18.3.15

Microsoft pustio bild 10041 za Windows Insider

Windows 10 setup

Microsoft je danas pustio novi bild za Windows 10 Insider (računare) koji nosi verziju 10041. Ovaj novi bild predstavlja novi pristup slanja nadogradnji korisnicima i ko je se „pretplatio“ na brzi (fast) naćin primanja nadogradnji od sada ih može očekivati malo brže nego do sada. O ovoj odluci da Microsoft pušta brže nadogradnje za Windows Insider korisnike smo pisali ranije.

 

Windows 10 bild 10041

 

Ko ne želi da prima nadogradnje sistema svake sedmice može promijeniti način na „sporiji“ u settings (postavke) > Update & recovery > Windows Update > Advanced options, tu se nalazi na dnu jedna postavka s kojom možete prebaciti na sporiji način primanja nadogradnji jer je to i bolji put za korisnike koji ne žele rizikovati podatke na svom računaru.

 

Za sve ostale, preuzmite novi bild i testiraje ga, ima naravno grešaka i u ovom bild ali korisnici Windows Insider Preview verzije su svjesni toga. Ovaj bild donosi male vizualne promjene Starta, proširuje Cortanu na države koje su podržane i na telefonu (Kina, V.B., Francuska, Italija, Njemačka i Španija), novi način spajanja na mrežu, popravljen način ako pišete na vašem Windows 10 računaru kao što je slučaj sa korisnicima koji imaju Surface Pro i koji mogu instalirati također Windows 10 Insider verziju, popravljena „fotografije“ (Photos) aplikacija, novi zaključani zaslon i login zaslon, i druge popravke sistema.

 

Windows Phone korisnici sa Windows Insider moraju još malo sačekati na novi bild iako smo ga očekivali zajedno sa ovim danas. Gabriel Aul se oglasio povodom toga i kaže da im treba još malo vremena da srede što više stvari i da mogu pružiti nadogradnju na što veći broj uređaja, a ne samo na odabrani krug.

 

Preuzmi nadogradnju pa nam javite kako vam se čini. Napomena, nadogradnje Windows Insider programa preuzimate na vlastitu odgovornost!

 

[Dodatak]

 

Ovaj bild (10041) ima neke nove greške i u ovom dijelu teksta želimo vam pojasniti kako ih zaobići ako je to uopšte moguće.

 

  • Neki korisnici mogu imati problema sa login zaslonom jer može nestati plje za unos šifre, u tom slučaju pritisnite „switch user“ , CTRL+ALT+DEL ili dugme za gašenje/paljene računara i pokušajte ponovo.
  • Neke od aplikacija na Store (Beta) se neće instalirati radi greške sa licenciranjem.
  • Ako vam ne rade aplikacije Mail, Kalendar i Kontakti to je radi Store Beta greške koju možete zaobići ili ispraviti ako otvorite „powershell“ potražite „powershell“ u listi aplikacija ili unesite jednostavno u traženje na Start traci, pokrenite kao administrator > unesite slijedeće > Get-appxprovisionedpackage –online | where-object {$_.packagename –like “*windowscommunicationsapps*”} | remove-appxprovisionedpackage –online > reinstalirajte aplikacije Email, Kalendar, Kontakti sa Store (trgovine) sa zelenom ikonom.
  • Neki će vidjeti upozorenja da moraju izvršiti restart računara da se instaliraju nadogradnje iako su sve nadogradnje instalirane, ovu grešku možete jednostavno ignorirati.

 

Naravno postoji još bagova pored ovih, a koji će biti ispravljeni u narednom vremenu. Naredni bildovi za „brzi“ način primanja bildova je otprilike svaki mjesec iako smo gore u članku naveli sedmično (to nije tačno).

