24.3.15

Microsoft pustio Windows 10 Preview SDK razvijačima

Windows 10 setup

Microsoft je pustio danas preglednu verziju alata za razvoj Windows 10 aplikacija. Pregledna verzija znaći da jos nisu spremne za masovnu konzumaciju i ne rade jos kako bi trebale. Međutim razvijači su jedva čekali ovaj trenutak koji nam donosi unaprijed pogled na to šta nas očekuje na ovogodišnjoj BUILD konferenciji u San Francisku slijedećeg mjeseca.

 

Windows 10 Preview SDK donosi tzv. UAP (Universal App Platform) o kojem smo pisali prošle godine, i nismo se nadali da će ovako izgledati na kraju. Ova vijest je veoma pozitivna jer ljudi iz Microsofta su napravili jednu jezgru zajedničku za sve Windows uređaje na planeti, od malih aparata bankarski, preko telefona, tableta, desktop računara, poslovnih uređaja i ogromnog Surface Hub. Taj Windows Core (jezgra) sadrži sve elemente da razvijač napise jedan kod koji će raditi kroz sve Windows uređaje garantovano i bez problema u budućnosti koje smo imali prelaskom sa primjera radi WP7 na WP8, pa 8.0 na 8.1 sada razvijači neće imati problema nastavljati podršku za svoje aplikacije jer će se graditi na ovom Windows Core koji će se nastavljati razvijati a razvijači dodaju samo ono sto im treba u aplikacijama.

 

Ono sto je interesantno i historijsko za Windows platformu jeste da se kod po prvi put zaista piše jednom, znaci kod aplikacije i adaptivni layout omogućit ce da se aplikacije izvode bez promjena u kodu i izgledu na svim Windows uređajima. Ovo je taj korak koji smo čekali sa "univerzalnim" aplikacijama od prošle godine.

 

UAP platforma će se bazirati na tzv. Windows Core (Windows jezgra), a razvijači da bi ciljali dodatno na primjera radi kontrole na telefonu kao hardverska tipka unazad jer to nema na Windows 8.1, 10 ili na tabletima i drugim Windowsima, u tom slučaju razvijač će morati samo dodati jednu malu referencu do kontrola Windows Mobile. Windows Mobile su nazvali sve reference do dijelova sistema koji su pokretni, kao što je telefon i tablet. Ime Windows Mobile će se koristiti samo u svrhu programiranja dok će u medijske svrhe to sve biti samo Windows. Tako npr. ko želi da programira u svojoj univerzalnoj app za Xbox on mora samo jednu referencu napraviti do Xbox dijelova za programiranje koji su svi dostupni u Windows 10 SDK Preview besplatno, a nakon postavljanja te reference do Xbox kontrola ta app će raditi i na drugim uređajima koji nemaju tu kontrolu, Windows ce pronaći ekvivalent do te kontrole na datom uređaju. Microsoft je se potrudio dosta da bi ovo uspjelo i izgleda da su uspjeli po prvi put razvijanje svih aplikacija ujediniti u jedan proces i jedan kod.

 

Od sada nema vise izgovora da neka app koja je dostupna na Windows 8.1 iz bilo kog razloga ne može doći na WP8.1 i obrnuto, aplikacije koje su pravljene ciljano za WP8.1 one se lagano mogu pretvoriti u univerzalne app koje će raditi na Windows 8.1 i 10 i drugim uređajima sa Windows. Važna napomena jeste da dosadašnje aplikacije će raditi bez problema i na Windows 10.

 

Za razvijače čije su aplikacije pravljene za Silverlight, a posebno WP7.5 i WP8.0 aplikacije zasnivane na Silverlight imat će dosta posla u prevođenju aplikacija na univerzalne Windows aplikacije. Ali stoji argument da se to treba uraditi svakako nekada i sada je bolje vrijeme nego ikada. Postoji naravno još razloga zašto neke aplikacije ne mogu biti univerzalne, jedan takav primjer je da univerzalna verzija WP aplikacije nema pristup Lock Screenu. To je jedan od razloga zašto Prognoza jos nije univerzalna app ali nadam se da će i to dodati vremenom kao dodatak na Windows Core.

