20.4.15

Windows Phone 8.1 Update 2 (GDR2) podržava i MKV video

Windows Phone 8.1 gdr2

Windows Phone 8.1 Update 2 GDR2 predstavlja drugu nadogradnju za Windows Phone 8.1 operativni sistem koji je dostupan od prošle godine. Update 2 ili GDR2 još uvijek oficijelno nije izašao u dokumentima i stoga nemamo cijeli popis novih stvari i funkcija ali vremenom se pokazuje kao ipak malo veća nadogradnja nego prvobitno. Naime saznali smo da GDR2 donosi podršku za Bluetooth tastature, zaštitu protiv krađe telefona, redizajnirane postavke sa kategorijama, traženje u postavkama, pinovanje postavki na Start zaslon, kao i druge manje više skrivene funkcije i poboljšanja sistema.

 

MKV-Video-Windows-Phone-GDR2

Danas ekipa sa Windows Central je saznala da WP8.1 GDR2 ima i podršku za veoma popularni MKV video koji se koristi na internetu za video striming. Kao što vidimo na videozapisu sa WC stranice MKV format radi veoma dobro nativno na WP8.1 GDR2.

 

 

Podrška sa MKV je bila potvrđena već ranije za Windows 10 ali do tada će korisnici WP8.1 moći uživati u ovoj funkciji ako mogu preuzeti GDR2 kroz malu grešku u Windows Insider programu. Neki korisnici su tako mogli prije Windows 10 preuzeti WP8.1 GDR2, nije određeno koji telefoni mogu dobiti, niti se još zna kada će i hoće li uopšte biti puštena WP8.1 GDR2 nadogradnja za šire mase.

 

Pored toga se zna da Lumia 640 i 640XL dolaze sa WP8.1 GDR2 preinstalirano, ti korisnici također mogu uživati u novim funkcijama, dok će ostali sačekati Windows 10 ovog ljeta.

 

izvor: Windows Central

13 komentara :

  1. Posto sam bio nestrpljiv instalirao sam taj Insider na L735 i sad registrovao se i tamo ima samo Insider fast na kom pise da je to W10 TP...jel to znaci onda da nema GDR2 za L735 preko Insidera?

    ReplyDelete
  2. Lumia 930 dobila GDR 2 preko insidera.

    ReplyDelete
  3. Lumia 925 takodje

    ReplyDelete
  4. Nedzad Pugonja20 April, 2015

    Moze li se gdr2 instalirat,a da se ne instalira w10.

    ReplyDelete
  5. zavisi, GDr2 se pusta samo za odredene modele pa cak isti model zna dobiti a isti taj negdje drugo u svijetu ne. WindowS Insider tu pomaze korisnicima. u About od te aplikacije pise Branch: WPB_CXW_R1 kod korisnika koji su mogli nadograditi tu pise ****_R2 vjerovatno ti ima neke veze s tim. Tako da ko to provjeri i pise R2 dobit ce prvo GDR2 i onda slijedi Windows 10.

    ReplyDelete
  6. Moze, evo ima tema u nasem forumu od jednog clana koji prati Windows Novosti, a i aktivan je na forumu: http://wnovosti.freeforums.org/kako-dobiti-wp8-1-update-2-bez-w10tp-na-lumia-mobitelima-tut-t41.html

    Tu ima objasnjeno sve kako i sta.

    ReplyDelete
  7. Ako je tako Dino onda izgleda da cu se nacekati...

    ReplyDelete
  8. Za moju 930 i dalje nema update 2 😒

    ReplyDelete
  9. Koji je ovo crveni laptop?:)

    ReplyDelete
  10. To je Surface sa tastaturom crvenom.

    ReplyDelete
  11. Vjerovatno ne prebacis dobro. Sa 1020 mora biti extra slika. Koliko ti je MB slika na komp. kad je prebacis ?

    Uvjek ce slika na bilo kom telefonu izgledati bolje u odnosu na racunar zbog ogromne razlike u velicini displeya. Medjutim kvaliteta slike mora biti ista. Pogledaj postavke kamere. U kojoj kvaliteti , koliko MP si zadao da kamera slika.

    ReplyDelete
  12. Imam mali problem....stalno mi stize da imam update za w10a izbrisao sa insider....sta treba da radim da bi to sklonio...

    ReplyDelete
  13. Hard reset telefona. Trenutno ne postoji nacin da se ukloni to jer je telefo nvec skenirao za novom nadogradnjom i prepoznao nju.

    ReplyDelete

Ostavite komentar