22.1.15

Joe Belfiore objašnjava novosti u Windows 10

Windows 10 telefon

Microsoft je objavio novi videozapis gdje Joe Belfiore objašnjava šta je to zanimljivo novo na Windows 10 i šta možemo očekivati na telefonima uskoro. U Videozapisu vidimo i po prvi put malo detaljnije Windows 10 na telefonu iz bliza. Sada tek sa Windows 10 kroz sve uređaje se vidi filozofija koju je pratio Microsoft sa univerzalnim aplikacijama, jer sa Windows 10 će te aplikacije raditi kroz cijeli ekosistem uređaja od 4“ Windows Phone do 80“ računara.

 

 

Pogledajte video i javite nam u komentarima šta mislite o Windows 10?!

 

Evo još jedna fotografija Start zaslona na WP10. Od danas ćemo i Windows Phone 10 oficijelno početi zvati Windows 10 jer mu je to ime (bez telefon ili Phone).

 

wp10

 

Na kraju videozapisa imati i objašnjenje još jednom. Kada izađe oficijelno Windows 10 za sve korisnike, oni koji imaju Windows 7, 8 ili 8.1 Windows Phone 8 ili 8.1 mogu u roku prve godine nadograditi na Windows 10 besplatno. Nakon te godine ko još nije nadogradio sistem morat će platiti ako to želi uraditi. Microsoft s tim prizna indirektno poraz sa Windows 8, ali zato je Windows 10 samo bolji postao.

28 komentara :

  1. Meni se cini da mu se tastatura smanjila,vidim da pravim greske pri pisanju,definitivno je manja

    ReplyDelete
  2. Ako je isti ekosistem jel to znaci da ako imam windows phone 8.1 mogu besplatno da dobijem i windows 10 za racunar ?

    ReplyDelete
  3. Koliko,razumijem tako je

    ReplyDelete
  4. Nazalost ne ide tako :) iako je dobra ideja nadogradnja vazi samo sa Windows Phone na Windows Phone, i Windws racunar na Windows racunar

    ReplyDelete
  5. Kako da,povecam tastaturu

    ReplyDelete
  6. Zele da svi sto pre predju na w10 da bi mogli sto pre ukinuti podrsku za sve te starije sisteme i dati punu paznju novom sistemu. Bar ja tako mislim...

    ReplyDelete
  7. Koliko vidim ne koristi providne plocice ( pametan covek ). Izgleda mi da je preveliki razmak izmedju plocica, ne deluje lepo estetski, lepse je kad su sabijenije, a i gubi se prostor...

    ReplyDelete
  8. MS u svemu tako radi

    ReplyDelete
  9. Je li netko zna kada ce lumia 1520 dobiti nasljednika?

    ReplyDelete
  10. Lep video...mada nema previse novosti konkretno vezano za tel😊...meni se najvise svidja opcija koju ce dobiti xbox konzola da u slucaju da je zauzet tv da se poveze na monitor kompa😊

    ReplyDelete
  11. Ja ne vidim na prvoj slici ni jednu prozirnu plocicu, a pozadina je prisutna. Na drugoj jesu providne, ali mi deluje kao lazna, a i datum je 26.1.

    ReplyDelete
  12. Na prvoj fotografiji je kalendar, kontakti, cortana, ja plocica, trgovine, IE i dole ona mapa aplikacija prozirne. plava je boja plocica pa ne odudaraju mnogo od pozadine. A slazem se oko druge fotografije 26. ponedjeljak :) u zadnjih par mjeseci nije to bilo, a slijedeci je 26. ponedjeljak za 4 dana. Da nije neki znak? jer je oficijelna fotografija Microsofta

    ReplyDelete
  13. Ako je oficijelna, nadamo se da je neki znak. :) Kad smo cekali 8.1 secam se da je rekao da se strpimo, uzivamo u vikendu i u ponedeljak smo dobili nadogradnju. Ma sad smo ga procitali. :) Joe, Joe :)

    ReplyDelete
  14. Da, bas tako je bilo ali smo ga skuzili odmah :) uglavnom februar ne zvuci lose, kraj januara je vec tako da nije mnogo ostlao da isprobamo Windows 10 na telefonima.

