23.4.15

Novi Windows 10 bild 10061 dostupan za računare

Windows 10 setup novi

Microsoft je pritisnuo dugme za novi Windows 10 bild (za računare). Novi bild na brom ciklusu primanja nadogradnji nosi verziju 10061 i prethodno smo pisali o nekim promjenama vizualnim koje smo otkrili kroz fotografije koje su se pojavile na internetu. Međutim sada imamo puni spisak novosti koji donosi opet nove bagove i korisnici bi trebali dva puta razmisliti da li ostati na „fast“ tj. brzom ciklusu primanja novih bildova ili ne.

 

Evo šta tačno donosi ovaj bild:

  • Nove Email i Kalendar aplikacije, to su iste aplikacije koje su nam poznate sa Windows 10 bilda za telefone.
  • Start meni, Start traka i Action center (notifikacijski centar) poboljšanja. Ovaj bild nosi novu temu u crnoj boji za Start meni, Start traku na dnu i Action Center. Start meni i Start traka su također sada prozirni i Start meni možete ručno povećavati/smanjivati, također se može podesiti intenzitet prozirnosti Start menija, Start trake kao i Action Centra. Dugme za gašenje računara i Standby je sada na dnu blizu Start dugmeta.
  • Poboljšanja u Continuum sistemu, Continuum služi za tablete koji imaju mogućnost prebacivanja sa Tablet moda na „normalni“ tj. Desktop mod koji korisnici sa mišem i tastaturom imaju.
  • Ispravke u Task View, to je pogled na sve otvorene aplikacije i gdje možemo napraviti zasebni Desktop da bi grupirali programe po njima.
  • Ispravke Virtualnog Desktopa (nalazi se u Task View).

 

Ispravljene greške u ovom bildu su:

  • Ispravljena greška indeksiranja Outlook emaila
  • Ispravljena greška nemogućnosti pokretanja Hyper V (bitno za razvijače)
  • Visual Studio se neće više rušiti ako radite na univerzalnim aplikacijama
  • Ispravljene greške u Project Spartan, sada možete duplim pritiskom na naslovnu traku povećati zaslon web preglednika. Izgled favorita je također sređen i neće slova i ikone favorita biti izrezana od pola do kraja kao u prethodnom bildu.

 

Naravno ovaj bild donosi i neke nove bagove, korisnici su upozoreni da će ovako biti i možda je sada vrijeme da prebacite sa brzog na sporiji ciklus primanja nadogradnji na računaru.

 

Novi bagovi u ovom bildu su:

  • Jedna nova veoma velika greška koja je nastala, Win32 programi se neće moći pokretati sa Start menija! Korisnicima se savjetuje da pinuju svoje omiljene programe na Start traku odakle će ih moći pokretati
  • Siva trgovina (Store Beta) i Project Spartan će biti sklonjeni sa Start trake na dnu, ali korisni će ih moči opet zalijepiti ako to žele.
  • Nova email i kalendarska aplikacija imaju bug gdje će se svako slovo pisati dvostruko, ta greška je već ispravljena i potrebno je samo uraditi nadogradnju aplikacija u Store Beta kako bi te aplikacije radile kako treba,
  • Postoji novi bag koji se ponekada javlja tokom prijave/odjave s Windowsa gdje će korisnik vidjeti crni zaslon.
  • Preuzimanje muzike u Xbox Music i Music Preview aplikacijama je onemogućeno.
  • Ako smanjite (minimizirate) prozor u kojem se reproducira glazba moguće je da će stopirati reproducirati

 

Mnogo ovih grešaka Microsoft je odmah najavio da će ispraviti kroz Windows Update u narednom periodu sve do narednog bilda. U vidu zakrpi kao što smo i do sada vidjeli Windows Update nadogradnje nakon svakog bilda.

 

Da li će te vi instalirati novi bild za računare? Naredne sedmice (29.04.2015) je razvijačka konferencija //BUILD na kojoj Microsoft sve više prezentira i sadržaje koji nisu vezani toliko za razvijače nego za krajnje potrošače.

 

izvor: Windows Blog

29 komentara :

  1. Imaju nadogradnje za lumia storyteller, metrotube, shazam, subway surfer i candy crush saga !!

    ReplyDelete
  2. Nije tema, ali za sve koje zanima Lumia 640 XL. Prije dva dana sam poslao Emmezeti (imam dobra iskustva sa mobitelima kupljenim kod njih) mail gdje sam se raspitivao hoće li i kada imati l640 XL u svojoj ponudi. Danas su me zvali i rekli kako je nemaju u svojoj ponudi, ali da je imaju kod dobavljača i da se preko njih može onda naručiti i kupiti, a cijena je 1999 kn. Eto malo informacija za sve oni koji su razmišljali kupiti ovaj mobitel. :)

    ReplyDelete
  3. I za myTube!, TubeCast i VLC :)

    ReplyDelete
  4. Ne vezano za temu ali rijec je o aplikacij wp novosti, problem je kada udjem u aplikaciju mogu samo vidjeti zadnji clanak njega otvori i to je to nista drugo a kada stisnem na nazad izadje iz aplikacije. Zna li tko o cemu je rijec? Koristim NL 1020.

