21.4.15

Novi videozapis Windows 10 Technical Preview za telefone (bild 12544)

Windows 10 telefon WN blured

Novi bild (build) Windows 10 Technical preview za telefone se pojavio na videozapisu iz kine, tačnije sa stranice wpxap.com koji demonstrira mnoštvo novih stvari kao što su nove postavke za Start zaslon sa postavkama za biranje između dosadašnjeg izgleda start zaslona (WP8.1) ili sa pozadinskom fotografijom iza pločica, pri tome korisnici će imati izbor kolika je prozirnost na pločicama. Pored toga novosti o Project Spartan, nova trgovina koja izgleda isto kao Windows 10 Store Beta trgovina na računarima, te Lumia Camera koja je postala standardna kamera u Windows 10, postavke za razvijače koji trebaju postavljati aplikacije na telefon, novi Office u vidu Word i OneNote aplikacija.

 

 

Novi bild nosi verziju 12544 i još nije poznato da li će Windows Insider korisnici dobiti ovu verziju ili ipak još malo noviju jer ne znamo od kada je videozapis.

 

Izvor: Neowin

44 komentara :

  1. Izgleda veoma brzo na L1020, veseli me to. Ne razumijem puno Mandarinski,
    ali
    mislim da je nova kamera aplikacija stalno učitana u L1020 RAM memoriju
    (da se iskoristi više tih 2GB), te je zbog toga pokretanje gotovo
    instantno. Super!!

    ReplyDelete
  2. Sviđa mi se i ono stupnjevito (slider) određivanje stupnja prozirnosti pločica. Baš dobra opcija.

    ReplyDelete
  3. Valjda ce I L920 malo brze pokretat kameru. isto tako primjetio sam oko 60ak različitih nijansi boja za žive pločice....kul :-)

    ReplyDelete
  4. Ne razumijem ta njezina 2GB rama baš najbolje... Neki kažu, evo ima 2GB RAM-a sjajno, drugi kažu jedan od ta dva je stalno rezerviran za obradu slika sa senzora kamere. Mene zanima: kad ne koristim kameru, jesu li oba GB RAM-a na raspolaganju operativnom sustavu ili ipak ne, već samo jedan GB? Hvala.

    ReplyDelete
  5. Meni se čini da ne, jer L925 i L1020 su fizički jednaki uređaji. Razlika je u kameri, količini RAM-a i količini unutarnje memorije.

    Tako da mi se čini da L1020 diše samo sa 1GB sistemskog RAM-a,
    a ostatak je rezerviran za fotografiranje (bar u W8.1u2 i starijim revizijama).

    ReplyDelete
  6. Šteta, ako je tako...ali ako i jest, ne primijetim to (da OS ima 1 GB RAM-a). Zašto? Jer je to WP :)

    ReplyDelete
  7. Koristi uvijek po potrebi.Dodali su 1GB RAM-a zbog potrebe kamere ali nije rezervirana samo za kameru.Čak kamera i ne iskorištava sav taj RAM

    ReplyDelete
  8. To sam htio čut, nadam se da si TI u pravu :)

    ReplyDelete
  9. Malo cu odstupit od teme na pocetku samo da pohvalim autora aplikacije wp novosti, svaka cast care. Treba te dati u microsoft da s njima razvijas wp10 pa da bude nesto kako treba. U videu mi se svidja brze pokretanje kamere nadam se da ce i okidanje poboljsati odnosno ubrzati.

    ReplyDelete
  10. Dino,aplikacija Win novosti je super,jedino sto mi se ne svidja jeste sto ne mogu odmah da vidim komentare i da komentarisem. 😊

    ReplyDelete
  11. Nije to veliki problem samo mozda kad bi bilo na kraju clanka link za komentare a ne ovako da ulazim preko menija opcionog...usput Dino app crashuje posle minuta na njoj...

    ReplyDelete
  12. Vjeruj da taj Glance ništa ne predstavlja.I ovako možeš staviti sliku koju hoćeš i imaš sve obavijesti koje postaviš.S Glance -om kao i bez njega.

    ReplyDelete
  13. Vjeruj da taj Glance ništa ne nedostaje.I ovako možeš staviti sliku koju hoćeš na zaključan zaslon i sve obavijesti koje postaviš.S njim kao i bez njega.

