22.1.15

Skype u Windows 10 će biti integriran kako smo uvijek htjeli

w10_pc_people_contactcard_16x9_en-us_laptop-13 (1)

Sinoć je bila Windows 10 prezentacija i polako se IT svijet sabire i objavljuje nove funkcije koje nismo vidjeli sinoć ili smo ih vidjeli kratko. Evo nešto što smo mi našli i što je po mana veoma važna odluka Microsofta. Mnogo puta smo se puta žalili kako Skype na windows platformi djeluje osakaćeno i uskraćen u funkcijama spram Android i iOS verzija. Od danas će nam biti i jasno zašto je to tako bilo, Microsoft se jednostavno fokusirao potpuno na windows 10 verziju Skype aplikacije koja će biti potpuno integrirana u sistem!

 

Sjećate li se još vremena Windows Phone 7 kada je u porukama bilo moguće imati chat sa nekim na Skype i tada još postojećim Live Messengeru?! Sa Windows 10 se to vraća onako kako smo uvijek i htjeli, u porukama npr će biti moguće prebaciti chat direktno na Skype u istom zaslonu, ispod vidimo fotografiju novog dizajna koji prati Windows 10 i koji je dosta drugačiji od dosadašnjeg. Stvar je ukusa da li se kome sviđa ili ne ali mislim da je ovo pravi pravac za dizajn sistema.

 

w10_phone_skype_9x16_en-us

 

Na fotografiji vidimo chat zaslon sa „Peter Tapia“, desno gore u uglu vidimo na kojoj platformi trenutno se vodi taj chat, to mogu biti SMS poruke, Skype i možda čak i druge aplikacije kao Whatsapp, Viber i Facebook Messenger.

 

Pored toga vidimo novu aplikacijsku traku koja ima ikonu da napravite fotografiju i pošaljete je, ikonu da zakačite nešto uz poruku, ikonu za direktno pozivanje iz poruka i ikonu za video poziv. Aplikacijska traka će se proširivati sa ikonama po funkcijama koje ima aplikacija.

 

Ono što je sada još važno, kako radi ta integracija na Windows 10 računarima i tabletima?! Ispod vidimo zaslon isto chat-a koja predstavlja novu aplikaciju za poruke unutar Windows 10 sistema i koja izgleda identično onoj na telefonu. Korisnici će imati laku igru sa snalaženjem kroz sve uređaje i to je ono što smo čekali sve ove godine.

 

w10_pc_messaging_16x9_en-us_012115 (1)

 

Šta vi mislite? Kako vama izgledaju nove poruke na Windows 10? Nove ikone i novi dizajn?! Javite nam u komentarima. Windows 10 Insider verzija je sada dostupna za računare, ali se nalazi još na starijem izdanju od prije nove godine, novo izdanje izlazi slijedeće sedmice, a za telefon novi Windows 10 Insider izlazi u februaru.

 

izvor: Skype

29 komentara :

  1. Ako iko ima info da li bi i kad viber mogao da postane makar podjednako funkcionalan kao na androidu. Za sada je dosta frustrirajuće koristiti ga preko WP

    ReplyDelete
  2. Pitanje,
    Insider je aplikacija, kada govorite o insideru mislite li na sistem koji ce biti "probni", kao sto je do sada to radila aplikacija pfd?

    ReplyDelete
  3. Da, Phone Insider je preview for developers, ali jos ne oficijelno. U februaru ce biti oficijelno pa cemo objaviti i clanak da to objasnimo opsirno. Ima dost apitanja korisnika, sta i kako ali to cemo sve objasniti kada dode vrijeme. Za Insider program se mozete svakako prijatiti i sada jer on vazi za Windows 10 na racunarima...

    ReplyDelete
  4. Stefan Ivanović22 January, 2015

    Uvode revolucionarnu stvar koju su pre 2 godine ukinuli, wow. Nekad baš ispadnu smešni. Solidna je prezentacija bila, mada su govornici, osim Belfiorea i Nadele, bili katastrofalni. Kao da su ih birali po iritantnosti. Inače danas sam shvatio da je sync maila jedino u Inboxu neograničen (any time opcija), folder Sent prikazuje samo za poslednjih mesec dana, što je neverovatno glupo. Treba mi mail od pre 5 nedelja, moram da se logujem preko IE. Baš poslovno i profi. Zna li neko ima li caka da pošaljem mail sa fotografijom prikačenom u punom formatu a ne da mi smanji na 2Mpx, tj. bude oko 350KB, a original npr. 2MB? Može share preko OneDrive, ali to nije isto što i attachment u klasičnom smislu kao što može outlook.com i desktop Outlook (ili bilo koji mail klijent na bilo kom OS osim na WP)

    ReplyDelete
  5. Pitanje za Dina ili ko zna, Phone insider moze da se skine, ali jos ne moze da se prijavi, zasto i kada cemo moci sa Microsoft nalogom, trenutno trazi domain?

