisem. Cekamo objasnjenje druga Dina. :)

    ReplyDelete
  103. Ja sam za debate diskusije ali "onaj" smijen nikako

    ReplyDelete
  104. Da, pogodio si... To je novi projekat na kojem kolega Dino i ja radimo... Hahahaha... Šalim se, Dino radi, ja sam beta tester... :-)

    ReplyDelete
  105. Zijad djulovic16 February, 2015

    Nisi sam 😉

    ReplyDelete
  106. Auuu... Kakve bi to orgije bile... :D Naravno na wp temu... :D

    ReplyDelete
  107. ja kad idem download Serbian u keyboard settings,pise attention required i nikako nece da ga skine?Sta da radim?

    ReplyDelete
  108. O, kolega... :D Betatestira li se šta 'vako-'nako? :D

    ReplyDelete
  109. Naravno od toga nece biti nista ako ne budemo svi smarali Dina sa tim :D

    ReplyDelete
  110. jos ne oficijelnim putem, ali ne oficijelnim i rizicnim :P

    ReplyDelete
  111. i to i plocica windows novosti, ali verovatno Dino sprema nove clanke pa nema vremena da komentarise :)

    ReplyDelete
  112. nije greska. treba biti i cirilica, nego kazem fali i latinica i kako poznajem Microsoft moze ostati tako ako ih niko ne upozori... jer oni ne znaju za njih smo mi svi ovamo drugi svijet totalno

    ReplyDelete
  113. Bravo prvi pogodio :) Uskoro vise o tome sta se krije iza plocice :)

    ReplyDelete
  114. Da ali ne prepourucujem jos nikome ko ne zna kako uraditi bez tude upute ili pomoci. ili ko jos nije flesirao telefon y kalbom ili slicnim metodama, on treba sacekati oficijelni nacin.

    ReplyDelete
  115. To je MixRadio aplikacija a prikazuje neke albume u pozadini.

    ReplyDelete
  116. polako :) uglavnom ja vidim sve vase komentare :)

    ReplyDelete
  117. Jel ima korisnika windows 10 na l630?

    ReplyDelete
  118. Dobra novost,napreduju a valjda ce uspjeti do 9mj.da naprave da sve radi kako treba,jos ako i cortanu zavrse za nase jezike to ce biti uspjeh.Stalno govore da kaskamo za drugim sistemima,pa da barem u necemu budemo isred drugih.Imam u namjeri da uzmem novi fon pa se dvoumim izmedju 830 i 730 pa bi zamolio ako neko ima iskustva sa tim telefonima da mi pomogne,jer razlika u cijeni nije mala a dali ta cijena opravdava tu razliku.

    ReplyDelete
  119. Nihade, kako mogu da ti posaljem printscreen? :)

    ReplyDelete
  120. Zavisi šta si slikala... :D

    ReplyDelete
  121. Razmisli o skajpu, znam da je to dosta komplikovano, ali bi puno znacilo korisnicima da imaju kome strucnom da se obrate licno :) jos sad kad krene ovo ludilo..... bice tu svasta :D Zamisli grupni chat-a? hahahahahah.....

    ReplyDelete
  122. Hahaha daj bre neki mail! :D

    ReplyDelete
  123. Jos nije izasao update? A sanjao sam da mi je cortana rekla seksi glasom, "zdravo, Rista! Pitaj me sta zelis" onda sam se probudio i vidim...nista :-)

    ReplyDelete
  124. I kako funkcionise?

    ReplyDelete
  125. koolfool11@gmail.com

    ReplyDelete
  126. Жељко Јанковић16 February, 2015

    Imaš aplikaciju serbian keyboard od katana labs. odlična je, sa svim slovima.

    ReplyDelete
  127. Uzasno brate :P Baguje mnogo,radi ali baguje.

