20.3.15

Microsoft će dopustiti besplatan Windows 10 i za ne licencirane uređaje [dodatak]

Windows 10 setup

[Dodatak] 20.3.2015

 

Izgleda da smo svi pogrešno shvatili šta je Terry Myerson izjavio jer smo prenijeli vijest tako kako je on rekao, a to da će svi dobiti Windows 10 bez obzira na stanje licence na računaru. Većina je primila tu vijest pozitivno međutim nije to sve kako smo mislili prvobitno. Naime licence koje su ilegalne na Windows 7 8 i 8.1, one će i ostati ilegalne nakon nadogradnje na Windows 10. Microsoft je mislio sa ovom izjavom da će svi moći nadograditi to da svi mogu nadograditi bez obzira na licencu ali da ta licenca kakva je na Windows 7, 8 ili 8.1 ostaje takva tj. licencirana ili ne. Znaći za korisnike sa piratski verzijama operativnog sistema Windows da mogu nadograditi na Windows 10 ali licenca ostaje nevažeća i vjerovatno će Microsoft ugraditi mehanizam neki da ograniči neke funkcije kao i u prošlosti što je radio.

 

Ipak to nije sva istina, mislimo da Microsoft ako želi da zabrani potpuno pirateriju, mi iskreno mislimo da oni to mogu, ali toliko korisnika koristi piratsku verziju Windows-a da i Microsoft čak profitira od toga. Taj profit će se ogledati u budućnosti kroz kupovinu aplikacija i servisa na Windows 10.

 

izvor: Windows Central

 

Prvobitna vijest – 18.02.2015

 

Nova lijepa vijest stiže danas is Redmonda (sjedišta softverskog diva Microsofta) koja je skoro pa historijska za Windows operativni sistem. Naime Terry Myerson, šef odjela za operativni sistem, izjavio je danas da žele pružiti svim korisnicima Windows-a bili oni licencirani ili ne besplatan Windows 10 (licenciran). To će značiti u konačnici pružanje besplatne licence za nekoliko stotina miliona korisnika i predstavlja novi pristup Microsofta svojim klijentima.

 

Prije otprilike godinu ili dvije se spekuliralo na to da će izdati Windows 8 besplatno ali zato imati dovoljno zarade sa trgovinom i aplikacijama na trgovini da bi plaćanje samog sistema bilo minorno. Izgleda Microsoft se konačno odlučio za taj korak i Windows 10 zvanično će biti u prvoj godini besplatan za sve koji ga žele.

 

Cilj je prvobitno Kinesko tržište gdje 2/3 računara sa Windows operativnim sistemom nemaju važeću licencu, a isto tako možemo zamisliti da je Balkansko tržište pokriveno, ako ne i lošije nego Kinesko. Besplatni pristup u prvoj godini Windows 10 će se dozvoliti kada on bude oficijelno dostupan, a do tada možete uživati u Windows 10 Insider verziji koju svi zajedno razvijamo sa Microsoftom.

 

Microsoft se konačno vrača izvornim zadacima, a to je da služe narodu koji koristi njihov sistem. Kroz ovaj korak korisnici će pružiti veći stepen povjerenja prema samoj kompaniji, a vjerujemo da će svi u konačnici profitirati.

 

Šta vi mislite o ovom potezu?!

 

izvor: Reuters

37 komentara :

  1. Zijad djulovic18 March, 2015

    Hehehe rekoh ja ,ono poslacu na fuka 😉

    ReplyDelete
  2. metalpirat18 March, 2015

    Kad pre stigao da napises nesto?

    ReplyDelete
  3. Skontal se... Vrijeme je bilo... :-)

    ReplyDelete
  4. Haha, stvarno, kad pre ;)

    ReplyDelete
  5. Ajde, napokon, dosta je Crackanja.

    ReplyDelete
  6. Pozdravljam ovaj potez!

    ReplyDelete
  7. Ako se ovo na kraju ispostavi kao tacno Microsoft ce uciniti veliki korak ka samopromociji kako za windows 10 tako i za windowsphon. Ovo je neverovatna dobra vest za IT svet skoro kao dobitak na lotou. Bude li W10 na telefone radio kako treba u spregu sa PC i konstantno bude nadogradjivan bice to tezak udarac androidu i iOS-u a osetice i Linuks. Ulepsa mi dan Dino samo tako.!

    ReplyDelete
  8. jovica djordjevic18 March, 2015

    Extra

    ReplyDelete
  9. Istina je jer je zvanicno :)

    ReplyDelete
  10. Upravo o tome se radi... Znaju u MS šta rade, rekoh već...

    ReplyDelete
  11. MS nastavlja da vlada planetom kao gospodari iz senke...😁

    ReplyDelete
  12. Zijad djulovic18 March, 2015

    O5 ja ,e odo marnut pivaru na ex u cast "bajdalije"-đabne 10-setke 😉

    ReplyDelete
  13. Zijad djulovic18 March, 2015

    Brzi gonzales , ma normala kad vidjeh ovu vijest sami prsti lete hehehe

    ReplyDelete
  14. Znaci do 5 ni ti ne lijezes

    ReplyDelete
  15. Bokifireman18 March, 2015

    I meni si uljepsao dan.Intalirao sam Win 10 preview ono neki dan kad sam te pitao za misljenje.Za sad prezadovoljan bolje mi radi vec 8.1 nemam nikakvih problema za sad nadam se da ih nece ni biti.