    ReplyDelete
  6. Odgovor je par komentara ispod

    "Da, Phone Insider je preview for developers, ali jos ne oficijelno. U februaru ce biti oficijelno pa cemo objaviti i clanak da to objasnimo opsirno. Ima dost apitanja korisnika, sta i kako ali to cemo sve objasniti kada dode vrijeme. Za Insider program se mozete svakako prijatiti i sada jer on vazi za Windows 10 na racunarima i on je dostupan od prosle godine"

    ReplyDelete
  7. Phone Insider jos nije oficijelan iako smo clanak o tome napisali. Kada bude oficijelan tada cemo se svi moci prijaviti. Oficijelno imamo termin za telefone - februar, ali koji dan tacno to ne znamo jos.

    ReplyDelete
  8. Mozes podesiti da ti prikazuje poruke stare najvise nedelju dana ili stare mesec dana ili poruke od uvek. Nije stvar samo ispljuvati nesto, nego prvo proveris, raspitas se...

    ReplyDelete
  9. Stefan Ivanović22 January, 2015

    Da si pročitao moj komentar do kraja video bi da sam već podesio any time tj. od uvek kako ti to zoveš.

    ReplyDelete
  10. Zna li neko neki dobar sajt sa filmovima sa prevodom ? :))

    ReplyDelete
  11. Koliko sam im molbi napisao pa,zalbi,predloga,obrazlozenja i vrijeme je da se Skype oporavi

    ReplyDelete
  12. Sve se cini nikad pa ni tad :/

    ReplyDelete
  13. Ima li nekih problema sa aplikacijom WP novosti, i juče i sada usred čitanja se sruši aplikacija.?

    ReplyDelete
  14. Moguce je. Od kako postoji onaj dio sa reklamama iznad apliakcija ima greske. Taj dio gore Microsoft je napravio i tek je u prvim fazama razvoja i vidim ponekad greske kada se prebaci s jedne reklame na drugu... To moraju popraviti.

    ReplyDelete
  15. Ne posedujem nikakav račun nigde, pa stoga postoji li neki drugi način da kupim app WP novosti naprimer "opšta uplatnica" ili slično...?

    ReplyDelete
  16. Nazalost ne. U drugim drzavama Microsoft je sklopio ugovor sa mobilnim opersterima da ide placanje preko racuna, medutim kod nas mislim da ni jedna mreza nije podrzana.

    ReplyDelete
  17. Nije podržana već sam proverio.
    Hvala u svakom slučaju...

    ReplyDelete
  18. Prije nekoliko dana pregledao sam mailove od prije nekoliko mjeseci

    ReplyDelete
  19. Skini program popcorn i preko tog programa gledaj sve moguce filmove i serije u hd i full hd rezoluciji sa prevodom

    ReplyDelete
  20. Nisu htjeli raditi ny Skype za wp8.0 ili 8.1 mnogo jer su radili na Windows 10 verziji. Mnogo ce korisnika preci na Windows 10 u prvim mjesecima jer ce biti besplatan. Jednostavno su shvatili da bi skupo bilo podrzavati WP8 kad ce uskoro kao i 8.1 veliki broj korisnika koji zele pravi Skype oduvijek i preci na 10 :) oni koji su jos na 8.0 njima nije ni vazno niti sistem niti Skype kako radi. Tako da po meni je to ispravna odluka.

    Evo ja gledam na svoj rad npr, trenutno vise vremena provodim sa Windows 10 verzijom od WP Novosti nego sa WP8. Univerzalna app je zahtjevnija i zelim je izdati dok WP8 verzija radi dovoljno OK da bi bilo "gubljenje dragocjenog vremena" ako bi sate trosio na nju.

    ReplyDelete
  21. Hoce li biti update za lumia 630 sa 8.1 na 10?

    ReplyDelete
  22. Ne znam za vas, ali ja se nadam da ce da nas iznenade sa Windows 10 for phones u ponedeljak. :)

    ReplyDelete
  23. Zijad djulovic23 January, 2015

    A windows prewiev beta postoji ali se ne moze skinuti ,to je navodno ap koja ce raditi zajedno sa insinderom ,kao za pojedine ap ,ako grijesim neka me upuceni isprave a interesuje me ,hvaaala 😊

    ReplyDelete
  24. Bice dobro ako bude kao imesage ili face time da se ubaci u sistem 😄 Jedva cekam windows 10😄

    ReplyDelete
  25. Za sve Lumia uređaje će biti update sa W8 i W8.1 na W10 :)

    ReplyDelete
  26. Da gledaš na telefonu ili?

    ReplyDelete
  27. Ąłdîn Bôýą01 February, 2015

    Tko zna kada ce stici denim nadogradnja za lumia 925? Pozdrav

    ReplyDelete

Ostavite komentar