23.4.15

VLC za Windows Phone ima nadogradnju

VLC Setup

VLC aplikacija za Windows Phone ima danas malo veću nadogradnju. Razvijač Thomas Nigro navodi da aplikacija sada dijeli 99% koda sa Windows (za računare) verzijom. U suštini je to bi univerzalnih aplikacija, a vidimo dosta prednosti iz te metode jer će razvijač mnogo bolju aplikaciju moći ponuditi, uz manje posla.

 

Šta sve novo donosi ova nadogradnja:

  • Novi izgled aplikacije
  • Optimizacije XAML koda koji je sada od 50 do 130% brži nego dosadašnji
  • LastFM radi sada i na Windows verziji aplikacije
  • Pregledanje muzike i videozapisa iz mapa. Od sada korisnici mogu odabrati mapu koju žele da reproduciraju ako se nalazi muzika u istoj
  • Nove ikone
  • Dugme za obnavljanje (refresh) u video „galeriji“
  • Traženje videozapisa ili muzike
  • Novi izgled plejer tokom reprodukcije videozapisa
  • Dodan semantički zum za pogled na albume
  • Dodano dugme za vraćanje unazad za uređaje kao Lumia 730 ili buduće manje tablete kako bi mogli navigirati jednostavnije unazad

 

Aplikacija se pokazuje svakom nadogradnjom kao bolja i nadamo se da je prevazišla dječije bolesti koje je imala do sada. Šta vi mislite o ovoj aplikaciji?!

 

Preuzmite VLC za Windows Phone ovdje.

 

VLC QR setup wpnovosti

46 komentara :

  1. Meni na L925 pise Ne mogu da preuzmem Nemate dozvolu za preuzimanje ove aplikacije. Zasto? A imam vec instaliranu VLC

    ReplyDelete
  2. Dino, jedno obavestenje vezano za WN app. Elem, kada udjem u vest iz notifikacije, ostane mi na toj vesti, a back tipka mi izlazi iz aplikacije, i sada kada opet udjem stoji mi na ovoj vesti za VLC, ne mogu nazad na pocetnu stranu. Lumia 630, besplatna verzija. Pozdrav.

    ReplyDelete
  3. Da, maloprije sam pogledao do cega je i izgleda poslao sam svima testnu verziju aplikacije gdje je recenica koda uklonjena... Ona je potrebna da se back tipka vrati na prvu stranicu, danas cu jos izdati novi update da to rijesi.

    Izvinjavam se svima radi toga! Jedino rijesenje trenutno dok ne stigne update jeste da drzite back tipku, ugasite app. Zatim ako je opet otvorite normalno ce biti.

    ReplyDelete
  4. Dino, jos jedna greska u aplikaciji: kada udjem u vest iz notification trake, i izadjem iz aplikacije, live tile se ne updatuje, vec ostane kao da postoji nova vest.

    ReplyDelete
  5. Da, povezana je sa ovom prvom greskom. Jer povratkom na prvi zaslon se izbrise i live tile. A ako nema povratka ne brise ga... Danas cu poslati update da to rijesim. Valjda ga brzo pregledaju i posalju svim korisnicima.

    ReplyDelete
  6. Hm.... meni se uredno vraća na prvi zaslon, a ne briše Tile notifikaciju (kad otvorim članak iz notifikacijskog centra)...
    No dobro, riješit ćeš ti to.

    ReplyDelete
  7. Jedno nevezano pitanje: govorim o Windows 8.1 Store (PC!, ne mob, na mobu sve radi kako spada). PC Trgovina me mnogo zeza... te me ne pušta s mojim MSFT nalogom u Trgovinu (koji je radio do prije par dana kako spada), te su aplikacije instalirane te su u vlasništvu, te Instaliraj pa javlja kod greške: 0x8086000c. Pa drugom prilikom: aplikaciju nije moguće instalirati kod: nešto sa sedmicama i nulama... 70002 tako nešto...ne znam više... Uglavnom, ne mogu se ulogirat u Windows Store svojim MS nalogom, i zbog toga mi ne rade više ni Pošta/Kalendar/Osobe...Lokalni račun je, i bio sam prijavljen u svaku aplikaciju zasebno (tako želim da bude). Ima li neko drugo rješenje osim Refresh PC? Dajte mi recite da ima, jer ako nema, to onda znači refresh na 8.0 :(( što mi se ne da... WSReset cache, to sam već probao, nije pomoglo.

    ReplyDelete
  8. Probaj sa Settings/Update and recovery/Recovery. Tu procitaj opcije koje ti se nude. Zasto mislis da bi te refresh vratio s 8.1 na 8 ?

