3.3.15

Novi videozapis web preglednika Spartan na Windows 10 sa Cortana integracijom

Windows 10 setup

Microsoft je predstavio projekt Spartan kao svoj novi Web preglednik koji će zamijeniti Internet Explorer u Windows 10. Do sada nismo vidjeli mnogo na prezentaciji krajem februara ali smo vidjeli neke dobre funkcije i izgled „Spartan-a“ koji će biti isti na svim Windows 10 uređajima kao telefonima, tabletima, računarima. Danas imamo novi videozapis od WinBeta stranice koji demonstrira novi build Windows 10 koji će uskoro biti dostupan preko Windows Insider programa za računare. Na tom videozapisu demonstriraju novi web preglednik Spartan uz integraciju Cortane i tek sada se vidi unifikacija sistema Windows-a na svim uređajima.

 

 

Cortana će npr. moći dati korisniku informacije tokom surfanja, bilo to informacije o toj stranici, o lokaciji koju trenutno gleda korisnik na toj stranici ili bilo kakve druge korisne informacije. Pored toga traženje u Spartanu će biti mnogo brže i intuitivnije, selektirate tekst za koji želi objašnjenje > desni klik i > pitaj Cortanu i Cortana će direktno u web pregledniku otvoriti prozor sa strane koji će vam dati rezultat. Tako Cortana i Spartan postaju veoma korisni dijelovi sistema na koje se možete osloniti. Ovo što smo vidjeli u videozapisu na računaru isto tako ili slično će funkcionirati i na telefonima sa Windows 10.

 

Na žalost Cortana nije dostupna za većinu regija i jezika ali Microsoft je proširuje svakom nadogradnjom na više jezika. Oni koji žele Cortanu na Windows 10 računaru moraju promijeniti svoju regiju na englesku (američku) i jezik sistema također. Ostaje se samo nama nadati da će ugraditi i Cortanu za naše jezike na Windows 10 i da možemo barem osnovne funkcije koristiti kao trenutno njemački, španski ili italijanski korisnici koji je koriste u Alpha stanju.

 

Novi (slijedeći) build Windows 10 za računare se očekuje uskoro, a mi vjerujemo da će zajedno s njim doći i novi build za telefone tako da će Microsoft istovremeno i u jednom koraku raditi na distribuciji build-ova za telefone, tablete i računare.

5 komentara :

  1. Bilo je i vrijeme :D

    ReplyDelete
  2. Jedva cekam samo da se rijesim chroma ,svakim danom sve sporiji ,zahtjevniji i sa puno bugova .

    ReplyDelete
  3. Edi Kovačić03 March, 2015

    Ja koristim mozilla firefox i zadovoljan sam sa njime.

    ReplyDelete
  4. Ja koristim Internet Explorer i zadovoljan sam sa njime.

    ReplyDelete
  5. Da li neko ko ima Windows 10 na računaru može da instalira app sa Store Beta, ja uporno pokušavam Word, i ništa piša install i čeka ništa se ne dešava. Potom probam bilo koju drugu sa Beta verzije i neće ni jednu app, isto install i stoji? Kako je kod vas, nadam se da će novi Build ovo da reši?

    ReplyDelete

Ostavite komentar