27.1.15

10.5 miliona Lumia prodano u zadnjem kvartalu ali ipak sa gubitkom u zaradi

microsoft-logo-03_story

Microsoft je danas objavio zanimljivu finansijsku statistiku koja pokazuje mnogo dobrih ali i loših vijesti. Primjer jedne dobre vijesti jeste da Surface biznis bilježi zaradu drugu u nizu po kvartalima i zadnji kvartal je zarada 1.1 milijardu $ što je za 24% više nego prošli kvartal. Što je veoma dobar rezultat ako uzmemo u obzir da je Surface linija tableta dugo bilježila gubitak. Uvođenjem Surface Pro 3 kojeg su širom svijeta uspješno reklamirali i plasirali vide se sada rezultati.

 

lumia-sales2

 

Drugo što smo saznali iz statistike jeste da je prodano 10.5 miliona Lumia uređaja u zadnjem kvartalu, ali sa 61% manjom zaradom. Ovaj pad u zaradi se navodi da je uzrok u kupovini Nokia kompanije, tačnije sada kad je Nokia dio Microsoft-a ne mogu sami sebi plaćati licence za Windows uređaje. Uprkos tome, broj prodanih Lumia uređaja je porastao na 10.5 miliona što je dobar znak jer se iz godine u godinu taj broj povećava. Kvartal prije ovog prodano je ukupno 9.3 miliona Lumia uređaja.

 

Ovi brojevi izgledaju bolje nego očekivano jer Microsoft nije predstavio ni jedan High end uređaj nakon preuzimanja Nokije. Vjerovatno čekaju oficijelno Windows 10 da objave i uz to novi hardver u obliku telefona i tableta.

 

Izvor: WC, Microsoft

15 komentara :

  1. Procitao sam ovaj clanak negde juce...i odma posle naletim da je apple od izbacivanja sestice prodao 60milki i smorim se😁

    ReplyDelete
  2. da ,jeste u poredenju WP slab ali prije je rzalika bila 200% veca prodaja Apple proizvoda sto sada nije vise ni 6 puta :) tako da malo fali, sa Windows 10 mislim da se taj trend nece zaustavljati. I u dosta drzava WP vodi ispred iphone-a tako da nije to strasno nista :)

    ReplyDelete
  3. Opa... Širimo se polako..kao bilder u teretani :D

    ReplyDelete
  4. Ne shvacam kako ljudi uopce mogu koristiti nesto drugo osim Lumie WP. I na neki nacin bilo bi mi drago da ju ne koriste svi. Poseban je osjecaj biti vlasnik Lumie. Kao da sa Hummerom prolazis pored usminkanih Audia, BMW- i slicno. Ono, moćan si i to je to.

    ReplyDelete
  5. Da se ja pitam zabranio bi apple Kod NAS!!! :)

    ReplyDelete
  6. Mrzim APPLE27 January, 2015

    i ja isto

    ReplyDelete
  7. Vladan Vukajlovic27 January, 2015

    Danas sam procitao da se sprema nova Lumia "naslednik" 830 sa nesto slabijim performansama i da ce biti predstavljena u martu...videcemo mozda i ranije sta je.

    ReplyDelete
  8. Vladan Vukajlovic27 January, 2015

    "naslednik" pod znacima navoda """""""" ,nesto koliko sam shvatio kao mini varijanta ,oblik isti , slabija kamera , slabiji procesor , ostalo sve isto ....
    koliko je verovati gsmareni za 1030 ,bice lepo ,mozda sve ono sto je nedostajalo na 1020,memorijsko prosirenje i 5" ekran ,naravno i najnoviji procesor radi 4k snimanja :)

    ReplyDelete
  9. I 50 mpx kamera :D.

    ReplyDelete
  10. Ja ne mrzim apple mada su mi kruske draze

    ReplyDelete
  11. Kakva mini verzija od 5 inch-a ??? To se kaže pristupačnija verzija.Jedina razlika je u glavnoj kameri, 8,7 megapiksela vs 10MP.
    Možda neće biti ni metalnog rama, ostalo je sve isto, (Qualcomm Snapdragon 400 quad-core & Adreno 305 chipset).

    ReplyDelete
  12. Vladan Vukajlovic28 January, 2015

    Ne bih da se ponavljam rekao sam KAO mini varijanta,ne i da JE mini,naravno jos je rano da saznamo sve detalje, nemoj pogresno da shvatis nemam problem sa tim da nisam u pravu i da mi smeta da me neko ispravlja ,svi mi ponekad pogresimo
    pozzz.......

    ReplyDelete
  13. Posteno i svaka cast na odgovoru.

    ReplyDelete
  14. Polako ali sigurno ..se krecu prema samome vrhu. No iskreno da su Wimdowsi i na posljednjem mjestu po popularnosti ..i dalje bi uzimao Lumie, navikao sam, imaju bas sve sto mi treba ili zatreba ..i bas nikada ne stekaju i ne usporavaju se. Android je jeftiniji i komercijalniji OS, jedino uz bok Windowsima stoji IOS ali on mi je vizialno ruzniji s onim prastarim ikonicama ...sto mozemo pripisati i Androidu.
    Tako da jednom Lumia uvijek Lumia.
    Stvar je navike i kasnijih ocekivanja. No realno gledajuci danas ..nema loseg uredjaja.

    ReplyDelete

Ostavite komentar