    ReplyDelete
  9. ne znam, traži me recovery media, a to ni nemam, sad planiram restart, pa onaj plavi boot ekran pa tamo odabrat repair ili refresh, što bude...imam ključ i iso tek od 8.0 tako da, očekujem da će me bacit na 8.0

    ReplyDelete
  10. Mislim da je ova prva opcija ok. Ako ti sve sacuva, sumnjam da vraca nazad na 8. Kreni od lakseg, pa vidi. E sad, jos samo kad bi pomoglo...

    ReplyDelete
  11. ja ima slican a mozda i isti problem...nakon preuzimanja nezeli instalirati aplikaciju,,,q torrent mi ne radi (ne prepoznaje aplikaciju za magnet),one drive app neradi kao ni karte i jos par aplikacija..nakon klika rusi se u alatnu traku...kroz youtube klipove i naredbene retke sam rijesio problem sa postavkama(jer isto tako nije htio uci u aplikaciju postavki) a kada odem na oporavak bez izgubljenih datoteka dodje do 60% i laptop se srusi i pokrene opet i javi gresku....nemoras se bojat jer ti nece vratit na 8.0...probao sam preko WindowsUpdateDiagnostic i stalno mi nalazi i ispravlja neke greske u azuriranjima i jos neke 2 greske (koje su svaki put drugi kod)....neznam cemu je to uzrok u nekom proslom updejtu ili mozda u mom slucaju avast nesto blokira....uglavnom ja sam to sve vec jedanput rijesio tvornickim resetom laptopa i windowsa i opet mi kroz tjedan dana windowsi polude...vise me to ni ne dira jer te opcije ni ne koristim pa cekam suzbeni izlazak w10

    ReplyDelete
  12. Idem probat sa restart, pa plavi boot ekran i na njemu Repair...sretno mi bilo...

    ReplyDelete
  13. Edi Kovačić23 April, 2015

    Ako je riječ o mobitelu onda aplikaciju moras nadograditi (update). Problem je taj sto misli da hoces da instaliras aplikaciju koja se vec nalazi na mobitelu. Ukratko, upali i ponovno upali mobitel i trebalo bi nadograditi. A mozda jos nije izasao update za tvoj tip mobitela.

    ReplyDelete
  14. Sve ok, samo ne radi prevod.A sve ostalo ok i vidi koliko se ljudi trude oko app.Svaka cast samo tako nastavite nadam se do Windows10 da ce biti app ok.

    ReplyDelete
  15. Greska ta moze biti isto povezana sa ovim sto oni rade u pozadini na trgovini, evo sta su meni rekli za korisnike koji su platili nasu app \Vindows Novosti, i koji imaju naravno pravo na Windows app besplatno, a imaju problema s tim. Evo odgovor podrske:

    "We have made some changes to the back end and i just wanted to reach out to you to see if the issue has been resolved or if you are still having the same issue with your universal app...." drugi email:

    "Thank you for the update i just want to let you know that we have engaged all available resources and we are working diligently to get this issue resolved for you. We will follow up again with updates as sson as possible..."

    Imaju problema sa trgovinom i vjerujem da je BUILd konferencija "kriva" jer do nje zele srediti jednu trgovinu da bi je mogli prezentirati. Ostalo je jos 6 dana do konferencije i nadam se da ce rijesiti probleme.

    Inace kada objavim app u Windows trgovini toliko ljubazno dobijem email, to nije slucaj kod WP trgovine. Vidi se da im treba sto vise aplikacija na Windows trgovini, a ovakva greska kao kod mene gdje korisnici ne mogu preuzeti placenu app je fatalna za njih. Oni znaju da to moraju sto prije ispraviti ili univerzalne aplikacije propadaju u vodu ako imaju ovakve probleme. Zbog toga je na redu i jedinstvena trgovina za sve aplikacije. I vjerovatno sve greske povezane s njom.

    ReplyDelete
  16. Toliko me ovo s Trgovinom živcira... mislim da je meni to jedan napola deinstalirani antivirus program bivši isto zakuhao sa nekakvim proxy postavkama, i tko zna što je sve ostalo 'corrupted' negdje, tako da upravo razmišljam o potpunoj reinstalaciji OS-a... sve što mi je bitno već je na vanjskom disku. Što bi mi ti savjetovao po ovom pitanju?

    ReplyDelete
  17. Dosad sam koristi Microsoft security essentials al sad nece sa se instalira na PC(win 8.1),pa mi treba link na koji moze da se instalira,a ako ne moze preporucite mi neki?

