6.2.15

Prve fotografije zaslona Windows 10 za telefone se pojavile (dodatak)

Windows 10 telefon

Prve navodno originalne fotografije Windows 10 za telefone se pojavile nakon prezentacije koju smo pratili 21. januara u javnost. Na njima vidimo onaj zaslon o kojem smo pisali nedavno koji se pojavi odmah nakon nadogradnje i zatim vidimo i akcijski centar (notifikacijski centar) i postavke. Na računarima Windows 10 izgleda identično ovako. Ako povučete zaslon postavki na računaru na dimenzije telefona onda će se i one ovako sortirati kao na fotografiji ispod.

 

windows-10-phone-leak-screens

 

Na fotografiji također vidimo i prečice u akcijskom centru koje se mogu proširiti sa 4 prečice na 12. To je jedna funkcija koju su tražili mnogi korisnici. Na Lumia 1520 vjerovatno neće biti 3 reda sa po 5 nego će isto biti samo 12 prečica jer smo to vidjeli i na prezentaciji.

 

Pored toga vjerovatno vidimo i podršku za periferne uređaje kao štampače i tastature ispod stavke „Devices“. Windows Insider za telefone još uvijek nije stigao, to moramo da pojasnimo jer vidimo da dosta korisnike bez da čitaju članke pitaju ipak „kako da instaliran Windows 10 na svoju [ime telefona]“. Windows 10 za telefone se očekuje tek za par dana, strpljenje, 21. januara smo tek po prvi put vidjeli uživo.

 

(Dodatak)

 

Nakon objave ovog članka pojavio se još niz novih fotografija koje vam ne želimo ostati dužni. Pogledajte ispod opširnu galeriju sa novim funkcijama koje donosi Windows 10 za telefone. Ispod vidimo prozirne pločice, ne znamo do kojeg stepena će se moći napraviti prozirnim i da li ćemo uopšte moći to određivati.

 

1c6ab57eca806538ae4fbe3493dda144ac3482ed 

Slijedeća fotografija je fotografija univerzalne aplikacija “alarm” sa Windows 10 za računare koja dolazi provjereno i na Windows 10 za telefone. To pokazuje samo još jednom koliko su ta dva sistema povezana ili slična.

 

5pWrk0J

 

Nova tipkovnica je slijedeća fotografija. Novo na njoj jeste ovo malo dugme koje poznajemo od laptopa, međutim na windows 10 ono služi za prebacivanje tastature na lijevu ili desnu stranu ili vraćanje u normalu preko cijele širine zaslona.

 

9S6eNSa

 

Sa tim malim dugmićem ćemo moći i upravljati između slova i bolje odabrati gdje da ubacimo slovo ako je potrebno. pored toga dok ne tipkamo u polje za slova vidimo da pruža druge funkcije koje smo maloprije spomenuli, i postavke to tastature. Vjerovatno za postavke mijenjanje jezika tastature i druge funkcije koje imamo već sada.

 

SOV0S1C

 

Malo noviji izgled Cortane na Windows 10. Glavni meni u Windows 10 na telefonima će izgleda biti ovaj poznati hamburger meni, ali nije poznat na Windows Phone nego na Android operativnom sistemu. Microsoft se izgleda odlučio da dodatne funkcije i prečice dodaje u hamburger meni koji je žestoko diskutabilan u sceni razvijača Windows Phone aplikacija.

 

20150206_213048_624

 

Nova konvertor aplikacija na Windows 10 je također tu i ima novi izgled koji ćemo češće sada vidjeti. Kako vidimo između brojeva nema više linija i po nama je to dobra promjena u dizajnu, linije na WP8 i 8.1 su bile predebele i zastarjele po dizajnu.

 

get

 

Još jedan primjer hamburger menija, ovaj put iznad digitronske aplikacije u Windows 10. Korisnici će se morati navići na taj meni, jeste da je radikalna promjena ali mislimo da nisu bez razloga uveli tu promjenu, ovako kako vidimo može stati više stavki koje ne pašu u meni “…” na dnu koji koriste inače razvijači na WP8.

 

get2

 

Novi Start zaslon, njega smo vidjeli već nekoliko puta ali prvi put sa nekog neoficijelnog izvora. Desno vidimo spisak aplikacija i na vrhu vidimo liniju koja razgraničava Lumia Refocus i Lumia Selfie aplikacije od ostalih vjerovatno jer su zadnje instalirane. Ne znamo hoće li biti moguće tu dodati aplikacije koje se najčešće koriste to ostaje da vidimo. Pored toga vidimo još da je spisak aplikacija poluproziran, vidimo pozadinu koja je na Start zaslonu.

 

nGQgro1

 

Nove postavke za zaključani zaslon. Tu vidimo par novih funkcija koje ne razumijemo baš, kineski nam nije jača strana. Što ali ipak vidimo jeste na dnu “advanced settings” (napredne postavke) koje nemamo na WP8.1. Vidjet ćemo šta se tu krije ili kroz nove fotografije koje će se pojaviti ili kada dobijemo i mi Windows Insider verziju prvu.

