10.1.15

Nova Microsoft Phone Insider aplikacija najavljuje dolazak Windows 10 za telefone [dodatak]

Phone insider aplikacija setup

Microsoft je izdao još prosle godine, tačnije 11.12.2014 novu aplikaciju koju tek sada vidimo u trgovini. Aplikacija kako piše u opisu služi za telefone i „Preview“ verzije operativnog sistema. Ovo je nova aplikacija koja će zamijeniti Preview for Developers aplikaciju. Preview tj. Insider program za Windows 10 je već u punom tijeku, sada imamo i po prvi put korak unaprijed kada je u pitanju Windows 10 za telefone.

 

Kao što opis aplikacije objašnjava „Phone Insider aplikacija omogućava prijavljenim Windows Insider-ima da dobijaju ranije nadogradnje OS direktno od Microsoft-a.“ To je slučaj bio i sa Preview for Delopers aplikacijom ali za Windows 10 izgleda Microsoft želi objediniti Insider program sa onim na računarima.

 

Trenutno kako stoji aplikaciju možete preuzeti i instalirati ali se ne možete ulogovati jer je trenutno samo log in dostupan za Microsoft radnike koji posjeduju vlastitu Microsoft domenu s kojom se mogu ulogovati.

 

Pojavljivanje ove aplikacije prije 21. januara za koji je Microsoft najavio „slijedeći korak“ za Windows ekosistem može biti znak da će i Windows Phone korisnike obradovati sa nekom Preview verzijom. Ostaje da vidimo šta će se desiti zaista tog dana. Mi ćemo direktno prenositi live stream ako bude dostupan.

 

[Dodatak]

 

Saznajemo nove informacije oko Phone Insider aplikacije. Izgleda da ćemo 21. januara dobiti na svim uređajima Windows 10 preview. To kako trenutno izgleda važi i za telefone kako vidimo na fotografiji ispod koja prikazuje dopisivanje na Twitteru između jednog korisnika i Gabriel Aul, Windows Insideri možda znaju ko je on, kada su se prijavili na Windows Insider program od njega su dobili email sa izvršenom prijavom i email-ove o promjenama/informacijama tokom programa.

 

image_thumb

 

Gabriel Aul je generalni menedžer za grupu koja je zadužena za Operativni sistem kod Microsofta i on ima sav uvid u informacije što mi sada samo možemo predpostavljati. Na pitanje koje mu je postavljeno „hoće li aplikacija (Phone Insider) imati koristi samo za Microsoft uposlene ili i za ostale“, on je odgovorio „više detalja 21. januara, aplikacija je dostupna za sve korisnike tako da...“. Pored toga je spomenuo još nešto zanimljivo „vjerujte mi i ja sam uzbuđen, niko nije više uzbuđen nego ja da podijelim te informacije (21. januara).“

 

Tako da vjerovatnoća da ćemo dobiti Windows 10 Insider pregled verziju još ovaj mjesec je odjednom porasla sa glasine na nešto vjerovatno. Šta vi mislite?!

 

qr-phone-insider

 

izvor: Windows Central

50 komentara :

  1. može mala pomoć, šta god sam probao u "domain" kako bi se prijavio, ne prihvata ništa, šta tu treba da se unese kao domain, inače sam godinama na Hotmail a na Outlook prešao kad sam od MS dobio obaveštenje da se prebacim, pozzzz

    ReplyDelete
  2. Pa fino pise u tekstu da se ne moze logirati,da to trenutno mogu samo microsoft radnici

    ReplyDelete
  3. a thanks, to nisam video

    ReplyDelete
  4. pa šta će radnicima ova app, oni valjda imaju pristup svakako i znaju šta se događa, potpuno nepotrebno ali dobro čekamo da puste login za sve

    ReplyDelete
  5. Sve je to lepo,samo ja jos nemam Denim,jel ce doci ili sta?

    ReplyDelete
  6. Bila je davno neka aplikacija koja je to mogla, ne znam kako se zove. Kada saznam javim...

    ReplyDelete
  7. Ja mislim da su morali malo da ubrzaju ceo taj postupak oko dolaska wp10, je ceo operativni sistem dosta u razvoju zaostaje za konkirencijom i jos kad bi ga razbijali na tenane (kao sto se pricalo da ce doci tek na jesen) msm da ne bi imali ni ovih 3% ...jednostavno takvo je vreme doslo da mora brzo,a windows mora da radi duplo brze jer mnogo zaostaje ,i meni je ona prica da ce naslednici l930 i l1520 tek na jesen malo neverovatna,jer danas se flagship modeli izbacuju na 4,5meseci a l1520 je izasla u oktobru 2013...to je neko moje misljenje ...i nadam se da ce nama na pfd ili sada insider ,kako god hocete, doci wp10 u februaru ,a finalna verzija tamo krajem proleca...

