4.2.15

Dvostruka uspravna pločica možda stiže na telefone sa Windows 10

Screen%20Shot%202015-02-04%20at%2001_27_14

Windows Phone od svoj postojanja i prvih dana WP7 do danas se ipak dosta promijenio. Sjetimo se Windows Phone 7 gdje smo imali dva reda pločica (srednje veličine) i strelicu sa strane koja je vodila do aplikacija. Samo kalendar i fotografije su imale mogućnost dvostruke tj. široke pločice. Sa Windows Phone 8 se stvari promijenile, ili čak preciznije da budemo sa Windows Phone 7.8 su odobrili razvijačima korištenje dvostruke široke pločice koju smo i mi uveli u našu WP Novosti aplikaciju tada. Sa WP8 su došle standardno za aplikacije koje to podržavaju. U međuvremenu dosta aplikacija je prihvatilo tu široku pločicu jer pruža dosta bolji pregled onoga što se dešava u aplikaciji nego srednja pločica.

 

Dugo smo spekulirali i mi, čak smo pravili foto manipulacije sa pločicama koje su 4x veće od onih srednjih. Na izgled tada je to bilo previše i drugačije od onoga što smo navikli ali uvođenjem sve većih rezolucija za telefone i se većih zaslona kao što je to Lumia 1520 takve ili slične pločice bi mogle postati realitet.

 

Naime imamo fotografiju (naslovna fotografija članka) na kojoj vidimo Windows Phone jednog Microsoft-ovog radnika koji je nakon što je objavio fotografiju na Twitter-u, shvatio da ima nešto za korisnike nepoznato, a to je dvostruka uspravna pločica. Nakon što je primijećeno da je u pitanju neka novija verzija Windows Phone 8 ili Windows 10 operativnog sistema on je povukao tu fotografiju.

 

double-height_thumb

 

Šta vi mislite da li će ovo stići sa prvim build-om Windows 10 za telefone? I da li je potrebna ova vrsta pločica jer trenutno ne možemo sebi zamisliti koje aplikacije bi profitirale od ove veličine. Evo za kraj i naše fotografije koju smo napravili prošle godine uz glasine o novim pločicama.

 

Dinchy87 WP8 concept_thumb[1]

 

Concept 2

 

Oba koncepta naša se pokazala za sada još pogrešna ali za nadati je se da će ipak uvesti u Windows 10 malo više mogućnosti za izgled samog Start zaslona kao i pločica.

 

izvor: WMPU

7 komentara :

  1. Windows 10 nije vise tajni projekt neznam zasto povlaci fotogfafiju,dali to znaci da necemo moci pratiti dogadjanja prvog testiranja radnika MS

    ReplyDelete
  2. Pa to bi mozda i bilo zaista dobro. Vi bi recimo mogli napraviti tako da je na gornjoj polovini te pločice fotografija najnovijeg članka a na donjoj naslov najnovijeg članka. :)

    ReplyDelete
  3. Ne vidim bas neku svrhu ove vrste plocica, vise mi ima smisla, koncept prognoza aplikacije... :)

    ReplyDelete
  4. Na to nisam ni pomisljao ali izgleda ima primjene za ove plocice :) doba ideja. Hvala

    ReplyDelete
  5. Ili je u pitanju neki build koji je daleko ispred ovog sto cemo mi uskoro dobiti?! jer su najavili redovno izdavanje novih build-ova a ovaj je mozda neki koji je jos u internom testiranju i nije odluceno da li ce biti ikad pusten ovako kako jeste... samo teorija.

    ReplyDelete
  6. Odlicno izgleda plocica...!

    ReplyDelete
  7. Ja kad sam prvu Lumiu kupio čudno mi je bilo što nema ove uspravne pločice, mislim, to se davno moglo napraviti ali vjerovatno se vode tim da ne treba sve ideje ispucati odmah, mada i to ima posljedice...

    ReplyDelete

Ostavite komentar