 

SRt6C6E

 

Novi dialer u Windows 10 za telefone izgled mnogo drugačije i opet vidimo da nema linija onih između brojeva. Na vrhu vidimo broj koji se unosi, lijevo da ga spremimo, desno da obrišemo jedan broj.

 

w10-new-phone-dailer_thumb

 

Nove postavke za mape, tamo gdje inače preuzimamo offline mape za našu regiju i desno je fotografija gdje jasno vidimo da se prema sistem spominje samo kao “Windows” a ne Windows 10 za telefone ili slično. S tim Microsoft želi potpunu unifikaciju i uspjeva ako nas pitate jer ovakve postavke se nalaze i na Windows 10 na računarima.

 

w10-universal-maps-app_thumb

 

Ova fotografija je veoma zanimljiva. Na njoj vidimo novu (nove) veličine za pločice. Većina korisnika koji su vidjeli ovu fotografiju su vidjeli jednu novu pločicu medutim pogledajmo onu desno dole pločicu, ona je 4x kao srednja pločica i to je nova veličina koju nismo vidjeli do sada, a poklapa se potpuno da fotografijom koju smo mi napravili još prošle godine, koju ćemo zakačiti ispod ove.

 

w10-double-height-tiles_thumb

Ovu ispod fotografiju smo napravili za WXVGA rezolucije, tu spadaju Lumia 920, 925 itd (1280x768). Međutim ova fotografija iznad napravljena je na Lumia 1520 i zbog toga ima jos jednu kolumnu srednjih pločica više sa strane.

 

WP8 Big Live tile concept

 

Nove proširene prečice u Windows 10 će ispuniti želje svima koji su željeli više prečica da imaju na “dohvat ruke”. Naravno se mogu i podići opet tako da je vidljiv samo jedan red.

 

screen_shot_2015-02-06_at_10_13_11_am

 

Još jedna promjena koja će sigurno izazvati diskusije jesu novi dugmići za “on/off” koje vidimo lijevo na fotografiji, desno su još stari jer kako vidimo ni Microsoft nije završio sa kompletnom implementacijom novog dizajna u cijelom build Windows 10 za telefone. Zbog toga još nije postao ni javan jer se još radi na njemu.

 

screen_shot_2015-02-06_at_10_11_47_am

 

To je otprilike suština dobrih fotografija koje su procurile na internetu, ima ih naravno još ali većina njih ne pokazuje ništa novo što trenutno nemamo u WP8.1. Tako da nisu ni vrijedni da ih okačimo. Kada bude oficijelno puštena Windows 10 nadogradnja za telefone objaviti ćemo sve detaljno.

 

Dodatna informacija ili glasina koju smo dobili jeste da za Windows 10 ima “rollback” tj. da se može bezbjedno vratiti direktno iz sistema bez gubljenja podataka! U Windows 10 na računarima tu funkciju već imamo pod settings > update & recovery > recovery > i tu piše “Go back to a previous version of Windows” i u opisu piše “bez gubljenja vaših dokumenata, fotografija i drugih ličnih podataka”. To je dobra vijest da će korisnici moći jednostavnijim putem nego do sada iz preview for developers se vratiti na prijašnju verziju sistema. Ne znamo da li će kod telefona isto tako biti ali vjerujemo da hoće jer je to isti sistem.

 

izvor: WC, Neowin, WC (2)

103 komentara :

  1. Goran Sunjic05 February, 2015

    U ti mile majke sto ce ovo biti dobro

    ReplyDelete
  2. A sta je onda bilo ono 4.01 , nista ne kontam :(

    ReplyDelete
  3. Hoce li plocice moci biti potpuno prozirne kao sada?

    ReplyDelete
  4. Dopadaju mi se ove promene. Ja bih mozda voleo da uvedu opciju prikaza liste aplikacija, izmedju ovoga sada i klasicnog grid prikaza. Takodje bih voleo da vise paznje posvete file sistemu konkretno video snimcima, cesto mi se dezava da aplikacije ( 6tag, WhatsApp, pa ni sama galerija ) ne citaju video snimke, kao ni Videos koje direktno prebacim na memorijsku ili blututuom, a iz file managera ima samo opcija da ih delim na mejl ili onedrive.

    ReplyDelete
  5. mmm svidja mi se kako su resili settings, na wp8 je bas konfuzno:D sad me zanima dal je i koliko menjana lista aplikacija:D

    ReplyDelete
  6. Dali će moći Windows 10 na Nokiu Lumiu 520 ?

