14.4.15

Nove fotografije Windows 10 za tablete pokazuju unifikaciju sistema u jednu cjelinu

Windows 10 setup novi

Windows 10 još je u izradi i daleko od gotovo i upotrebljivog za svakodnevni život. Korisnici imaju uvid u razvoj sistema kroz Technical Preview program koji je besplatan i dostupan za računare kao i telefone. Za telefone smo 10.04. dobili drugi bild koji je još daleko od korisnog kao što su i oni iskusili koji su ga isprobali.

 

Za računare slika izgleda malo bolje i većina korisnika je zadovoljna i ima stabilan OS koji radi svoj zadatak. Ipak to nije garant da će i vama raditi kako treba i zato je bolje da sačekate oficijelnu verziju koja će stići ovog ljeta. Microsoft je prošle godine najavio potpunu unifikaciju svih Windows servisa kao trgovine i operativnog sistema. Danas imamo novi uvid u to kako napreduje sav projekat. Ovaj projekat je zaista jedan od najvećih u 40. godina dugoj prošlosti Microsoft kompanije jer pokušavaju objediniti sve Windows korisnike najpopularnijih sistema kao Windows 7, trenutnih verzija Windows 8 i 8.1 u jedan koji će se koristiti za decenije koje dolaze.

 

Da, decenije, ovaj Windows 10 kojeg trenutno vidimo da se razvija možda je čak zadnja „glavna“ verzija operativnog sistema jer sve češće čujemo da kasnije neće biti bitno koji Windows imate nego samo da je Windows jer će oni svi dijeliti iste funkcije i izgled i kao što Microsoft zamišlja biti „neograničeno“ puta nadograđivan. I vrlo je vjerovatno da vidimo zadnju veliku verziju Windows-a i da ćemo u budućnosti vidjeti samo male verzije i nadogradnje kao service pack i dodatke koji će stizati nadogradnjama.

 

U tom pokušaju Microsoft mora obezbijediti danas jedno, a to je unifikacija. Unifikacija svih aplikacija, izgleda, prenijeti osječaj korištenja na sve uređaje bili oni 4“ ili 80“ ili veći. Sa Windows 10 vidimo da unifikacija ide dalje nego ikada do sada sa univerzalnim aplikacijama koje rade na telefonima i računarima istovremeno, ta unifikacija će se nastaviti ove godine na BUILD konferenciji (29. aprila), a sada imamo novi uvid u Tablet verziju Windows 10 koja je ista kao verzija za telefone.

 

Naime Microsoft za sada zove tu verziju Windows 10 Mobile, mobile radi značenja – mobilnost – u pokretu, a tableti i telefoni nisu nigdje priključeni i zbog toga paše to ime, mada se ono ne koristi u medijima niti u svrhe reklamiranja ali je bitno za napomenuti da je to ista verzija kao Windows 10 na računarima, sa jednim malim nedostatkom, a to je da nemaju Desktop-a iz više razloga. Jedan razlog je što su ti uređaji od 8“ pa na niže, Windows 10 sa Desktop-om je iznad 8“.

 

Start

WinBeta.org nam donosi sada nove fotografije kako će Windows 10 izgledati na malim tabletima. Microsoft je napravio da će iste aplikacije raditi na svim Windows 10 računarima, preostaje još da se oko izgleda definiraju stvari i odrede pravila za razvijače kako bih aplikacije izgledale profesionalno. Pogledajmo neke fotografije ispod kako to izgleda na tabletu sa Windows 10.

 

AlarmsCalcFileExplorerMapsMessagesmenuSettiings_0

 

Microsoft nije uspio sa Windows 8 da objedini korisnike tableta i računara, ali ovaj put izgleda kao da će uspjeti u toj ideji. Ovaj put se ponaša sve normalno i korisnici nemaju osječaj kao da je nešto tu što ne bi trebalo biti. Windows 10 podržava unos tastaturom kao i mišem ali i nativno reaguje na dodir i trenutno to izgleda kao da je optimiziran svaki zaslon na svaku vrstu unosa, to je bila mana Windows-a 8.

 

Šta vi mislite o Windows 10, od računarske do telefonske verzije?!

9 komentara :

  1. Mislim da ce to odlicno da izgleda i na racunaru i telefonu.A kaze da ce tableti ispod 8 inca da imaju windows 10 a hoceli tablet od 8 inca da ima?

    ReplyDelete
  2. Nije vezano za temu, ali interesuje me da li se mobilni telefon sa WIn 8.1 GDR2 može priključiti (join) radnoj grupi (HomeGroup) sa ostalim desktop računarima, ili za tu priču trebam čekati Win10?? Naime, imam 16 računara koje sam povezao u lokalnu mrežnu grupu, a sada bi trebao da preko wi-fi da i telefon uključim u tu grupu.

    ReplyDelete
  3. Oni sa Windows 8 Pro hoce. ispod 8" i 8" ce imati Windows 10. Kao i svi ostali veci tableti. Uslov je jedino da je Windows 8 Pro. Kao Dell Venue Pro. On ce imati cak Desktop.

    ReplyDelete
  4. Jedan savet. Mozes li uraditi u app kada ja tapnem na sliku i pritisnem dugme back , da me ne vrati na start screen aplikacije vec na clanak .

    ReplyDelete
  5. Pre nekoliko dana sam skinuo windows 10 na moju lumiju 1520. Prvo sto mi bilo cudno je sto sam u insideru imao ponudjeno samo fast, ako znate na sta mislim. Kada je W10 instaliran, bio sam u soku. Jos uvek je bilo ono crno oko plocica, tj. jos uvek je licio na 8.1. Ali ono najgore je to sto mi se nista nije otvaralo. Settings, fotografije, sta god otvorim samo bi me vratilo na pocetni ekran. Od W10 sam dobio promene u Action centru, tj vise onih podesavanja i ikone nekih aplikacija su se malo promenile. Dugo sam pratio vesti o W10 i ovo je veoma cudno i razocaravajuce. Vratio sam nazad na 8.1 i sve je ok ali ako bi neko mogao da kaze sta je uzrok svemu ovome bio bi zahvalan. Ja znam da je u beta fazi ali da nece da otvori bas nista i da mu ostane izgled 8.1 je bas cudno po meni.

    ReplyDelete
  6. U Windows 10 se mora rucno namjestiti u postavkama pozadina da bi je sistem primio.

    ReplyDelete
  7. Predpostavljam da koristite WP Novosti aplikaciju besplatnu? Na novoj app \Vindows Novosti se vrati na clanak kako treba.

    ReplyDelete
  8. Nije za temu vezano.Da li moze na windows store aplikacije koje se placaju podesiti da se placaju sa telefonske kartice(kada se uplati kredit) ili mora sa ove debitne.

    ReplyDelete
  9. Moze, ako vas mobilni operater to podrzava.

    ReplyDelete

Ostavite komentar