13.4.15

Nove funkcije uštede baterije na Windows 10 za telefone

Windows 10 setup novi 2

Ušteda baterije je aplikacija na Windows Phone 8.1 koja pomaže korisnicima da pogledaju koja aplikacija koliko baterije troši i uz to daje mogućnost korisnicima da isključe pojedine aplikacije iz pozadinskog rada tako da ako troše mnogo u pozadini korisnik ih jednostavno može eliminisati.

 

Jeste da se korisnik ograniči s tim i automatski ugasi i funkcije kao što su žive pločice, notifikacije i druge stvari. U uštedi baterije do sada smo imali funkcije kao „ugašena ušteda“, „kada spadne baterije ispod 20%“ i „uvijek uključena“. Pored toga ima i dugme koje će uključiti uštedu do slijedećeg punjenja.

 

U Windows 10 za telefone ne radi stara aplikacija koja je nama poznata od WP8.1 i ne prikazuje aplikacije i njihovu potrošnju, ali u ostavkama imamo ispod „system“ > „ušteda baterije“ nove funkcije i pregled koliko je još ostalo baterije i koliko otprilike može trajati još. Sve funkcije koje vidite tu još nisu ni blizu gotove i veoma su netačne jer meni piše da imam još 50% baterije i da će trajati otprilike 5 sati, što nije uopšte tačno jer znam da će trajati minimalno 10-12h.

 

battery saver wpnovosti

 

Nova funkcija koja se otkriva ovdje jeste kada pritisnete na dnu na „battery saver settings“ imate novi zaslon na kojem možete odrediti kada da se uključi ušteda baterije od 5% pa sve u 5% stepenima do 95%.

 

Ostaje još da Microsoft ili popravi postojeću „ušteda baterije“ aplikaciju koju poznajemo do sada ili da naprave novu koja će dobro surađivati sa sistemom i ovim postavkama.

52 komentara :

  1. Napokon da se moze podesiti kada da se ukljuci stednja. to je super aplikacija, jer meni ne znaci koja aplikacija trosi najvise struje kada su mi sve u pozadini zatvorene, a opet mi baterija izgura oko 12-15 sati duze ne moze
    evo posle 5 sati ona je spala na 66%. usput pocela je WP

    ReplyDelete
  2. \Vindows Novosti ili WP Novosti?

    ReplyDelete
  3. Baterija na windows phone se i ne trosi toliko a jos kad mu to namestite ihiiiihiiiii.

    ReplyDelete
  4. Nevezano za ovu temu da upitam ovdje da li je neko od vas imao problema sa gubljenjem mreže na L920 ? Na pojedinim mjestima npr. nekom kaficu mi nikako mreze nema a svi ostali pun signal imaju. Slao sam ga na popravak, fol su bili popravili ali nakon mjesec dana opet isto ?!

    ReplyDelete
  5. Edi Kovačić13 April, 2015

    Podesi da ti je operater postavljen manualno (rucno). To bi trebalo elimnirati problem. Osim ako ti tamo tvoj operater ima los signal opcenito.

    ReplyDelete
  6. Non-stop mi javlja da ce se W10 automatski sam instalirat za dva dana,i ako sam iskljucio automatsko azuriranje. Dali je moguce?

    ReplyDelete
  7. Ne vezano za ovu temu, interesuje me da li ste sa ovim poslednjim bildom za win 10 dobili project sparatan pregledac? Pitam jer pise da se dobija, a ja nisam a koristim lumia 830.

    ReplyDelete
  8. Da. Ja sam uradio hard reset kako bih to stopirao. Da li postoji drugi nacin.. neznam

    ReplyDelete
  9. Da li je bez gresaka ovaj GDR2 update preko Windows Insidera ? I kako da ga ubacim na moj L735 a pritom da ne pokrenem instalaciju Win10??