    ReplyDelete
  7. Jedva cekam 😃

    ReplyDelete
  8. Zijad djulovic05 February, 2015

    Cekam ko ozebli sunca 😊

    ReplyDelete
  9. Sranje je pocelo

    ReplyDelete
  10. Upravo sam pregledao 14 puta u zadnjih nekoliko dana dat je odgovor na to pitanje,malo citanja:)

    ReplyDelete
  11. Da, na vrhu ce se prikazivati izgleda zadnje instalirane aplikacije, to isto ima i na racunaru sada na start pise "zadnje dodane". mozda ce ugraditi i "favorite" ili slicnu funkciju kao sto ima i na racunarima da se pinuju aplikacije na listi aplikacija koje koristimo redovno ali "ne zasluzuju" mjesto na Start zaslonu

    ReplyDelete
  12. Ako ste stavi pozadina iza plocica bit ce prozirne plocice, ali koliko to ne znamo. Brinem se da ce biti standardno prozirne sve, znaci nekih 50% i u boju koju odaberemo. Jedino toga me malo strah da necemo imati kontrolu nad tim koliko je prozirno...

    ReplyDelete
  13. Mislite 4.2? To je bila glasina, prica, nista vise.

    ReplyDelete
  14. Slazem se ovo za listu aplikacija. Kada instaliram gomilu aplikacija, moram da se nalistam dok ne nadjem sta trazim jer nisam siguran bas svaki put kako se koja app tacno zove tj na koje slovo pocinje...

    ReplyDelete
  15. Edi Kovačić05 February, 2015

    Situacija ce biti identicna windowsphonu 8(/8.1). Tocnije, biti ce tu samo funkcije koje tvoj mobitel/uredjaj podrzava.

    ReplyDelete
  16. Naravno. Microsoft ne moze biti carobnjak i dodati imaginarno recimo "sensor core" u uredaje koji to nemaju :) tako da svi ce dobiti ali od telefona zavisi obim funkcija. Normalno. Evo sada vec lumia 520 nema kameru kao lumia 930, 1520 ovu verziju 5 mislim... I oduvijek je tako bilo sa funkcijama, bolji uredaji imaju vise.

    ReplyDelete
  17. Fazanac,izbacili smo te sa vip foruma zbog "VIP BLOKIRA" a ti nasa novi forum...

    ReplyDelete
  18. Lumia 630. Jel moze da se azurira na w10 i jel mogu kako da se vratim na w8.1?

    ReplyDelete
  19. Upravo gledam, imas 14 upvote-a :-)

    ReplyDelete
  20. Mi odavno trazimo dokaz o tome sto prica, a i oni koji citaju nisu ga ozbiljno shvatili jer sam ja znao da nema nista iza te price i dok nema dokaza nema ni istine iza toga. Ovdje ga polako svi kuliraju.

    ReplyDelete
  21. Kristijan Orlovic06 February, 2015

    1520 dobio azuriranje softwera, sada mi pise da je Denim i naravno nema Cortane jer ja papak neznam fcn english :(

    ReplyDelete
  22. Cortana je sila od tehnike. U V.Britaniji moze cak prognozirati utakmice njihove fidbalske lige prve. Nedavno je pogodila ishod i Super Bowla iako je statistika bila za one druge :) dosta toga ona ima sto mi nazalost ne mozemo na nasem jeziku koristiti, ali ima i njemacki i spanski ko ih zna ima alpha verziju sa dpsta dobrim funkcijama

    ReplyDelete
  23. Boris NevermorE06 February, 2015

    Kod mene je Cortana UK, al ako promenim English US, onda dobijem Cortana US (originalna Cortana), al i ova engleska Cortana je sve bolja, i koristim je kad tad :)

    ReplyDelete
  24. Bolja je "Cortana UK", jel mi daje prognozu u celzijusu.
    P.S.a ovoj Dininoj prognozi ja niš ne vereujem.Msm. pogodini i ona neki put, ali samo Živinice.:)))
    P.S. nadam se da Dino ovo neće pročitati...:)))

    ReplyDelete
  25. Imam L720 nekih 8,5 meseci i jos me zaokuplja kao prvog dana, prosto mi ne da mira, u 99% slucajeva radi odlicno i imam osecaj da koristim nekih 60% mogucnosti, ali nemam puno vremena slobodnog da sve probam. Kako li je vama na L930 i L1520 tesko mi je i da zamislim... :)))

    ReplyDelete
  26. LMFO, znači umirem...:)))

    ReplyDelete
  27. Jel ima kakvih novosti vezano za windows 10?

    ReplyDelete
  28. Nadam se da rade na tome da mobitel može zvoniti i vibrirati istovremeno.

    ReplyDelete
  29. Zamal Elmazbegovic06 February, 2015

    Pozdrav...kako instalirati W 10 na lumniu 925,jer mi bas ne ide od ruke

    ReplyDelete
  30. Samo podrsku za app da imaju i sve ostalo je ok.

    ReplyDelete
  31. Ovo ako bude ovako,ne treba bolje :).