    ReplyDelete
  14. Pa to sam i ja mislio,ko sto je bila na WP novosti. 😊

    ReplyDelete
  15. pa za komentare koristite Disqus najbolje mesto za diskusije i super aplikacija za WP, to je svuda podržano (skoro)

    ReplyDelete
  16. disqus je odlicna platforma i sve vise stranica ce je prihvatiti. Naravno da ce dodati jos preostale funkcije ali ono sto neki ne znaju disqus je samo dostupan na WP kao aplikacija. Nema je na Android ili iOS tako da ja mislim ovakve aplikacije moramo gurati.

    ReplyDelete
  17. preko 98% korisnika ne lista kod nas ni do komentara nego samo dode po vijest i zatvori aplikaciju. Mi smo samo pratili statistiku, tako isto prikazuje da samo 2 % nasih posjetioca ili onih koji koriste app i komentiraju. Zbog toga je vazan sadrzaj clanka, a komentari nisu daleko, mislim da to nije neka prepreka. Osim toga ce ovako ustediti se interneta i nece grijati kao do sada na WP Novosti aplikaciji. zbog toga je to sve kako je sada :)

    ReplyDelete
  18. WP 8.1 ...otprilike oko minuta budem na app i ona me vrati na pocetnu stranu...

    ReplyDelete
  19. Koji je telefon u pitanju? pratit cu malo crash reporte, na zloast oni stizu sa 2 dana kasnjenja pa cu tek sutra vidjeti od jucer. naravno ako ima bilo sta ispravit cu. :)

    ReplyDelete
  20. L735 ...stice ti 3 reporta od mene to je sigurno...i ne svidja mi se \Vindows Novosti zvuk za poruku...ko da je iz neke igrice sta znam xD

    ReplyDelete
  21. haha :) taj zvuk je vec godinu dana tu. Moze se i drugi naravno staviti, to su cari wp8.1 u obavijestima telefona odabere se aplikacija i stavi se zvuk po zelji.

    ReplyDelete
  22. ljudi,da li je neko instalirao windows 10 na lumia 1520?ja sam instalirao update 2 za Wp8.1 ali skinuo mi je naredni update win 10...ne znam da li da se usudim da instaliram?ako je neko probao na 1520 neka mi javi kakva je trenutna situacija?hvala unapred!

    ReplyDelete
  23. Strassenjunge21 April, 2015

    Konacno i kod nas dostupna L640 :D

    ReplyDelete
  24. Nedamo mi Dinu nikome :D

    ReplyDelete
  25. ide novi clanak ;) u kasne sate. btw. za sve korisnike koji su platili nasu app a ne mogu preuzeti Windows verziju besplatno neka se jave emailom i neka dostave nekako email koji koriste ili koji su koristili prilikom placanja app da posaljem Microsoftu jer kazu da je greska ispravljena, i ko jos uvijek ima da im posaljemo te podatke... Nemojte ovdje objavljivati javno email adrese, javite se svi sa ovim problemom na wpnovost@outlook.com

    ReplyDelete
  26. Mislim da je ista situacija kao i do sada. Provjerit cu licno pa javiti.

    ReplyDelete
  27. Dino ja imam samo jednu primedbu/sugestiju oko komentara, da li bi se moglo srediti da komentari nisu "razbacani" tj da se vidi ciji je komentar odgovor na komentar nekog drugog clana(nesto kao u Win Central app), da li je to nekako izvodljivo? Uzgred ostatak aplikacije radi za medalju, brzo, fluidno, bez ijedne mane, cekanje se isplatilo! :D

    ReplyDelete
  28. Na zalost Disqus API to jos nije omogucio, tek je u prvoj verziji i radi toga smo i cekali sa kmentarima ovoliko dugo. Naime u kontaktu sa razvijacima Disqus aplikacije i SDK koji koristim unutar nase app i on mi je obecao da rade na tome i da bi trebali uskoro to dospustiti i cim oni to urade ja cu dodati to u nasoj app da se komentari povezuju jedan s drugim. Za sada imam u vidu makar sortiranje komentara po datumu, trenutno je zadnji komentar na prvo mmjestu, a zelim napraviti i spisak obrnuto, da prvi komentar bude na vrhu. To ce uskoro stici.