    ReplyDelete
  18. ja bi prvo pokusao refresh koji ima u Windows 10. tj sa uradi refresh sistema bez gubljenja podataka, i onda ima onaj drugi refresh sa gubljenjem podataka ali ostaje Windows 10. Ako ni tada nesto nece onda bi ga reinstalirao ispocetka.

    ReplyDelete
  19. Joj, na 8.1 sam najzadnja nadogradnja a imam iso sliku od 8.0, traži me recovery media, a napravio sam usb za oporavak sistema, i njega ne prihvaća....

    ReplyDelete
  20. Edi Kovačić24 April, 2015

    Ja koristim Avast antivirus u besplatnoj inacici. Neradi probleme, neblokira i nebrise nepotrebbo. A i dosta je brz kod skeniranja. Noja preporuka.😏

    ReplyDelete
  21. Zasad sam odustao od reinstalacije svega...
    Nego, Dino, vidio sam danas tvoja ažuriranja u mobilnoj Trgovini... WN ćemo vidjet kako se ponaša kada stigne koji novi članak, a što se tiče Prognoza aplikacije: Lijepo izgleda i sve to... isprobavam trenutno... Kada je uključena lokacija, nađe mi skoro pa kuću, a kamo li ne grad, nego, moraš riješiti tako da i uz isključene lokacijske, aplikacija zapamti odabrani grad ili mjesto. Ako su mi lokacijske isključene, svaki put kada uđem u aplikaciju pita me koji grad hoću. Pa, neka ga zapamti kada ga jednom unesem.

    ReplyDelete
  22. Za lociranje cu vidjeti. Mislio sam da korisnici vecinom ostavljaju ukljuceno lociranje jer to stedi baterija spram visestrukog paljenja i gasenja. Ali mogu to srediti. imam sada u planu nesto drugo :) za WN pa ce vidjeti uskoro korisnici. A WN trebalo bi biti rijeseno i dodatno da se izbrise live tile kada se vrati na prvu stranicu sa ovom novom verzijom. Ne znam samo sta im toliko dugo treba da puste i besplatnu verziju, obje istovremeno pustio a jedna prosla druga ne. :(

    ReplyDelete
  23. Nisam znao da je štedljivije ako se ostavi uključeno, ali ja to imam kao quick action u centru pa palim-gasim. Kad stigne Cortana na Balkan svi ćemo vjerojatno imat lokacijske always-on 😁. I dok ovo pipkam na Lumiji, toliko se veselim Shape Writing-u za hrvatski na Windows 10! Što se tiče mojih Desktop problema, ništa metro-asto ne radi. Recovery opcije samo javljaju greške. Probam još otvorit novi user profil da ne rušim sve na 8.0...

    ReplyDelete
  24. Isprobao sam ono kratko vrijeme dok sam imao 10 hrvatski i word flow kao i sve opcije kao predikciju i ispravljanje rijeci i mogu reci odlicno su uradili. Naravno jos predlaze pogresne rijeci nekada ali kroz koristenje ce se stvoriti baza podataka koja ce predlagati onda rijeci po vjerovatnoci tacnije. A da, lociranje manje trosi ako je ukljuceno, jer se cesto azurira i telefon svakako lociranje koristi a druge app koriste tu "pribliznu lokaciju" za pocetnu, ako korisnik ugasi lociranje onda pocinje sve ispocetka i to traje duze i vise trosi bateriju.

    To se posebno vidi ko prvi put ukljuci mapu prvobitno lociranje traje i traje, dok kasnije ako su lokacijske usluge ostale ukljucene telefon je osvjezavao tu lokaciju ali uvijek s malo truda i stedljivo s baterijom jer nine trazio ispocetka i prilikom novog otvaranja mape ona zna gdje je korisnik i zapocne u radijusu manjem da trazi. Ja sam bas htio to testirati i iskljucim lociranje i koristim ga samo po potrebi i sa istim koristenjem dodem na isto trajanje baterije kao sa lociranjem non stop ukljucenim.

    ReplyDelete
  25. Da, aplikacija zna, ali zna i Microsoft, i tko zna tko još (NSA, i da ne nabrajam dalje?)... ali da...na to smo valjda pristali kada smo kupili, i još više, pri aktivaciji uređaja...Ja noću isključim lokaciju (ako već nije), uključim zrakoplovni mod, vibraciju, i uštedu baterije :)

    ReplyDelete
  26. Dali ko zna kako da odložim instalaciju desetke. Imam insajder i nekako mi se skinula desetka na telefon i sad mi 'prijeti' da će se sama instalirati do 28-og ako ja do tada je ne instaliram. Trenutno mi se ne instalira dok ne dođe stabilna verzija.

