26.3.15

VLC, Angry Birds, 6tag i Lumia Camera 5 imaju nadogradnje

Nova Store slika manja

Danas imamo nove nadogradnje popularnih aplikacija čije razvijanje mi pratimo redovno. VLC plejer je od samog početka imao problema na WP platformi jer su korisnici očekivali sa prvom verzijom onu koja će biti rame uz rame sa Android ili iOS verzijama, međutim logično je da se to ne može desiti preko noći i zato vidimo mnogo nadogradnji ove aplikacije u zadnje vrijeme. Naravno da nije sjajna aplikacija ali nije toliko ni loša koliko neki korisnici vole da prave dramu.

 

VLC Setup (2)

VLC aplikacija za Windows Phone 8.1 danas dolazi na verziju 2015.325.1341.5186 u trgovini. Ova nadogradnja donosi funkciju Last.FM servisa koja slično radi kao MixRadio i prave plejliste od vaših pjesama koje imate na telefonu. Pored toga ova nadogradnja ispravlja rušenje aplikacije sa FLAC i WAv fajlovima. Razvijač Thomas Nigro također je izjavio da će slijedeća nadogradnja ove aplikacija više dijeliti kod sa Windows verzijom i samim tim će bolje raditi, osim toga i bolje na uređajima sa manje RAM (512MB).

 

Preuzmite VLC aplikaciju/nadogradnju za WP8.1 ovdje.

 

VLC setup wpnovosti

 

Angry Birds

 

 

Angry Birds setup

Svjetski poznata igra Angry Birds je slavila jučer svoj 5. rođendan na kojem su razvijači pustili novu nadogradnju za ovu igru sa 30 novih epizoda koje su inspirisane crtežima vjernih fanova. Pored toga navode da ima ispravaka grešaka u igri.

 

Preuzmite Angry Birds ovdje.

 

AB qr kod

 

6tag

 

6tag aplikacija 2

 

6tag je zamjenska aplikacija Instagrama koja po mnogim korisnicima radi bolje nego oficijelna Instagram aplikacija. U nekim pogledima to i jeste tačno ali 6tag nedostaje jos push notifikacija koje ima Instagram oficijelni i tek tada će po nama doći na nivo 100% zamjene oficijelne aplikacije. Na žalost za push notifikacije serveri se plaćaju i što više korisnika ima aplikacija to teže je serverima, nedano je razvijač Rudy Huyn čak objavio da je pustio dva nova servera u pogon, jedan za USA, jedan za EU region koji će rasteretiti rad njegovih aplikacija.

 

U ovoj nadogradnji 6tag donosi editiranje/brisanje korisnički tagova na fotografijama i ispravlja greške sa lokacijskim podacima fotografija.

 

Ono što je bitno napomenuti jeste da oficijelna Instagram aplikacija prije par dana je napunila čitavu godinu dana od kako nije imala nadogradnju, naime imala je samo jednu ili dvije nadogradnje i nakon toga vidimo da je Instagram napustio volju za razvijanjem WP verzije, zbog toga mi uvijek savjetujemo radije korištenje zamjenske aplikacije nego oficijelne koja ionako ne radi za svoje korisnike nego protiv njih.

 

Preuzmite 6tag aplikaciju ovdje.

 

QR%206Tag

 

Lumia Camera 5 (za nove PureView uređaje)

 

Nokia Camera 2

 

Lumia Camera 5 koja je dostupna za Lumia 830, 930 i 1520 koji su na Lumia Denim softveru mogu preuzeti od sada novu nadogradnju Lumia Camera aplikacije koja nema izvještaj o promjenama i sam broj nadogradnje je se promijenio samo za jedan broj tako da vjerujemo da je ispravka grešaka u pitanju ili čak samo jedne greške.

 

Preuzmite Lumia Camera aplikaciju/nadogradnju ovdje.