    ReplyDelete
  128. Imam jedno pitanje, da li u windows 10 ima only 3g? Ako moze neko da proveri ko ga ima, hvala

    ReplyDelete
  129. Idem sa Rajkom i Slavenom na pivo u Brod. Svrati ako te žena pusti. :D Prejak screenshot! :D

    ReplyDelete
  130. Жељко Јанковић16 February, 2015

    Vidim da možemo lepo ovde da se družimo. Što da ne. Elem, jedino da se ignorišu kojekakvi ugursuzi. :)))

    ReplyDelete
  131. Uh sreca razmisljam cijeli dan sa ga install al sad necu hahahhah

    ReplyDelete
  132. Ja sam na neutralnoj relaciji,mada neki ovu sliku i ne vole

    ReplyDelete
  133. Hej jugoslaveni!!! :-)

    ReplyDelete
  134. A ti njoj: Probudi me za dva sata... :D

    ReplyDelete
  135. Strpi se... Bit će uskoro verzija za šire mase... :-)

    ReplyDelete
  136. A izlgeda da ocu hahha

    ReplyDelete
  137. Vladan Vukajlovic16 February, 2015

    Imai sam prilike i jedan i drugi da probam uporedno i stvarno ne vidim po cemu je bolji S3 hardverski su slicni stim da je 8.1 laksi samim tim bi trebao mnogo vise da ti pruzi ,jedino ako nisi zadovoljna pojedinim aplikacijama to je onda nesto drugo, ranije sam koristio AtivS koji je blizanac S3 i u samom radu se pokazao bolje od trojke.

    ReplyDelete
  138. Vladan Vukajlovic16 February, 2015

    Ima model i sa 32 g

    ReplyDelete
  139. Edhem Dacić16 February, 2015

    Pozdrav svima :)

    Malo je off-topic pitanje ali jel zna neko sta se desilo sa Cortana music search-om na Lumia Denim update-u? Skroz je korisna opcija ali od kako sam updatetovao telefon vise je nema. Koristim Lumiu 930 inace

    ReplyDelete
  140. Pogledao sta sam ti poslala? ;)

    ReplyDelete
  141. Vladan Vukajlovic16 February, 2015

    samo jedna greska

    ReplyDelete
  142. Jesam... Cyan, dokaz imaš... Ali, jesi li ti ugasila PfD pa provjerila? Znaš tamo da se odjaviš u PfD app?

    ReplyDelete
  143. Vidi , poslala sam ti jos jedan mail !Nemam pojma..bila sam odjavljena kad sam resetovala tel. jer sam te poslusala :P Morala sam opet da se prijavim...mada realno ne znam da se odjavim regularno 😊

    ReplyDelete
  144. bit ce nesto slicno. imamo par planova za blisku buducnost.

    ReplyDelete
  145. Ma ništa strašno... Mislim da odeš u PfD aplikaciju i odznačiš onu kvačicu u app... Pa onda odi u extras+ info i vidjet ćeš da je Denim... Opet ti možeš označiti onu kvadratić u PfD app...

    ReplyDelete
  146. Ja ne kuzim ovaj mixradio hhahah sta tu ja stavljam svoje pjesmee ili?

    ReplyDelete
  147. Mnogo ti hvala! 😊 Pa nismo se razumeli, ja sam mislila da ovu aplikaciju mogu da koriste samo PfD nisam znala da je moze instalirati bilo ko. :) a ince pratim svaki post i sve price svakodnevno!Cista 10-ka !

    ReplyDelete
  148. Jel' to znači da je Denim? :-)

    ReplyDelete
  149. Ne, mixradio tebi pušta glazbu na osnovu žanra koji odabereš, pjevača ili čak na osnovu "glazbenog profila". Svaku pjesmu možeš upvote/downvote i favorit, pa on ima algoritam koji bira pjesme iz takvog žanra ako si označio sa favorit ili upvote a izbjegava pjesme koje si rekao da ti se ne sviđaju (downvote).