    ReplyDelete
  8. Ubih me čekanje... Osećam da će da puste update 21. Januara...

    ReplyDelete
  9. Flash sports radi odlicno ali se placa. Naravno isprobavanje je besplatno.

    ReplyDelete
  10. Edi Kovačić11 January, 2015

    Prije ces dobiti wp 10 nego Denim, kako se meni cini. Zasto ? Jer Denim blokiraju mobilni operateri u Hrvatskoj.

    ReplyDelete
  11. Imam pitanje znaci ja ima lumiu 520 (t mobile) I nisam Jos dobio pristup za nadogradnju na denim,e sad mene zanima.dali cu ja moci koristit windows 10 preview ako nemam denim?

    ReplyDelete
  12. Ima besplatna,zove se global tv...ima dosta kanala,razvrstano po drzavama
    Rusi daju najvise sa sportskim kanalima...probaj

    ReplyDelete
  13. Molim za pomoc. Da li postoji mogucnost gledanja online filmova na lumia 1320? Ako moze sta treba da skinem? Hvala.

    ReplyDelete
  14. Edi Kovačić11 January, 2015

    Nitko jos nije dobio Denim, iako ga operateri u nasoj drze u ladici. To pitanje sve zanima, ali misl da necemo imati full podrsku kao niti na wp 8. Moje pitanje a povlaci se ovdje kako takav os instalirati na skart poput lumia 530 ??? Duplo manje memorije, ekran slabije kvalitete u svakom smislu katastrofa.

    ReplyDelete
  15. Naravno da da. Windows 10 preview ce biti novi sistem koji nema veze sa Denim koja je firmverska nadogradnja. Windows 10 je OS nadogradnja. Kao nadogradnja sa windows xp na windows 7, nije znaci bitno je li imas service pack ili ne kada prelazis na novi sistem.

    ReplyDelete
  16. Kako niko?! Jos jednom vas molim da ne pricate u ime svih kada ste samo vi u pitanju :) "niko" je glupost jer trenutno oko 400 verzija telefona je vec dobilo Lumia Denim oficijelno, u cemu je problem?! Zar ne mozete postovati radno vrijeme necije i praznike?!

    Drugo, niko ne blokira nikakvu nafogradnju niti ona "lezi" u ladici. Da li vi imate uvid u to sta rade mobilni operateri pa znate te detalje?! Naravno da ne, zato sackeajte vijesti za svog mobilnog operatera i smanjite sirenje negativnih misli kroz koji drugi korisnici stecu pogresan dojam o WP i o Microsoftu.

    Sto se tice zadnjeg pitanja, u pitanju se krije i odgovor, svi ce dobiti windows 10 i mogucnost na preview tj Insider verziju, bas svi! A druga je stvar ako je telefon los pa ne moze imati neke funkcije. To je odgovor na vase pitanje. Ko zeli sve funkcije i ko ne zeli da kuka poslje u startu savjetujem High End telefon i onda mozete i zahtjevati nesto. Ali korisnici koji sa primjera radi lumia 520 kukaju, a dobijaju redovno nadogradnjr, nove funkcije i poboljsanja, oni imaju problem sa samim sobom jer ne prihvataju nista za pozitivno, sve je negativno pa i ono sto se dobije gratis.

    ReplyDelete
  17. Slazem se djelimicno ali evo moje teze. Microsoft je ovim spajanjem sistema korak unaprijed Androidu i iOSu. Oba ta sistema imaju dvije verzije za mobilne uredaje i za desktop. Ili cak nemaju Desktop koji funkcionira kao Windows potpuno (u slucaju Androida). Ostaje da vidimo sta ce iOS i Android uraditi po tom pitanju i po prvi put oni sada laskaju po meni. A razvoj operativnog mi nemamo uvid u to ali kada vidimo sta se desilo sa Windows 10 zadnjih mjeseci i sta ce biti 21. Januara za sve Windows uredaje na planeti to nije "malo". Iza toga stoji ogroman posao.

