11.3.15

Windows Insider build-ovi možda počnu brže izlaziti

Windows 10 telefon setup

Windows Insider za računare i telefone je trenutno u punoj fazi i trenutno koristi skoro 3 miliona korisnika Windows Insider na računarima i telefonima kombinovano. Trenutno Windows 10 na telefonima zauzima čak 1% cjelokupnog sistema, a nije ni oficijelna verzija. To pokazuje koliko su korisnici Windows-a voljni da isprobaju nove stvari.

 

Windows Insider faster builds

 

Danas smo uhvatili fotografiju na Twitteru, a pokazuje stanje u Insider Hub koji se nalazi na svakom Windows 10 računaru i gdje se pokazuju razne informacije i Windows Insider programu. Ono što je bitno na toj fotografiji piše da će ubrzati izbacivanje build-ova novih na dnevnu/sedmičnu razinu, a do sada je bilo okvirno kao mjesečno jedan novi build za telefone i računare.

 

Na fotografiji vidimo i upute ko ne želi da dobija tako često novi build može se prebaciti na „sporiji“ ali i sigurniji krug koji prima nadogradnje. To je ono zašto se i većina Windows Insider-a prijavila prvobitno. Izgleda da će uskoro Windows Insideri preuzeti testiranje koje se vodilo interno u Microsoft-u, a oni u Microsoftu se penju za jedan prsten gdje su novi buildovi svakodnevni. S ovim vidimo da je javnost Windows Insider korisnika pritisnula Microsoft da promjeni način koliko često šalje novi build svojim Insiderima. Koliko je to dobro ostaje još da vidimo jer će sigurno biti nestabilnije nego što je trenutno.

 

Ne radi se i samo o stabilnosti sistema, vjerujemo da će naredni buildovi biti veoma stabilni i za telefone i za računare, ali se radi o tome koliko je korisnik spreman sedmično uložiti vremena ličnog da bih instalirao novi build na telefon, a koji na kraju neće donijeti mnogo toga kao što donose mjesečni build-ovi.

 

 

Gabriel Aul se isto javio na Twitteru povodom ovoga, i naziva ovo samo incidentom koji je procurio u javnost, a nije trebao. Ostaje samo da vidimo kada će aktivirati ovaj brži krug novih nadogradnji za Windows Insider program ali vjerujemo da će sa narednim build-om koji smo očekivali već ove sedmice ali izgled da će tek slijedeće.

 

Da li ste vi spremni sedmično preuzimati novi Windows 10 build? I zbog čega, radoznalost ili čisto da bih pomogli u daljem razvijanju Windows 10. Mi smo npr primjetili da naši korisnici su prebrzo skočili na Windows 10 iako nisu znali da je to veoma rana beta verzija pa su se vratili na WP8.1 jer nisu vjerovali da je to veoma rana beta verzija koju instaliraju.

46 komentara :

  1. Nevjerovatno kako me nerviraju ove reklame, ne mogu da kupim plaćenu verziju zbog neke greške u store-u 😒

    ReplyDelete
  2. Zijad djulovic11 March, 2015

    Samo kada se ženiš preporučljivo je da budes licno tester (mada i to u novije vrijeme izbjegavamo) a ovdje na windows 10 ,pa neznam najvjerovatnije cu naletjet prvi mada to nije dobar potez 😃

    ReplyDelete
  3. Da li netko mozda zna jel lumia 1520 kupljena u vipa zakljucana na njihovu mrezu? I kako ide s nadogradnjama s obzirom da na microsoftovoj stranici ima samo country variant, a nema vip?

    ReplyDelete
  4. Svi ti koji su se zaletili na W 10 bili su visestruko upozoreni

    ReplyDelete
  5. nadajmo se da će zaista biti uskoro nekih novosti i to dobrih za WP 10 ☺

    ReplyDelete
  6. Dino stalno mi crashuje aplikacija. Udjem u clanak, izbaci obavestenje "Out of memory line 1" i izadje iz app. Koristim lumiu 630.