    ReplyDelete
  10. Kod mene je prošlo bez grešaka, ali pročitaj moj razgovor sa godra1312, ovdje:
    http://nokiamob.me/2015/04/11/lumia-930-korisnici-mogu-ugrabiti-windows-phone-8-1-update-2-sa-windows-insider-aplikacijom/

    ReplyDelete
  11. Da, tako će bit, jer si vjerojatno već bio pokrenuo pripremu postupka instalacije. Meni je samo NUDIO preuzimanje te instalacije, i odbijao sam, ali je stalno bila obavijest tu, pa sam odradio dugo planirani hard reset, i sada imam WP 8.1 Update 2 bez obavijesti o ažuriranju na W10TP. U zakazano vrijeme instalacije meni se ništa nije desilo, jer nisam htio prihvatit preuzimanje ažuriranja.

    ReplyDelete
  12. Tipka za stisavanje i otkljucavanje za hard reset ili?

    ReplyDelete
  13. Za hard reset odeš u Postavke, O telefonu, pa Ponovno postavljanje (= reset) telefona. Ovo briše SVE korisnikove podatke s telefona, i vraća uređaj na tvorničke postavke. Prije nego ideš ovo radit obavezno napravi svježi bekap podataka u oblak, iz kojeg ćeš ih kasnije vratit.
    Volume down + Power/Lock pritisnut istovremeno i duže držat dok telefon ne zavibrira i krene od Nokia/Microsoft loga, to je "Soft reset" = ne briše ništa s telefona.

    ReplyDelete
  14. Znaci sve u prvom linku ima? Moracu videti sutra kad stignem kuci...nadam se da ce uspeti kao i tebi sto je...da mi se vrate sve apps i Start screen ko stari da bude...:)

    ReplyDelete
  15. Prije pokretanja hard reseta, izbrisati Windows Insider aplikaciju, i nakon brisanja te aplikacije napraviti svježi bekap podataka, te kasnije pri vraćanju podataka, vratiti ih iz upravo tog bekapa.

    ReplyDelete
  16. Uradi sigurnosnu kopiju do 97% i javlja da je doslo do nekih poteskoca da probam dr.put. I zadnja sigurnosna kopija urađena prije 8mje.

    ReplyDelete
  17. Ih, mene svakih 3 tjedna ili koliko davi podsjetnikom za bekap... a ne znam što ti tu reć, probavaj ponovo i ponovo.

    ReplyDelete
  18. ja sam izabrao fast update na windows insideru, zatim izbrisao sam aplikaciju i odradio update na gdr2 preko phone update u postavkama, sve je normala proslo, ne nudi mi win10 update
    hard reset nisam radio jer nije bilo potrebe, jer sam to obavio kad sam nabacio ofišl denim
    I nakon dvije godine naviknem na raspored postavki, i sad izmjene pa opet ispočetka :P

    ReplyDelete
  19. Istina, i mene zbunilo isprve...

    ReplyDelete
  20. Da :) i meni isto tako. Navikao se sada, a u Windows 10 dosta novih postavi neki i raspored i treba se navici.

    ReplyDelete
  21. al probao neko nesto od usb na windows10? kod mene nereaguje a probao sam 2-3 flekske i usb mis...

    ReplyDelete
  22. ja maloprije isprobao, izgleda da cem oto jos malo sacekati :) ni mis preko usb bluetooth dongle, niti usb memorija bilo kakve vrste.

    ReplyDelete
  23. Dino,ja u insideru nemam nista,tj pise "no bulids",inace imam l925,znas li mozda u cemu je problem?

    ReplyDelete
  24. WP Novosti. Jos nisam dobio azuriranja za \V.Novosti.

    ReplyDelete
  25. Morate sacekati i do 30 minuta nakon objave clanka da se pojavi obavijest. Ima isto tako vise uzroka kada nece poslati obavijest jer je telefon recimo iskljucio app da radi, ili nije stigao da sve aplikacije istovremeno azurira tokom jednog ciklusa i onda izostavi neke aplikacije. Sve aplikacije koje rade u pozadini imaju istovremeno jedan "background task" i njega koriste. Pored toga moze biti da je instalirana WP Novosti kao 30.ta ili bilo koja poslije 30. app sa pozadinskim zadacima i samim tim iako je ukljucena u ustedi baterije nece izvoditi taj zadatak jer WP ne dozvoljava vise od 30 aplikacija sa pozadinskim zadacima da su instalirane. Obavijesti bi trebale dolaziti i nema razloga da ne dolaze ako su ikada stizale.