    ReplyDelete
  18. Ne vezano za temu. Dali netko ima nekakav žućkasti odsjaj- kao da je zamazan ekran na lumii 920 i po gornjem rubu ekrana. Ako da dali garancija to rijesava. Hvala na odg ako netko zna

    ReplyDelete
  19. Po meni ovo je najveca bitka Microsofta krene li nesto lose....ja sve to cekam sa strepnjom ali se duboko nadam

    ReplyDelete
  20. Aha hvala nemam dugo nokiu pa nisam jos usao u te vode 😃

    ReplyDelete
  21. Slazem se neki nemaju pristup zbog operatera a ostali imaju denim bez ikakvih problema

    ReplyDelete
  22. Za global znam..iznenadilo me kolko dobro radi..steta sta nemogu spojit 625 na tv bilo bi odlicno..ali sporta bas i nema,bar ne f1 ili rally sta ja pratim..flash sport?nisam to jos vidio iako sam upiso flash i u nasu i u sad regiju trgovine..probat cu dalje..cuo sam i ja dino da je prije bio neki flash player ali je maknut sa stora..nadam se da ce netko nesto napravit jer meni bi dobrodoslo uvijek

    ReplyDelete
  23. Edi Kovačić11 January, 2015

    Stojim iza svojih rijeci kada kazem da nitko u Hrvatskoj nije dobio denim preko nasih operatera. Microsoft je rekao da je Denim vani i da se moze preuzeti. To sto nasi operateri blokiraju nadogradnju jadno je i ispod svakog nivoa. Ipak, nemislim stacljati nekakve poljske/madjarske romove samo da dobijem nadogradnju.

    ReplyDelete
  24. Edi Kovačić11 January, 2015

    Hakiranjem mobitela i guranjem poljskih/madjarskih romova samo da imaju Denim ?! To je jadno.

    ReplyDelete
  25. Sve to stoji...ali ljude nerviraju sitnice...npr meni najvise fali vise precica u action centru...kod androida su naprimer takve stvati mnogo bolje resene...ili ako ocu da ispravim neku gresku,uopste mi se ne svidja ovo njihovo resenje ne znam kako se to tacno zove ali bilo je mnogo bolje na wp8 ....kad sam rekao da zaostaje za konkurencijom pre svega sam mislio na ovo...e sad sto se tice ove app...ako bi mogao da sredis...odkucao sam komentar i zakljicao tel i sve se obrisalo...pa ako je to moguce srediti😊

    ReplyDelete
  26. Kao prvo za kritizaranje nekoga treba imati argumente a tvoj argument da operateri blokiraju denim su bezazleni nađi valjane dokaze a svi znamo da se nemogu naci jer ih nema,drugo hakiranje mobitela ???? Wow za hakiranje ovakvog sustava treba biti pro a u balkanskim zemljama je to Davinchiev kod a ovaj treci podatak je vjerovatno nađen na nekoj Ruskoj stranici gdje jos uvijek vjeruju da je Stain živ.

    ReplyDelete
  27. Zijad djulovic11 January, 2015

    Mislim da nam wp nama i konkurenciji sprema bum ,ima da padnemo na koljena a i konkurentni os ,ovo ce biti pozitivno iznenađenje i wp ce dici do vrha garantujem.....

    ReplyDelete
  28. A ko kaze da nisu dobili? Ja znam evo ovdje vise ljudi koji su prvi i drugi dan odma napisali i iz Hrvatske i iz Srbije i BiH da su dobili Lumia Denim. Vise je onih bilo koji su rekli da jesu dobili nego onih da nisu.

    Nije krivica operatera nikakva, niti Mivrosofta ako korisnik ima neki telefon iz Hong Konga ili Madarske koji se ravnja prema tamo operaterima! A ne ovim ovdje.

    ReplyDelete
  29. Bas tako. Ja sam rekao ako ima valjane informacije mi cemo objaviti clanak javno o tom operateru, i istaci ko je kriv za to i s tim izvrsiti pritisak na mobilnog operatera. Posto nema dokaza zamolio sam lijepo da ne sori dezinformacije koje ce drugi korisnici povjerovati.

