9.4.15

Pojavile se nove fotografije Windows 10 za telefone

Windows 10 setup novi 2

Nove fotografije windows 10 za telefone se pojavile na forumu windowsmania.pl koje prikazuju i nove funkcije sistema koje nismo vidjeli do sada. Nije još poznato da li će ovaj bild biti pušten u petak kako je najavljeno ili će neki raniji. Na fotografijama ispod vidimo novi „task switcher“ ili multitasking zaslon kako izgleda na malo većem uređaju, Lumia 1520 ili 1320. Vidimo da se mogu grupirati aplikacije u multitaskingu radi bolje kontrole i bržeg prebacivanja bez skrolanja na stranu. Nije veliki napredak spram današnjeg multitaskinga ali vjerujemo da će nekim korisnicima se svidjeti ovo.

 

 

6AAUU0BR

Pored toga vidimo postavke za poruke kao backup poruka, i ostale funkcije koje već ponazjemo. Sada su te postavke usklađene sa novim dizajnom (koji je kontroverzan). Ispod na fotografiji vidimo također tzv. DateTime Picker tj. alat s kojim se bira datum ili sat u aplikacijama, kako vidimo nije više preko cijelog zaslona nego se otvara samo preko dijela zaslona, ne znamo koliko je to korisno ali vjerujemo do finalne verzije da će biti usklađeno kako treba.

 

VKZW2I7C

 

sat i datum wpnovosti

 

Dalje vidimo tastaturu i kako se ona može „otkačiti“ od zaslona da bih se pomjerala tamo gdje treba, još ne vidimo razlog za ovo ali vjerujemo da Microsoft ima nešto u planu s ovom funkcijom. Dobra je stvar također što se može tastatura pomijerati na stranu za tipkanje jednom rukom.

 

windows 10 tastatura wpnovosti

 

 

Fotografija ispod nam donosi dobar pogled na integraciju Office-a u Windows 10, kontrole za pisanje kao i pravopis će biti ugrađene u mnogobrojne aplikiacije kao što vidimo na fotografiji email klijent. Na fotografiji vidimo također selektiranje teksta da će dobiti novi izgled i dugmadi poput copy i paste će dobiti prijatelja „cut“ za rezanje teksta.

 

windows 10 word integracija wpnovosti

 

Promjene možda nisu mnogim korisnicima vidljive ali oni koji prate Windows Phone od početka vidjet će da je razlika spram WP8.0 očigledna i sve više izgleda kao računarska verzija Windows-a 10. Šta vi mislite o novostima?!

31 komentara :

  1. Super!Ovaj Win 10 ce da digne Microsoft iz groba,sto se tice telefona. 😃

    ReplyDelete
  2. Isti multitasking sam jutros zamisljao samo malcice drugaciji...ne bi bio tako grupisan i ne bi moglo samo levo i desno da se skrola da vidis sta je ukljuceno...nego bi moglo da se vidi u svim pravcima i moglo bi da bude kao npr kad ides zoom in page na browseru i move na sve strane da vidis sta pise samo ovde bi mogao da move do odredjenog taska koji hoces u tom trenutku.

    ReplyDelete
  3. Uuuu ovo je ludilo 😁

    ReplyDelete
  4. Meni se svidja, ali, ove bjele pozadine mi se ne dopadaju nikako, nadam se da će crna bit kao opcija

    ReplyDelete
  5. Da, biti ce u zavisnosti od boke pozadine koju korisnik odabere na telefonu. U email aplikaciji ce ipak biti bijelo kao i sada, bez obzira na temu odabranu. Ne znam kako je za Word i ostale programe ali vjerujem da ce oni ostati bijeli. Ostali zaslonu kao poruke, postavke itd. ce biti po temi telefona.

    ReplyDelete
  6. Ma mrak je 10-ka jos par dorada i vrh ,jbt androidasi ce se ujesti za m..a od zavisti 😂

    ReplyDelete
  7. ovo je i dalje samo šminka i ona neće biti dovoljna. prvo moraju srediti ove glavne i najviše korištene aplikacije. već sam jednom pisao, danas su društvene mreže i komunikacije najbitnije i šta će sad neki sa androida kada dođe na windows i vidi da wa, viber, facebook, instagram... ne rade kako treba, nego reći kako wp ne valja i vratit se na android. microsoft napokon treba sjesti zajedno sa razvijačima tih aplikacija i pokušati naći riješenje da se problemi više riješe. jer što mi vrijedi šminka, stabilnost sustava i ostale pogodnosti windowsa, ako ne mogu vršiti glavnu funkciju za koju je mobitel namijenjen, a to je komunikacija. neće svi bit strpljivi kao npr. ja i stalno se nadati kako će se nešto riješiti. evo i ja sad namjeravam kupiti lumiu 640 XL, koristiti ga nekih 2-3 godine i ako u tom vremenu se ne poprave stvari, nažalost ću morati reći zbogom WP.