    ReplyDelete
  27. Sreten Jakonic24 April, 2015

    pozdrav drustvo.
    imam jedno pitanje. Dobio sam lumiu 930 kako mogu da stavim za zvono svoju neku melodiju. hvala vam u napred na odgovoru.

    ReplyDelete
  28. Pozdrav,

    Evo ovdje mozete pronaci sve informacije o melodijama. A pored toga ima dosta aplikacija u trgovini samo potrazite ringtone maker ili slicno.

    ReplyDelete
  29. Blago tebi sa L930! I dobrodošao u Lumia svijet :) Sve postavke - Melodije zvona+zvukovi - Saznajte kako dodati još.

    ReplyDelete
  30. Vladan Vukajlovic24 April, 2015

    Ako sam te lepo razumeo ,ako pesmu koju vec imas u mp3 formatu postavis sam u folder ringtones ,tako ces u spisku melodija za zvono dobiti i zeljenu pesmu,van foldera telefon ne vidi ostale numere koje imas na telefonu.

    ReplyDelete
  31. Sreten Jakonic24 April, 2015

    Hvala Gorane
    To sam instalirao. I kako sad. Ako hoces i imas vremena, ti objasni. Jer sam vec izgubio volju, a i pomalo razocarao u telefon.
    Unapred hvala na odgovoru

    ReplyDelete
  32. Koji dio ti nije jasan? Savršeno je objašnjeno na linku koji je Dino dao. Povežeš Lumiju na PC putem USB kabela koji bi trebao biti s njom u kutiji. Vjerojatno imaš onaj punjač što se odvaja utikač od USB kabela, takav imam i ja, i došao u pakiranju

    ReplyDelete
  33. Sreten Jakonic24 April, 2015

    Aaa naci morampreko kompa. Ja uporno pokusavam preko telefona.

    ReplyDelete
  34. Preko kompa da. Bilo preko desktopa (Windows Explorer-a), ili preko Windows Phone 'Metro' aplikacije (ako si na PC-ju na Windows 8.1).
    Nisu to razlozi da se apriori zamrzi Lumia već prvi dan. Naučit ćeš :)

    ReplyDelete
  35. Sreten Jakonic24 April, 2015

    Gorane nerazumem ta melodija je meni u telefonu vec. prebacio sam je bluetooth-a. i sta sada povezao sam se sa windows 7. nasao sve. sada tu melodiju prebacim na comp? pa sa kompa na telefon ili kako vec. Nerazumem taj deo objasnjenja na onom linku.

    ReplyDelete
  36. Ako ti je već na telefonu, onda je onako kako ti je gore rekao Vladan. Uglavnom, evo ovako je kod mene: Spojio sam Lumiju i PC preko USB kabela. Pojavi se moj telefon u Windows Exploreru. Onda dođem do Phone. Tu unutra su mi mape: Documents, Downloads, Music, Pictures, RINGTONES, Videos. Sada nađi u kojoj od tih mapa je taj mp3 fajl kod tebe? Možda u Music, ili Downloads? I iz te telefonske mape ga na kompu kopiraj ili premjesti u mapu RINGTONES (Melodije zvona). Onda odeš na telefonu u: Sve postavke (iz Akcijskog centra, prstom prema dolje od vrha ekrana) - Melodije zvona+zvukovi - Melodija zvona. Tu biraš koju želiš, a sada bi se ona tvoja mp3 trebala tu pojavit, pa ju odabereš i to je to.

    ReplyDelete
  37. Sreten Jakonic24 April, 2015

    dali je moguce da nece da je ubaci zato sto je duzina od 46secundi. A tamo pise najduze 40?

    ReplyDelete
  38. Sreten Jakonic25 April, 2015

    Hvala ljudi sredio sam ga konacno.

    ReplyDelete
  39. Evo kako izgleda, dobro bi bilo kad bi bila opcija, 'cancel' ili 'postphone', ništa, uradiću hard, ne rizikuje mi se pošto mi je glavni telefon.

    ReplyDelete
  40. Postpone postoji, mozes odgoditi par puta ali datum koji pise tada je kranji rok, tada ce sam instalirati. korisnik moze uraditi sigurnosnu kopiju i hard reset i vratiti tu sigurnosnu kopiju i nece mu nuditi 10 :) A cancel mislim da nema smisla ako korisnik vec dobrovoljno ucestvuje u ovakvim Technical Preview onda i zele sto prije nadogradnje.

    ReplyDelete
  41. Ok, uradiću onda hard reset, desilo se da je tel. bio u džepu i kad sam ga izvadio vidim skida nadogradnju, prekinuo sam ali je bilo kasno, nebi bio problem da je PFD ali ovaj insajder mi se čini nesiguran, bar za sada. Hvala na odgovoru. PS. 'Sigurnosna kopija' je 'backup', jeli tako? Ako jeste ona mi je uvijek uključena.

