30.3.15

Pogled na nove Windows Novosti aplikacije

WN aplikacije 01

Danas smo napisali članak o promjenama na stranici i samim tim i aplikacije će dobiti promjene, ne samo vizualne nego i funkcionalne. Windows Novosti aplikacije (\Vindows Novosti) će te svi dobiti uskoro nadogradnjom na telefon. Korisnici koji su platili app će prvi uživati u „njima“, pišemo njima jer će uz ovu plaćenu app za telefone doći i besplatna verzija (bez reklama) za njihove Windows računare. Znaći za korisnika koji je platio našu app imat će i Windows verziju dostupnu uskoro.

 

U ovom članku želimo samo da ih predstavimo jer nije još sve gotovo i spremno za objavljivanje. Windows 8.1 / 10 verzija posebno još treba testiranja ali to ćemo okončati ovih dana i objaviti je. Što se tiče plaćene verzije za Windows 8.1, ko nju plati ima pravo i na WP8.1 verziju (bez reklama), znaći važi pravilo „jednom platiš preuzimaš na sve Windows-e“.

 

Jedini uslov u tome jeste da imati Windows Phone 8.1 (to podrazumijevamo da 99% vas već ima), a za računare je potrebno minimalna verzija Windows 8.1. Za rad aplikacija ne postoje neka ograničenja kao minimalni uslovi RAMa ili procesora ili slično. Windows 8.1 aplikacija je još veoma jednostavna ali kako ću raditi na univerzalnoj app tako će obje verzije istovremeno dobijati iste funkcije.

 

Evo sada par fotografija obje aplikacije jedna pored druge.

 

WN aplikacije 02

 

WN aplikacije 03

Windows verzija kao što vidite još nije na nivou funkcija WP8.1 verzije, nedostaje dijeljenje članaka, kao i komentari ali to ćemo sve ugraditi u narednim verzijama. WP 8.1 verzija zato ima neke nove dobre funkcije kao duži pritisak na članak odakle imate prečicu do dijeljenja članka na svim aplikacijama koje podržavaju „preuzimanje“ i dalje dijeljenje kao Twitter, Facebook, Email, OneNote, Pinterest, Messenger i druge aplikacije. Ta druga aplikacija mora samo „prihvatati“ linkove, ako to ne prihvata onda se možete obratiti razvijaču te app da ugradi dijeljenje i primanje linkova.

 

WN screenshots

 

WN 12

 

Dalje vidite prečicu „komentari“ s njom dolazite direktno do komentara tog članka, unutar aplikacije. Prečice se otvaraju dužim pritiskom bilo gdje na članak, na aktuelni članak ili na spisku svih članaka. Čak WP Novosti (sadašnje aplikacije) imaju ove prečice za dijeljenje članaka.

 

Za komentare, vidjet ćete ako ne posjedujete Disqus aplikaciju moći ćete samo čitati komentare, ako kliknete bilo koji komentar aplikacija će vas pitati da li želite pregledati u trgovini postoji li aplikacija koja prihvata to što je ugrađeno u Windows Novosti, ako pritisnete da, otvorit će vam Disqus aplikaciju u trgovini. Nakon preuzimanja iste prijaviti se u njoj i zatovrite Disqus. Od sada kada otvorite komentare u Windows Novosti aplikaciji na telefonu i pritisnete na jednog od njih odvest će vas dubokim linkom direktno u Disqus aplikaciju na taj komentar koji ste pritisnuli. Postoji i duboki link u aplikacijskoj traci svakog članka da vas dovede u Disqus aplikaciji direktno do te konverzacije članka, npr. ako ne želite odgovoriti na nečiji komentar nego želite svoje objaviti to uradite.

 

Ako se pitate zašto nismo direktno ugradili Disqus polje za komentiranje u aplikaciju, postoji jedan razlog, a to je da Disqus servis se non stop mijenja, i sve to promjene koje će se dešavati mogu proći bez nadogradnje Windows Novosti aplikacije, a naši korisnici će dobiti te nove funkcije. Kao npr. postavljanje fotografija uz komentar, Disqus preko mobilnih aplikacija to još ne dozvoljava ali u kontaktu sam s njihovim razvijačem i kaže da rade na tome.

