13.2.15

Novi videozapisi i informacije o Windows 10 funkcijama za telefone

windows 10 naslovna za telefone

PocketNow jedna od stranica koje mi pratimo kao izvor dobrih informacija, Windows Central sa osvrtom na poboljšanja na tastaturi i BoredAtWork.com su objavili videozapise o Windows 10 funkcijama za telefone gdje imamo uvid u dosta dobrih stvari koje Joe Belfiore nije spominjao u videozapisima ranije. Pogledajte video ispod pa nam javite šta mislite o novim funkcijama?!

 

 

 

 

Dodatne informacije o Windows 10:

 

Kako smo čuli hrvatski jezik je implementiran u Windows 10 sa riječnikom i prijedlozima riječi. Mi nemamo uređaj sa Windows 10 i ne možemo tu glasinu potvrditi ali svi vi koji imate možete provjeriti tastaturu na hrvatski i jezik telefona na hrvatski i instalirajte potrebne podatke i pokušajte „word flow“ brisanjem riječi po slovima tastature da napišete nešto. Da li predlaže nove riječi?! Ako da onda je to novost koju je Microsoft sakrio od nas jer na spisku oficijelnih jezika koji su podržani u Windows 10 za telefone se nalazilo nekolicina jezika i među njima nije bilo hrvatskoga.

 

Dodatno se Gabriel Aul (šef Windows Insider) ekipe oglasio povodom novih build-a koji će dodavati i ostale uređaje u krug Windows Insider-a u kojem izjavljuje da će veoma brzo biti novi build dostupan i da možemo računati svaki mjesec ili ranije na novi build. Između buildova možemo očekivati i „standardne“ zakrpe kao što to vidimo na računaru nakon zadnje nadogradnje Windows 10 builda na 9926 izašlo je par zakrpi.

 

Za prve utiske o Windows 10 još je rano i treba sačekati barem Consumer Preview verziju koja će biti ispeglana da radi kako treba. Pored toga naglašeno je da će doći naravno još novih funkcija kao npr izbor između WP8.1 izgleda Start zaslona sa fotografijom iza potpuno prozirnih pločica ili Windows 10 izgleda sa fotografijom preko kompletnog zaslona sa poluprozirnim pločicama.

 

Kada bude vrijeme mi ćemo napisati sve dodatne informacije i naravno da će te biti obaviješteni o svakoj nadogradnji za Windows Phone kao i do sada. Bacite i pogled na naš glavni članak o Windows 10 za telefone gdje sakupljamo sve ostale članke i povezujemo u jedan izvor informacija da bi korisnicima bilo lakše pronalaženje.

56 komentara :

  1. Ja sam instaliro win 10 i zadovoljan sam s njime. Naravno ima stvari koje treba popraviti ali sigorno ima potencijala 👀

    ReplyDelete
  2. INFO pitao sam danas na mcft insajder blogu za ostale telefone i nadogradnju prew 10 i dobio 2 povratna maila da rade na tome i da dobre vesti ocekujem uskoro kao i da imamo strpljenja,dok me u drugom mailu obavestavaju kako u prvom talasu dobijaju fabricki 8.1 wp aparati a za ostale citiram- treba malo vise magije..tako daaa...dobre vesti..

    ReplyDelete
  3. Ja mislim da bi bilo dobro da dodaju vise boja za teme na wp...i nove sisteme otkljucavanje

    ReplyDelete
  4. Ko ima neka proveri dali ima Sprski,Hrvatski ili Bosanski jezik za tetsaturu swype i predlog reci pa javi 😄 Hvala unapred 😄

    ReplyDelete
  5. Mene ovo isto zanima, kao i to da li su promijenili onu kretensku tastaturu za ex-yu zemlje ??

    ReplyDelete
  6. http://nokiamob.me/2015/02/13/video-demo-windows-10-technical-preview-os-a-za-mobilne-uredaje/

    Potvrda swipanja i prijedloga u komentaru!

    ReplyDelete
  7. Da, ovo je tek prva verzija ali kako vrijeme odmice Microsoft uskladuje to sa racunarima i nove funkcije kao i dosta izmjena su obecali. Normalno, jer ovako kako je trenutno vise lici i funkcionira kao WP8.1 ali oni su to i znali i ponavljaju da je prerano i da su radi pritiska korisnika pustili ovo, inace bi sacekali vjerovatno jos 2-3 sedmice.