    ReplyDelete
  32. Dali je izaso podatak koji spominje Lumie koje bi mogle azururati svoj windows 8.1 na windows 10

    ReplyDelete
  33. Zijad djulovic06 February, 2015

    Radujem se desetki ,bas je mrak 😊

    ReplyDelete
  34. Dušan Begović06 February, 2015

    Ti možeš i Cortani US da trazis prognozu ali moraš da napomeneš da ti pokaže u celzijusima. :-)

    ReplyDelete
  35. Da, a na njemackoj Cortani je u C. ;)

    ReplyDelete
  36. Dušan Begović06 February, 2015

    Ona je suoer. Samo što neće posle update-a da mi radi. Sve stavim na US (govor, lokaciju i jezik uređaja) i ništa nema je. Mislim da moram da radim soft reset uređaja... P.S. Lumia 630 :)

    ReplyDelete
  37. Za mene Lumije nece biti Lumija ako na desetki ne bude imala dupli "tap" otkljucavanje telefona i glance

    ReplyDelete
  38. Pa jel neko rekao da ce da ukinu to? To bi bilo strasno... :-o

    ReplyDelete
  39. Dobio sam Denim update, ja ne vidim da se ista promenilo u odnosu na Cyan. Lumia camera isto spora pri otvaranju kao i pre, jedino novo sto sam jesu ona mogucnost stavljanja tajlova u folder...Jel to samo meni tako ili...?

    ReplyDelete
  40. Sad vidim na slikama da glance ima e sad za drugo niko nista ne kaze jos se nezna,ja i onako nemam tipku za ukljucivanje

    ReplyDelete
  41. A kad ja pricam kao papagaj da se ne nervirate jer Denim ne donosi mnogo osim za dva top modela u vezi kamere i kome treba Cortana,provjeris Skype,Viber...obicno neke aplikacije poslije preuzimanja ne rade dobro potreban je reset...da svima nam je isto tako

    ReplyDelete
  42. Goran Sunjic07 February, 2015

    Ovo sve izgleda odlicno. Mene samo brine malo ovaj dailer.. Mozda je samo do mene al mi se cini da je nekako pre basic.. Al to je samo moje misljenje. Pitanje za dinu. Neki dan sam procitao da je apple izbacio T9 sa nas jezik, konkretno hrv. Ima li ikakve mogucnosti da u skorije vrijeme to vidimo i na WP? I kedan offtopic. Ne mogu uraditi backup na mobu, dodje do 99% i onda mi izbaci da nije u mogucnosti odraditi backup i da pokusam ponovo. L820. Poz

    ReplyDelete
  43. Odlicno izgleda i to su samo prve slike OS-a, a u najvecem su poslu sada i tek treba da se oblikuje, a do kraja godine kada izadje oficijalni (kad bude prosao kroz ruke korisnika koji ga testiraju) ima da razbija samo ce da zvoni...😁

    ReplyDelete
  44. Nije loše, lijepo izgleda, iako moram priznati da mi se više sviđaju brojevi sa crtama. Od nekih želja koje imam da dođu sa novim sistemom su, kao što je netko već rekao da mobitel može istovremeno zvoniti i vibrirati, da se može alarm koristiti i kada je mobitel ugašen (sad ne znam koliko je to do sistema, a koliko do toga kako je sam mobitel napravljen, mislim, je li se to može nadogradnjama riješiti) i da malo poguraju ili plate razvijače nekih poznatih aplikacija (viber) da više dotjeraju aplikacije i da budu kao i na ostalim sistemima i naravno da osposobe svoj skype da radi kako bog zapovijeda. Moram reći da mi se čak sviđa ovo sa slika, gdje pločice i dalje imaju svoj izgled, tj. boju, a usput su poluprozirne, dakle nije da su ili u cijelosti prozirne ili da nisu uopće prozirne, već ajmo reći između. :)

    ReplyDelete
  45. Vidi se da je jos u izradi i da ga ne treba ocekivati ovih dana, mozda za 10-ak dana. Danas sam uporedjivao moju Lumiu 925 sa iphone 5c koji je dosta skuplji. Ljudi moji Lumia ga jede u svemu, to je toliko bolji uredjaj da je smesno. Daleko brzi i fluidniji, jedino sto iphone ima kvalitetnije app, ali i to ce se promeniti.

    ReplyDelete
  46. Pa naravno da ne ide kad jos nisu izbacili ni preview verziju, a do oficajlne ces se nacekat

    ReplyDelete
  47. U zadnje vrijeme skoro svi spavaju noci tek tri sata a nikog nema

    ReplyDelete
  48. ima ima pre par minuta zemljotres kod nas. Da se nadamo da će i win10 prodrmati sa novitetima.

    ReplyDelete
  49. Sad mi je lakse ne osjecam se sam jedino kod mene ne trese

    ReplyDelete
  50. Najcesce problem oko toga prave lock screen aplikacije, kao na primjer Live Lock Screen. Dakle, ako koristis neku od takvih aplikacija privremeno je deaktiviraj, mozes cak i deinstalirati, pa probaj napraviti backup. Dalje, ako ne koristis takve aplikacije, vjerojatno si stavio nekakvu svoju sliku za pozadinu lock screena. E sad, ako je ta slika velike rezolucije, to je i vjerojatni problem zbog kojeg ne mozes napraviti backup. Znaci, skloni tu sliku i stavi neku koja je dosla s telefonom, ugasi/upali mob. i probaj napraviti backup. Ovo su dvije najcesce stvari koje dovode do nemogucnosti pravljenja backupa. To je iz osobnog iskustva. Probaj, pa javi kako je proslo.