    Pored toga ne garantujem ispravnost na Windows 10 dok ne bude oficijelna verzija Windows 10. \Vindows Novosti ce uskoro stici, a ona je optimizirana za WP8.1 i jos ne za 10 iako radi do sada dobro na 10 ipak ne garantujem jer sistem nije jos ni blizu gotov i kompatabilan sa aplikacijama...

    ReplyDelete
  26. Da, i ja imam taj bug. Isto tako kad se prebaci na 48% samo spustis notifikacije i pise ti 55% i onda nakon nekog vremena mi se opet vrati sa 48 na 55

    ReplyDelete
  27. Dino, Ja sam juce instalirao windows 10 ali nije radilo. vratio sam se na 8.1. Sada sam instalirao app i kliknuo slow. Pisalo je reeboting, telefon se restartovao, ali nije stigla 10... i dalje sam na 8.1 ??

    ReplyDelete
  28. On mora imati metatag kao ringtone namjesten da bi radilo. Najbolje je odredenom aplikacijom preuzeti i postaviti ringtone.

    ReplyDelete
  29. Slow ring jos nije pustio Windows 10 novi bild za korisnike i mislim da trenutno nije u funkciji. Tako da vjerujem da ste na Windows Phone 8.1. U postavkama pod informacijama se moze lagano provjeriti.

    ReplyDelete
  30. Boban Jolić14 April, 2015

    Ok. Hvala

    ReplyDelete
  31. Boban Jolić14 April, 2015

    Uspeo sam. Kad snimim ton koji mi je na onedrive-u direktno na telefon u folder ringtones - NECE Kad povezem telefon sa racunarom i onda sa onedrive-a prebacim ton u ringtones folder na telefonu - HOCE

    ReplyDelete
  32. Ja sad imam jedno pitanje, pa ako netko zna puno mu hvala unaprijed. Dakle ovako, kako sam na svoju 930 instaliro taj nesretni insider i povuko neki nemam pojma update dakle nije win10. Kad sam vidio da nemam gdr2 obriso sam insider, ali nisam radio reset niti nista slicno, mislim meni i dalje stoji win 8.1 update, e sad me zanima jel ce meni neki sluzbeni update doc ili ovaj insider od prije nece to dozvolit makar je i obrisan???

    ReplyDelete
  33. Oficijelne nadogradnje dolaze bez obzira na Windows Insider. Samo zato sto je Insider daleko ispred oficijelne verzije logicno da oficijelne nece stici od Insider verzije nego ce Insider uvijek biti nekoliko koraka ispred.

    ReplyDelete
  34. Znaci bez obzira na sve ja cu najnormalnije dobivat recimo sluzbeni gdr2 kad izade pa win 10...., onda nema brige, hvala

    ReplyDelete
  35. isto mi bilo pre neki dan..samo sa 35%...izadjem iz kuce odem do centra cackao telefon sve vreme i nijedan % mi nije skinut...svugde pokazuje 35%...bacim restart fona i ono pokazuje 28%...

    ReplyDelete
  36. Meni se to dešava samo na 55%/48%. Svaki restart telefona mi uvijek uzme oko 5% baterije.

    ReplyDelete
  37. Ekipa koja ima update 2, sad sam vidio na youtube da se moze dvostrukim tapkanjem ekran i otkljucat i zakljucat, moze li to netko iz prve ruke potvrdit????

    ReplyDelete
  38. To bi bilo super :) postojale su glasine za to prosle godine ali nikad nije bilo jasno kako ce se izvesti. Koji je link do tog videozapisa?

    ReplyDelete
  39. Evo pa pogledajte.....
    http://youtu.be/OJK-oTCS200

    ReplyDelete
  40. Meni se to desilo samo jednom isto neki dan, samo na31% i sad reko sta je ovo ja gledam na youtube, fejsam igram igrice ali baterija uporno drzi 31% bez obzira na sve. Onda sam ugasio upalio i radi dalje ok

    ReplyDelete
  41. Da, ako je u planu oficijelno onda ce i izaci bez obzira na prethodno isprobavanje Insidera.