    ReplyDelete
  150. Al ja kad otvorim mixradio pise mi music i otvorim to pa me posalje u detoteku sa mojim pjesmama koje imam na mobu

    ReplyDelete
  151. Hahah pa poslala sam ti private zahvalnicu sa sve slikom 😄 sta sad zezas? ;)
    E a posle ong reseta sam izgubila IQ test i sad ne mogu da ga nadjem, tako da sam se najvise zbog toga iznervirala. Bio je vrhunski! Na Play-u mi pamti sve sta sam ikada instalirala, a ovde na marketu mi je sve bilo pobrisano pa sam morala po secanju..

    ReplyDelete
  152. Pa imaš i ovdje istoriju skinutih app, ali to ćeš morati sama naći, ja nemam više snage... :D Nisam odmah mail provjerio... Što se tiče budućih nadogradnji, moći ćeš opet skidati, samo ponovo označi kvadratić u PfD app... I skini ovu Disqus app i registruj se, jer vidim da ćeš još dugo da se družiš s nama, sad kad imaš Denim i to... :D

    ReplyDelete
  153. U mene je isti problem. izgleda preview verzija jos ima bugova oko toga. kazu da pomaze ako otvorite Windows Insider aplikaciju i pritisnete opet da zapocnete download kao u tom slucaju ce raditi.

    ReplyDelete
  154. Pa treba cistit trash a i imam malo rama pa mi treba bit oslobođeno

    ReplyDelete
  155. Pozdrav,

    Na Windows Phone nema takvih aplikacija jer RAM optimizira sam sistem, i on nema problema s tim, niti ce sistem bolje raditi ako se ukloni sve iz RAM-a. WP radi i kad su otvorene 5 aplikacije zahtjevne kao i sa 1...

    ReplyDelete
  156. -Koliko stranih jezika govorite?
    -3
    -Koja?
    -Srpski, bosanski, crnogorski.
    :D

    ReplyDelete
  157. To mi je domaći :D

    ReplyDelete
  158. L830 je bolja po specifikacijama od L730 ocigledno, pa ako neces skoro menjati fon onda je bolje 830.

    ReplyDelete
  159. Ne provaljuj se, molim te.Po kojim specifikacijama je L830 bolja.:)))
    Jedino ako nađe povoljno polovnu L830.U svakom drugom slučaju Lumia 730/735 ima daleko bolji odnos, uloženo-dobijeno.Bokifireman druže, imao sam oba modela i razlika u ceni je nesrazmena do bola...

    ReplyDelete
  160. Citiram Dina:"U Windows 10 ima još nešto što mi mislimo da je malo naopako, naime bosanski jezik..."
    Eh da je samo Windows 10 naopako u Bosni, lako bi bilo... ;)))

    ReplyDelete
  161. U pravu si malo je nesto bolji 830 od 730 da bi cena bila toliko veca. Sad sam pogledao opet i chipset cpu, gpu imaju isti razlika je samo u kameri i velicini ekrana cak je i baterija ista, i kvalitet izrade je na strani 830.

    ReplyDelete
  162. Pa lepo ja kažem svima, da je bolje dodati još malo keša i pazariti "Lumia 930 gold edition", nego baciati novac na L830.

    ReplyDelete
  163. Pa batice nije bas "jos malo kesa"... tu ima da se doda... 😊

    ReplyDelete
  164. Morat cemo malo poceti sa moderacijom komentara. Prelazi vec granice gdje niko nema koristi od njih. Ovako je velika sansa da propustimo vazan i lijep komentar... Mora se smanjiti ili ograniciti na temu :)

    ReplyDelete
  165. Meni radi odlicno, upravo ti kucam komentar s nje. U kameru ulazi do pola sekunde sporije, ponekad trepne ekran ali to je to. Tastaura mi je brza, ni jednu notifikaciju ne propusta...

    ReplyDelete
  166. Evo bas hocu da ubacim 10.