 

qr-lumia-camera5-new

14 komentara :

  1. bilo bi uredu da ovi iz rovia više naprave nadogradnju da se progres u igrici snimi na nekom cloudu, tako da se ne izgube podaci kad se napravi hard reset moba ili kad se mijenja mobitel

    ReplyDelete
  2. Dino ima li kakvih naznaka za novi build windows 10 za telefone?

    ReplyDelete
  3. Dolazi 3. aprila! :) Barem u Italiju, a nadam se i kod nas uskoro...

    http://www.telecompaper.com/news/lumia-640-available-in-italy-on-03-april-for-eur-189--1073458

    ReplyDelete
  4. Ono sto me iritira kod L Camera 5 jeste to sto stoji u otvorenim aplikacijama i kad izadjem iz nje. Zasto to,zna li iko?

    ReplyDelete
  5. Zato sto je Lumia Camera WP8.1 aplikacija, one ostaju otvorene pritiskom na tipku "nazad", to je Microsoft tako napravio, ona se zamrzne ali ne trosi RAM jer u tom stanju mozemo imati bezbroj aplikacija a telefon nece usporiti.

    Gasenje aplikacija u WP8.1 se radi u Multitaskingu ili preko X ili povlacenjem karte prema dole. U windows 10 na teleofnima ce se to promijeniti i "nazad" tipka ce gasiti aplikacije kako sam ja vidio.

    Mnogi misle da je to bug aplikacija i cesto vidim u komnetarima i ocjenama za aplikacije 1 zvijezdica i "ne gasi se kada pritisnem back tipku", naravno da ne gasi ako je WP8.1 aplikacija, Microsoft ih je tako napravio. :) Nije to nista lose, ostative tako npr Lumia Camera pola sata otvorenu a zakljucajte telefon dok je app "zamrznuta" i vidjet ce te da se ne grije telefon, a isprobajte to isto sa aplikacijom dok ona radi tj dok gleda kroz objektiv telefon ce se zagrijati ubrzo.

    ReplyDelete
  6. Ne smeta mi to toliko da bih joj dao losu ocjenu,ne,vec samo nemoj bateriju da mi trosi. Mada maloprije gledam u battery saver da u pozadini ne trosi bateriju,sto je super. Znam kako se gase aplikacije :). Za kocenje ne brinem :).

    ReplyDelete
  7. 189 eura, toliko o tome da će cijena biti 139 eura

    ReplyDelete
  8. Zavisi koja verzija 139€ je osnovna verzija bez LTE, sa LTE kosta 159€, a XL verzija je malo skuplja u oba slucaja sa i bez LTE. U to se mora uracunati porez, recimo u Hrvatskoj je koliko 25% ili 27? Na 100€ je to 25€ plus to znaci 139+25-30€ = 165-170€ za osnovnu verziju. Ipak za uredaj kao Lumia 640 nije puno

    ReplyDelete
  9. 25% je u hrvatskoj, ali ovo je koliko vidim u italiji i to je obična 640, nije XL, bojim se pomisliti koliko će ovi naši domaći lopovi nabiti cijenu

    ReplyDelete
  10. Da ali u italiji ima porez, mislim da je oko 20% tako mislim bit ce ista ili slicna cijena. Osim preko cudnih stranica kod nas, one uvijek imaju neke svoje cijene uvijek daleko ispod ili iznad orave vrijednosti, rijetko kad je realna vrijednost u pitanju :D

    ReplyDelete
  11. vjerojatno će je biti u emmezeti i tamo je namjeravam kupiti, nikakve pretplate i vezanje na dvije godine :D

    ReplyDelete
  12. dino, pokušao sam naći ali ne uspijem, je li se zna hoće li 640XL imati glance?

    ReplyDelete
  13. L640XL ima "Glance Screen", hebo te.;))

    ReplyDelete
  14. Moram da pohvalim "VLC for Windows Phone", (sa svakom nadogradnjom je sve bolji i bolji), a i HD video sada ne ruši kao ranije.Biće to dobra univerzalna app.Sada već radi dobro i na 512MB uređajima, što je za svaku pohvalu za vrednog developera.

    ReplyDelete

Ostavite komentar