    ReplyDelete
  7. Vjerujem vam.

    Ali za to postoji rijesenje. Prvo uradite update za app ako vec niste. Jer dosta korisnika kako vidimo jos uvijek koristi staru verziju. Ako ste na aktuelnoj verziji i ipak se javlja u postavkama aplikacije ima "novi nacin citanja clanaka" ukljucite njega i problem je rijesen.

    ReplyDelete
  8. Bokifireman11 March, 2015

    Dino sta misli dali bi Microsoft htio da uz kupnju nove lumie pokloni i licencu za win 8 i 8.1 po meni bi to doprinijelo vecoj prodaji lumia sobzirom da je vecina windowsa nelegalno a mislim da bi vecina volila da ima legalan softver.Pa mislio sam da im posaljes mail sa ovim prijedlogom,mislio sam ja ali ti si cesto u kontaktu s njima a i sa engleskim bolje stojis od mene

    ReplyDelete
  9. Ne znam od kad, ali mislim da je HAKOM propisao da operateri vise ne smiju zakljucavati uređaje i da sad svi moraju biti otkljucani bez obzira uzimas li ga na postpaid ili prepaid. Najlakse provjeris tako da ubacis karticu nekog drugog operatora.

    ReplyDelete
  10. To bi bilo super, ali mislim da nista od toga, upravo iz razloga jer je MS rekao da ce svi koji imaju licencirane 7 i 8 dobiti pravo na besplatni update na 10, tako da mislim da im ovo besplatno licenciranje 8 ne bi imalo smisl. Jedino da naprave neki kod koji bi ocitavao da si na taj nacin dobio 8, pa ti ne bi dali da updatetiras na 10.

    ReplyDelete
  11. Ja da imam otliko uticaja sigurno bi predlozio to ali ja sam maciji kasalj na Balkanu,a kamo li globalno :D Ali mislim da vec ima tako nesto Microsoft nudi za 79$ HP tablet sa Windows 8.1, Neku Lumia ne znam tacno koju ali uglavnom WP8.1, i vaucer za xbox live koji vrijedi 25$. i neko je vec pitao ovdje sa Windows 10 dolazi pravo na instaliranje na do 5 uredaja ako posjedujes jednu licencu, sada je pitanje da li to mogu biti npr 2 racunara, 2 tableta i 1 telefon ili kako vec?!

    Mislim da cemo vise o tome cuti ove godine dok se bude jos razvijao Windows 10.

    ReplyDelete
  12. I vrijeme je bilo da se kraj tome stavi. U americi su cak oborili zakon po tome pitanju i Obama je nalozio da se uredaji ne smije vise zakljucavati, ili smiju ali ko zatrazi kod za otkljucavanje mora ga odma dobiti bez prigovora. Ne znam da li je to stupilo vec na snagu jer tamo svaki telefon kosta dosta manje nego kod nas.

    ReplyDelete
  13. Da, oni su bas iz tog razlog stavili jednu granicu, a to je da ima korisnik barem Win7, naravno moze i 8 ili 8.1 ali mora se negdje staviti granica. I mislim da Windows 7 ili 8 nisu ni toliko skupi i da svaki kupljen racunar danas dobije i OEM verziju tako da ce i Windows 10 dobiti.

    ReplyDelete
  14. Da, vjerovatno ce zajedno dobiti update, telefon i racunari. I vjerovatno isti build.

    ReplyDelete
  15. Bokifireman11 March, 2015

    Hvala na odgovoru i razumjevanju

    ReplyDelete
  16. to bi bilo odlično

    ReplyDelete
  17. To je do sad bio cist bezobrazluk!!!! Ja kapiram da ti ONI poklone neki telefon.. U fazonu Kao ej cao Sta radis evo ti telefon. NE! Najgore he bilo kad ti placas rate za tel I Jos on zakljucan... Citao Sam bas o tome pre neki Dan. Srbija he jedna od najgorih po tom pitanju.. Sad Kao daju Kod posle ugovora ... Haos!!!