    ReplyDelete
  8. Da, tu smo i vidjeli glasinu ali na insider.windows.com pod telefon nema hrvatskog jezika. Mada na Windows 10 na racunaru ima zasebni fajl za instalaciju hrvatskog jezika/rijecnika i prepoznavanja rukopisa. I posto su oba sistema ista sada vjerujemo da je tako, samo cekamo zvanicnu potvrdu. :)

    ReplyDelete
  9. Korisnici vrše pritisak? Sam Mikrosoft diže pompu neviđenu oko svega. Samo još na toalet papirima što ne piše ništa o budućem win 10. Normalno da imamo onda velika očekivanja, i da su moguća i velika razočarenja.

    ReplyDelete
  10. Da korisnice vrse pritisak. Primjer je Gabriel Aul sef ekipe za Windows Insider program koji je pretppio uvrede zestoke zasto nije pusten update kada su bile glasine da ce biti pusten. Pored toga korisnici trebaju biti relani i vjerovati onima koji se razumiju u to, mi npr nikad nismo obecali nista da ce doci sa Windows 10 sto se i nije pokazalo kao tako :) A pompa se naravno digla kada se spajaju dva svijeta, mobilni OS i Os desktop i tablet racunara. To do sada niko nije uspio, iako na Android ili iOS izgleda kao da jesu spojeni ipak postoji ogromna razlika izmedu iOS na telefonima i iOS na tabletima i MAc na racunaru. Samo to je vrijedno velike medijske paznje. I ovo je prvi pokusaj sa prvim buildom koji nije ni mnogo testiran jer su izdali prije nego sto su htjeli izdati, i onda korisnici nama ne vjeruju da je nestabilan i da je beta verzija pa se razocaraju.

    I iskreno se pitamo sta je to trebalo da se desi da bi korisnici rekli, vau, ok dobro je za sada. Jer na Phone verziji se nije radilo ni mnogo. Za racunare tek postoji od oktobra prosle godine. Najavavljen je izlazak nekad u jesen/zimu tako da ozbiljno razmisljajuci ko normalan bi ocekivao nesto "extra" ili "finalno" sada?! Mi smo odmah napominjali da ovo nije preview for developers i da nije za svakoga i cak smo dobili cudne komentare zasto se ogradujemo mi od odgovornosti itd...

    A Microsoft nikakvu pompu nije digao, bila je prezentacija 21. januara i oni su obavili svoje. Predstavili Windows 10 za telefone i ujedno da je to jedan sistem kroz telefone/tablete/racunare i kraj. Nakon toga su blogovi informacijama stvorili hype, a zasto hype, zato sto je nesto veliko u pitanju, da je ovo bezveze stvar niko ne bi pisao o tome. A trenutno vidimo najvecu paznju na Windows sistem od kako postoji Windows Phone. Po meni nema tu razocarenja, svako treba malo razmisliti i skontati da se novi OS ne crtaju olovkom nego pisu kodiranjem, a to traje mnooooogo vremena, posebno ko ima 25 i vise jezika na koje se to treba prevesti/testirati pa opet prevesti, doraditi pa opet testirati...
    I kao sto su mnogi rekli, bolje drzite ocekivanja nisko i obradujte se svemu sto niste ocekivali. Kao npr hrvatska tastatura na Windows 10 za telefone i word flow. to je za nas mozda i najbolji pomak.

    ReplyDelete
  11. Meni se čini frend da si držao u sebi mnogo stvari i da si sad puk'o i jednim monologom olakšao teret koji čini mi se već neko vreme nosiš. Polako, opušteno nisi ti ništa obećavao nisi ni OS pravio. Šta će bude biće, i na kraju će sve leći na svoje mesto. 'Ajd' ne nerviraj se i pozz...

    ReplyDelete
  12. Nisam zaista imao želju da te iznerviram. Tvoje aplijacije koristim i zahvalan sam ti na njima. I Microsoft cenim, i kako sam kupio Lumiu Android nikome više ne preporučujem.
    Ipak, trudim se u životu biti objektivan. Članke o WP10 ne čitamo samo ovde, već bukvalno i u žutoj štampi. Drugo, Microsoftovi zaposleni izjave daju i puno pre 21. januara, u suštini, kad su krenule najave za W10, za PC.
    Razumem da žele da skrenu pažnju na sebe, kako bi povećali tržišni udeo, ali prerana kampanja marketinškog dela kompanije, obija se o glavu programerima i, na kraju, korisnicima.
    A razočaranja kod mene neće biti, (mada nestrpljiv jesam) ali razumem i ljude koji nemaju puno znanja o kako se pravi OS. Najčešće ih i ne zanima. Retko ko danas razmišlja koliko je teško bilo šta napraviti, ne samo OS. Još kad pročitaju da su programeri najplaćenija profesija, hate je skoro neizbežan.