    ReplyDelete
  51. Nema to veze sa sistemom.Jednostavno developeri nemaju neki posebni interes da ulažu trud u WP, jel realno "Apple" mnogo više plaća razvijač.A na Google androidu imaju mnogo veći prihod od reklama zbog popularnog OS-a.Što bi reko Dino, ove univerzalne app će sve to lepo posložiti i trgovina će biti ista za sve Windows uređaje."One Ring to Rule them All" će tako konačno dobiti pravi smisao i poentu.
    P.S.zato svi mi i čekamo Windows 10 na smartphne-u, ko ozeblo Sunce.:)))

    ReplyDelete
  52. Koji model imaš i da li si uradio update Lumia camera?MS kamera je svakako brža.
    Nije samo Live Title, nego i Battery Saver sada pokazuje procente na titlu u realnom vremenu

    ReplyDelete
  53. Moracu da zamenim moj Ativ S za neku Lumiu,bice ovo fenomenalna nadogradnja

    ReplyDelete
  54. Brate Demijane, ti si vrlo interesantan lik, ali pozitivno.! Dođeš svako jutro (pratim već 2-3 dana), čitaš komentare i odgovoriš kome misliš da je potrebno i odeš...pozz za tebe.

    ReplyDelete
  55. Imao sam i ja taj problem pre par dana neće "backup" dođe do 97% i kaže greška prijatelju..😊 Sad kad pročitah tvoj post rešio sam problem. Hvala brate i pozz

    ReplyDelete
  56. Nema na cemu. Zivio WP 😊

    ReplyDelete
  57. mille grobar07 February, 2015

    Uzgred,mozda glupo pitanje,koji reset treba uraditi nakon nadogradnje i kako? Jel ona kombinacija sa dugmicima volume i off-on u pitanju?

    ReplyDelete
  58. Da, korisnici zaboravljaju sotne promjene koje su ipak dosle. Denim ima vecu listu noviteta nego sto se misli na prvi pogled. Ali korisnici to ne vide :) ali znam ja kako korisnici misle, nema novog Start zaslona - nema noviteta. Niko ne cita sta mi pisemo mjesecima ovdje o Denimu i koje su sve funkcije nove.

    ReplyDelete
  59. Edi Kovačić07 February, 2015

    Filipe, nezajebavaj tu ljude. Ti si na t-mobile mrezi, i dobio si denim. Ovdje su sporni korisnici vip mreze kojima je nadogradnja blokirana.

    ReplyDelete
  60. Po ovome sto se vidi extra je mada ono uvjek ima da nekome nesto ne valja ali nije se rodio ko je svima ugodio.Jedva cekam da izadje na pc sam instalirao Win10 i zadovoljan sam mada vidi se da ima jos da porade na njemu.Evo jedan zanimljiv koncept jos iz 2013 sa kojeg bi neke stvari bile extra da se nadju na 10 ako bi se mogle ukomponovati a to bi Dino mozda najbolje mogao pojasniti.Najvjerovatnije je neko vec gledao ali evo lin za one koni nisu https://m.youtube.com/watch?v=tRVC4BKWaP8

    ReplyDelete
  61. Vladimir Svicevic07 February, 2015

    Zanima me da li znate sta ce biti sa aplikacijama za windows 10 phone? Da li ce samk sve ono sto ne na 8.1 biti omoguceno i na win10 ili ce nas iznenaditi google play storom, mada mislim da im to nikako ne ide u korist? Pozdrav :)

    ReplyDelete
  62. google play sigurno nece biti jer su oni konkurenti microsoft-u.

    ReplyDelete
  63. Prvo to uradi ako bude nekih problema u radu telefona onda vrati na tvornicko,meni vecina stvari nije radila kako treba poslije Denima

    ReplyDelete
  64. Kupio sam canon 6d aparat koj poseduje softversko rukovanje sa telefona. Appe i google imaju podrsku, windowd telefon ne. Na canon sajtu pise da nisu tainteresovani da prve na tom sistemu. To je ono sto me nervira kod windowsa. Poseduje glavne chat aplikacije. Sve ostalo ili nema ili trazic neku trecu soliciju.

    ReplyDelete
  65. Ako ste primetili, osim te 4x srednje plocice tj. najvece, vidi se i ona uspravna o kojoj ste pisali. znaci da ce je sigurno biti :D

    ReplyDelete
  66. Ništa čudno, ja imam Samusng Smart Camera koja ima NFC i onda možeš upravljati preko mobitela i svašta nešto. Imaju aplikaciju samo za Samsung Androide, o ostalima ne razmišljaju jer im se valjda ne isplati.
    Samo se upitaj koliko korisnika ima Canon 6d i windows phone, sve će ti biti jasno. Ta aplikacija njih košta i jednotsavno im se ne isplati za tako mali broj korisnika plaćati izradu aplikacije.