 

Windows 10 Preview SDK možete preuzeti ovdje. Novi Visual Studio 2015 CTP6 (koji se još ne preporučuje za produkcijske uređaje) – ovdje. Uz to savjetujem i gledanje videozapisa sa Channel9 ovdje, koji ce vam pružiti sve informacije da počnete razvijanjem univerzalnih aplikacija za Windows.

 

Za obične korisnike ovo znači da razvijači tek sada dobijau pristup novim kontrolama s kojima mogu praviti Windows 10 aplikacije. Korisnici koji su na Windows Insider na telefonima i ne radi im neka app sada znaju da rad na tim aplikacijama započinje, a i sam Microsoft sređuje još Windows 10 tako da nisu greške samo do aplikacija nego i samog sistema (Windows Insider).

 

Šta je potrebno za razvijanje univerzalnih Windows 10 aplikacija:

 

Za kraj želim još reći da su univerzalne app budućnost Windowsa, i s njima ciljate na korisničku bazu nekoliko stotina miliona korisnika širom svijeta. Strategiju za Windows 10 smo vidjeli da će Microsoft dopustiti nadogradnju svima to će proširiti broj korisnika aplikacija višestruko, a samim tim će i razvijači profitirati.

22 komentara :

  1. Programeri, nek vam je sa srecom!!! :D Sa nestrpljenjem ocekujem nove univerzalne app i nove modele telefona :D Ziveli!!!

    ReplyDelete
  2. Ocigledno da je tekst za programere,procitah a skoro nista ne razumjem :)

    ReplyDelete
  3. Blago razvijacima sve dobivaju pre ...
    Ajd lepo sad bu i app bilo vise za one kojima je malo ovo sad, samo se ndam da bude i konacno korisnih app vise
    Kad ce nama ostalima win10
    Kad ce L640xl konacno

    ReplyDelete
  4. Znate možda kada ce i hoce li izbacit WP10 za lumiu 520

    ReplyDelete
  5. Nihad evo pitanje za tebe

    ReplyDelete
  6. Sad će talas novih aplikacija i igara... Brace yourself!

    ReplyDelete
  7. U vezi W10 i lumie 520,ako neko nije odgovorio

    ReplyDelete
  8. i te kako, novi SDK pun nekih iznenadenja ;) uskoro vise...

    ReplyDelete
  9. Zašto je to pitanje za mene?

    ReplyDelete
  10. Ma nista posebno,stalno sam ja odgovarao za w10 i limiu 520 ,pomislih da malo i nesto kazes :)

    ReplyDelete
  11. Prije par dana isto si tražio da ja odgovorim na slično pitanje pa me zanima zašto baš ja... :-)

    ReplyDelete
  12. P ti si mi najaktuelniji i uvijek spreman na odgovor,meni vec preko glave pitanja "hoceli W10 na L520" sto dokazuje da takvi ne citaju WP

    ReplyDelete
  13. Dobar... :D

    ReplyDelete
  14. Programeri, drž te gaće! :D

    ReplyDelete
  15. Ja vec koristim jednu uni app cepa ko Usein Bolt...😊

    ReplyDelete
  16. Neko i naidje negde na tekst pa pita, nisu svi korisnici aplikacije WP Novosti a i ne stignu da isprate sve kao mi. Ja iako ne stignem ranije u toku dana onda bar uvece pred spavanje obavezno procitam. Od sedmog meseca prosle godine pratim svaki clanak o novostima i uredno svaki komentar procitam a nekad se opet vratim na stare clanke da proverim ima li jos nesto bitno sto sam propustila.

    ReplyDelete
  17. Nadam se da ce pored ovih koje vec koristim biti uskoro i neka zvanicna app za Instagram jer meni licno nedostaje aplikacija za Instagram kakvu imaju na ostalim OS.

    ReplyDelete
  18. Ne koristim instagram, ali zbog Natase molim vas jednu zvanicnu app...pod hitno...😃

    ReplyDelete
  19. Nije meni tesko nesto reci sto znam ako treba i stotine puta ali za Lumiu 520 najvise je receno da ce dobiti w10 da neko cita tek 5% WP N naisa bi na taj odgovor

    ReplyDelete
  20. ...ali da nije u beta fazi 😄

    ReplyDelete

Ostavite komentar