    ReplyDelete
  29. vazi,javi sta je i kako...hoces li ti na tvojoj 1520 isprobati?

    ReplyDelete
  30. Isto je bagovit kao i do sada. Možda djelić samo bolji ali neprimjetno. Sto je važno sada se jezik za tastaturu i swipe može koristiti i na našim jezicima i radi kako je predviđeno, odlično. Pored toga se može isključiti internet preko mobilne mreže. Ali na 1520 ostaje ipak bug da tastatura nije od početka do kraja zaslona kada ke centrirana.

    ReplyDelete
  31. pa dobro...znaci preporucujes mi u susti i da neinstaliram jos uvek i ako sam ga skinuo?telefon koristim svaki dan...neki kazu da im radi ok na l920...ne znam da li je posle uspesan povratak na 8.1!? pozdrav...pa kad imas vremena ti odgovori nesto....

    ReplyDelete
  32. prilagodjavaju je za polozaj ruke tvoje...to je samo ja mislim na 1320 i 1520 tj phabletima...nije do kraja uradjeno ali znam da sam procitao na win central da je to to ...samo na ta 2 uredjaja se javlja...

    ReplyDelete
  33. "normalno" je relativno. Za mene je daleko od normalnog jer se osjećam jos hendikepirano kroz korištenje. Email sinkronizacija je još uvijek 0, kontakti su još alpha stanje. Možda radi korisnicima normalno koji ionako ne koriste funkcije osim poziva :) meni nije uglavnom još normalno. Jer znam da nije trenutno kako su ga namijenili da radi. U e-mailu još nedostaje mnogo. Iako smo dobili swipe tamo nudi u e-mailu dodatno da preuzmemo jezik za Office :D to je znak da nije ni blizu gotovo. Ostali bagovi koji su bili poznati još su prisutni.

    ReplyDelete
  34. Dobro to, to shvatam da se tastatura postavi lijevo ili desno radi pisanja jednom rukom ali kod 1520 ima margine lijevo i desno i kada je centrirana. Znam da je bug jer pritiskom na tu marginu kao da si protisnuo negdje iznad na zaslon, a ne kao na tastaturi. Često tako zna nestati tastatura ako promašiš slovo a lijevo ili đ desno. I u landscape formatu ide kako treba od početka do kraja bez tih margina.

    ReplyDelete
  35. tako je zato sto nije do kraja sredjeno na Win10 jednostavno :P

    ReplyDelete
  36. sad cu poceti malo kukati :D hahaha sr### kako su mogli :D haha. salim se. sve je to dobro i izgleda znaju sta rade. Dizajn se dosta promjenio od WP8 do danas. Sve kontrole imaju novi izgled.

    ReplyDelete
  37. ja sam uskocio taman kad se zahuktava na WP platformu ne znam razliku izmedju 8 i 8.1 al znam izmedju 7 i 8.1 posto mi drug ima 610 koji je solidan fon ako ti ne trebaju neke preterane aplikacije i najvise whatsapp npr...usput update sam telefon na GDR2 i radi perfekt i ne trazi mi da instaliram W10...do 3 sata sam cekao da skine i instalira :D

    ReplyDelete
  38. zanimljivo, vidiš nisam znao da ovi nemaju aplikaciju za disqus, mnogo gube time, App je super kao što je www.disqus.com svuda, skoro, dostupna za otvaranje sa strane u pretraživačima

    ReplyDelete
  39. Da, sve vise portala je koristi jer je dobro umrezena. na jednom mjestu svi komentari na recimo nasoj stranici, WMPU, Nokiamob i svugdje gdje se koristi Disqus.

    ReplyDelete
  40. Okey..... :)

    ReplyDelete
  41. integracija u pregledaču, odlično...

    ReplyDelete
  42. Da, napravili su to + na Disqus.com imaju kao svoj portal, potenciraju nekako dosta i uspijeva.

    ReplyDelete
  43. Dušan Begović23 April, 2015

    E, to mi se već sviđa 😁

    ReplyDelete

Ostavite komentar