    ReplyDelete
  67. L630, meni se bas ne cini da je Lumia camera brza nego pre...

    ReplyDelete
  68. Mi u Srbiji nemamo T-mobile, ja sam na Telenoru :)

    ReplyDelete
  69. Nevezano za temu...moze li se na wp gledati live stream

    ReplyDelete
  70. Edi Kovačić07 February, 2015

    Ovisi o kodeku u kojem je video. Windowsphone ima podrsku za adobe flash ali nije to kao za pc.

    ReplyDelete
  71. Prvo odgovor na prvo pitanje. Windows Phone tj 10 kasnije ce i dalje podrzavati aplikacije koje su trenutno u trgovini. WP8.1 danas podrzava jos aplikacije koje su napravljene za WP7 jos 2011-2012. Tako da imamo 2015 i jos je podrzano iako je velika razlika izmedu ta dva sistema. Sada dolazi Windows 10 i on ce pokretati te aplikacije sve, jer nece Microsoft baciti 99% aplikacija sa trgovine koje jos nisu univerzalne. Api rade na tome da svi prave sada tzv univerzalne aplikacije koje ce raditi na svim Windows uredajima. Uglavnom sve ce ostati sto se tice aplikacija. Za Android trgovinu, dumnjam da ce se desiti. Onaj dan kad se to desi ja prvi prestajem sa razvojem za Windows. A pored mene i mnogo vecih razvijaca. I na kraju i Microsoft sam zna da nece imati koristi od toga. Niti se moze trgovina tek tako preuzeti necija. Prvo sav softver Windowsa mora znati kako emulirati Android aplikacije, a na samom Android uredaju imaju aplikacije probleme, zamislite onda tek situaciju na WP kao lumia 520. Mislim da je to glasina do koje nikad nece doci. I na kraju Microsoft zaraduje na WP aplikacijama. Sva zarada od nasih aplikacija ide prvo njima, mi dobijamo 70% od cijene aplikacije, i od toga nam se odbije jos porez npr u Hrvatskoj je on 25%. Tako da razvijac ima oko pola od cijene aplikacije a MS ima dobru zaradu samo sto drzi u trgovini aplikacije.

    ReplyDelete
  72. Kad pigledamo ovaj koncept dosta toga je doslo, prvo novi red plocica, pa mape na start zalsonu, softverske tipke, to je mogao sve i predvidjeti bez problema. Dok ima tu drugih problema, ja sam ostavio komentar na ovaj video tada :P mnogo je taj koncept nabacan, one kontrole za zvuk su preblizu jedna drugoj, kliknes pauzu i usput pritisnes ispod onaj slajder... Pored toga sam odmah mu rekao da nije moguce uvesti ovaj swipe sa ivice ekrana jer sistem ne moze prepoznati da li je to sa ivice ili odakle je. Ekran prepozna po pikselima 0 je prvi piksel, 1 je drugi itd. On ne prepozna da li prst bio iza te 0 pozicije tako da bi taj koncept u aplikacijama napravio nemoguce koristenje pivota koje danas vidimo u svim aplikacijama. Znaci slide na stranu u aplikaciji bilo kojoj bi izazvao nekad slajd a nekad ovu precicu, tako da je to nemoguce da puste, niti bi se korisnici snasli s tim. Previse komplikovano bi to bilo. Ali u sustini dobar koncept

    ReplyDelete
  73. Fred O' Farich07 February, 2015

    E ona velika kvadratna pločica, kao stvorena za Prognozu ;-). Btw evo nesto za ugodan vikend: http://www.nokiapoweruser.com/anonymous-tip-windows-10-build-8-15-12495-44-planned-release-9th-feb-9-am-pst/

    ReplyDelete
  74. Da li je neko dobio novu "preview for developers" nadogradnju? I hoce li biti moguce pisati pomocu "word flow" na nekom od nasih jezika u Windows-u 10? :)

    ReplyDelete
  75. Nije upitanj samo canon vec i drugi uredjaji. Igrice, chat programa ima, ali sta je sa ostalim programima. Aplikacije ili ima pa su neka beta faza ili juris neku trecu soluciju. Windows je stabilan i brz, ali dosta ogranicen sto korisnike odbija. Android je dobar samo skupi modeli, mada od verzije 4.4 mnogo bolje radi. Apple je posebna prica. Kod brata u auto preko bt nisam mogao da pustim muziku sa telefona ne prepoznaje uredjaj dok njegov samsug 4 mini radi, iphone 4 isto. Ja omam l920 koji je bruka kako sljaka, samp ocekujem podrsku microsofta bolju. Apple i Samsung svoju opremu prodaju svugde pa cakbi u mesari ima da ih nadjes. Za lumiu cim pitam izvini nemamo nista. To korisnike odbija nisu svi kao mi koji ceprkaju i traze sta bolje radi. Ljudi nemaju zivaca za to, kupe i zele da sljaka kako treba i da prvi dobiju one glavne funkcije. Skype je microsoft app, pa prvi na win telefonima ne radi najbolje. Verujem da su i oni svesni toga i da rade na poboljsanju, ali opet vide da trku sa konkurencijom ne mogu da dobiju. Zato je microsoft i ulozio u tim koj ce praviti app za android.

