11.4.15

Windows 10 za telefone nativno podržava kontrolu Bluetooth mišem

CCPyeKaW0AEfxJL

Nedavno smo pisali članak o tome šta će sve biti podržano u Windows 10 od periferije kao bežične tastature i slično. Mnogi su se pitali šta s tim funkcijama u smislu rijetko ko će ih koristiti, međutim ispostavlja se da miš na Windows 10 za telefone (i mobilne prijenosnike kao tablete) je dobro riješenje uz bežičnu tastaturu.

 

Pogledajte videozapis ispod sa WMPU koji demonstrira kako Windows 10 podržava kontrolu mišem (preko Bluetooth).

 

 

Kao što i sam čovjek kaže na videozapisu daleko je od upotrebljivog, tastatura se ne povlači još iako je spojena Bluetooth tastatura, kao i sistem što nije optimiziran za unos mišem. Windows Insider je testna verzija gdje se u grubo dodaju funkcije koje ne moraju ni funkcionirati 100% samo radi isprobavanja da bih kasnije bilo odlučeno da li zadržati tu funkcije ili ne, sve funkcije na Windows 10 Technical Preview kao što piše i u opisu (koji ste nadam se pročitali pod linkom iz prošlog članka) su trenutne, nedovršene i neke čak neupotrebljive.

 

Tako da možemo računati na to da će se tastatura povlačiti kako treba prilikom spajanja na Bluetooth tastaturu, miš da će moći kontrolisati sistem kao i na Desktopu i onda dobijamo Windows 10 po želji korisnika. Naravno to povlači i druge mogućnosti za sobom kao „Dock“ za telefon na kojem će se puniti telefon bežično plus vršiti prijenos ili sinkronizaciju podataka, a kontrole se vršiti mišem i tastaturom.

 

Šta vi mislite o ovome?!

 

Pored toga važna napomena za sve korisnike, danas ćemo urediti novi forum za Technical Preview u kojem će biti oblast za pomoć gdje će korisnici međusobno, a i mi moći pomagati i riješavati probleme oko Windows 10 Technical preview. Napravit ćemo odvojeno Technical Preview za računare i za telefone tako da znate gdje da postavljate pitanja. Taj forum će biti centralno mjesto i za sve nove korisnike koji će moći pokupiti sve informacije o instalaciji Windows 10 kao i vraćanju unazad i jednostavno sve potrebne informacije koje mogu dobro doći.

 

Naš forum se nalazi ispod forum.wpnovosti.com, ali možete mu pristupiti i iz aplikacija, nalazi se pod kategorijama.

22 komentara :

  1. kad pogledam slike W10 ne mogu odoliti da ga ne instaliram sebi na fon...al eto samo 1 imam i strpljenja treba imati...Dino kad mozemo ocekivati free verziju \V Novosti aplikacije?

    ReplyDelete
  2. Veoma brzo. posto je sada vikend Microsoft ne radi...

    ReplyDelete
  3. demonstracija ili ne, funkcija je tu i radi kako je korisnik navikao i na Desktopu :)

    ReplyDelete
  4. Ovo jedino ima smisla na tabletima.
    Nositi tastaturu i mis da bi skopcali na mobitel, nidje veze.

    ReplyDelete
  5. Ne mora i jedno i drugo, ali evo primjene kako ima smisla. Nosim lumia 1520 i dodem kuci i mrsko mi upaliti racunar, na stolu imam bezicni mis i tastaturu koji ce se spojiti na telefon postavim telefon i odgovoram na emailove. Otkucati dodirom na zaslonu 50 emaila dnevno je patnja, sa tastaturom j dosta lakse. Mis jos bolje dode i brze ide. Znaci ne mora biti noseno nigdje, ali moze.

    ReplyDelete
  6. Edi Kovačić11 April, 2015

    Ima tipkovnica stvarno malih ali odlucbi napravljenih. Odlicne za tipkanje. Jos se

    ReplyDelete
  7. malo sam pregledavao win 10 za mobitele , i pod notifikacijama se spominj nekakvo led svijetlo :O xD kakvo je to ?

    ReplyDelete
  8. evo ovo, pisali smo jednom priliko o tome :)
    http://www.wpnovosti.com/2015/03/lumia-735-ima-skriveno-obavijesno-led.html

    ReplyDelete
  9. Nadam se da ce biti to :)

    ReplyDelete
  10. Procitao sam to , sve vase clanke citam ,veliki sam fan samo nastavite tako 👌 ,., ali ako je to napisano da li to odmah znaci da bi moj wp mogao imati LED ?

    ReplyDelete
  11. Ako imaš L735 postoji šansa da sa win10 dobiješ notifikacijsko let svjetlo. Navodno da L735 ima ugrađenu lampicu samo treba podršku sustava da se aktivira

    ReplyDelete
  12. Dino,sta se desava sa ovom tvojom aplikacijom(WP novosti).Udjem u nje i posle nekog vremena m p

    ReplyDelete
  13. 6tag ima update.Preporuke za igre:Downhild road i Epic wars. 😊

    ReplyDelete
  14. L735 i L930 najverovatnije ce imati to i sa dolaskom Win10 ce se aktivirati taj LED notifikacioni

    ReplyDelete
  15. Nevezano uz temu ali stvarno neznam kako rijesiti problem.Problem je taj da imam instaliran asphalt 8 e sad kad uđem u trgovinu pise mi install kad kliknem da upalim samo me izbaci na start screen a u svim aplikacijam ga nema.Pomocc!!

    ReplyDelete
  16. Danijel Dimitrić14 April, 2015

    Testirao sam Microsoft Sculpt Touch Bluetooth Wireless Mouse, radi kao na snimku.

    ReplyDelete
  17. To je greska sa 512MB uredajima i kontrolama koje imam na raspolaganju. Te kontrole su nazlalost lose optimizirane i trose previse memorije, uz reklame to vdovodi do pucanja aplikacije. Ne postoji nacin da rijesim tu gresku na zalost. Ima samo jedna solucija a to je da korisnici koriste "novi nacin citanja clanaka" koji sam ugradio u aplikaciji koji nece dovoditi do toga. A pored toga nova verzija i nova aplikacija \Vindows Novosti ce rijesiti taj problem potpuno.
    kod placene verzije nema tih problema jer nema ni reklama pa da trosi memoriju. A placena verzija vec ima vec i novu aplikaciju tako da ti problemi ne postoje.

    ReplyDelete
  18. Za taj mis je potreban i Bluetooth prikljucak na racunaru? Ili ima on svoj dongle neki? Ja sam razmisljao da ga sebi kupim, za sada imam Microsoft Wireless Desktop 3000 tastatura a mis 5000 pa razmisljam o boljoj nekoj soluciji sada. Ne znam koliko je bolja.

    ReplyDelete
  19. Okey hvala.

    ReplyDelete
  20. Danijel Dimitrić14 April, 2015

    Baš tako, nema svoj mora da se obezbedi ako PC nema svoj. Ja koristim kao osnovni stari dobri žičani Microsoft Wheel Mouse Optical, samo ponekad iskoristim gore spomenuti.

    ReplyDelete
  21. Hvala :) meni se dopada sto nema wheel vise, ovaj wheel za scroll mi je otpao nakon godinu dana. Prije su bili misevi kvalitetniji :) a Sculpt mouse vidim da ima na dodir scroll sa haptikom

    ReplyDelete

Ostavite komentar