22.4.15

Kineski proizvođač Elephone priprema Windows 10 flagship uređaj

Elephone-2015-flagship-leak_2Microsoftov Windows (Phone) sustav privlači sve više pozornosti raznih proizvođača, a navodno i kineski Elephone sprema flagship uređaj koji će koristiti Windows 10 sustav. Inače, Elephone proizvodi Android uređaje i kao većina kineskih proizvođača nudi jako dobre uređaje za relativno male novce.

 

elephone-2k-phone

Prema Gicinza web portalu budući Elephone će imati zaslon 2K rezolucije, 4GB RAM memorije, TouchID tehnologiju za prepoznavanje otiska prsta te Sony IMX 230 kameru rezolucije 21MP. Nažalost nije poznato više detalja ali očito je da će biti jako moćan i opremljen uređaj. Pretpostavlja se da će imati mogućnost Dual boot-a između Andorid 5.0 i Windows 10 OS-a, a očekuje se tek nakon izlaska Windows 10 sustava.

 

Vijesti o kineskim proizvođačima koji pokazuju interes za Windows (Phone) platformu uvijek izazovu pozitivne reakcije kod korisnika pa pretpostavljamo da su mnogi s veseljem dočekali ovu vijest. U svakom slučaju, ulazak Elephone-a na Windows tržište može biti samo pozitivan korak jer će se i ostali proizvođači potruditi ponuditi što konkurentniji uređaj.

 

izvor: WMPU

5 komentara :

  1. Kinezi prave telefone gde oni uzimaju profit od 100$ max od ulozenog novca na taj telefon...Elephone P6000 (valjda se tako zove) ima nesto slabije spec od ovde datih a tamo se moze uzeti kao i na aliexpress.com za 200$ ja msm samo sto postarina na aliexpress ispadne oko 30-40$ vise...samo je razlika u tome sto se prave u manjim kolicinama i po potrebi tj samo kad ih ima malo na lageru...ako je neko od ranije znao ali Nokia N1 na isti nacin se pravi tamo u Kini kao i OnePlus One telefon...nadam se da ce sve vise proizvodjaca se odluciti da ubaci Win10 na njihove modele i nadam se da ce M$ dolaskom Win10 povecati broj aplikacija i poboljsati kvalitet istih na Storeu :))

    ReplyDelete
  2. Usput S6 Edge da se napravi kosta nesto vise od 250$ npr. dok oni uzimaju 4 puta vise novca za njega :))

    ReplyDelete
  3. Ali moraš da znaš jednu stvar. Da je 60% cene samsung telefona već potrošeno za njegov marketing i stručne timove.
    To ćeš čak i naći na netu, ako budeš ispitivao. Dok kineske kompanije ne ulažu u takve stvari. Promocije i reklame. I samim tim dosta štede.
    Nije da Samsung nema zaradu na svojim uređajima. Ima. Ali to je od 100-150dolara po uređaju.

    ReplyDelete
  4. Polako brend ce se stvoriti, kao Huawei, Xiaomi, bili su nepoznati do prije par godina a sada im se predvida da ce preuzeti trziste. Razlog je bas taj, cijena. Ali zu cijenu korisnici uzimaju na sebe i rizike. Primjer jedan znam da se sa Huawei dogodilo prije par godina da neki modem njihov nije prosao testiranje kod Evropske komisije (nesto u vezi provjere kvalitete), ispostavilo se da materijali od kojih je modem prouzrokuju bolesti i imaju materijale koje ne bi smjeli koristiti.
    Pored toga, na papiru mozda zvuci ovaj odlican telefon, a ako ga napravi Nokia tj. sada Microsoft jer oni drze pogone bivse Nokije, taj se ne moze mjeriti po kvaliteti i standardima sa ovim. Jednostavno zato sto je Nokia tada morala ispuniti sve standarde da bi prosli uopste na EU ili US trziste. Danas jos u USA ima zabranjenih uredaja iz kine, bas iz tog razloga. Prodaju se i dalje u Kini i narod kod nas ih narucuje. Ok neko ce reci to je pretjerano ali sve ima svoju cijenu.
    Pored toga meni licno je vazna garancija, mnogo korisnika kaze sta ce mi to, ali onda bas ti korisnici znaju brzo pljuvati po proizvodacu ako se desi greska a oni nemaju garancije jer su importirali iz Kine, Arapskih Emirata ili Azije telefon.
    Evo nase ove lokalne stranice sto nabavljaju iz Kine ili Azije, dosta su tamo jeftiniji telefoni nego kod nas, bas radi toga. Kvalitet nije isti, usluga nije ista. Ovdje ako ga kupim znam da mogu direktno se obratiti distributeru da on ukloni gresku.
    I koliko god ovaj sada na specifikacijama izgledao dobro, mogu se kladiti da u uporedi sa istim specifikacijama ce Microsoft Lumia raditi bolje i imati bolji kvalitet, zato i cijenu 2x ili 3x skuplju. I da reklama je faktor, evo na slici iznad vidimo reklamu veoma jeftinu za uredaj, a blamaza je da je screenshot na oficijelnoj fotografiji kompanije zapravo screenshot od Brad Sams sa Neowin stranice. Uzeli od covjeka screenshot koji je objavio na stranici i koriste ga kao reklamni materijal, a najgore njegova kcerka na fotografiji iza plocica. To se Microsoftu i Nokiji nikad nece desiti jer se reklamni materijal pravi namjenski i po licencama, ljudi koji su na fotografijama su dobili novac za to. :)

    ReplyDelete
  5. Da, svi su poceli malim koracima. I ja pozdravljam to. Svi ce se vise truditi ako kompanije sa jeftinim uredajima prodaju vise. Samo se bojim da ce kvalitet onda flagshipa od LG, Microsoft, Samsung na WP biti losiji da bi snizili cijenu i prilagodili ovim proizvodacima.

    ReplyDelete

Ostavite komentar