25.3.15

Windows Phone Dev Centar dobija nove finansijske reporte

dev center

Windows Phone Dev Centar je mjesto gdje razvijači upravljaju sa svojima aplikacija, gdje postavljaju nove nadogradnje i odgovaraju korisnicima na ocijene (ovo vrlo rado rade J ). Windows Phone Dev Centar će se u dogledno vrijeme, a mi vjerujemo do BUILD konferencije u aprilu ove godine, ujedini sa Windows Dev Centrom. Trenutno su ta dva razvijačka centra za Windows Store aplikacije i Windows Phone aplikacija usko povezani ali nisu jedan te isti jer su od početka dvije ekipe radile na oba projekta.

 

Oficijelna stranica Windows bloga objavila je da će finansijski izvještaji na Windows Phone Dev centru uskoro dobiti neke prijeko potrebne funkcije i novosti. U tom blog postu spominju kako su cijele trgovine Windows + WP blizu spajanja u jednu i prilikom toga su razvijači vidjeli dosta puta greške na izvještajima ili čak greška da nisu bili u mogućnosti normalno upravljati svojim aplikacijama. Te greške kako smo mi saznali su usko povezani sa onima koje korisnici vide u zadnje vrijeme kao npr greška trgovine 80004005.

 

Microsoft radi još uvijek na ispravljanju istih i vjerujemo da će i uspjeti. Da se vratimo na temu, novi finansijski izvještaj na Windows Phone Dev Centru su bili veoma ograničeni i „siromašni“ do sada jer nismo imali uvid u prodaju dok se mjesec nije okončao, i tada je uvid bio arhaički jer iz njega niko nije bio pametan, primjera radi ako prodajete aplikacije u više država imate stanje koliko ste novca zaradili u toj valuti te države, piše i vrijednost konverzije ali razvijaču u tom trenutku treba jedna fiksna valuta po kojoj će se ravnati i procijeniti da li je ta prodaja bila ok ili ne. Sa novim izmjenama Dev Centra dolazi baš to što su razvijači i zahtijevali, mnogo više detalja o prodaji, državama, i drugim informacijama.

 

Payout-1

 

Ove novosti vizualne prirode za razvijače stižu već od 27.marta i vidjet će te ih ispod Resports > Financial summary, tu će se pojaviti novi link da su finansije premještene sada u „Payout Summary“. Spominjali smo u jednom članku ranije da će se ostale valute u EU zamljama ravnati spram jačeg kursa US dolara i zbog toga će Microsoft promijeniti cijene aplikacija u zavisnosti o vrijednosti domaće valute spram US dolara. To će se dogoditi u sedmici oko 13. aprila, i od tada će uslijediti i slijedeće promjene:

 

Uz finansijski izvještaj razvijači će dobiti sada i nove informacije koje nisu imali ranije –

  • Transakcijski ID po kojem mogu provjeriti da li je taj korisnik zaista kupio aplikaciju ako je došlo do sporne situacije.
  • Transakcijski datum kupovine aplikacije od strane kupca
  • Product ID to je broj jedinstveni identifikacijski broj dijelova aplikacije koji se mogu kupiti (IAP – in app purchase)
  • Ime aplikacije će zamijeniti ime aplikacije i produkta ujedno
  • Iznos vrijednost kupovine aplikacije u valuti vašeg razvijačkog računa
  • Iznos poreza koji se treba platiti i koji se odbija od dobiti aplikacije
  • Ukupni iznos prije poreza koji je unijela aplikacija
  • Ukupni iznos vrijednost koliko se mora platiti za usluge trgovine (Microsoftu)
  • I bit će uklonjena jedinica „broj prodanih“ u izvještaju jer će svaki korisnik imati svoju stavku u prodaji aplikacije i taj broj neće prelaziti 1 jer ne može aplikaciju kupiti više puta.

