30.3.15

Microsoft radi i na dovođenju ne-Lumia uređaja na Windows 10 Insider program

WP Novosti Lumia 1520

Nakon prošlog članka o Windows 10 Insider bildu za telefone i kako će vjerovatno svi Lumia uređaji biti podržani u istom, osim Lumia 930 jer je otkrivena greška sa tim modelom u novom bildu koju ispravljaju trenutno i ako uspiju ispraviti dodat će i Lumia 930 na taj spisak, stvorila se nervoza kod korisnika koji ne koriste jedan od trenutno podržanih uređaja. Mi ih jednim dijelom razumijemo jer izgleda na trenutak kao da ti uređaji nikad neće ni dobiti Windows 10, a tu ćemo sasjeći odmah te glasine jer svi WP8 korisnici će dobiti, Windows Insider je trenutno vrlo rana verzija i nije nešto što je stajalo u ćošku pa se tek sada daje korisnicima nego se aktivno radi na osposobljavanju za sve uređaje. Windows 10 će vjerovatno biti gotov u ljeto ove godine kada će početi i distribucija, do tada mi smo ubijeđeni da će Microsoft uvesti Insider verziju za sve uređaje.

 

Gabriel Aul je šef ekipe koja radi na Windows Insider programu, a on je kao prva kontakt osoba koji dobrovoljno izlazi u javnost i pomaže i odgovara na pitanja i sugestije Insider korisnika, bilo to za telefone ili za računare on je uvijek tu. Danas je se oglasio povodom istog pitanja o drugim uređajima koji nisu trenutno na tom spisku, a da napomenemo ima ih mnogo, Samsung Ativ S je jedan od popularnijih, HTC 8x odmah za njim, ali isto tako imamo i Huawei Ascend, Trekstore koji smo nedavno predstavili, Yezz, BLU, Danew, Miia, Versed, Prestigio, MicroMax, Karbonn, Gione, Xolo, Pinacle, Tempo, Acer, Allview, Kazam, Archos, NGM, K-Touch, iBall, Hisense, Cherry Mobile, Q Mobile, Mobell, F-Mobile, Freetel, Mouse Computer, Fly Era.

 

MS-OEM-World-Map-Partners_V4-01

 

Sada vidite koliki je spisak uređaja koji će vjerovatno svi dobiti Windows 10, i koliki je to zadatak za svaku kompaniju ove planete tako i za Microsoft da pruže nadogradnje svima. Ne kažem da trebaju biti zadovoljni korisnici Samsunga i HTC nego da budu strpljivi jer niko sada nije najavio ni oficijelni izlazak Windows 10, postoji okvirni termin, ali uglavnom nisu sami u tom pogledu da nisu podržani u Windows Insider programu. Microsoft jednostavno ne želi da rizikuje i ako postoji neki bug da puste nadogradnju korisnicima, pa se isti žale da su pokvarili telefon.

 

Isto tako je i meni bilo sa Lumia 1520, nadao se prvom krugu Insider preview verzije jer je Joe Belfiore prezentirao Windows 10 na njemu, međutim ispostavilo se da ne mogu pustiti, sve do sada. Objasnili su i zašto, pisali smo i o tome. I sada nije garantovano da će svi na spisku iz prošlog članka i dobiti, ako se pojavi bug neki značajan oni će izbaciti taj uređaj do narednog bilda.

 

 

Da se vratimo na temu, Gabriel Aul se oglasio da rade i na drugim uređajima ali trenutno nemaju novosti. Tako da vjerujemo kada dođe vrijeme mi ćemo drugi poslije Microsofta upratiti tu obavijest i objaviti članak. Ionako ne savjetujemo nikome instaliranje Insider verzija jer postoji rizik da pokvarite telefon, ne govorimo to tek tako nego smo vidjeli korisnike koji su pokvarili svoj telefon, žalili su se Gabriel-u i Joe-u Belfiore-u da su pokvarili telefon.

3 komentara :

  1. Ja cu instalirati kada bi izgorio ,a moji u bhtelecomu su toliko piglu da cu dobiti novu lumiu kao i prosli puta 808-smicu 😂

    ReplyDelete
  2. Kad bude biće...strpljen-spašen... Nista ne fali ni 8.1 verziji, cepa samo tako.😁

    ReplyDelete
  3. Ovo je vijest koja ohrabruje.Nakon određenog "pritiska" korisnika samsunga,htc-a i ostalih oglasiše se ipak relativno brzo zvanični microsoftovci.Ovo im je dobar potez jer korisnici nelumiaši žele da vide da se i na njih računa kad tad bez obzira koliko ih postotaka ima.Takođe prilično je recimo razočaravajuće bilo da odmah nisu spomenuli npr šta će biti sa vlasnicima htc one w8 jer je taj mobilni izašao tek prije par mjeseci.I naravno nema potrebe za starim pričama od microsofta kao eto mi hoćemo da radimo sa drugima ali ovi drugi neće itd.a u stvari je potreban vjerovatno samo poziv za razgovor i brzi poslovni dogovor.

    ReplyDelete

Ostavite komentar