    ReplyDelete
  8. Sredeno je vec podosta, samo sto razvijaci do BUILD nemaju 100% kontrole nad novim SDK koji su pustili tako da tek uz oficijelno pustanje Windows 10 mozemo ocekivati te pogodnosti. Jedna pogodnost koja je trebala biti od prvog dana tu jeste da brisanjem notifikacije bilo koje aplikacije u action center sada razvijac ima kontrolu na plocicom, npr ako korisnik izbrise neku poruku u action center, a to moze pojedinacno raditi u Windows 10 onda moze razvijac na plocici umanjiti broj koji pise ili cak izbrisati cijelu plocicu. To je do sada bio veliki nedostatak kod WP8.1 brisanjem notifikacije aplikacije nisu imale kontrolu da brisu i live tiles. Mogle su samo neke nativne aplikacije kao SMS, Email ali ostale ne. Od Windows 10 to ce moci razvijaci

    Pored toga sto sam vidio su nove funkcije "raoming" funkcija i zaslona. to je ono sto smo vidjeli u demonstracijama na MWC, na jednom zaslonu (telefonu) tipkamo nesto, a na racunaru istovremeno nastavljamo bez prekida i loadinga ili slicno. Mnogo aplikacija to moze iskoristiti, pa cak i igre mogu. Ima jos toga sto je novo u SDK sto nismo otkrili a vidjet cemo na BUILD 29 aprila do 1 maja. :)

    Ali iskreno ne ocekujem da ce svi razvijaci odmah skociti i koristiti te funkcije, mnogo njih jos uvijek nije ni pokusalo da napravi univerzalnu app, a to je osnova za Windows 10 aplikacije ili kako ce se zvati samo Windows aplikacije.

    ReplyDelete
  9. kažem, nada još postoji i velike nade ulažem u w10, nadam se kako će napokon preboljeti neke dječje bolesti i krenuti u žestoku borbu za osvajanjem tržišta i da ćemo za 2-3 godine čitati kako je windows na vrhu što se mobitela tiče ili barem alpari androidu :)

    ReplyDelete
  10. Ma sredice to Microsoft .Ni Android nije savrsen u pocetku bio,a sad jeste,ali trebale su godine.Tako ce i Microsoft.Sto se mn licno tice ja necu napustat WP,super mi je.Android ne volim. 😃

    ReplyDelete
  11. Milan Đurić09 April, 2015

    Dino, ja ne mogu da instaliram \Vindows novosti aplikaciju na računaru, odnosno plaćenu verziju. Nudi mi da je opet platim a već je imam na telefonu plaćenu. Zar to ne važi za sve od sada ili je to neka greška?

    ReplyDelete
  12. Vazi, to je generalno pravilo. Jednom sek upi i instalira se svugdje. Je li vam isti email na racunaru i na telefonu?! to je jeidni uslov jer preko emaila sep rovjerava u trgovini kupovina i tako trgovina zna da li je korisnik kupio negdje ili ne.

    ReplyDelete
  13. Milan Đurić09 April, 2015

    Da, isti e-mail :)
    Da li to ima neke veze što sam ja pre nedelju dana kupio WP novosti onu plaćenu na mobilnom dok još nije postojala za w8.1?

    ReplyDelete
  14. Ne, to inace nema veze jer svi su je kupili prije i tek sada je preuzimaju u trgovini Windows 8.1. Pogledat cu na netu da to nije kakva poznata greska jer ipak je tek izasla i mozda treba vremena trgovini, mada ne vidim u tome razlog. mora moci :D

    ReplyDelete
  15. Milan Đurić09 April, 2015

    Takođe, baš mi čudno. Čak gledam onu listu svojih aplikacija koje su instalirane i ne pojavljuje se ta aplikacija, dok se pojavljuju sve ostale čak i one koje sam obrisao. Ne shvatam to. Probaću se sada odjaviti pa ulogovati ali ne vidim svrhu. :) Piši ako nađeš neko rešenje, uspećemo sigurno :)

    ReplyDelete
  16. Evo i ja sam provjerio sada ime se promjenio u \Vindows Novosti na WP trgovini je jos WP Novosti. sad cu vidjeti do cega je to. trebalo bi da moze bez ikakvih problema.

    ReplyDelete
  17. Milan Đurić09 April, 2015

    U pretrazi mi postoje i WP novosti i \Vindows Novosti tamo kad kucam. I WP je onako "Free" piše dok mi na ovoj plaćenoj traži 80 dinara. Iako sam ja išao na to i potvrdio u nadi da će se proveriti po nalogu, to se nije desilo već sam došao do dela gde traži podatke od kartice. :) Da li će moći pomoći nešto moja e-mail adresa da proveriš to ili ćemo naći neko drugo rešenje? Nije mi to toliko hitno sada ali bih voleo da i preko kompa dobijem obaveštenje onako kad bude neka vest i da čitam i tu :)

    ReplyDelete
  18. WP Novosti preuzmi :) i provjeri da li je verzija 3.0? ako jeste to je univerzlna app koja je placena na WP trgovini. ona i \Vindows Novosti ne bi trebale biti obje u trgovini izgleda da prebacuju ime sa WP Novosti na \Vindows Novosti kako i treba da bude ali to traje.