 

Napomena svim razvijačima: Finansijski odjel WP Dev Centra će biti nedostupan dok se vrše ove izmijene i preporučujemo eksport svih izvještaja koje imate. Trenutno i mi instaliramo novi Windows 10 SDK za razvijače pa ćemo se javiti s novim informacijama jer u tom SDK ima i novi Windows 10 (telefon) Emulator sa novim funkcijama koje nismo vidjeli do sada.

 

Izvor: Windows blogs

6 komentara :

  1. Kad je rijec o razvijacima,preuzeo sam pet besplatnih aplikacija sa marketa instalirao i ni jedna nije radila prilicno sam se namucio i na kraju zakljucio da su sve van upotrebe,onda sam malo "ulazio"dalje u app da bih poslije tri dana otkrio da se sve placaju i ako je oznaceno "besplatno"cak nije ponudjena ni probna verzija,to izuzetno mrzim jer smatram da je prevara niskog oblika,dali o tome MS vodi racuna ili ih ne interesuje

    ReplyDelete
  2. Mislis app besplatna a u njoj imas da kupis sadrzaj kao funkcije te app? To je jedan od modela koji mogu odabrati razvijaci. Zove se freemium, da ti da je koristis besplatno ali neke ili glavnu funkciju uskrate dok se ne plati. To je legalan nacin, samo sto neki ogranice npr 7 dana da mozes koristiti cijelu app a neki ogranice da ne mozes cijelu koristiti dok ne platis. U oba slucaja to je legalno cak Microsoft objasnjava koji model je bolji za koju vrstu aplikacije.

    Ja npr sam birao izmedu toga i placena app sa probnom fazom kod Prognoze i odlucio se protiv toga jer znam da ce korosnoci biti razocarani ako uskratim live tiles i jos neke druge vitalne funkcije dok ne plate. Ovako mogu 7 dana probati pa odluciti. A kod te metode ne mogu probati cesto dok ne plate.

    To se zovu IAP in ap purchase u app kupovina. Kao u igrama kada kupujes zlato ili neke poene. Samo tu kupujes tu funkciju. Isto tako i neke fotgrafske app rade, besplatne su na prvi pogled a filtere neke ako zelis kosta paket filtera 1.99€ :)

    ReplyDelete
  3. Da,aplikacija je oznacena besplatna ali ni jedna funkcija na njoj ne radi Wolume app. 5 aplinacija tako reci na isti princip sve besplatne a nista ne radi tek treceg dana sam otkrio da se placaju kao da je namjerno skriveno,to sto se placaju to je normalno ali nije normalno napisati da je besplatno i ne ponuditi 60 minuta probe,ovakav nacin odbija ljude

    ReplyDelete
  4. Kako sam razumeo Woody-a da je on preuzeo free app i da ona uopste nije radila ali uopste, nikakve funkcije ogranicene nema sto se i meni desilo. Da bi radio sa app moras da platis i to je u redu da je odmah pisalo da se placa ali ona free ti je preuzmes i ne mozes apsolutno nista. Da mozes delimicno da je koristis, ili su ogranicene funkcije, ili je puna verzija 7 dana to je ok ali ovako...

    ReplyDelete
  5. pa dobro, ja sam mislio da mozes testirati, ali ima takvih app jer one privlace korisnike da je preuzmu jer pise da je besplatna. Cim ima cijena na njoj korisnici dosta manje kliknu da je isprobaju jer znaju da se nesto placa ili sada ili za par dana. A on je s tim dobio jednu prednost svaki korisnik koji koristi njegovu app, samo sto je otvori on je olje rangiran u trgovini jer se i to ubraja sada. Ali je dobio i losu stranu, a to je da cemu korisnici davati lose ocjene jer nista ne radi app.

    Ali ima takvih puna trgovina, app otvoris je i u njoj samo naziv aplikacije i fotografija neka u pozadini. Ne zezam se to je sav sadrzaj apliakcija koje prolaze testiranje. A primjera radi ovih dana sam pravio Windows Novosti, i zadnji mjesec su je 5 puta oborili kao radi nekih pravila :D ma daj.

    ReplyDelete

Ostavite komentar