    ReplyDelete
  13. Pa u pravu je Dino, to jest tako kako je rekao...

    ReplyDelete
  14. Ma jeste u pravu ali nema potrebe da se nervira i to ce proci. Doci ce kraj godine stavicemo W10 na telefone pa cemo polako da komentarisemo kako je OS dobar, a neki od nas ce zaliti (ja) kako nema para da kupi bolju lumiju... :))

    ReplyDelete
  15. Imam jedno pitanje, da li u windows 10 ima only 3g? Ako moze neko da proveri ko ga ima, hvala

    ReplyDelete
  16. Samir Omerović14 February, 2015

    NOVA VIJEST U VEZI WIN 10 ZA PC



    Microsoft je obećao da će doneti Windows 10 Technical Preview za PC korisnicima negde tokom ovog meseca, ali je kompanija sve do sada ostala ćutljiva o tome kada bi to trebalo da se desi. Gabrijel Aul je sada otkrio da bi sledeći Windows 10 Technical Preview za PC trebao da stigne tokom poslednje nedelje februara. Razlog za ovako nešto je vrlo jednostavan - Microsoft je upravo objavio Windows 10 for phones preview, pa kompanija želi da mu da malo vremena na tržištu jer smatra da bi PC verzija mogla da ga baci u senku, a verzija za telefone bi tako mogla da izgubi pažnju koju verovatno zaslužuje. Obe verzije Windowsa 10 su i dalje u razvoju, a preview verzije koje mogu preuzeti korisnici bi trebale da pomogu Microsoft-u da sakupi povratne informacije i poboljša određene funkcije. Takođe, poznato je da će sledeći Windows 10 Technical Preview za PC stići sa novim ISO fajlom tako da će korisnici moći da instaliraju svežu verziju operativnog sistema.

    Izvor: Softpedia

    ReplyDelete
  17. Posalji mi sliku launchera da vidim...jer ja imam launcher od 8.1

    ReplyDelete
  18. mille grobar14 February, 2015

    Upravo mi je stiglo azuriranje na denim za lumiu 625 😊 Pitanje za Dina,koji reset je pozeljno odraditi da bi sistem lepo legao kako treba i kako? (za nas neuke).woody mi je dao vec neke smernice...,ali me interesuje da li gubim nesto od podataka,tipa slike i ostalo...?

    ReplyDelete
  19. Ako odes na fabricko sve ces izgubiti ali ako pritisnes dodju tipku za wolumen i taster za ukljucivanje sve ostaje netaknuto,

    ReplyDelete
  20. Nije nužno raditi reset, ali recimo ja radim jer volim clean start... Uradi factory reset ako te bude bilo šta zezalo... Znači, prevelika potrošnja baterije, zagrijavanje telefona, loš touch itd... Bilo kakav problem... Ako nemaš problema onda ne radi nikakav reset... :-)

    ReplyDelete
  21. Samo odradi update ne treba ti reset i ne nista....

    ReplyDelete
  22. Statistika je pokazala da je ispravno ako se uradi

    ReplyDelete
  23. Stigao mi je neki update za L1320, verujem da je Denim. Vec sat i po vreme obrce po ekranu. Da li je normalno da traje toliko dugo update?

    ReplyDelete
  24. Samo budi strpljiv, i priključi mob na punjač da ne ostaneš bez struje dok radi update.

    ReplyDelete
  25. Ма на 100% ми је био, не верујем да ће да се истроши..Хвала :)

    ReplyDelete
  26. Neee ja se nisam ljutio na vas i nas vas komentar uputio sam ga svima koji se zale. Na ovaj ili onaj nacin. Jer nije Microsoft bez razloga u poziciji u kojoj jeste. Lupuju kompanije po 100 miliona tek onako. Kupili Skype giganta, Nokiju... Ne treba se dalje pricati onda. A i u pravu si za razvijace, mnogo ljudi da se ubiru novci sa aplikacijama, a u stvari je drugacije.

    ReplyDelete
  27. Ugasi i upali telefon opet. Zameni pozadinu. Meni je upalilo prvo a od par ljudi sam cuo da je i drugo dovoljno.