    ReplyDelete
  5. o mytube smo vec pisali :P

    ReplyDelete
  6. Fred O' Farich23 April, 2015

    Izgleda da ni u ovom buildu ne rade igre, jer opet nikako pokrenut Asphalt 8. Zna netko rjesenje, na netu nisam nasao?! Pozdrav :-)

    ReplyDelete
  7. ja kod njih kupujem skoro sve a ovaj mob cekam tako da si pomogao sa ovim podosta...hvala....i da takodjer kod njih samo pozitivna iskustva i na svako pitanje daju fer odgovor

    ReplyDelete
  8. Strassenjunge23 April, 2015

    Lumia 640 xl je vec dostupna u mobis.ba po povoljnoj cijeni od 479 KM :)

    ReplyDelete
  9. Da Li ima 640 obicna, bez LTE, i koja je cena? Ja je cekam u Srbiji.

    ReplyDelete
  10. Strassenjunge23 April, 2015

    ima i 640 po cijeni od 359 KM (msm da nije LTE) evo posalji por na fan page dobit ces odg. https://www.facebook.com/MobisElectronicSarajevo?fref=ts :)

    ReplyDelete
  11. iako nije tolika razlika, 120 kn :)

    ReplyDelete
  12. Strassenjunge23 April, 2015

    pa sad i nije neka,ali ipak je bolja ponuda,cca 28 KM ostaje u dzepu :D

    ReplyDelete
  13. ne znam sad kako je dostavljanje iz bih u hrvatsku, kontam kada bih platio poštarinu i carinu da bi me na kraju došlo isto :D

    ReplyDelete
  14. Strassenjunge23 April, 2015

    a ja sam mislio da si iz BiH,a sto se tice toga normalno da je bolje da narucis u svojoj zemlji (eh sad jedino ne znam koliko garancije imas kupnjom kod Emmezeti) a ja sam svoju L640 narucio iz Njemacke za 149 euro,ocekujem je ovih dana :D

    ReplyDelete
  15. fina cijena :) sad ne znam što misliš pod ovim za garanciju u emmezeti?

    ReplyDelete
  16. Strassenjunge23 April, 2015

    Naravno :), mislim to da li daju garanciju na uredjaj i koliko,jer je i to jedna od prednosti,barem po meni...

    ReplyDelete
  17. Naravno, 2 godine je garancija

    ReplyDelete
  18. imas je u Srbiji za manju cenu na kupujem prodajem...uglavnom su to ljudi koji kupe u Madjarskoj,Hrvatskoj i Rumuniji posto je najblize...

    ReplyDelete
  19. ne znam, kod mene Asphalt radi bez ikakvih problema, i u svakom je Buildu radio

    ReplyDelete
  20. problem je što Store Beta ne radi ako lokacija nije US pa tako nije moguće ažurirati Mail i Kalendar, People uopšte ne radi, ni stari ni novi, Spartan leguje užasno, ali dobro je, kotrlja se W10 dalje...

    ReplyDelete
  21. probaj da otvoriš igru nekoliko puta zaredom...prvi put neće ništa da se otvori, ali neke Apps se posle otvaraju, ako ste uporni

    ReplyDelete
  22. Fred O' Farich24 April, 2015

    Meni na slow buildovima nije bilo problema, al sam probao na 10049 i sad na 10061 i na oba mi ne radi, bez obzira koliko pokusavao....vratio se na 10041, sta cu :-)

    ReplyDelete
  23. Čudno....

    ReplyDelete
  24. Fred O' Farich24 April, 2015

    Da, izgleda da je svakom drugacije.....a bas mi bio super ovaj 10061, sve mi glatko radilo i store beta, al jbg.....kad volim igrat asphalt :-)

    ReplyDelete
  25. Ima li neko slucaj da mu nije aktiviran Windows 10061, sve mi je dosad bilo aktivirano od prvog 9926, 10041... Vidim na Google kao bice kasnije, ali ne znam?

    ReplyDelete
  26. Da li si povezao nalogsa FB tako ti se čuvaju rezultati, pa ako dodaš prijatelja možete se takmičiti u rezultatima, to ima neke bodove...ako jesi da se povežemo da se utrkujemo. Ja sam isto veliki fan Asphalta, nalog mi je sa FB Koko B. Bill.....

    ReplyDelete
  27. nisam video nešto slično nigde, MS community, Windows Insider, možeš da tražiš podršku, vrlo često imaju rešenja, na W 10 TP

    ReplyDelete
  28. Aktiviran Windows sam zavrsio proces

    ReplyDelete

Ostavite komentar