24.4.15

Lumia Beamer, OneDrive, \Vindows Novosti, MSNetwork 5, Prognoza i VLC imaju nadogradnje

Store novi Setup

Novi dan, i nove nadogradnje aplikacija koje mi redovno pratimo. Današnji spisak je mix stranih i domaćih aplikacija.

 

beamer_800

Lumia Beamer aplikacija služi sa prenošenje zaslona telefona uživo na bilo koji uređaj koji ima internet vezu i web preglednik. Tako korisnici mogu u svrhe demonstracije prikazivati zaslone svojih telefona na tabletima, računarima, televizorima i drugim uređajima. Dijeljenje zaslona je veoma jednostavno. Danas Lumia Beamer ima nadogradnju, a ne znamo šta je novo u aplikaciji jer nije bilo izvještaja.

 

Preuzmite Lumia Beamer aplikaciju/nadogradnju ovdje.

 

lumia beamer qr kod windowsnovosti

 

OneDrive

 

OneDrive Setup

OneDrive (bivši SkyDrive) je Microsoft-ovo online spremište koje nude svim korisnicima Microsoft naloga. Online spremište može dobro doći ako želite imati vaše podatke na sigurnom mjestu, a pri tome dostupno na svim uređajima sa internet pristupom. Današnja nadogradnja Windows Phone aplikacije donosi samo prozirnu pločicu i ispravke grešaka.

 

Preuzmite nadogradnju ovdje.

 

QR_OneDrive

 

\Vindows Novosti (plaćena)

 

WN screenshots

Naša aplikacija također ima danas nadogradnju, naime poslali smo obje verzije i plaćenu i besplatnu istovremeno na testiranje da ispravimo greške da obavijestima tj. kada se ulazi u članak direktno iz obavijesti korisnici nisu bili u mogućnosti da se vrate na početni zaslon aplikacije, a ova nadogradnja će to riješiti. Pored toga ispravljene su sitnije greške, a uskoro slijedi malo veća nadogradnja sa novim funkcijama.

 

Savjet korisnicima kako mogu ipak doći do prvog zaslona u aplikaciji. Pošto je naša aplikacija WP8.1 aplikacija, one po prirodi „ostaju“ uključene sa pritiskom na tipku (strelica) unazad. Dužim pritiskom na strelicu će se otvoriti multitasking prozor gdje možete povući aplikaciju dole ili pritisnuti mali x na vrhu koji će zatvoriti aplikaciju i prilikom pokretanja sa pločice sada će otvoriti prvu stranicu. Naravno da je to bug trenutno ali će biti ispravljen tj. ispravljen je sada već kod plaćene verzije.

 

Preuzmite nadogradnju ovdje.

 

Windows Novosti placena QR Code

 

MSNetWork 5

 

MSNetWork 5 screenshots

MSNetWork 5 aplikacija je napravljena za učesnike MSNetWork 5 konferencije koja počinje 27.04 i traje sve do 29.04, mjesto održavanja je Neum. U nadogradnji ove aplikacije razvijač (Spaso Lazarević) je dodao traženje u apliakciji koje je od velike pomoći jer možete sada tražiti predavanja, po naslovu ili čak po predavaču.

 

Preuzmite nadogradnju MSNetWork 5 aplikacije ovdje.

 

msnetwork qr kod setup windowsnovosti

 

Ovom prilikom želimo vam dodatno saopštiti da ćemo i mi biti na MSNetwork 5 konferenciji i potrudit ćemo se što bolje da izvještavamo za vas.

 

Prognoza

 

Prognoza Hrvastski screenhots

Prognoza kao što neki znaju je domaća aplikacija koja je pobjeđivala par takmičenja. Ono najvrijednije je Microsoft Windows Phone Challenge 2014 (BiH). U zadnje vrijeme nemam dovoljno vremena da radim na njoj koliko bi želio pa su nadogradnje malo rijeđe. Ova nadogradnja donosi podršku za Španski jezik i samim tim Prognoza podržava trenutno 17 jezika. Pored toga nadogradnja donosi manje ispravke grešaka koje su neki korisnici imali.

 

Preuzmite nadogradnju ovdje.