    ReplyDelete
  42. Da, to je to. Provjerite kada je zadnja uradena. Najbolje je jos jednom frisku napraviti. I onda hard reset. Jeste da se brisu svi podaci ali aplikacije ce se vratiti i igre. U dosta aplikacija i igara spremi i poene i high score. I da vjerovatno vam je stojal oda automatski preuzima nadogradnje ako to mreza dopusta i telefon preuzeo.

    ReplyDelete
  43. Sreten Jakonic26 April, 2015

    Cao Gorane imam jedno pitanje. Supruga ima lumiu 920 ja 930 zasto na oba telefona skajp i viber pokazuju iako su ukljuceni da nismo online. Cim ga sklonim sa displeja i koristim nesto drugo ili zakljucam telefon. I ako povremeno neupalim skajp i viber nekada nece da mi pokaze ni kada mi stigne poruka. Evo jutros mi je drugar poslao poruku na viber telefon nije ni zvonio nego sam sad slucajno video poruku.
    Hvala na odgovoru
    Ako znas o cemu je rec ti pomozi

    ReplyDelete
  44. Znači imate prethodnika i nasljednika, ovisi koji model se gleda :) Probat ću to ponamještat kod sebe prvo, imam instaliran i Skype i Viber...

    U Skype-u kada se prijavite (ulogirate), otvori se izbornik (pivot menu) "nedavno". Gore desno, ispod sata i baterije, je krug s točkicom statusa. Tapnete na krug, i otvori se vaš Profil sa slikom, ako ste ju odabrali, ako ne, onda čini mi se da je samo 'čovječuljak'. Ispod toga, odvojeno crtama, su opcije "Dostupan" i "Nevidljiv". Mora naravno biti odabrana opcija Dostupan da biste bili vidljivi. Sa Nevidljiv, vi jeste online, ali se vašim kontaktima na listi čini kao da ste offline, to je i svrha te opcije.

    Viber... Kada uđete, tapnete na donjoj traci (lila boje) tri točkice, što znači "Više/još..." (...), i tapnete "postavke". Zatim Privatnost: Ovdje imate 3 "sklopke" (toggle) uključeno/isključeno. Ova PRVA po redu je ono što trebate za prikazati se kao online ili offline. Dakle, uključiti ili isključiti "Podijeli mrežni status". Tu su još i sklopka za status "Viđeno" i za slanje analitike.

    Kada za Skype i Viber prvi puta primite neku poruku, obje aplikacije bi se trebale i integrirati u Akcijski (ili obavijesni) centar: Prstom prema dolje s vrha ekrana - Sve postavke - obavijesti+radnje. Ovdje imate listu aplikacija integriranih s obavijesnim centrom. Provjerite jesu li tu Skype i Viber, pa tapnite na svaku od njih da bi provjerili koje su opcije uključene. Opcije su: prikaz u akcijskom centru on-off, prikaži bannere s obavijestima (kvačica), odabir zvuka obavijesti o novoj poruci i opcija vibriranja (kvačica).
    Ako vam Skype ili Viber nisu na popisu pod obavijesti+radnje, pošaljite si međusobno par Skype/Viber poruka, pa bi se prilikom primanja poruka aplikacije trebale na tom popisu pojaviti (tj. trebale bi se automatski integrirati u akcijski centar, što vi kasnije možete isključiti na gore navedeni način).
    Nadam se da sam pomogao, javite je li bilo uspješno.

    ReplyDelete
  45. Sreten Jakonic26 April, 2015

    Sve sto si naveo Gorane tako stoji. Za skajp sve je tako i pise mi online i evo sad sam proverio cim ga sklonim sa displeja posle koje sekunde mi stoji da nisam na mrezi. Ali kada pozovem hoce da zvoni i stizu poruke. Jedino kada ceo dan nepokrecem skajp ili viber onda nece da stignu poruke. Neznam samo dali on nema negde da se namesti. Da kada zakljucas telefon ili sklonis viber i skajp sa displeja stavlja ih automatski, kao u neki proces mirovanja. Hvala ti sto si se potrudio da pomognes.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  46. "...Da kada zakljucas telefon ili sklonis viber i skajp sa displeja stavlja ih automatski, kao u neki proces mirovanja..." Ovo i jest tako kako ste rekli. Ne znam kako dalje pomoć, meni sve javlja i kad je u tom stanju mirovanja. Možda još netko zna, nešto što nisam spomenuo?

    ReplyDelete

Ostavite komentar