    ReplyDelete
  42. Dino ako moze mala pomoc,naime na WP 10 sam a aplikaciju WP Novosti otvara mi od jutros kao desktop verziju i ne vidim disqus komentare tako i tekst do pola,da li sam propustio neko podesacanje ili je do WP10? Kada sam instalirao wp 10 app je radila normalno,i sada obavestenja mi stizu redovno,dok vidim da se desava da kasne. Hvala.

    ReplyDelete
  43. To je do Windows 10 i zato je Microsoft napisao da neke aplikacije i funkcije jos nisu ugradene kako treba. Na to na zalost nemam uticaja nikakvog jer Windows 10 nije ni blizu gotov. Microsoft ga mora prvo zavrsiti, a aplikacije trebaj uraditi kao sto su i na WP8.1 bez da razvijac ista prepravlja.

    ReplyDelete
  44. Žunić Suad-Bajrama17 April, 2015

    ja to radim odavno na 8.1 :-) lumia 920

    ReplyDelete
  45. Žunić Suad-Bajrama17 April, 2015

    Jel neko imao problem na Lumiji da pocrni displey tokom poziva, mob zvoni a ja se satra dok se javim otključavajući :-)

    ReplyDelete
  46. E cisto ovde da imam track svega...ja sam obrisao Insider app pre updatea...da li ce mi i dalje posle traziti da instaliram Win10? Usput koliko bi mi trebalo za Backup svega sem Asphalt 8 i Temple Run 2? Tek sad treba da update telefon zato pitam...

    ReplyDelete
  47. Meni sada nakon hard reseta i vraćanja podataka iz one kopije u kojoj nije bilo Win Insidera, kada pokrenem provjeru ažuriranja, ne nudi ništa u smislu Win10TP...potpuno sam maknuo WI aplikaciju s moba. "Vaš je telefon ažuriran". Ostao mi je instaliran samo GDR2 bez W10, i ne nudi mi ga. Trebalo bi pazit da "automatsko preuzimanje ažuriranja" bude isključeno, tj. treba maknuti kvačicu. Ako ga automatski preuzme na mob, onda ga stalno poslije nudi, ako ne preuzme, jer si maknuo kvačicu, onda neće ništa javljat za W10. Poslije hard reseta ti više ne bi smjelo nuditi instalaciju W10, meni nije nudilo.

    ReplyDelete
  48. Ovako update sam telefon i usput ja uvek drzim odstiklirano na phone update obe stavke...posle koliko vremena bi trebalo da mi kaze da postoji update za moj fon posto ja sam bio obrisao Win Insider pre updatea na GDR2 ? Planiram 3 sata odspavati pa onda baciti Backup za svaki slucaj...

    ReplyDelete
  49. Koji model imaš? GDR2 se dobiva preko Windows Insidera, znači pokupiš GDR2 preko 'ažuriranje telefona' uz Insider aplikaciju instaliranu na mobu, pa onda tu aplikaciju brišeš s telefona, pa zatim radiš backup (tako se u oblak neće spremiti WI aplikacija, niti će se ona kasnije vratit na telefon iz te sigurnosne kopije), zatim hard reset iz Postavke - O telefonu - Ponovno postavljanje telefona. Nakon ovako urađenog hard reseta, WP 8.1 GDR2 ostaje na telefonu, a podatke vraćaš iz one kopije koju si spremio nakon brisanja Insider aplikacije s telefona. Uzmi si jedno popodne za to, i najbolje kad se naspavaš.

    ReplyDelete
  50. Imam L735...ali pazi kako sam ja uradio...ja sam skinuo Insider i onda isao na Insider fast i cim nisam nista primetio na phone update ja ga obrisem i onda posle 5 min meni stigne da imam update dostupan za fon pod onim brojem sto je na NokiaMob clanku sto si mi ranije dao...instaliram update i sad pre 20 min proverim dal imam jos neki update (ocekivao Win10) kad ono nista phone up to date...tako mi je ispalo sad...videcu sutra popodne ako slucajno nadje nesto tj. ako nadje Win10 konkretan da budem...onda cu uraditi taj Hard reset sa backupom posle :)

    ReplyDelete

Ostavite komentar