    ReplyDelete
  76. Jesam ja dobio onu nadogradnju ali je samo priprema za Windows 10. sto se tice nasih jezika i word flow ne zna se jos nista. U windows 10 na racunaru ima hrvatski i srpski rijecnik, ne samo jezi ksistema nego i rijecnik. pored toga ima i prepoznavanje rukopisa za ta dva jezika na Windows 10. moguce je da ce i word flow doci kroz to.

    ReplyDelete
  77. Slazem se oko toga. WP je jos lose plasiran, mi radimo na tom eda poboljsamo svijest korisnika. Da postoji i neka alternativa koja je ok i moze zadovoljiti. sto se tice prodaje i dodataka za WP i tu se slazem, nije ni njemacka bila nesto opremljena primjer kad sma trazio Dt 910 bezicni punjac ili ga nije bilo ili je bio 80€! u americi se npr onaj slabiji model dt 900 na kraju prodavao za 5$ to je malo sramota.

    A kod nas da ne pricamo, oficijelno ti djelovi ili maske oficijelne nikad nisu ni dosle. Primjer je Lumia 1520 maska ona se preklopom, ona kosta inace oko 20-30€ kod nas je nema nigdje. I tako jos mnogo stvari fali jednostavno. Ko je kriv to niko ne moze reci, distributer bi uzovzio da se trazi a korisnici bi trazili da znaju da to postoji medutim taj krug treba neko zatvoriti i pokrenuti.

    ReplyDelete
  78. Da, super bi bila ta plocica. samo ostaje da vidimo hoce li ostati do ofijelne nadogradnje, i hoce li stare aplikacije bez da se prebacuju na Windows 10 projekte moci koristiti za ove plocice. Mislim da hoce ali ipak...

    ReplyDelete
  79. Fred O' Farich07 February, 2015

    Nadajmo se :-). E Dino, moze jedno off topic pitanje: na laptopu imam ovaj zadnji build 9926 I zadovoljan sam kako radi. Primjetio sam da 2 ili 3 puta dnevno Windows Defender ima update, pa nemam pojma jel to u redu (pretpostavljam da je), jer na prethodnim buildovima to mi se nije desavalo, da tako cesto ima update?!

    ReplyDelete
  80. Samo sto sam stigao kući iz grada hteo sam sinu da kupim L535 i jedva sam našao u jednoj radnji ali je 155€ (inače živim u Beogradu). Nisam je kupio zbog poznatog problema ali i cene. Ušao sam u 15 radnji ali lumie ili nema ili ima samo 2-3 modela, razočaran sam totalno 2 milionski grad a distribucija je očajna. Prodavci na WP gledaju sa čuđenjem, čak sam morao svojom lumijom jednoj ribi da dokažem da je u zabludi. MS radi veoma loš posao zajedno sa distributerima u celoj bivšoj Yugi. Izvinite na duži tekst još sam pod utiskom nemoći... grrrrr

    ReplyDelete
  81. Znam, kužim šta želiš reći.. Stvorio se "začarani krug"
    Ovi neće da izdaju aplikaciju jer nema korisnika, a nema korisnika jer nema određenih aplikacija i tako u krug.

    Ja isto tako mislim, uložili su u aplikaciju za android i to isto će ponuditi na WP kako bi korisnici shvatili da prijelaz neće biti toliko "bolan". Mislim, barem se nadam da je tako. To za auto isto znam, kod prijatelja pokušao u auto spojiti isto neće. Njegov SGS4 radi, L920 ništa. To su sve relativno sitne stvari ali puno sitnih stvari i smuči ti se od toga.

    I ovo što kolega kaže, dio problema je i što je se MS postavio tako kao da je tržište samo u SAD-u, ostali 0 bodova. Nekih banalnih stvari nema izvan SAD-a, tipa punjači, maskice i slično. Izašla MS Band narukvica, dostupna samo u pojedinim zemljama što je veliki minus. Ili vijest da se prodalo par milijuna surface-a, nije ni čudno kad ih su dostupni samo u određenim zemljama.

    Moje mišljenje da bi bilo bolje da se okrenu europi/aziji, u SAD-u ionako nikad neće nadmašiti Android i iOS. U EU imaju još koliko toliko šanse da nešto ugrabe.

    ReplyDelete
  82. Na tu nadogradnju sam mislio, posto je na mojoj l520 jos nema... Bas me nervira to sto nema recnika i word flow za nase jezike u wp, ali nadam se da ce od win 10 biti moguce :)

    ReplyDelete
  83. Defender inace bi trebao imati jednom dnevno update. to je mozda ona "known bug" poznata greska koja pise tamo u insider hub aplikaciji na startu. u njoj pise da ce se pojaviti novi build i razne greswke tokom skeniranja windows update-a. mozda je do toga. i u mene javlja neku gresku nakon zadnjeg update-a misilm ondaj windows update koji je bio KB*****

    ReplyDelete
  84. Lumia 535 je jos "nova" za nase trziste. Tako je uvijek. Kada se u svijetu pojavila Lumia 1020 ovdje je tek mjesecima nakon oficijelnog predstavljanja, isto i sa 925, 630, 625, 830... jednostavno kasnimo u tome. a lumia 535 u BiH ce doci tek, najavljena je ali je nema.

