12.4.15

Kako se vratiti sa Windows 10 na Windows Phone 8.1

Windows Phone 8.1 (Blue), Concepts1

Nakon testiranja Windows 10 Technical Preview većina korisnika će željeti da se vrati na stabilnu i oficijelnu verziju Windows Phone 8.1 koja je provjerena i dokazana tokom prošle godine. Windows 10 kao što ste svi koji ste isprobali vidjeli da je veoma rana verzija koja se ne može koristiti svakodnevno bez problema. Problemi variraju od nemogućnosti otvaranja tastature, preko nemogućnosti pokretanja poziva pa čak su neki završili na tome da ne mogu uopšte pokrenuti telefon.

 

Za takve stvari su postojala upozorenja sa svih strana i korisnici su mogli isprobati da se sami uvjere. Neki korisnici ipak kažu kao nije ok ovako što je Microsoft izdao, a da nisu shvatili da su preuzeli nešto tek u dječijim koracima. Windows 10 nije jednostavno nadogradnja na WP8.1 koji radi nego je sistem iz korijena prilagođen windows 10 računarskoj verziji. Polako jedna i druga verzija tj. telefonska i računarska sve više liče jedna na drugu što se tiče funkcija, a i izgleda.

 

Taj proces se inače odvijao do sada iza zatvorenih vrata i korisnici jedino što su mogli vidjeti jeste fotografije kako šta izgleda, ovo je prvi put da Microsoft dozvoli laicima da isprobaju i vide kako se pravi operativni sistem. Naravno on na početku izgleda i funkcionira kako ste i iskusili, manje više uspješno. Ponavljamo, Windows Insider nije napravljen da radi u ovom trenutku nego da korisnici imaju mali uvid dokle je Microsoft stigao, a na kraju kada bude gotov neće bit ini blizu trenutnog stanja. Isto ovako je bilo sa Windows Phone 8 i 8.1, interno je bio testirani korisnici nisu imali uvida u to, i bio je nestabilan i pun grešaka kao i Windows Insider, a danas to korisnici ne osjete dok koriste gotov proizvod.

 

windows phone recovery tool

Da se vratimo na temu, oni koji žele da vrate Windows 10 na telefonu na prijašnju verziju WP8.1 to mogu uraditi veoma jednostavno:

 

  • Preuzmite Windows Phone Recovery Tool ovdje. (Program za računar koji vam je potreban)
  • Otvorite taj alat na računaru i spojite telefon sa vašim USB kablom na računar, ako vam telefon nije prepoznat od prvog puta isključite ga iz računara i u programu pritisnite „my phone was not detected“ u prijevodu „moj telefon nije prepoznat“ i pratite upute iz programa.
  • Ako je telefon prepoznat, pritisnite mišem na model vašeg telefona.
  • Naredni zaslon programa će pokazati verzije operativnog sistema i tu pritisnite „reinstall“ dugme na dnu.
  • Program će zatim sa Microsoft-ovih servera preuzeti cjelokupan sistem telefona, on može biti od 1.5 do 2 GB i pri tome ne isključujte telefon iz računara i ne restartujte ga!
  • Nakon preuzimanja program će sam restartovati telefon i instalirati novi/stari softver na njega tj. Windows Phone 8.1. Ta verzija koju ste dobili na telefonu je zadnja dostupna verzija za vaš telefon.

 

Ako to sve uspješno prođe pisat će poruka da je završeno i tada možete isključiti telefon i završiti dalju instalaciju i postavljanje telefona po vašim željama. Pogledajte i cjelokupan proces sa Windows Central videozapisa ispod.

 

 

Ovu temu ćemo objaviti također u našem forumu i ko bude imao problema ili pitanja bolje da ih postavlja tamo radi preglednosti. Ovu temu na forumu možete pronaći ovdje.

2 komentara :

  1. To sam ja napravio obavezno 😊


    Pomoc ljudi imam problem.Problem je taj da imam instaliranu igricu asphalt 8 u trgovinu kad uđem pise mi install i kad stisnem view baci me na start screen a u svim aplikacijam ga nema pomoooooc !!

    ReplyDelete
  2. Dobar dan imam problem ne vezan za ovu temu ali mi treba pomoc pa se obracam ovim putem. Imam lumiju 920 od nedavno jedan od senzora poceo je da zakazuje kada obavim razgovori zelim sa prekinem ekran je crn i ne vraca mi se slika osobe sa kojom razgovaram i ostale opcije. Ne mogu da prekinem vezu. Da li je problem resiv i da li neko zna cenu bar odprilike. Unapred Hvala.

    ReplyDelete

Ostavite komentar