    ReplyDelete
  15. Da li mozemo ocekivati i promenu u nazivu aplikacije i naziva sajta WP Novosti, posto Windows Phone prakticno vise ne postoji? :)

    ReplyDelete
  16. Dobro pitanje, a poduzelibsmo vec prve mjere ka tome :) jos uvijek WP postoji dok oficijelno ne izade Windows 10 i cak ce tada postojati pa cemo vidjeti dalje. Uglavnom iznenadit cemo vas uskoro. :)

    ReplyDelete
  17. A jest Džo ostario... :-)

    ReplyDelete
  18. Tresla se gora rodio se mis.Da nema nikavog znacajnog poboljsanja za WP platformu,jer ocigledan je fokus Mikrosofta na PC platformu.Jednostavno WP je dobio poboljsanja koja mu nisu potrebna i kojima su "zamazali" oci krajnjim korisnicimna,jadno je i bjedno da sada isticem postavljanje pozadinske fotografije kao nesto wau.......NIdze veze,koja bomba.Jednostavno ovo je zadnja sansa za mobilnu platformu da uspije da pridobije znacajan broj korisnika,i do izlaska finalne verzije nadam se da ce makar udostoji ti se DA SISTEMSKIM FUNKCIJAMA I MOGUCNOSTIMA STIGNU ANDROID I iOS.

    ReplyDelete
  19. Prvo, niko nije rekao da je pozadinska fotografija wau. Ako si pratio znaš da je Džo to jednom ili dva puta spomenuo i moraš da shvatiš da je ovo baš ono što je trebalo za windows pa i telefone, znači, potpuna povezanost svih uređaja u jednom sistemu... Koja platforma još to ima? Vrijeme će pokazati da je sve ovo, ono što daje prednost windows telefonima pred konkurencijom... Ono što smo vidjeli na prezentaciji je samo mali dio novina. U narednim mjesecima će se vidjeli veličina W10...

    ReplyDelete
  20. Tako je druze Nihad 😄 Svaka ti dala 😉

    ReplyDelete
  21. Kako to dobice svi od 4 inca ,pa na gore ,a sta cemo sa l620 3.8 inca ,jel dobija i ona windows 10 ??

    ReplyDelete
  22. Kad je rekao 4 inča mislim da je mislio i na 620, ono okvirno 4 inča... Koliko je puta rekao, zamisli da je svaki put morao reći 3,8 inča... :S U ostalom 620 je wp8, a svi sa wp8 će dobiti w10...

    ReplyDelete
  23. I ja se nadam,ja ostajem vjeran WP platformi kako god,iPhone je preskup za mene,a Androformi mi je dosadan.Najdraza stvar na WP platfore mi je METRO DIZAJN,naravno plocice su za mene najljepsa stvar i to zive plocice.A i neshvatam ljude sta ih zbunjuje u vezi postavki,tu nema nista komlikovano sem ako si jako "glup" a onda netrebas koristiti smartfone.Ali da ima mogucnost dodavanja postavki i poboljsanja postojecih jednostavno ima,i potrebno je prosirivati te stvari.Druga stvar sto niko ili nekolicini priznaje su Mikrosoftove apljekacije,sramota je da su bolje i funkcionalnije na konkurentnim platformama,a najvise mi smeta Skayp nikada ne dolaze notifikacije,a da o sistemskim t.Sto se ostalih aplikacija tice one najvaznije,najpopularnije i najvise koristene postoje na WP platformi.A zbog tvrdoglavosti Miiba XBox viodeo i Music da ne pricam odvratne i nefunkcionalne.krosofta i nemogucnosti koristena Flesh playera nemozemo igrati igrice,mozemo ali mnoge nedostaju.A ZA NAS BALKANCE bivse drzave Yugoslavije nedosatju domace aplikacije a opet tu nije kriv Mikrosoft.

    ReplyDelete
  24. Jeste u zadnje vrijeme bas vidljivo :)

    ReplyDelete
  25. Koliko sam juce obratio paznju, u narednih 4, 5 meseci ce izaci flagship telefon, tako da pretpostavljam da ce to biti njen naslednik.

    ReplyDelete
  26. Ekipa, pojasnite i objasnite molim lijepo. Imam Lumia 630 8.1 Cyan.
    Da li ja mogu, i ako mogu, kako nadograditi W10. Hvala.

    ReplyDelete
  27. Edi Kovačić23 January, 2015

    Naravno da ces moci, ali ne u ovom trenutku jer ti windowsi nisu jos izasli. Kada izadju bez ikakvih problema ces se moci nadograditi. Sada uzivaj u Cyanu.

    ReplyDelete
  28. Hvala Edi. Nadam se da ce sve to biti pravovremeno i da ce funkcionirat kako treba.

    ReplyDelete

Ostavite komentar