    ReplyDelete
  18. Zoran Nikic11 March, 2015

    Dino prognoza nece pa nece da se azurira, ali i ovako radi bez problema. A u potpunosti se slazem sa Mejsonom trazio sam kod u Telenoru da otklucam moju lumiu 625, rekli su mi tek kada mi bude istekao ugovor. Sta reci ovo je Balkan....

    ReplyDelete
  19. jel zna neko kako da update aplikacije tipa device hub,rate us i tako te? jednom sam prekinuo update njihov (nisam imao WiFi i morao sam ici negde) i sve sam cancel download i od tad nikako se nisu pojavile ponovo za update da idem ponovo...jel to neki problem? imam L735 usput

    ReplyDelete
  20. Da, tako smo radili prije medutim presli smo na ovaj nacin jer 95% nadogradnji ne donosni nista novo i ne vrijedi pisati poseban clanak radi dvije recenice u smislu "ova nadogradnja ne donosi nista novo, osim bug fix" i link do aplikacije. A to sto vise komentiraju za jednu app nego za drugu ne vjerujem da ce biti drugacije ako su odvojeni clanci, opet bi bilo da komentiraju ljudi ono sto zele. I tako mi sastavimo sve aplikacije koje pratimo u jedan clanak ako mozemo, osim ako je ta nadogradnja aplikacije zasluzila odvojen clanak samo za sebe jer donosi dosta novosti.

    ReplyDelete
  21. Nevezano za temu,vidoste li onu nepravdu za Ibrahimovica,ccccc

    ReplyDelete
  22. Bokifireman11 March, 2015

    Pa ne bi se slozio sa tobom dino da vecina ima i kad kupis da dobijes original Windows. Juce moj prijatelj kupio nov HP lap top platio 690 km a na njemu nema instaliran Windows kazu u 90% slucajeva nemaju instaliran sistem pa mu ja morao skidati s torenta i raditi instalaciju.To najvjerovatnije ovi nasi lopovi u nabavci dobijaju jeftinije bez OS da bi vise zaradili.Pa sam bas iz tog razloga naceo ovu temu.

    ReplyDelete
  23. Da ali prilikom kupovince to je korisnicima jasno da li ima ili ne Windows, pise DOS ili slicno ako nema Windows. Onaj sa Windows kosta 25€ vise. U tom eje problem. A ja vise volim platiti normalno i imati licenciranu verziju i ne brinuti se. Ima cak i centri gdje mozes licencirati svoju "kopiju" za sitne novce.

    ReplyDelete
  24. Znam, mnogo korisnika ima gresku :( Da ista mogu uraditi uradio bi to, to mi korisnici mogu vjerovati.

    ReplyDelete
  25. Bokifireman11 March, 2015

    Ma dino ja isao sa njim da kupi uposte nema Windows on bi platio da je bilo tih 25 € vise.Samo neki skuplji modeli imali Windows

    ReplyDelete
  26. Bokifireman11 March, 2015

    Znas li kako doci do tih centara za licenciranje

    ReplyDelete
  27. Zijad djulovic11 March, 2015

    Kakva tišina ,tacno se osjeti da se nesta kuha ,sad ce Dino izbaciti nesta novo da nam se zanesvijesti ,vezano za wp10 ma ko da gledam 😁

    ReplyDelete
  28. To valja ovisi o dogovoru MS-a i proizvođača.
    Moj laptop je došao sa linuxom, od jednog poznanika laptop je također došao sa linuxom, sestra je na laptopu dobila original win7 a druga sestra nije dobila nikakav OS. Nema pravila da je vezano za cijenu ili tako nešto, čisto stvar dogovora (moj zaključak)

    ReplyDelete
  29. Vladan Vukajlovic12 March, 2015

    Legalan softver u Srbiji tesko da mozes da kupis za 25 evra.
    U nekim radnjama uz desktop ili laptop jedinicu kosta oko 65 evra,a uglavnom ide od 110 -120 evra basic 7 a oko 200 -220 8.1 pro
    a serverski idu od 500 na gore

    ReplyDelete
  30. Dali se ikome desilo da se ne moze vratiti na windovs 8.1.pokusao sam sa programom dode mi do 3% i izbaci eror pokusao sa ugasiti mob.reset na tvornicke postavke pa opet stalno na 3% eror izbaci.neko neku ideju ?

