21.4.15

Windows 10 za telefone će kao i na računarima dobijati od sada brže nove bildove

Windows 10 setup novi 2

Dolaskom zadnjeg bilda Windows 10 za računare koji novi verziju 10049 Microsoft (Gabriel Aul) je svim Windows Insiderima poslao email da će puštati brže nove bildove sa više grešaka u „brzom ciklusu“ puštanja nadogradnji. Za telefon izgleda da isto od sada važi jer su neki korisnici već dobili novi email od Gabriel Aul (vođa ekipe za operativni sistem).

 

mail1

Kako smo vidjeli Windows Insider za telefone ima još mnogo posla, to i Gabriel Aul spominje u email-u, pored toga savjetuje korisnicima koji žele manje nadogradnji ali zato stabilnije verzije Windows 10 Technical Preview da se prebace na „sporiji ciklus“ unutar Windows Insider aplikacije > pritiskom na „get new build“ dobit će te pitanje da se prebacite na sporiji ciklus. „Insider Slow“ znaći sporiji ali stabilniji ciklus dok „Insider Fast“ znaći nestabilan ali brži ciklus izdavanja novih bildova za telefone ali znaći i da će ti korisnici prije dobiti nove funkcije (vjerovatno ne 100% funkcionalne).

 

Na računarima sa Windows 10 Technical Preview važi ista stvar, ko želi na računaru promijeniti ciklus to može u postavkama > Update & recovery > Advanced options. Windows Insider, ponavljamo, je program za korištenje beta ili čak pre beta softvera na vašim računarima i telefonima.

 

Windows 10 izlazi tek krajem jula kako zadnje glasine kruže, tako da u ovom trenutku nije za preporučiti, a posebno ne za korisnike koji nisu do sada imali kontakta sa sličnim stvarima ili fleširanjem telefona. Za isprobavanje na nekom jeftinijim telefonu kojeg nećete žaliti ako se pokvari, da. Ali ako će te instalirati na Lumia 930 ili 1520 onda budite upozoreni da su neki korisnici i nepovratno pokvarili svoje telefone.

 

Pored toga email donosi i vrijedne informacije za razvijače jer se blizi BUILD i Microsoft želi da isprobate novi alat Visual Studio 2015 CTP6 kao i Windows 10 SDK koji služi za programiranje univerzalnih Windows aplikacija koje će raditi na svim Windows 10 uređajima bilo to računar, tablet, telefon, Xbox ili slično.

 

izvor: WMPU

19 komentara :

  1. vredni su, nema šta, ko želi i pri tome ima uređaje za učešće u svemu ovome imaće šta da prati, ako će RTM izaći u julu možda je čudno je da su sadašnje verzije ovako bagovite. Međutim na Build sajtu se mogu videti i brojke 10103 što znači da oni već uveliko rade na tim dolazećim verzijama...za javnost je zadnja 10049 official, ove dve ne računam 10051 i 10056 jer zaista ne rade i nisu sa MS sajta...evo i primer za WP L52xx kako su brzo ispravili greške koje su se javljale na tim telefonima, već sutra se može preuzeti 10051 ponovo za ove modele, svaka čast radi se...

    ReplyDelete
  2. a da se nadovezem ima ovo da se izabere konverzacija ali kad kliknem na to nista se ne desi Lumia 630

    ReplyDelete
  3. Imam jedno pitanje, imam Lumiu 820 i odradio sam juce Windows 10 na njemu, sve mi je proslo OK ali kada hocu da ukucam pin code tu mi telefon blokira...da li se nekom desavalo isto...Naravno vratio sam ga na 8.1 i sada je sve OK

    ReplyDelete
  4. Moras imati instaliranu "Disqus" aplikaciju i preko nje pisati komentare. Znaci kad izaberes "konverzacija" odmah te prebaci na Disqus app i tu nastavljas i citati i pisati komentare.