 

QR_Prognoza

 

VLC

 

VLC Setup

VLC aplikacija za Windows Phone danas opet ima nadogradnju, ali razvijač nije opisao šta je novo u ovoj nadogradnji pa to uzimamo kao ispravljanje grešaka prethodne nadogradnje.

 

Preuzmite nadogradnju ovdje.

 

QR_VLC

 

Korisnici koji imaju problema sa preuzimanjem nadogradnji trebaju da znaju da Microsoft radi još uvijek na trgovini i mnogo aplikacija trenutno nije uopšte moguće preuzeti, ili nadograditi. Posebno to vide windows 10 korisnici koji su nemogućnosti instaliranja nadogradnji.

35 komentara :

  1. Dino, majstore! Koliko vidim, sada kad tapnem na (oba)vijest iz akcijskog centra, ode ravno u tekst članka, (tako je i bilo do sad), zatim jednom na strelicu Nazad, vrati se na aktualni članak (pivot), dakle ne izlazi iz aplikacije (mada meni to nikad i nije ni do sad), i najvažnije, tap na (oba)vijest iz akcijskog centra briše i brojčanu Live Tile notifikaciju. Super je sada!

    ReplyDelete
  2. Meni na VLC ne pusta prevod pa cak i kada ga rucno ubacim.! Ima li jos neko takav problem.?

    ReplyDelete
  3. Dobro pitanje :) i evo kako ja radim. U aplikaciji predvidim sto se moze dogoditi sve tokom koristenja aplikacije. Npr ako je korisnik u zrakoplovnom nacinu rada, ili ako korisnik nema interneta. Takve stvari ugradim od pocetka da aplikacija reaguje na njih. Ako ne ugradim a bug se dogodi i aplikacija se srusi ja dobijem kroz par dana izvjestaj kao "hrpu" gdje se sta pokvarilo, ili sta nije radilo. Nekad je komplikovano desifrovati jer ne pise greska u stilu "na prvoj stranici prilikom klika na to i to" nego u obliku kao ta kontrola je izazvala NullArgumentException. Pored toga vidim koja je verzija aplikacije u pitanju prilikom te greske. A sve greske svih korisnika su u tom jednom izvjestaju. i ako vidim da novija verzija nema tu gresku znam da sam ispravio :)


    Ali najvise volim kada mogu replicirati gresku npr korisnik mi objasni detaljno, uradio sam to i to i dogodilo se to i to. Uz to ako mi kaze npr osnovne podatke kao korisstim Wifi te brzine, ili mobilni internet, te brzine, toliko RAM telefon, i ja mogu pokusati da reproduciram. Ako uspijem i nadem gresku onda vidim i da sam napravio nesto kao zastitu da se ne dogodi opet. I najvise ovlim tako da sam provjerim i uvjerim se da se nece srusiti.


    Naj gore je npr ako je nesto s vana kao Prognoza i njeni podaci. Pored toliko korisnika, javi se ponekad neko gdje mu se srusi aplikacija, tu prvo ispitam koja je verzija da li je korisnik mozda na nekoj staroj, uputim ga na noviju verziju jer je ona vjerovatno ispravila taj bug, ako je na novoj verziji onda se bacim na ispitivanje i to kod svakog korisnika licno uradim. Trazim onda uvid u koristenje kao npr da li koristi lociranje ili rucni unos, pored togta mi je vazno kad se dogodila greska, je li prilikom otvaranja aplikacije ili kada tacno. Sve to poredam i vidimotprilike da samo izvor moze biti problem. I tu imam Emulator veoma mocan, on ima sve isto kao telefon cak i lokacijske usluge. U njemu postavim lokaciju gdje se dogodila tom korisniku ta greska, i pokusam je reproducirati, ako uspijem odmah super, ako ne onda idem uskladiti s njegovim telefonom npr ako je na 512MB RAM, prebacim na to, pitam koja je konekcija > u emulatoru imam i simulaciju mreze i kvaliteta interneta :) s tim vidim je li do aplikacije, ako jeste pokusam ispraviti to :)


    I nakon update-a imam statistike koje pratim koliko je korisnika na kojoj verziji i ako se ne pojavljuje nova verzija u crash reportima onda je super. :) ako se pojavi nova greska moram opet tako, pokusam naci uzrok greske, ispraviti ga > testirati ispravku > update.