    ReplyDelete
  19. Milan Đurić09 April, 2015

    http://i.imgur.com/nEcgQxI.png
    http://i.imgur.com/TVDrsxp.png
    http://i.imgur.com/hpZJiz0.png

    Malo dokaznog materijala. To je sve što postoji. Kad odem na tvoj nalog tamo, stoje samo \Vindows Novosti i cena. A ne bi trebala cena da piše već neki fazon kao da se kupi, jer:
    http://i.imgur.com/c3NIenQ.png

    To je sve što mogu da ti ponudim. Možda pripomogne. :) Kad vidiš, možeš li editovati ovaj komentar i samo pobrisati linkove zbog "sigurnosti". :D

    ReplyDelete
  20. Meni čak ne mora bit prvi niti bolji od ovoga ili onoga, važno je radi razvijatelja da ima neki primjetan postotak tržišta i da je meni super. Meni se ne ide sa WP-a, razmišljam slično kao Filip M. gore.

    ReplyDelete
  21. Evo izbrisao, ona "Windows Novosti" je samo bila test verzija, ova druga je ta koja treba biti i povezana je sa onom na WP trgovini. Samo ne znam jeli ovo bug na njihovom racunu ali piw Wp Novosti, a aplikacija se zove WP Novosti. Vjerovatno treba da se promjeni ime jos ove na WP trgovini da bi radilo kako treba, evo pitao sam kolegu on isto kaze da mu se desilo ali se sredilo nakon nekog vremena. Meni sad bezveze bas ja sam mislio to ide odmah nakon objave jer neki korisnici kazu da su preuzeli app

    ReplyDelete
  22. Da, bitno je da se svi trude oko svojih aplikacija. Da ulazu malo vise vremena. Na zalost novac je kao i svugdje u pitanju. Jucer tako jedan kolega, razvija inace za WP ali radi novca radi pored toga za druge iOS i Android aplikacije. Naravno da ce tu zakazati njegove WP aplikacije ali sta ces on kaze "jesti se mora" i u pravu je nekako.

    ReplyDelete
  23. Sta mi jos prolazi u glavi jeste da kod mene na profilu na Windows 10 nije umrezena trgovina sa karticama, a trebala bi biti. nadam se samo da to nije bug na Windows 10. Jeli i kod tebe 10 ili 8.1?

    ReplyDelete
  24. Milan Đurić09 April, 2015

    To i mene buni kako je neko uspeo a ja nisam. :D
    Sačekaću onda neko vreme pa videti. Moguće da se vremenom ispravi samo od sebe i da je do nekih fejk konflikta došlo u povezanosti. :)

    ReplyDelete
  25. Ja se nadam da ce to ubrzo rijesiti. A vidim i bug u samom razvijackom centru. Pise WP Novosti kako se i zove app kako sam je upisao, ok to ali cijena pise 0.50$ greska ocigledno. Evo procitao sam i pise da treba neko vrijeme i u trgovini mora biti isto ime kao na WP trgovini. sacekat cemo dok WP trgovina azurira novo ime. nakon toga bi trebalo bez problema raditi.

    ReplyDelete
  26. Milan Đurić09 April, 2015

    Pa da, i ja mislim da je do toga. Neka, sada je tu malo frka oko promene imena, spajanja dveju aplikacija i svega toga. Potpuno razumem sve. :) Samo da to na kraju proradi i ja presrećan :)

    ReplyDelete
  27. I ja se iskreno nadam samo da hoce srediti do vikenda. a na windows trgovini mora biti ista regija kao na teleofnu i na kartici da bi se moglo placati, to sam zaboravio. Ali ipak ne bi smjelo pisati kupi nego samo preuzmi. Meni je danas stojalo preuzmi dok je bilo staro ime WP Novosti, nakon promjene u Windows trgovini izgleda mora se isto desiti i na WP trgovini.

    ReplyDelete
  28. Ajd i ta desetka pa ce mozda i neko moci da me pozove na viber jer do sada niko nije mogao a js zovem sve ???????

    ReplyDelete
  29. Bojim se da nece zakomplicirati jednistavnost I intuitivnu fluidnost operativnog sistema. Ako se sjetite ili ste netko poput mene kome se i zalomilo pa je kupio HTC Diamond 2 s win ( 5,6, ne sjecam se tocno sada ) operativnim suceleljem i totalno se razocarao kompliciranim neogranicenim mogucnostima..ugl. ne bi volio da odu u smjeru Androida..

    ReplyDelete
  30. I entuzijasti, ima li update na vidiku???? 😏

    ReplyDelete
  31. Trebalo bi da ga puste u 19h tj za 10 min :D

    ReplyDelete

Ostavite komentar