    ReplyDelete
  28. Nebitno, ja uradim jer eto, nešto me vuče ali u suštini nije nužno ako se telefon dobro ponaša... :-)

    ReplyDelete
  29. Neka se samo nesto dogadja :)

    ReplyDelete
  30. Edi Kovačić14 February, 2015

    Stogao Denim. Konacno ga vip pustio sa lanca. Cak sam ga i ja dobio. Instalacija brza i jednostavna. Ma milina.

    ReplyDelete
  31. Wie sagen in Deutschland ENDLICH

    ReplyDelete
  32. u pravu si uradi0 sam sebi i sve je ok,manje trosi bateriju i ne greje se....

    ReplyDelete
  33. Ne kužim u čemu je kvaka,pa notifikacije red po red se mogu micati i s denimom,glas u tex u sms i mail radi isto tako,pa šta je onda novo?malo kozmetike?

    ReplyDelete
  34. Prije tri cetiri teme je opisano,ali vec si i sam sve otkrio

    ReplyDelete
  35. Ne mogu se obavijesti iz action center u WP8.1 brisati jedna po jedna. Moze grupa po grupa, ali ne poruka po poruka. Primjer Whatsapp, on grupira sve poruke i kad povuces prstom na desno on povuce sve poruke tj. cijelu grupu. isto tako sep onasa i sa sms, email i svim drugim obavijestima na WP8.1 Na Windows 10 povlaci svaku obavijest pojedinacno, dok naslov grupe vuce cijelu grupu i brise.

    Sitne stvari ali cine zivot laksim. Isto za Email klijent kojeg cemo imati sa Windows 10. Brisanje ili oznacavanje emailova na WP8.1 kao "procitane" je patnja ako imas svaki dan vise stotina emailova.

    ReplyDelete
  36. Pa može,bar kod mene,lumia930,denim,jedna po jedna

    ReplyDelete
  37. Sta mislis svi mi razvijamo kod MS pa imamo na stotine mailova dnevno:)

    ReplyDelete
  38. :P nije samo MS kriv za to. ima jos privatni zivot i drugi emailovi

    ReplyDelete
  39. Hocete reci da kod vas primjer evo email, povucete drugi email ovdje gdje pise ebay - "now the whole..." ako njega povucete desno ostaje ovaj "Best Buy" iznad tu? ja znam da to nije moguce na WP8.1.

    Ovdje vidimo grupu Yahoo! Mail i brisanjem jedne notifikacije tj. emaila ispod brisu se svi iz te grupe. Naravno Google mail ostaje jer je on u drugoj grupi. ali Windows 10 omogucava brisanje jednog emaila iz grupe u action center da ostali ostanu.

    Ako kod vas moze mozete nam to dokazati, povucite jednu notifikaciju u action center do kraja a da ostale u grupi ostaju na svom mjestu, napravite screenshot te akcije kada je obavijest negdje na kraju gje pise u koliko je sati dosla.

    ReplyDelete
  40. Pozdrav svima!! Nevezano za temu kao i obicno..:) Imam problem sa l925, mnogo se greje i trosi resurse kad citam WP novosti. Ima li jos neko ovakav problem??

    ReplyDelete
  41. Da malo pojasnim,nije na mobilnim podacima!!Da jeste to bi nekako razumeo, nego na wi-fi..:(

    ReplyDelete
  42. Pozdrav, nema veze da li je Wifi ili mobilni podaci ako koristite bilo koju aplikaciju koja preuzima sadrzaj sa neta kao nasa aplikacija onda je to normalno. Posebno kod Lumia 925 koji je veoma tanak i ciji je cip i modem za internet blizu spoljasnje maske.

    Savjetujem vam ako ne komentirate inace na WP Novosti da ukljucite u postavkama aplikacije "novi nacin citanja clanaka" koji je mnogo brzi i manje trosi interneta da bi se ucitao. U njemu nema komentara i zbog toga dosta manje trosi.

    Sto se tice grijanja samog telefona nikad se ne moze reci izvor da je jedna aplikacija. Dosta smo puta imali korisnike ciji je upload u pozadini bio ukljucen na OneDrive ili slicne aplikacije koje rade upload u pozadini. Ili rade streaming muzike na telefo ni citaju WP Novosti i kazu "grije se radi WP Novosti", a pri tome zaborave da imaju pametni telefon koji raid vise stvari istovremeno.

