16.3.15

Lumia 735 ima skriveno obavijesno LED svjetlo

lumia-735-led_thumb

Nakon vijesti Windows 10 OS-u i podršci za LED obavijesno svijetlo, pojavila se još jedna zanimljivost. Naime, otkrilo se kako Lumia 735 ima ugrađeno spomenuto LED svjetlo koje čeka podršku sustava kako bi se moglo aktivirati.

 

lumia-735-screen_thumb

LED lampica, koja je bila dobro skrivena, je pronađena prilikom rastavljanja uređaja. Lampica je postavljena na gornjoj lijevoj strani uređaja, odvojena od kamere i senzora blizine, a nalazi se na “flex” kabelu (slika ispod) zajedno s motorićem za vibraciju i priključkom za zvuk. Nagađa se da i Lumia 930 ima isti hardverski dio te da vjerojatno i ona ima skrivenu LED lampicu.

 

lumia-735-led-2_thumb

Nije poznato koje sve Lumie imaju ugrađeno LED svjetlo za obavijesti, ali sigurno ćemo saznati po dolasku Windowsa 10 na mobitele. Tko zna, možda neki Lumia uređaji imaju još hardvera koji čeka podršku sustava. Što vi mislite?

 

izvor: WMPU

68 komentara :

  1. Windows uvijek zna iznenaditi 😁

    ReplyDelete
  2. Mozda na 1520 :-)

    ReplyDelete
  3. McMatkovic16 March, 2015

    Posto su jako slicne,nadam se da ima i moja l 730.

    ReplyDelete
  4. mille grobar16 March, 2015

    Moja L625 sigurno nema :P

    ReplyDelete
  5. Svi razmisljaju o tome kao za notifikacine, a ja ovo mogu zamisliti i da bude LED kao blic :D za prednju kameru, zasto da ne jer je dioda ipak velika i mogla bi osvijetliti dosta. Za notifikacije nesto ne vjerujem da ide tolika dioda. Primjer su tipke na dnu, nazad, star i trazenje iza nemaju tolike diode, a ipak svijetle dovoljno. Ne znam, ja uvijek imam neke misli drugacije :P

    ReplyDelete
  6. Ja sam na Lumiji 520 primetio dok pricam na Skype da svetli crvena diodica pored logoa Nokija,ali ne znam za sta sluzi..

    ReplyDelete
  7. Moze da bude istovremeno za obadvoje samo sa razlicitom snagom svjetlosti ili razlicitom bojom

    ReplyDelete
  8. Na kraju ce skoro sve imati osim L625 😂😂

    ReplyDelete
  9. Da li Lumia 520 ima diodu na tipkama na dnu telefona tj.back,home,search.?

    ReplyDelete
  10. A posteno bi bilo i 830-ka da ima :D.

    ReplyDelete
  11. Stefan Novaković16 March, 2015

    Rekao bih da i moja 830 poseduje jednu takvu skrivenu :) 3:)

    ReplyDelete
  12. Pa to je extra...ja celo vreme mislim da te lampice nema i da je tel.bez toga ne zamisliv..sa ovakvim performansama smesno bi bilo da nema nesto kao sto je lampica za obavijest..

    ReplyDelete
  13. Ja ne vidim nista,sad sam gledao sa lampom,ne mogu nista da primetim :). Mozda se i ne moze vidjeti...

    ReplyDelete
  14. Da budem iskren mislim da lampica da te obavijesti da si propustio poziv u vrijeme kada covjek ukljuci danas 100 outa telefon je prevazidena stvar. Ali iskreno. WP8 (Lumia) uredaji imaju info zaslon, barem vecina ima, na kojem pise sat, datum, infornacije koje zelimo, broj propustenih poziva, poruka, emaila, i drugih aplikacija koje postavimo, pored toga lampica da te obavijest da si propustio nesto nista nece korisniku znaciti vise jer ta obavijest danas moze biti, email, poruka, poziv, whatsapp poruka, telegram poruka, facebook poruka, facebook obavijest, skype poruka, skype poziv, wp novosti obavijet o clanku, windows central obavijesti o clanku, i jos 100 drugih aplikacija. Tako da ja mislim u danasnje vrijeme gubi smisao ta lampica.

    Prije je se to ugradivalo u telefone kao Nokia "glupi telefon" koji je imao samo pozive i poruke i nije tesko skuziti o cemu se radi s tom lampicom, ili je jedno ili drugo. Ovako danas samo ce covjeka navesti na ti da otkljuca telefon kada to i ne mora da bi uklonio tu lampicu sto svijetli.

    Ali iskreni, nesto sto je zaboravljeni zasto opet vracati, hocemo uskoro opet tipke poceti koristiti?! I hocemo podatke prebacivati preko bluetooth opet?! :D pored tako mocnog NFC na WP8 s kojim je slanje podataka maciji kasalj, a ljudi opet pitaju za bluetooth jer su navikli na to i ne zele da se adaptiraju na nesto novo.

