17.4.15

Windows 10 za telefone će krajem aprila dobiti zamjenu za Office u vidu Word, Excel, PowerPoint i OneNote aplikacija

Windows 10 setup novi 2

Microsoft nakon objave novog bilda Windows 10 za telefone uklonio je integrirani Office na telefonima, odmah su izjavili kako su aplikacije Word, Excel, PowerPoint i OneNote u pripremi za Windows Phone tj. Windows 10 koje će korisnici moći preuzeti s trgovine.

 

officewindows10-6_0

Vjerovatno ćemo vidjeti prezentaciju na BUILD 29. aprila i vjerovatno će tada i pustiti u promet nove verzije aplikacija koje će zamijeniti Office. Do sada je Office bio ugrađen u sistem i trebala je nadogradnja sistema da bi se taj segment mogao poboljšati ali ovom metodom Microsoft ukida ga iz sistema kako bi mogli nezavisno od sistema graditi novo iskustvo za Windows Phone korisnike.

 

 

officewindows10-5_0

Iznad na fotografiji vidimo novu Word aplikaciju i samo dio njenih sposobnosti jer se većina krije ispod strelice gdje piše “home”, tu ćemo pronaći prečice do ispravki u tekstu kao i druge postavke za formatiranje kao tabele.

 

Mogu vam reći da pisanje email-a na Windows 10 u novoj Outlook email aplikaciji je dosta bolje i jednostavnije, sa mnogo više funkcija formatiranja email-a nego do sada zahvaljujući Word “pozadini” koju korist Outlook email. Zapravo imamo sve funkcije koje imamo i na Desktop klijentu Outlook programa.

 

Windows 10 za telefone će tako isto dobiti poznate Office programe koji će biti znatno moćniji nego dosadašnji Office na WP8.1 koji je blago rečeno razočarenje jer Word nema mnogo načina formatiranja teksta, nema ispravku teksta i svih jezika koji su podržani u Word-u na Desktop računarima, nema jednostavno dijeljenje dokumenata kroz druge aplikacije. Neki čak kažu da je OneNote na WP87.1 bolji nego sami Word na WP8.1.

 

Sve se to mijenja sa novim aplikacijama jer one imaju dosta funkcija za formatiranja teksta, kao i mogućnosti dijeljenja dokumenata. Vrlo moguće je da ćemo vidjeti na BUILD-u i novi Windows 10 bild za računare i telefone.

 

izvor: The Verge

10 komentara :

  1. Edi Kovačić17 April, 2015

    Zivi bili pa vidili. Puno je toga tu obecano a sumnjam da ce rezultat biti kalav se ocekuje. Obicno bude sminka i razbacane funkcije u officu, nista novog ili dobrog nismo vidjeli. Ovo izdanje offica cekam sa velikom rezervom.

    ReplyDelete
  2. ??? Bit ce punokrvni office kao na racunaru u preview verzijama koje mozemo testirati vec na Windows 10. A upitnici su tu jer ne znam sta je obecano do sada a nije ispunjeno?!

    ReplyDelete
  3. Pitam se da li svo ovo izdvajanje iz sistema moze da ima i negativnu stranu u smislu brzine odziva?
    Vec toliko toga je sada, a bice jos vise, samo aplikacije. Nadam se da gresim...

    ReplyDelete
  4. Ja kako znam oni imaju durgi pristup sistemu i samoj memoriji, tako da nije vazno da li je app ili ugradena u sistem. Njihove app cesto rade na razini sa pristupom root-u i imaju pristup svim fajlovima na sistemu, plus kodiraju u c++ vrlo cesto sto donosi samo prednsoti i brzinu.

    ReplyDelete
  5. Izdvajanje je nuzno jer se tako najbrze azuriraju aplikacije. Pogledajte integrirani email, da bi se azurirao treba azurirati citav sustav a korisnici se vec sada zale zasto je hotmail app na androidu bolja nego integrirani email ma wp.
    MS izdvaja tu app i ostale kako bi lakse mogao pratiti trziste, ponuditi istu app konkirenciji i svojim korisnicima

    ReplyDelete
  6. Ala ljudi, pa nikako ne mogu uvesti kontakte na Lumiu 640. Spremio sam kontakte u 2 formata (.csv i .vcf) i pohranio na SD karticu. Problem je u tome što nema opcije "import". Pa jel moguće da nema tako jednostavne opcije??????? Probao sam uvesti kontakte na računaru, tako da sada u "People" na računaru imam svih 350 kontakata, ali neće da se prikažu na talefonu, iako sam 10x sinhronizovao. Bilo bi jednostavnije da se može uvesti sa SD kartice... Postoji li način??

    ReplyDelete
  7. people na racunaru kontakti moraju biti spremljeni pod isti email kao na telefonu... Cesto korisnici to zaborave i cude sto nema.

    Postoji vise nacina, Outlook i slicne stvari koje imaju import i export. ali import liste u csv formatu ne postoji.

    ReplyDelete
  8. Nalog na Microsoftu je preko hotmail domena, a onda sam preko njega kreirao alias na outlook domenu zbog kontakata. Možda je tu problem? Obrisaću nalog pa ću kreirati preko outlook domena. P.S. People na računaru i telefonu je pod istim mejlo, odnosno "outlook.com" domenom, a "CSV" je export iz google servisa.

    ReplyDelete
  9. glupo zvuci ali mislim da je tu greska sto je google. ako otvorite fajl u excel, jeli prikazuje kako treba?! i je li mozete otvoriti outlook na racunaru Desktop program i pokusajet tu napraviti outlook email kao na teleofnu i onda import kontakte.

    ReplyDelete
  10. Uspio sam. Vjerovatno server nije sinhronizovao, NIsam ništa uradio osim što sam resetovao računar i telefon. U svakom slučaju, hvala na vremenu.

    ReplyDelete

Ostavite komentar