    Ali nekad i zabrzam sa ispravkom i stovrim jos vecu gresku :) to je strah svakog razvijaca :P

    ReplyDelete
  4. Ja nisam pustao jos sa prijevodom. Mozda ima neko ko ce pomoci.

    ReplyDelete
  5. Zašto mi u trgovini piše da ne mogu instalirati lumia beamer na svoj telefon?

    ReplyDelete
  6. Znaci da bi ispravio neku gresku bas imas da se naradis i to korak po korak. Steta sto nema neki program kroz koji ces propustiti app i on ti ukaze na tacno gde je greska...😊

    ReplyDelete
  7. E tek sad sam primetio da onedrive ima providnu plocicu, sad mi cudno nekako...😃

    ReplyDelete
  8. bas dosta. Korisnici vide gotov proizvod. :) a postoje programi za osnovne stvari kao da provjeri jesi li gdje pogresno sta napisao kod, to VIsual Studio zna sam da ispravi, pojavi se error kao "ovo ovako ne moze da pise" :D i moram izmijeniti, ali ima tu ljudski faktor i dosta nepoznatih varijanti za koji se sve mora rucno pisati. A i svaki razvijac pise nekako po svom iako postoje pravila, ali ipak svako od njih pise drugacije kod tako da programi za provjeru bi zakazali. Greska moze biti i banalna, izvor npr za Prognozu ako posalje 1000,00 umjesto 1000.00 ako razvijac ne ugradi kako treba izvor moze slucajno promjeniti, a broj je isti, onda aplikacija se rusi i korisniku nije jasno zasto. tako da se sve mroa predvidjeti i uvijek ima posla. Tako da ja vise sredujem u zadnje vrijeme nego sto pravim nove funkcije.

    ReplyDelete
  9. sad cu provjeriti da nije link pogresan.

    ReplyDelete
  10. Ovaj bug Dino sto si pomenuo na Win novosti ja to nemam,sve mi ok.

    ReplyDelete
  11. Dino, kad si već ovdje, da te pitam. Je li Prognoza (tvoja) ima mogućnost da se stavi na glance zaslon. I je li to uopće do aplikacije i do razvijača je li stavio tu mogućnost u svoju aplikaciju ili je to do samog glance zaslona?

    ReplyDelete
  12. Mozda regija telefona nije podrzana?! Cudi me da ne radi jer je ovo starija aplikacija i morala bi raditi

    ReplyDelete
  13. Nazalost Microsoft je to ostavio samo za svoje razvijace. Ja bi volio malo da cackam oko glance zaslona :) ali ne daju nam. Mozda dozvole sa Windows 10. Za par dana cemo vidjeti hoce li osloboditi malo funkcije i sam OS. Ja se nadam da cemo imati vise stvari za ugraditi u aplikacije

    ReplyDelete
  14. Mućka đubrad :D

    ReplyDelete
  15. MS više i njihove regije

    ReplyDelete
  16. Tqko to oni. Ja ne razumijem isto tako neke razvijace kao ogranice app za neku regiju damo. Ok ne zele nesporazume jer mozda nema taj jezik u aplikaciji ali ipak. Napises u opisu "aplikacija je na ... jeziku" i nema problema, skontat ce korisnici nakon instalacije :)

    ReplyDelete
  17. A ništa, ostaje nam čekati W10 :)

    ReplyDelete
  18. I te kako. Njihove app koriste neke mogucnosti sto obicni razvijaci nikad ne mogu. Pored ovoga koriste i animirane live tiles kao Xbox Music, Cortana i druge, i mi bi voljeli nesto tako :) ali ne ide.

    ReplyDelete
  19. Nece ni kod mene, isto pise kao na slici sto si ostavio. Ja sam na USA regiji...koja si ti.?

    ReplyDelete
  20. Ne radi ni meni prevod, verovatno ce ispraviti sa drugom verzijom.Mada me jedino VLC nervira sto ne odluci vise kakav ce dizajn i da pocne da sredjuje bugove,a ne malo malo promeni dizajn a bugovi ostanu.

    ReplyDelete
  21. Dino zar nije Lumia Play-To ista stvar ko Lumia Beamer? Mozda cak i bolja sta znam...

