9.3.15

Sistemska aplikacija podaci o kretanju ima nadogradnju

podaci o kretanju setup

Sistemska aplikacija Nokia / Microsoft Lumia uređaja podaci o kretanju ima danas nadogradnju i male vizualne izmjene. Šta je tačno promijenjeno ispod haube mi ne znamo niti piše u izvještaju o izmjenama.

 

Ova sistemska aplikacija dostupna je samo za uređaje koji imaju tzv. Sensor Core tehnologiju, kao što su Lumia 630, 730, 830, 930/Icon i 1520. Taj dio je Microsoft zajedno sa Nokijom ugrađivao kako bi prikupljao podatke o kretanju telefona tj. korisnika ali ne onako kako misle korisnici, sigurno ne u svrhu špijunaže ili nečega trećeg jer se Microsoft obavezao ugovorom da ove podatke isključivo koristi na telefonu i ne šalju se nigdje dalje.

 

Sensor Core tehnologija stoji otvorena za razvijaće i prikuplja podatke ako to korisnik dozvoli naravno o kretanju uređaja i veoma precizno pogodi da li trčite, hodate ili se vozite automobilom ili slično. Sensor Core također pomaže dodacima kao što su fitnes narukvice koje vidimo sve češće u zadnje vrijeme, kao što je i Microsoft Band. Razvijači tako imaju od Nokije SDK za Sensor Core koji mogu koristiti da bi preuzeli te podatke koje telefon ionako sprema u svojim aplikacijama. Jedan primjer je samo da Sensor Core zna vašu lokaciju (geografski položaj) i aplikacije koji zahtijevaju lociranje mogle bi koristiti te podatke umjesto ponovno da pokreću GPS čip koji ipak troši bateriju telefona.

 

Takve aplikacije već postoje i jedna od njih je Runtastic Me. Vidimo na Njemačkoj trgovini da se mnogo korisnika žali u smislu „špijunaža“, „ne može se ugasiti“, „ne mogu izbrisati“ ali odgovor na sva tri pitanja ako se i vi pitate isto, špijunaža nije jer korisnik zna o tome i može se ugasiti jer postoji svega jedno dugme u aplikaciji i ono služi za paljenje/gašenje. Zadnje je da ne mogu korisnici izbrisati, naravno da ne mogu jer je ovo sistemska aplikacija ili možete izbrisati pozive aplikaciju sa telefona?! Da li bilo koji drugi sistem na svijetu dozvoljava brisanje vitalne sistemske aplikacije?! Naravno da ne.

 

Microsoft je jedna od rijetkih kompanija kojoj je stalo do zaštite korisnički podataka i nikad niste čuli da su oni ikad dozvolili pristup bilo kome vašim ličnim podacima kao što su neke druge kompanije to dozvolile, pored toga ova sistemska aplikacija prikuplja podatke samo na telefonu i obrađuje ih tu, ne šalje ih nigdje dalje da bi se korisnici morali brinuti.

 

podaci o kretanju prije poslije

 

Novosti u ovoj nadogradnji su:

  • Novo korisničko sučelje
  • Pogled na dnevne aktivnosti
  • Pogled na mjesta gdje su te aktivnosti se dogodile
  • Kvalitetnije prikupljanje podataka i precizniji podaci
  • Prikaz svih aplikacija koje mogu koristiti podatke koje prikuplja ova aplikacija

 

Preuzmite nadogradnju sistemske aplikacije podaci o kretanju na vaš Nokia / Microsoft Lumia uređaj koji ima Sensor Core tehnologiju ovdje.

 

Više informacija o zaštiti privatnosti ove aplikacije možete pogledati – ovjde.

 

QR podaci o kretanju

25 komentara :

  1. Lenko Britvić09 March, 2015

    Sta je sa lumiom 625

    ReplyDelete
  2. Lumia 625 je izasla prije dok se nije ugradivao taj dio. To je hardverski dio u telefonu koji sakuplje sve podatke tako da se ne moze ukljuciti starijim telefonima.

    ReplyDelete
  3. Milan Đurić09 March, 2015

    A lumia 535? :)

    ReplyDelete
  4. McMatkovic09 March, 2015

    Ja bih menjao motion data za glance screen na mojoj 730.

    ReplyDelete
  5. Dino jel znas zasto ne mogu nadograditi ovu opciju,kaze da nije dostupno za moj uredjaj... Na 830

    ReplyDelete
  6. Zijad djulovic09 March, 2015

    Sto se tice ove app jedna manje ili vise u smislu pracenja fona ,pa i bez nje nas polozaj je lociran u MS u milimetar ,neka se nezavarava onaj koji konta da "ako nema ove app je kao siguran od pracenja" mada sve stoji u gore navedenom tekstu .....