    ReplyDelete
  15. A imas dobro pravo. Kad me zanima ima li sta,izvadim tel iz dzepa,ako sta ima,info zaslon pokaze,ako nema,vrati u dzep :D. Ko nema info zaslon mozda mu je ova funkcija preko potrebna :) i korisna :).

    ReplyDelete
  16. Sve si rekao Dino. Dijelimo misljenje o tim ledicama, definitivno.

    ReplyDelete
  17. Bokifireman16 March, 2015

    U pravu si i meni je to prevazidjeno info ekran je korisniji 100x

    ReplyDelete
  18. Mislim da nisi dobro skužio, ovo zaokruženo na slici je dioda. Vrlo mala dioda za koju sumnjam da ima snage isporučiti dovoljno svjetla da osvjetli lice.

    ReplyDelete
  19. Ja sam mislii ovo gore sivo je velika neka dioda ali otkud reko sive bojje kada sh inace zute :D hahahahaha nisam ni gledao ovo dole :P onda nije ni dovoljno velika jer u blicevima je malo veca.

    ReplyDelete
  20. To sivo je nekakav konektor na matičnu ploču..

    ReplyDelete
  21. Dušan Begović16 March, 2015

    I 630, ja ga gledam detaljno i ne vidim ništa. Šta ćeš. Kao što je Dino napisao to jeste prevaziđeno ali barem bi bilo lepo da ima to na uređajima koji hardverski ne podržavaju Glance.

    ReplyDelete
  22. Moguce je da telefoni koji nemaju glance funkciju poseduju tu lampicu negde skrivenu, ili recimo mozda je na nekim uredjajima ispod win logo-a jer ne svetle te tri tipke(strelica back, win logo i search) :D a na tim telefonima sto im sija negde je skriveno kao na lumia 735 :D Na ovaj zakljucak sam dosao tako sto sam vec na dosta mesta procitao kako je win 10 vec dugo sprema da ne kazem krcka :D

    ReplyDelete
  23. Nenad Čupković16 March, 2015

    Hehe... Super! Još kad bi na ativ s postojalo... :) L1020 ima windows lampicu...

    ReplyDelete
  24. Zijad djulovic16 March, 2015

    Ja bogami sebi posvijetlim bateriskom lampom u facu i opucam sprednje kamere ma slika ko mlijeko ,jos da sam ljepsi nedaj boze ,gdje bi mi bio kraj hahaha

    ReplyDelete
  25. Meni,koliko se cini,tu diodu ima i 730.

    ReplyDelete
  26. Zijad djulovic16 March, 2015

    Juhuuu ukljucite azuriranje telefona i vidite sta ve se desiti ,vas 95% ,iznenađenje 😁

    ReplyDelete
  27. TOOOOO LUTKOO !!! To mi fali jedino nista vise mi ne treba!

    ReplyDelete
  28. da, to sam i ja primjetio

    ReplyDelete
  29. Ovo mi treba...jos da ima dole home,search i back umesto ovih softverskih bio bi perfekt telefon...ali sta je tu je...neiskoriscen prostor dole za dzabe...

    ReplyDelete
  30. Primetio sam da na Lumia 925, a verovatno i vecina Lumia, kad se baterija isprazni do kraja pa se prikljuci na punjac, neko vreme treperi win logo. Vec vidim da ce to iskoristiti za notifikacije.

    ReplyDelete
  31. da, to je tako od kas se pojavila Lumia 925. Tada smo vec mislili da ce uvesti to kao notifikacijski LED medutim nista jos. :) kada se telefon spoji na Nokia Care Suite i u kontrolama za inzinjere ima podesavanja za LED, tak oda su mogli tu namjestiti sta god zele.

    Ima npr funkcija jedno po jedno svijetlo da gori, 1, 2, 3, ili srednje da trepti itd. samo ne znam sto nisu koristili.

    ReplyDelete
  32. Ima naravno, jel to su indetični telefoni.Jedina razlika, (sem poznatog singl/dual SIM-a), je u tome što u zadnjem delu maske na L735 postoji i modul za bežično punjenje.
    Istu diodu ima i Lumia 930: http://www.benchmark.rs/vesti/windows_10_for_phones_procureli_screenshotovi_pokazuju_korisncki_interfejs_azurirane_ikonice-55901

    ReplyDelete
  33. Nije neiskorišćen.Tu telefon držiš rukom kada igraš "Real Racing" ili "Asphalt 8".
    ;P

    ReplyDelete
  34. Grešiš, grešiš silno...
    http://www.benchmark.rs/vesti/windows_10_for_phones_procureli_screenshotovi_pokazuju_korisncki_interfejs_azurirane_ikonice-55901

    ReplyDelete
  35. Nema, mora i vas negde da zakinu.Još nisam naišao na neki MS telefon bez "kvake 22".

    ReplyDelete
  36. Admire, Lumia 520 nema ni equalizer, a kamoli tu diodu...

    ReplyDelete
  37. Ne služi ničemu, to ti svetlo iz unutra probija prednji panel.