    Kod par njih je bio backup u pitanju, uporedo se radio backup sistema. Kod jednog korisnika se desilo da nije mogla fotografija da se uploaduje na OneDrive i konstantno je pokusavala to dok je nije prekinuo svaku dodatnu app koju je upalio grijala je telefon.

    Sto se tice resursa i internet potrosnje u liniji smo ili cak ispod sa Windows Central i drugim aplikacijama.

    ReplyDelete
  43. I da, dokazao sam isto par korisnika koji kazu trosi mi mnogo baterije jer pise tamo 2-4% baterije. Da ali nisu shvatili da je ta potrosnja od zadnjih 24h i ako su samo koristili WP Novosti aplikaciju onda je logicno da nema s cim da je uporedi po potrosnji. Ili nakon hard reseta nakon par clanaka kazu potrosilo se 2-5% baterije, da ali kad nema ni statistike s kojom ce uporediti aplikacija "usteda baterije". I dokazao sam to slijedecim nacinom, otvorio sma svaki clanak na spisku i procitao ga do kraja, na svakom sam komentirao i telefon se nije zagrijao.

    I da, za kraj zelim dodati, uskoro dolazi novija verzija (univerzalna) WP Novosti app koja ce jos manje trositi.

    ReplyDelete
  44. Samo ti komentiraj svi se telefoni griju;)

    ReplyDelete
  45. Vladan Vukajlovic14 February, 2015

    Exakt !!!!

    ReplyDelete
  46. Nekoliko mjeseci svakodnevno mi nedeostaje jedna aplikacija ja mislim da je nema ni WP ni And. ni IOS kazem da samo mislim da nema.Kad nesto gledam na telefonu kao sto je film neki video ili neki duzi tex citam ili bilo sto drugo stalno nespretno doticem neki od hard ili softver taster i tako mijenjam nezeljeno temu gledanja,isto tako dok sam u krevetu okrecem se i prstom dotaknem ekran i izvrsim pauziranje ili potpuno skidanje gledanog,,,kada bi se sve to moglo blokirati s time da negdje i kutu ekrana nevidljiva ili prozirna ikonica sve to moze jednim dodirom deaktivirati.neznam drugima ali mene mnogo to nervira.

    ReplyDelete
  47. U WP8.1 postoji nesto tako samo ne znam zasto nekad radi a nekada ne. A to je da dok igramo igre ne mozemo otvoriti trazenje, tu tipku su ugasili u full screen aplikacijama. Mislim da bi se moglo napraviti isto i sa ostale dvije. I npr dupli pritisak ili tipka za otkljucavanje telefona ih onda otkljuca. Sve se moze napraviti samo koliko je korisno i "ocigledno" da je tu to je druga stvar

    ReplyDelete
  48. Za telefoniranje i poruke potpuno nepotrebno a meni se cini da to najmanje koristimo na telefonu,na pragu nam je compiuterski program u telefonima znaci u vecem procentu telefon je compiuter,od kako imam telefon 6 inaca vise lap top od 10 inca i ne koristim,volim da se zavalim u fotelju u krevetu stavim nesto ispod glave tel u ruke i cijeli svijet je moj a bas u takvim relaksirajucim momentima dozivljavam da "iskacem"iz ekrana nespretnim dodirim,,,,napravi anketu pa ako ljude interesuje Maestro na posao.

    ReplyDelete
  49. Hvala Bogu, eto... Uživaj i ti u Denimu, dosta su te zezali... :D

    ReplyDelete
  50. Kod mene je više od dva sata trajao update... Sanjao sam tu noć one spinning cogs... :-)

    ReplyDelete
  51. Kako postaviti lozinku na zakljucani zaslon na win 10

    ReplyDelete
  52. Da li mozda neko zna hoce li se aplikacije na Win 10 ista popraviti? (viber, instgram...)

    ReplyDelete
  53. Nije vezano za temu ali lumia 630 ss odavno dobila denim , dok dual sim nije da li ce biti demina za ds ? Hvala

    ReplyDelete
  54. ne mogu nista drugo primjetit osim Wp8 ii Symbiana Belle, :D

    ReplyDelete
  55. Nikako da desifrujem sto si mislio

    ReplyDelete
  56. Pojavio se hack koji omogucava instaliranje tehnical preview-a na uredjaje koji za sad nisu zvanicno podrzani od strane Microsoft-a, pa ko zeli nek proba, u vecini slucajeva uspeva, ako se malo pomucite :) Sve informacije mozete naci na XDA forumu ;)

    ReplyDelete

Ostavite komentar