    ReplyDelete
  31. Edi Kovačić12 March, 2015

    Skini Lumia recovery i probaj preko njega. Usb kabel ustekaj odozada na komp, ne naprijed. Hm... Imas li dovoljno prostora u memoriji na kojoj to radis ?

    ReplyDelete
  32. Zijad djulovic12 March, 2015

    Ako je sa 10-ke na 8.1 na taj nacin se nemozes ni vratiti niti se itko vratio ,samo preko recoveru kao sto ti je vec pojasnio Edi ...

    ReplyDelete
  33. Nevezano za temu, Dino, zanima me u cemu pravis aplikacije, u kom programu, da pocnem dda razvijam polako nesto? Hvala, pozdrav! :)

    ReplyDelete
  34. Zijad djulovic12 March, 2015

    Mreža+ je azurirana i neznam da li je moglo prije ali sada se moze zakaciti za pocetni ekran 😊 ima tu svasta nesta ,rad sati ,obavjestenja o operateru i svasta nesta ....

    ReplyDelete
  35. http://nokiamob.me/2015/03/11/microsoft-lumia-640-ds-i-640-xl-ds-pojavile-se-u-internet-trgovini-cybershop-hr/

    ReplyDelete
  36. Microsoft Lumia 640 Dual Sim 1400 kuna (bez poreza 1120 kuna)
    Microsoft Lumia 640 LTE Dual Sim 1575 kuna (bez poreza 1260 kuna)
    Microsoft Lumia 640 XL Dual Sim 1931 kuna (bez poreza 1545 kuna)

    ReplyDelete
  37. WP Apps Developers FB Group
    https://www.facebook.com/groups/725503330832779/

    ReplyDelete
  38. Ja pravim u Visual Studio 2013 Professional. Ima i besplatnih programa kao Visual Studio Express koji je skoro pa isti kao moj program. Uz razvijanje za odredenu kategoriju kao WP potreban je i SDK software development kit. SDK postoje za sve moguce, od Windows 8 8.1 do WP7.5 8 8.1 itd.

    ReplyDelete
  39. Zijad djulovic12 March, 2015

    Probajte "ažuriranje telefona " i vidjet ce te sta ce se desiti ,odnosno 95% vas ,javite sta je bilo 😉

    ReplyDelete
  40. Ne desava se nista :). Sta je bilo :)?

    ReplyDelete
  41. Hvala puno na odgovoru, ja ucim trenutno javu, eclipse okruzenje, ali cu svakako poceti raditi i u visual studiju, pozdrav :)

    ReplyDelete
  42. Nista se nije desilo: your phone is up to date. lumia 620, VIP Srbija

    ReplyDelete
  43. Vladan Vukajlovic12 March, 2015

    Kod mene nista A kod TEBE??????????

    ReplyDelete
  44. Java nemoj zapostavljati. u buducnosti ce jos trebati, koliko god sada to smjesno izgledalo otvorit ce ti za Windows aplikacije vece mogucnost da i dalje ucis Javascript pored c# ili c++ ili za koju se varijantu i odlucis. Moze se cak i bez c jezika. sve u javascript+html.

    ReplyDelete
  45. Preko recovery sam to i radio da se vratim na 8.1 i desava se tai problem prostora sam imao na mob.a preko laptopa sam pokusao nez fakat u cemu je problem.

    ReplyDelete
  46. Bokifireman14 March, 2015

    Zdravo zanima me misljenje dali je jos rano instalirati Win 10 na pc posto sam nedavno morao raditi nov sistem pa dok jos nemam nista bitno na njemu mislio sam da stavim win 10

    ReplyDelete

Ostavite komentar