    ReplyDelete
  38. Da te odmah obeshrabrim, nema toga ništa na starijim modelima.Mada ti niko ne brani da ti to lepo rastaviš, pa nam ovde lepo javiš šta si sve našo...;)))

    ReplyDelete
  39. Od viška glava ne boli.Tu pre svega mislim na propušten poziv sa Skype-a, Viber-a, pa i SMS-a sa moja tri email naloga ili WhatsApp-a...

    ReplyDelete
  40. Opet zeza :D.

    ReplyDelete
  41. Senzor blizine.

    ReplyDelete
  42. I ja mislim da je taj senzor na 520.

    ReplyDelete
  43. Bilo bi kul da umjesto diode kortana vrisne 'hej bolan, imaš poruku' ili propušten poziv ili bilo šta drugo, bili bi glavne face u društvu 😊

    ReplyDelete
  44. I bez Cortane to moze ali naravno engleski,njemacki....

    ReplyDelete
  45. Jel si ti probao da otvoris neki od tih starijih uredjaja pa si video da nema ili kao I ja predpostavljas? :D

    ReplyDelete
  46. Vrlo je mogu da ima. Ali isto tako je moguce da to nije LED koji svijetli nego senzor za osvjetljenje, on se inace nalazi na svim Lumijama tu desno pored slusalice i ima otvor kao na slici sto vidimo. Taj otvor se ne vidi tako dobro na lumia 1520 ali u odredenim svjetlosnim uvjetima dobro se vidi. Tako da vjerujem da je ovo kao sto je tromb i rekao mnogo pompe ni oko cega

    ReplyDelete
  47. Postavke-govorna komanda,tu podesiti ali predhodno preuzeti jezik koji zelis,to je "sekretarica Cortane"moze da poziva da cita pretrazuje internet javlja o svakom primljenom pozivu ni poruci,nastala je prije Cortane,u svakom slucaju pitaj je sto moze da radi ona ce ti odgovoriti

    ReplyDelete
  48. Zaboravih reci aktivira se na taster Bing pretrazivac,drzis taster nekoliko sekundi

    ReplyDelete
  49. Ako je to na: Settings - speech, onda ne vidim opciju, znači može se namjestiti da se javi glas naprimjer par minuta poslije propuštenog poziva ili poruke i kaže: 'you have missed the call (message)'?

    ReplyDelete
  50. Sad dali moze kasnije da kaze nisam probao ali istog momenta daje informacije,i kaze od koga je poruka,mislim na ime,i mozes preko nje da odgovoris poruku poziv

    ReplyDelete
  51. MS sprema da koristi Win hardwerski taster za notifikacije kod non-glance uređaja, ali samo za nove telefone na Win 10.Stari aparati hardwerski nemaju tu mogućnost.

    ReplyDelete
  52. Bokifireman17 March, 2015

    Ni ja nisam znao za to

    ReplyDelete
  53. Aha, da, isključi se kortana, mislio sam da se na neki način zamijeni notifikaciono svjetlo sa kortanom koja će periodično da javlja propuštene pozive ili druge notifikacije bez da se ulazi u notifikacioni centar, naprimjer da kaže 'you have reply on discuss' umjesto zvuka, možda previše tražim 😁

    ReplyDelete
  54. Ne trazis previse i vjerujem u narednom periodu da ce biti vjerovatno sa W10

    ReplyDelete
  55. Bokifireman17 March, 2015

    Kod mene kad pritisnem duze bing dugme ukljuci se govorna komanda nema mi te opcije sto ti rece woody

    ReplyDelete
  56. Asphalt igram i dalje me nervira sto imam 1cm slobodnog neiskoriscenog prostora...mozda da zalepim neki stiker a? :)

    ReplyDelete
  57. L730 nema LTE podrsku dok L735 ima...+to single/dual sim...i naravno to iza za wireless punjenje...nzm ni koliko kosta taj punjac uopste...

    ReplyDelete
  58. Ako smo se dobro razumjeli i ako si dobro podesio to bi bilo to,svaki neodgovoreni poziv i poruku ona ce te obavijestiti,ustvari pitaj je sta ona moze da radi

    ReplyDelete
  59. Bokifireman17 March, 2015

    Nema to kod mene u podesavanjima upste to da mogu podesiti

    ReplyDelete
  60. Kada dobije poruku jel dobijes zvucnu informaciju?

    ReplyDelete
  61. Bokifireman17 March, 2015

    Imam to ali to mi je u podesavanjima poruka biram koji ton a ne u podesavanjima govorne komande

    ReplyDelete
  62. Bokifireman17 March, 2015

    Kad drzim lupu malo duze izadje mi listening i nemam opciju podesavanja samo izgleda da ne mislimo na isto

    ReplyDelete
  63. Ocigledno negdje da se ne uklapamo,ne mislim o tonu vec o govornoj informaciji

    ReplyDelete
  64. mislio sam na podesavanja u govornoj komandi off.on, jezik ...

    ReplyDelete
  65. Bokifireman17 March, 2015

    Uspio sam bilo podeseno samo slusalice

    ReplyDelete

Ostavite komentar