    ReplyDelete
  5. Rade komentari preko disqus aplikacije...idete na konverzacija,ulogujete se na dq i komentarisete

    ReplyDelete
  6. a ok hvala na pomoci pallmall :D pozz

    ReplyDelete
  7. Potpuno ista stvar se dogodila meni na L820. Kada je trebalo ukucati pin zamrznuo se mob.
    Vratio se na 8.1, ponovio instalaciju preko Insider-a, preuzeo prvi update (gdr)2, i PRIJE početka instalacije izbrisao Insider aplikaciju da mi ne započinje instalaciju 10-tke nakon njega.
    Sada imam W8.1 Update 2, i sve doslovno "leti".

    ReplyDelete
  8. Samo mi se nesvidja kod WN kad pisem komentar a ovako sve pohvale😃

    ReplyDelete
  9. E neznam da li da opet instaliram, mozda se nesto promijenilo ;) HAHAHA

    ReplyDelete
  10. Sve je to s dobrom namjerom :) vidjet ce korisnici i zasto. Npr pritiskom na komentar odmah se otvori taj komentar u Disqus aplikaciji. Nju razvijaju drugi ljudi i to rade dobro. Ugradit ce sve sto treba vremenom a da WN aplikacija ne mora nista dodavati. U tome lezi "problem" ako bi mi napravili integrirane komentare promjenim na Disqus bi slomilo nasu aplikaciju. To se evo desilo jucer sa Metrotube i myTube, google promjenio API i te aplikacije nisu vise radile kako treba. Tako nesto kod nas se nece desiti jer Disqus garantuje za ovaj API koji su napravili. A zaboravio sam najvaznije. Tesko je napravitj "log in" u nasoj aplikaciji integrirano da bude, mogli bi napraviti samo anonimne komentare ali tako moze svako pisati u svacije "ime" i to nije bas ok.

    ReplyDelete
  11. Baa tako. A jos jednostavnije je pritiskom na neki komentar otvori se taj komentar u Disqus tako da nema trazenja tamo po cijeloj konverzaciji. Jedino ako neko hoce novi komentar da napise bez da odgovori nekome onda je potrebno otvoriti konverzaciju.

    ReplyDelete
  12. Sačekaj neki stabilniji build, ovo je preloše, nedovršeno, neupotrebljivo... za svakodnevnu upotrebu..
    Slobodno preuzmi update 2, ali nemoj ići dalje..

    ReplyDelete
  13. Meni na about pise:
    Windows Phone 8.1 Update
    OS version 8.10.14234.375
    Firmware:
    3051.50009.1451.1009
    A tebi?

    ReplyDelete
  14. Edi Kovačić21 April, 2015

    Da. Makar malo smjesno izgleda. Neku isjecaj kao da koristis skype. Bilo bi dobro da se noze boja promjeniti u disquis-u.

    ReplyDelete
  15. Dino,imam problem s otkljucavanjem mobitela,instalirao sam onu app za lock screen i izbrisao je odmah i poslije toga sad kad hocu otkljucat mobitel moram cekat,tj stisnem tipku sa strane i onda prolijecu one tockice par sekundi pa mi se tek onda pojavi slika screen zaslona i mogu otkljucat. Znas li mozda kako mogu rijesit taj problem a da nije hard reset,soft sam vec radio i ne pomaze?!

    ReplyDelete
  16. Probaj ukljuciti kid's corner ( djecji kutak ), pa ga iskljuci. To bi moglo rijesiti stvar.

    ReplyDelete
  17. 8.1 Update 2
    Sw variant Adriatic CV
    OS version: 8.10.15116.125
    Firmware: 3051.50009.1451.1005

    ReplyDelete
  18. Moze se u Disqus-u promeniti tema sa bele na crnu kao na telefone i ima Hrvatski jezik.

    ReplyDelete
  19. Da li ja mogu i kako da instaliram 8.1 Update 2?

    ReplyDelete

Ostavite komentar