    ReplyDelete
  7. Resio sam,u pitanju je promena regiona :).

    ReplyDelete
  8. Edi Kovačić09 March, 2015

    Nema to lumia 535, provjerio sam.

    ReplyDelete
  9. Milan Đurić09 March, 2015

    Šteta što nema, ovo bi mi koristilo :)
    Mene je razočaralo što 535 nema kompas. Ne mogu verovati da to nema a još više da nisam na to obratio pažnju. :) Da sam sačekao mesec-dva mogao bih(mogu) uzeti 640 ali nema veze. Ovaj me odlično služi samo ima te nedostatke. :)

    ReplyDelete
  10. Prije nekoliko dana jedna firma je testira ako ukljucimo lokaciju dali cemo biti locirani,rezultat je bio ili sa ukljucenom ili iskljucenom lokacijom mi smo uvijek locirani,a i bez testiranja moglo se pretpostaviti

    ReplyDelete
  11. Da li znate zasto nema za 735 lumia a 730 ima a razlika je u dual sim? Kakvo razocaranje kao i za windows 10 koji je izasao prvenstveno za lumia 730...

    ReplyDelete
  12. Zijad djulovic10 March, 2015

    Pa to ti ja pricam jarane ,bas to ,nokia 3310 je svetinaja za to i jos za neke stvarcice hejehe😉

    ReplyDelete
  13. Ima jedan Simens sa malom antenom nikako da mu udju u trag;)

    ReplyDelete
  14. Kazes neke "stvarcice"

    ReplyDelete
  15. Skines app iz prodamnice, ni jedna Lumia nema u sebi kompas instaliran.Imas perfect flashlight baterija i kompas u jednom.

    ReplyDelete
  16. Zijad djulovic10 March, 2015

    O tome nekom drugom prilikom ,kada bude rijeci o ocitavanju pinova na "drugim aparatima" nokia je nokia 😉

    ReplyDelete
  17. Ne vezano za temu. Imam Nokiu L. 625 i zna mi ekran pocrniti, i dalje svijetli ali crno, pa moram zakljucat i otkljucat ponovo. Citao sam na internetu da se i na drugim lumiama to desava. Ima li kakvo rijesenje za taj problem?

    ReplyDelete
  18. Neki su skidali zastitnu foliu da bi ponovo proradilo,opet ima podatak da uz pomoc hard reseta moze se ispraviti,kod mene kad pocrni soft reset i proradi mada mi se sve cini da to dolazi kad se neka odredjena app instalira bar kod mene.

    ReplyDelete
  19. Uradi factory reset i navodno trebalo bi prestati... Čitao sam negdje o tome...

    ReplyDelete
  20. Radio hard i soft reset i ništa.

    ReplyDelete
  21. Meni je ovaj ekran nakon azuriranja pokreta drugaciji od ovog gore na slici :). Neke stvari ne postoje :)...npr. Ove vrste kretanja,i ovo detailed data,nema :).

    ReplyDelete
  22. Zdravo,
    Imam pitanje pa mozda mozete pomoci.
    Naime imam lumiu 930 i sve updatove instaliranih aplikacija dobijam redovno kao obavestenje iz prodavnice osim za ove sistemske stvari, kao sto je motion, extras&info i ostale. Da nema vas ja ne bih ni znao da ima promena. Gde to da proverim jer cak ni u prodavnici ne postoji.
    Uzgred za ovaj motion data kada kliknem na vas link on me baci na tu stranicu ali na njoj pise da to nije za moj uredjaj iako znam da jeste.
    Hvala i pozdrav.

    ReplyDelete
  23. Vladan Vukajlovic10 March, 2015

    Pokusaj da promenis region na USA ili UK ,zna u poslednje vreme Store da zavitlava.

    ReplyDelete
  24. Da, mnogo korisnika javlja da sistemske aplikacije ne mogu preuzeti, vjerovatno nesto vece rade na trgovini. Ja znam da rade na spajanju W10 i WP trgovina ali da je to prouzrokovalo ovu gresku ne znam, sve je moguce.

    ReplyDelete
  25. Milan Đurić12 March, 2015

    Ne, ja uopše nemam hardverski kompas na telefonu samom. :)

    ReplyDelete

Ostavite komentar