    ReplyDelete
  85. Koja ti je verzija softvera sad na telu ?

    ReplyDelete
  86. Koja ti je verzija softvera na telefonu ?

    ReplyDelete
  87. Da dino slazem se sa tobom da mi mozemo umnogome da doprinesemo u promjeni svjesti a raduje me da oni koji su presli sa androida imaju samo rijeci hvale evo i primjer neki od komentara na ovom sajtu
    http://www.mobilnisvet.com/mobilni-komentari/4431/Nokia/Lumia-730-Dual-SIM/

    ReplyDelete
  88. Ista je ostala, nije se verzija promijenila...

    ReplyDelete
  89. Bio sam licno svedok odvracanja radnika i radnica u poslovnicama Telenora u Kikindi i Novom Sadu od kupovine windows telefona!!! Imali su srece sto ja nisam bio u drustvu tih ljudi koji su pazarili telefone :D Nacuo sam jednu radnicu citiram: Uzmite evo ovaj alcatel db5 (cini mi se da je bio taj u pitanju) on ima instaliran najnoviji softver android 4.4 kitkat (tada) ne bih vam preporucila ovaj!!! (lumia 630) ostadoh bez reci sa njenim izlaganjem razloga tim ljudima....

    ReplyDelete
  90. To je tako nazalost svugdje. Dostal judi od sefa dobije tako odredeno, to je "javna tajna". Pored toga dosta ljudi se uopste ne razumije u svoj posao, to je kod vecine tih prodavaca slucaj. Umjesto da te savjetuju i da citaju o tim uredajima dan i noc da mogu pruziti sto bolju uslugu oni bace pogled na paket i misle znam ja ovaj uredaj i mogu ga prodati.

    Primjer bi bio da odes kod bilo kojeg operatera i trazi neki telefon koji podrzava 4G i jedan koji nema, i pitas onda da li podrzavaju ova dva 4G vecina ce reci da. to je dokaz da nemaju pojma o cemu pricaju.

    ReplyDelete
  91. Telenor u Srbiji glasi za operatera koji najbolje posluje i pruza najkvalitetnije usluge a radnici u poslovnicama nemaju veze o telefonima koje prodaju, a da ne pricam o tabletima i lap topovima.....tuzno...ja sam se prijatno iznenadio samo od jedne devojke u Novom Sadu koja mi je preporucila windows telefon i rekla mi da windows telefoni bolje reaguju na internet tj imaju brzi odziv od android telefona :D Da ne bi doslo do zabune ne znaju bog zna sta ni o android platformi.

    ReplyDelete
  92. Kolik je to tacno da sutra krece prva verzia update win 10?

    ReplyDelete
  93. A jel postoji mogucnost da se pre pojavi win10 za neke modele telefona nego nadogradnja denima?

    ReplyDelete
  94. Dino,hoce li moći windowds 10 na moju lumiu 630?

    ReplyDelete
  95. ja se nadam :D

    ReplyDelete
  96. Vjerovatno da hoce, ali ne znamo hoce li moci u prvom krugu Windows Insider verzije. Sve cemo objaviti kada dode vrijeme za to.

    ReplyDelete
  97. Postoji. Jer Windows 10 o kojem mi ovdje pisemo i pricamo je Windows Insider, znaci nije oficijelna verzija nego beta verzija s kojom sep rijavljujemo dobrovoljno na testiranje dok je Lumia Denima oficijelna nadogradnja... To korisnici mjesaju ovih dana nekako mnogo puta.

    A ustvari je to kao pitanje za windows 7 korisnike, "zar je moguce da ce windows 8 preview stici prije nego windows 8 oficijelni" u oba slucaja - da. Preview verzije stizu ranije i o tome mi pisemo ovdje.

    ReplyDelete
  98. vidjet cemo za par sati. Gabrial Aul na twitteru kaze na odgovor na jedno pitanje "reci cu vam veceras..." samo ne znam je li mislio da kaze datum izlaska ili sta. Uglavnom vrlo je moguce. mada dam ja racunao do 13-14. februara.

    ReplyDelete
  99. To je problem, ne poznaju materiju dovoljno. ok ne zna ni vecina korisnika pa im je svejedno ali dode neko kao mi ovako i onda ti kaze "ovaj Windows mobile" tako su znali cesto spominjati Windows Phone 8 na pocetku. Ili "Windows" telefon. Sada (sa windows 10) je ovo Windows telefon tacno ali tada nije bilo...

    ReplyDelete
  100. da li ce i HTC 8s dobiti W 10?

    ReplyDelete

Ostavite komentar