    ReplyDelete
  22. Ako sam dobro shvatio Lumia Play To je za DLNA povezivost, a tu tehnologiju imaju samo relativno noviji TV i neki drugi uređaji. Za Lumia Beamer je dovoljan internet preglednik i veza na internet (pozeljno je da je ta veza wifi flat rate dsl). Beamer je za projiciranje mob-mob, mob-komp, mob-smart tv u istoj sobi, ali može i s kontinenta na kontinent (mob-mob).

    ReplyDelete
  23. Dino, jedna preporuka (već viđena) za fičer u WN: Kad se uđe u bilo koji članak da se na prethodni/sljedeći ide 'brisanjem' (swipe) lijevo/desno. Evo dvije: Mislim da imaju NPU i WC onu opciju Povuci dolje za osvježavanje članaka (pull down to refresh, za pivot svi članci npr.)

    ReplyDelete
  24. Ja sam ga nekad imao, pa izbrisao, evo jučer kad sam čitao da ima nadogradnja, opet sam ga instalirao iz Trgovine, i instalirao se normalno i radi normalno. Regija Hrvatska L1020.

    ReplyDelete
  25. Dino mogao bi u sledeci update aplikacije da stavis mogucnost da se komentari citaju pocevsi od najstarijeg. Ovako mi bezveze da prvo citam noviji komentar pa stariji, vise volim hronoloskim redom.

    ReplyDelete
  26. To je vec na spisku za jednu od narednih nadogradnji. :)

    ReplyDelete
  27. Vidjet cu, swipe tesko da mogu izvesti. a za pull to refresh isto ne znam, ne da ne mogu nego moram vidjeti jos :)

    ReplyDelete
  28. Bokifireman25 April, 2015

    I kod mene usa i nece

    ReplyDelete
  29. Malo nevezano za temu, malo vezano. Prvo vezano: Moze li Prognoza da radi na Win10 na telefonu? Meni izbacuje kada nadje lokaciju.
    E sada ono nevezano: Posle silnih muka, vadjenja baterije vise puta, jednog hard reseta i vise soft reseta ubacio sam Windows 10 na Nokia lumiuu 620. Sta reci, veoma sam zadovoljan, skoro sve mi radi... Jedina mala zamerka: malo sporije sve to ide, ali ne toliko sporo da ne moze da se koristi. Bice ovo vrh vrhova za par meseci... Jos kada se ponovim sa nekom Lumiom sa 1GB ram-a...

    ReplyDelete
  30. Prognoza je optimizirana za WP, i trebala bi raditi ali Microsoft jos ima mnogo posla sa zamjenom alata tako da sve sto je do sada koristeno u aplikacijama i na Windows 10 radi jer razvijaci ne zele taj posao dodatno. U tom procesu su oni trenutno, a lumia 620 ima samo 512MB RAM i tamo je pisalo da c eti telefoni imati problema sa aplikacijama (u ovom trenutku) dok ne srede sistem. Vrlo je moguce i da meteroloska stanica ne radi za vasu lokaciju zbog toga bi volio znati tacne koordinate gdje se to desava da napravim nekako da ne izbacuje iz aplikacije... Je li se mozete javiti nekako na email i poslati mi lokaciju u lat. i lon. ili iz here maps nekako share lokaciju gdje izbacuje. sto se tice sistema, onako nije on los ali osjeti se da nije optimiziran. I nije samo na lumia 620 nego na svim je tako kao malo sporije. Mislim da nedostaje dosta drajvera tu za graficku npr. to Qualcomm mislim mora u kooperaciji sa Microsoftvom napraviti i napravit ce do izlaska win 10.

    ReplyDelete
  31. Hvala na brzom odgovoru. Svestan sam i ja da je 512 MB ram-a malo, ali radice ona meni... :) Salu na stranu, na Win 8.1 je radila besprekorno. Lokacija je Beograd. Evo, Msn prognoza radi normalno.

    ReplyDelete
  32. Prognoza aplikacija je super, a mene zanima da li razvijac razmislja prosiriti istu radarskim slikama padalina za ovo nase podrucje. Tada bi bila kompletna. Pozdrav

    ReplyDelete
  33. Pozdrav,

    Da, to je jedna od slijedecih stvari na kojima cu raditi. Pokusat cu ugraditi. :)

    ReplyDelete

Ostavite komentar