    ReplyDelete
  167. Bolje nemoj...procitaj komentare...sacekaj jos koji mj da naprave to malo bolje

    ReplyDelete
  168. Pozdrav dragi pratioci WP Novosti, imamo jedno malo pitanje za vas. Koliko vas koristi trenutno Lock Screen od WP Novosti?!
    odgovorite nam u komentarima ako koristite da znamo jer je bitno pitanje. Hvala unaprijed.

    ReplyDelete
  169. Hvala drug i ja sam tako nekako razmisljao jer jedino sto su displej i kamera veci ostalo sve isto a velika razlika u cijeni pa me bas interesovalo neko ko je vec imao iskustva sa oba.Hvala jos jednom

    ReplyDelete
  170. eee ovako :) instalirano na 630 i radi. Zaglavio se pri kraju odnosno kad treba da uradi prenos podataka krene do par procenata i uradi reboot, i tako nekih 30 tak puta. Rjesenje je bilo da mu uradim hard reset u kratkom vremenu koje imam dok on pokusava da odradi taj prenos. Onda se desi da zaglavi i tokom hard reseta ali to se rijesi tako sto ga stavis na punjac pa onda skines.
    Uglavnom sad je stabilno osim sto se tastatura zblesavila pa imam samo ogromni enter preko ekrana. I sta onda e pa jedan dobar soft reset :) i radi kako treba.
    Dosad jedan restart zabiljezen u toku pisanja sms-a.
    Signal 2g i 3g kao i prije a takođe i Wi-Fi. Da bi dobio start screen od 10 morao sam ukloniti pozadinsku sliku i postaviti novu.
    Pojedine igre malo sjeckaju ali nista posebno.
    Sto se mene tice ovo je ok i ostavicu ga na 630 posto je drugi tel. a koristim 925 sa 8.1 kao glavni.

    ReplyDelete
  171. Što to pripremaš sa WP novostima? :D

    ReplyDelete
  172. Trash možeš očistiti tako da odeš u senzor pohrane, odabereš telefon ili SD karticu (ovisno gdje želiš očistiti), odabereš privremene datoteke i stisneš izbriši. Neka te ne zavara ako ti za privremene datoteke piše 0 kb, to je negi bug nakon nadogradnje na Denim. Piše ti da ima 0 kb, ali nakon brisanja ti se poveća memorija. Evo ti i slike ispod.

    ReplyDelete
  173. A lako kad imas 2 tlefona hahaha al gadno je kad imas 1 i na njega install w10

    ReplyDelete
  174. Vladan Vukajlovic17 February, 2015

    Lumia 830 u Srbiji na oglase nova je 255-275 evra a 930 je od 330 - 350 evra ipak mislim da je velika razlika u kvalitetu i da ipak treba biti strpljiv,ja sam cak nalazio na oglase polovne 930 i na 275 evra sad kakvo je stanje to je neka druga prica

    ReplyDelete
  175. Hvala drug na savjetu.I meni je je 930 vrh ali fazon je sto ja planiram preko Mtel-a da uzmem na postpaid jer sam i ovu 620 uzeo tako.E sad imaju samo 930 ali je u mom paketu 486 € a to mi je preskupo.Nemaju jos 830 i 730 ali sam ih zvao i navodno da ce uskoro imati i te modele ako im je vjerovati.

    ReplyDelete
  176. Vladan Vukajlovic17 February, 2015

    To je onda sasvim druga prica,mada su cene preko operatera blago reci uzasne ,ali nekad je covek primoran i preko njih kupovati 😒

    ReplyDelete
  177. Jel mozete vi otvoriti power point u app office? Ja mogu samo word exel i jos par njih

    ReplyDelete
  178. Nesto lijepo, tecno, brzo, efikasno... :) univerzalno :P jos samo malo vremena mi treba.

    ReplyDelete
  179. Ko je budan? Idemo prozivka! :D

    ReplyDelete
  180. Svi ste pali na ispitu spremnosti... Svima minus. :-)

    ReplyDelete

Ostavite komentar