    ReplyDelete
  30. Jeste moguce srediti :) kada izdamo verziju koja ce imati zasebne komentare a ne ovako ispod clanka, ovako trenutno radi na mobilnoj verziji stranici, ovi komentari i rijesenje je nikakvo ali tada kada sam pravio to u app nisam znao bolje. Trenutno radim na univerzalnoj wp novosti app za wp i windows tablete/racunare koja ce nadam se uskoro imati komentare kako treba. :) ali Dosqus i ovdje bi trebao da ostavi komentar ako se zakljuca telefon, kako ja znam. Ali ako nije tako iskreno mi je zao. :)

    I slazem se oko precica, znaju da nam treba vise. Meni je npr dosta 5 na lumia 1520, ali mogu zamisliti da neko hoce wifi, podatkovnu vezu, bluetooth, lociranje, nfc i osvjetljenje zaslona, znaci dvije stavke vise. Moglo je se napraviti jednostavno skrol na desno koji je beskonacan pa neka korisnici odlucuju. Ali mislim da trenutno to stoji, to razvijanje radi windows 10 i mislim da cemo tu vidjeti promjene u action centru koje ce nas "zadovoljiti" i do konacne verzije ce biti sredeni dovoljno da zadovolje vecinu korisnika.

    ReplyDelete
  31. Da na nju sam mislio. Ona ima dosta kanala. Medutim sam je samo dvs puta koristio po 5 minuta, ne vise :)

    ReplyDelete
  32. Ma nista :) valjano pitanje jer preview verzije jos nisu dobro shvacene na nasim prostorima. Kada bide oficijelno izasla insider verzija windows 10 objavit cemo clanak sa svim infomracijama. Od sitnica sta donosi, do rizika koji se kriju iza nadogradnje preko naravno mogucnnosti odustajanja ili vracanja sa insider verzije na oficijelnu jer dosta korisnika je prebrzo isprobalo preview verziju bez razmisljanja i sada kazu "uz Lumia Denim nema nikakvih novih funkcija" , a ustvari su funkcije dobili kroz preview ranije :) sve cemo to ugoavnom objasniti kada stigne windows 10 insider verzija.

    ReplyDelete
  33. Da se kako moze ja bih ti moj Denim dao i jos doplatio....

    ReplyDelete
  34. Sta mislite o Lumiji 735? Ima li sve softverske funkcije OS-a kao 930?

    ReplyDelete
  35. Branko Majinski11 January, 2015

    Zdravo svima,
    Jas sam iz Makedonija i pisem na vas jezik da moze svi da me razume, ce da bude par greska ali mislim da ce biti razumljivo.:)


    Jas sam lojalni korisnik wp phone i smetam daj OS vrlo stabilan i mozda najdobri opeativni sistem za mobilne telefone.
    Imao sam mogucnost raditi na Android, IOS, Blackberry i mislim da svi su dobre, ali, uvek ima jedno ali :), Android je najnestabiljniji os spored mene, a jedina prednost je sto mnogo vise aplikacija su dostupni za ovaj os. Sve nove aplikacije, igre i programe su dostupni za Android OS.
    Ist mogu da kazem i za IOS, sve je dostupo odmah, no problem je sto kod IOS cena na mobilni uredjaja je prevelika a specifikacije komponenta je vrlo slaba u odnos na ostale mobilne uredjaja.


    Blackberry je isto stabilan OS, no ima iste mane ili slicne kao WP phone. Jedina prednost je sto moze da se startuje Android aplikacije, ali u praksi nije bas tako kako sto zvuci, ima dosta problemi.


    Sto se tice WP phone, mogu da kazem da sam ima telefon sa WP 7.0, pa odna 7,5, pa 7.8, pa ona sam presao na 8, pa na 8.1.
    Kod svih ovih verzija Microsoft sporo isprava greske koi drugi konkurenti odavno su ih resili.
    Procita sam za baterija da se brzo prazni sa novim WP8.1 i to je tacno, ja imam Lumia 820 i u toku dana punim je do dva pati, i pri tome ne koristim wifi, facebook, i ostali aplikacija, jedino sto koristim je sinhronizacija na jedan email.
    Mozda baterija radi bolje na premium uredjaja 920, 925, 930 itn.


    Problem sa WP 8.1 je to sto odredjene funkcije ni su dostupni ili postaju dostupni mnogo kasnije nego konkurente.
    Ono sto nervira je sto sa svaka nova nadogradnja dostupne su samo del one funkcije koi nedostaju, pa onda sa naredna drugi ostatak i tako sve malo po malo, ali sve to je presporo u odnosu konkurencija.


    Isto je i so wp8.1, jedan primer od mnogo ostalih, kad su objavili nadogradnju od wp 8 na wp8.1 ovozmozili su notifications bar i shortcut na za nekoliko aplikacije, ali nisu ovozmozili da dodades shortcut za mobile data, onda bilo je potrebno nadogradnja za da ovozmoze i ovaj shortcut ali nisu ovozmozili opcija da mozes da dodas koju aplikaciju zelis ti, na primer flashlight, ovo mislim da ce biti sa wp10.
    Pitanje je zosto ni su to napravili sa wp 8.1.