 

Drugi razlog jeste da Disqus aplikacija drži vaše podatke o prijavi, ako se prijavite putem Facebooka ili Disqusa u Disqus aplikaciji vaši podaci su kod njih, i nisu u našoj aplikaciji i samim tim ne morate brinuti da bilo ko od nas krade bilo kakve podatke.

 

Treći razlog što nismo ugradili jeste što se sistem prijave na Disqus ne može ugraditi u aplikaciju da radi 100% sigurno i provjereno. Mogli smo ugraditi anonimne komentare ali to nije ok za korisnike. Uglavnom vidjet ćete nakon jednog dana korištenja da je ovakav način ok i da je uglavnom bolji nego dosadašnji.

 

WN 14

 

Slijedeće što je važno u aplikaciji jeste da obavijesti koje dobijete sada direktno otvaraju članak koji je u obavijesti. Primjer je ispod na fotografiji, ako pritisnete neku obavijest odvest će vas do članka i tipkom nazad se vratite u aplikaciju i još jednim pritiskom nazad je zatvorite. U tom slučaju će na živoj pločici biti izbrisan broj novih članaka koji je pisao. Kada smo spomenuli zatvaranje aplikacije, na WP8.1 aplikacije koje su napravljene ciljano za WP8.1 one se tipkom unazad „ne zatvaraju“, one ostanu zamrznute i ne troše resurse, na taj način povratkom u aplikaciju nema nikakvog kočenja ili ponovnog pokretanja. Potpuno gašenje aplikacija u WP8.1 (i koje su namijenjene samo za WP8.1) se vrši u multitasking zaslonu, duži pritisak na nazad tipku, zatim povučete prema tipkama aplikaciju koju želite zatvoriti, ili pritisnete X na vrhu desno. To nije uglavnom bag nego je Microsoft zamislio tako da rade aplikacije.

 

Šta je još novo u WP8.1 verziji Windows Novosti jeste da se članci sada svakih 15 minuta pregledaju u pozadini i ako postoji novi članak aplikacija će se oglasiti. Obavijesti naravno možete onemogućiti u aplikaciji direktno ili u postavkama telefona > obavijesti. Tu će se aplikacije pojaviti tek nakon prve obavijesti koja je stigla na telefon od te aplikacije.

 

WN 13

Još jedna novost jeste „tema aplikacije“, standardno ponašanje Windows Novosti bez da išta namještate jeste tako da ako odaberete crnu temu na telefonu crna će pozadina biti u aplikaciji, a i tokom čitanja članka, za bijelu isto tako važi – bijela pozadina u aplikaciji i tokom čitanja. U postavkama smo dodali sada još jedno dugme koje će odvojeno od teme telefona vama omogućiti da koristite crnu ili bijelu temu aplikacije, i odvojeno dugme za crnu/bijelu temu čitanja članka. Tako će svi korisnici imati potpuni izbor i neće biti ograničeni na postavke telefona.

 

Sada je vrijeme da spomenemo i lošu stranu univerzalnih aplikacija. Naime Windows Phone aplikacije pravljene na bazi univerzalnih aplikacija za 8.1 nemaju mogučnosti korištenja Lock Screena (zaključanog zaslona), iako primječujemo da mnogi od vas i ne znaju da WP Novosti aplikacija ima Lock Screen funkciju, ipak nekoliko vas je i koristi pa želimo vam samo reći da u WP8.1 verziji tj. Windows Novosti nije moguće napraviti Lock Screen. Ako Microsoft osposobi tu funkciju u Windows 10 dodat ćemo je svakako.

 

Ostalo je još jedno pitanje, kada ćemo pustiti nove aplikacije. Treba nam još malo vremena, a i zavisi od toga koliko će Microsoft pregledati nadogradnju, mi računamo da ćemo pustiti još u ovoj sedmici nove aplikacije. Prvo za plaćenu verziju, i onda za besplatnu jer besplatnu još testiramo sa reklamama i ne želimo da iko od vas bude nezadovoljan.

 

U svakom slučaju će ove aplikacije biti dosta brže, kvalitetnije i pouzdanije i trošit će manje resursa nego “obični” način čitanja koji je trenutno u WP Novosti aplikacijama. Zbog toga mi savjetujemo uvijek i prebacivanje na “novi način čitanja članaka” jer on troši višestruko manje.

 

Šta mislite o novim aplikacijama?! jesu li ove funkcije ok ili nedostaje još nešto?

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar