14.3.15

Windows 10: naredne nadogradnje sistema će se moći preuzimati i P2P

Windows 10 setup

Windows 10 Technical preview je u punom toku i mi danas donosimo neke nove detalje nakon što je procurio novi bild (build) danas na internetu. Taj bild nosi novu verziju 10036 i to je prvi put da Windows 10 prelazi broj 10 u bild verziji. Novi bild koji ćemo vjerovatno dobiti uskoro (mi mislimo početkom slijedeće sedmice) će imati novitete kao prozirni Start meni, i usklađivanje postavki između telefona i računara, usklađivanje dizajna sistema i vjerovatno poboljšanja stabilnosti.

 

Jednu novost koju prenosi Neowin koja postoji u Windows 10 bild 10036 jeste preuzimanje nadogradnji i aplikacija preko P2P (peer to peer). Microsoft se sa svakom nadogradnjom sistema suočava sa ogromnim poteškoćama da pruže te nadogradnje širom svijeta, svim korisnicima u otprilike isto vrijeme. Ova novost će omogućiti da npr neko od vas preuzme nadogradnju jednom, a ostali računari na mreži ako imaju uključenu postavku za preuzimanje nadogradnje preko P2P će preuzeti tu nadogradnju direktno s vašeg računara umjesto da preuzimaju sa Microsoft-ovih servera.

 

Prva prednost toga jeste da su lokalne mreže mnogo brže i prijenos tih podataka neće dugo trajati kao preuzimanje sa Microsoft-ovog servera, a drugo štedite i internet saobraćaj. Ok, naravno ovaj internet saobraćaj u današnjici nije toliko važan kada većina ima „neograničen“ internet pristup.

 

screen_shot_2015-03-14_at_1_04_08_pm

 

Postavka će izgledati kao na fotografiji iznad i kao što vidimo nudi postavljanje za preuzimanje nadogradnje preko lokalnih računara (pod uslovom da su oni preuzeli nadogradnju) ili preko tih računara i drugih računara na internetu (izvan vaše lokalne mreže).

 

Ova nova funkcija koliko god izgledala banalna veoma mnogo posla vodi za sobom, Microsoft mora obezbijediti algoritam koji će pouzdano raditi i provjeriti svaki dio nadogradnje da ne bi slučajno instalacije nadogradnje izazvala greške prilikom instalacije i samim tim razočarane korisnike.

 

Ako idemo jedan korak dalje, ovo izgleda da ćemo nadogradnje na telefonu moći preuzimati direktno sa lokalne mreže umjesto preuzimanjem i trošenjem baterije telefona preuzimanjem sa Microsoft-ovih servera. Po nama, je ovo veoma dobra funkcija, da li će te je vi koristiti?!

 

Ko još nema Windows Insider za računare može se prijaviti na insider.windows.com gdje će preuzeti i sve potrebne datoteke za instalaciju.

 

izvor: Neowin

11 komentara :

  1. Zijad djulovic14 March, 2015

    Dino ,moze mala uputa do gore navedenog podesavanja i savjez jeli ovaj prijedlog preporucljiv ili ne ,hvala unaprijed :)

    ReplyDelete
  2. Sa pocetne pozicije lagano se pokrece

    ReplyDelete
  3. Zijad djulovic15 March, 2015

    Nekontam izvini ali ja sam Bosanac 😞

    ReplyDelete
  4. Hocu da kazem da je W10 tek se pokrenuo a informacijama iz postavljenog clanka hocu da kazem da se pokrece,napreduje

    ReplyDelete
  5. Zijad djulovic15 March, 2015

    Aaaaaaa sad kontam ,ali ja sam 10-ku instalirao vec odavno na pc i postavio da mi dolaze brze nadogradnje ,nadam se da nezamjerujes sto priupitah ,reko da razbijem malo ovu tisinu 😁

    ReplyDelete
  6. Zijad djulovic15 March, 2015

    A za bosanca sam se salio 😄

    ReplyDelete
  7. Prijatelju i brate po Lumiji:) tvoji comentari su ili zabavni ili ozbiljni uglavnom zabavni kao i kod mene,zato ne ispricavaj se nikad,sa tobom je zabavno comunicirati;)

    ReplyDelete
  8. Ma moram reci istinu,10 sati danas nisam bio na WP N imao sam vaznu posjetu cim je taj uhvatio za bravu na vratima ja sam otvorio vidio sam da pise W10 prvo dao komentar pa onda procitao,tad sam vidio da se ne radi o WP vec W ucutim se misleci da niko nece nista vidjeti jer W10 nije na pocetku;))

    ReplyDelete
  9. Zijad djulovic15 March, 2015

    Drago mi je druze imati tako iskrenog sagovornika i brata po WP ,ali zaista 😊👍

    ReplyDelete
  10. Sta kazu korisnici w10 insider programa?
    Dali ima puno trzanja ili stabilno radi?
    Ja kupio ima mjesec dana novi laptop sa 8.1 pa ne zanima jel pametno vec isprobavat 10tku s obzirom da je to jos razvoj a ja laptop koristim svakodnevno..nije da bas visim na njemu ali svaki dan ubijem 2h po netu i mozda 10h tjedno na igricama..

    ReplyDelete
  11. Mislim da taj sustav za P2P imaju već odavno spreman, MS je 2013. kupio tvrtku Pando Networks koja je osmislila taj sustav.
    U biti to je isti princip na kojemu rade torrenti ali je ovdje još potrebna dodatna provjera i visoka razina sigurnosti.

    ReplyDelete

Ostavite komentar