    Aplikacije mislim da sada ima,skoro sve, jedini problem je sto aplikacije dolaze mnogo sporije nego na ostalih sistema.
    Kao primer uzecu igru Candy crush saga. Pet rescue se ceka i se seka :).


    Drugi nedostatak je sto odredeni aplikacija ne rade ednakvo dobro kako na ostalih sistema. Za primer cu uzeti Skype, bolje radi na Android nego na WP8.1, a sovtver je na Microsoft, sta spored mene bi trebalo na wp8.1 da radi perfektno.
    Drugi primer je Viber, koj isto tako ne radi podjednako dobro kako na ostalih sistema.


    Zakljucak: WP8.1 je odlican ali ako sa nadogradnja na wp10 ne isprave ove greske onda ja otkazujem ljubav na wp phone :)))))))


    Pozdrav svima.

    ReplyDelete
  36. Pozdrav Makedonija,pazljivo sam procitao i ne mogu osporiti jedino za bateriju ako je ispravno podesena ne trosi mnogo baterije,mislim da ce W.10 sve ispraviti

    ReplyDelete
  37. Branko Majinski11 January, 2015

    Jedino sam zaboravio da dodadem da prednost WP phone je bila Navigacija Here, normalno i mape Here, ali sada je ima i na Android uredjaja.

    ReplyDelete
  38. Treba isto naglasiti da WP radi dobro na 512 ili 1GB memorije

    ReplyDelete
  39. Sto se tice vecinom primedbi oko kasnenja aplikacija si u pravo ali neznam sto se tice skyp aplikacije kod mene radi sasvim solidno jedino pre nekoliko nadogradnji nije bilo dobro kad se moralo ulogovati preko mail adresu ali sad se moze uci i preko skyp imena .Ima puno njih na forumu koji kazu da im tel zaledi cesto ja ga imam vec godinu dana i najvise 2do3puta zaledio i to se odmah resava restartom l920/de

    ReplyDelete
  40. Mozeli neko pomoci kako video ili fotografije gledati na tv sa lumia 925 ? Probao sa usb kablom ne prepoznaje telefon jeli ima neki fol ili.

    ReplyDelete
  41. Da, evo objavili smo clanak. Izgleda u pozadini se dosta toga radi sto mi ne vidimo trenutno :)

    ReplyDelete
  42. Edi Kovačić11 January, 2015

    Dino, neseri kvake. Operateri blokiraju u Hrvtaskoj Denim, imaju ga ali drže ga u ladici. To i sami priznaju. Nemam ja nikakav "hong-kong", kineski ili mađarski rom. Moj je uređaj kupljen u hrvatskoj, u vip-u (sramota me to priznati koliko blokiraju sve živo) i odblokiran. Legalan način unutar hrvatske za dobiti Denim nepostoji !

    ReplyDelete
  43. A ja sam cuo da Hrvatski operateri nece prihvatiti Windows 10 prije 2017 godine,navodno im toliko treba za detaljnu provjeru

    ReplyDelete
  44. Lumia play to , naravno ako tv ima wifi

    ReplyDelete
  45. Lg lcd ali nema wifi dali postoji nacin preko usb?

    ReplyDelete
  46. Moze li link ili pisanje neko, email, ili bilo kakva potvrda otim tvrdnjama?! Direktno cu kontaktirati onda tog mobilnog operatera. :) zato jos jednom molim da se smirite.

    ReplyDelete
  47. Hm......blago tebi i kod mene Skayp ne radi,bukvalno nikako ne dolaze notifikacije.Sem naravno kada udzem u samu aplikaciju.Vjeruj mi dosta sam iskustan i pokusao sam sve ali nista.A da ne pricam o Glazba aplikaciji sada nemogu tj od zadnjeg azuriranja ni jednu pjesmu da pustim nema je samo pise "strujanje glazbe" i to je to katastrofa blaga

    ReplyDelete
  48. Samo neka puste flesh igrice i pleyere za to i imace dosta vise aplikacija

    ReplyDelete
  49. njegoslav milinkovic24 March, 2015

    pozzz dali ce majkrosoft da popravi lumiu 535 dual sim, posto joj je tac jako jako neprecizan, da ne kazem neupotrebljiv.... :((( dzabe sam bacio pare :((((

    ReplyDelete

Ostavite komentar