    ReplyDelete
  16. Edi Kovačić18 March, 2015

    Radi win 8.1 jako brzo ako se pogasi 70% procesa u pozadini. Iako neki antivirusi oćito namjerno usporavaju.

    ReplyDelete
  17. Zato staviš Microsoft Security Essentials i nikakvih problema.. Ja ne znam kad sam zadnji put imao problema s virusom od kako ga korsitim. Tu je, radi svoj posao kako treba, meni osobno najbolji izbor.

    ReplyDelete
  18. Bokifireman18 March, 2015

    I ja koristim samo windows defender

    ReplyDelete
  19. Svi Windows Phone 8 uređaji, dakle uključuje i L520 :)

    ReplyDelete
  20. Maa bice to ok ,vidjecete ,kakvo ogranicenje ,umene je piraterija pa mi pustise 10ku i placenu verziju AVG2015 licenciranu ,pa to nisam sanjo ni usnu ko oni meni poklonili bez pfeninga ,zaista cudno za vjerovali ili ne 😉

    ReplyDelete
  21. bilo je prelijepo da bi bilo istinito

    ReplyDelete
  22. Pa otprilike je to i očekivano, samo što se pogrešno rastumačilo. Da su dali i piratima licence, onda svi oni koji su platili svoje licence su praktički bacili novce u vjetar- nema smisla. Ovako su ispoštovali vjerne mušterije tako što su njima uvažili već kupljenu licencu, a pirati ostaju pirati.

    ReplyDelete
  23. Nova verzija Windows 10 for phone vec tokom vikenda. :

    ReplyDelete
  24. Ponudjena je mogucnost i ilegalnim Windowsu da se isproba,Ne znajuci da mi je na lap top-u piratski Windows ja sam bez problema instalirao W-10 ali tek kad sam ga vratio na prvobitnu verziju sedmicu tad mi je prijavio da je ilegalan i trazio licencu,Naravno instalirao sam original

    ReplyDelete
  25. ...pirati ostaju na Jamaica...;)

    ReplyDelete
  26. Eh sto se nasikirag ,eto necu moci zaspati bez licence "apaurina" hahaha ,bitno je da radi a dogodine ko ziv ko otego papke ,jos i to da me j..e sto nema licence 😂

    ReplyDelete
  27. A licenca je potrebna ljudima "sa pisebnim pitrebama" da me pogresno neshvatite nisam musluo bukvalno na retardurane ljude nego na razvijace ap ,poslovne ljude i sl tj one koji sistem upotrablhavaju masimalno tj potrban im je do najsitnijih detalha , a sto se tice nas prosjecnih korisnika ,mslm obicnih smrtnika ,koji đavo ce nam licenca kada u pojedine ap znam 100% da pijedinci niti umiju niti ikada ulaze ,ako sam sta slagao slobodno me demantujte 😊

    ReplyDelete
  28. Edi Kovačić21 March, 2015

    Nema đabe ni u stare babe. A kamoli kod Microsofta.

    ReplyDelete
  29. ha ha ovaj je uporan baš ali neće ga nešto....

    ReplyDelete
  30. culi smo da ima greska prilikom update-a nekih drajvera. sad cu napisati clanak o tome :) moze se vecinom rijestiti svaki problem. Samo neki ne.

    ReplyDelete
  31. jeste neki mogu da se odrade ali za neke nema fore, kao ovaj update, zatim lokalizacija je nikakva, ako je region Balkan ne rade Xbox igrice (rade samo jedan put, posle zatvaranje igre više se ne može pokrenuti osim ako se deinstalira i reinstalira igra, npr Minesweeper, Soliter....) čudno je ovo jer to kod Win 8.1 sve radi besprekorno, tako nadajmo se da će i to biti rešeno u sledećim izdanjima...inače, od prvog Builda sam na W10 TP i mislim da je sistem odličan (naravno Preview je) ali sve u svoje vreme...vidimo gde su krenuli i mislim da je pravac dobar...

    ReplyDelete
  32. http://kb.stonegroup.co.uk/index.php?View=entry&EntryID=289
    ovde možete naći rešenje za vaše probleme sa instalacijom drajvera za W 100041, kao Realtek Audio itd...

    ReplyDelete
  33. http://kb.stonegroup.co.uk/index.php?View=entry&EntryID=289
    link za WU drivers

    ReplyDelete
  34. http://kb.stonegroup.co.uk/index.php?View=entry&EntryID=289
    probam, ali još ništa, čekanje dok završi...jer po ovom je dobio vremena iiihhaa

    ReplyDelete
  35. radi, radi.....

    ReplyDelete
  36. provereno work around radi, iz donjeg linka....

    ReplyDelete

Ostavite komentar