 

izvor: Windows Blog

42 komentara :

  1. U toku preuzimanje ,a sto se tice odgovornosti ,he ko ne riskira bogami i neprofitira 😃

    ReplyDelete
  2. Interesuje me da li je start menu providan i da li nema vise toliko bugova kao na nekim prehtodnim buildovima, hvala ?

    ReplyDelete
  3. da, donosi prozirni Start i ispravke. Naravno nisu sve greske ispeglane jer bi onda bio ovo RTM. ima i novih bugova koje cemo dodati u ovaj clanak sada.

    ReplyDelete
  4. Bokifireman18 March, 2015

    Ja ne mogu da otvorim IE iz start menija, sa desktopa i sa taskbara mogu.Ima li jos neko ovakvih "problema".Ili ce i ovo biti ispravljeno novom nadogradnjom.

    ReplyDelete
  5. Stalo na 81% i nemrda vec 20min sta raditi ,brate Dino pomagaj 😞

    ReplyDelete
  6. "ispardonjavam" se Dini krenulo je ,valjda preopterecena mreza 😁

    ReplyDelete
  7. jel zna neko kako da pobrisem cache iz aplikacija jer mi bas puno prostora zauzimaju na internoj memoriji telefona? znam da je jedan od nacina reinstall pa install svake aplikacije posebno...dal moze nekako drugacije il bas mora ovako? izvini Dino sto pitam ovde al eto nema foruma gledam pa ne znam gde najbrze bi dobio odgovor...

    ReplyDelete
  8. Krenut ce dalje, serveri su izgleda opet preoptereceni. Zbog toga cemo dobiti onu novu funkciju da se nadogradnja skida i sa racunara sa mreze umjesto smao sa servera Microsofta.

    ReplyDelete
  9. Nema nacina da se to moze izbrisati jer je u internoj memoriji aplikacije, i ako se izbrise onda moze prestati raditi...

    Tako da ako ima previse ja savjetujem ili deinstalirati neke ili ubaciti karticu pa fotografije i muziku drzati na kartici, a aplikacije na telefonu.

    U postavkama ima ona provjera memorije interne u njoj ima dalje aplikacije i igre klikom na to vidite koje igre i aplikacije koliko zauzimaju. Mozda ima neka koja trosi vise nego sto treba?! imaju aplikacije koje skupljaju greskom stvari u memoriju tokom koristenja umjesto da to brisu to treba javiti razvijacu da popravi. Ustvari svaki koliko toliko dobar razvijac treba to sam da zna ali eto ako ima neka app javite mu da nesot nije ok. npr ako jedna app zauzima 500-600MB a u trgovini mozd a12-13 onda znate da nesto nije ok. ALi ako app zauzima 80-90 i tokom instalacije se poveca na 100-200 to je moguce da je normalno.

    ReplyDelete
  10. naci cemo rijesenje i za to :)

    ReplyDelete
  11. instalirao sad zasad radi ko doksa ,malo duze traje ulogovanje a ostalo sve ok ,ako nece prihvatiti lozinku restart i ponovo lozinka i ide ko podmazano ,valjda i to poprave ,sve u svemu zadovoljan ima i opciju vracanja na predhodni sistem ...

    ReplyDelete
  12. Da li ne dosao proziran start meni sa ovim build om? Na poslu sam pa cu ga veceras instalirati, a zanima me

    ReplyDelete
  13. Kristijan Orlovic19 March, 2015

    Pozdrav Dino,
    Pokusavam ti poslat poruku pa neznam kako,te se odlucio na ovaj nscin.
    Nevezano za temu imam dva pitanja
    Imam lumiu 1520 i patim se sa glupim internet pretrazivacima te trebam savjet koji je najbolji?
    Dali koristis internet security i koji ?
    Unaprijed zahvaljujem.
    Lp.

    ReplyDelete
  14. Bokifireman19 March, 2015

    Hvala Dino.Ne predstavlja mi to neki problem zato sam stavio pod znake " vec da sa drugima podjelim to i dali se nekome isto to desava.

    ReplyDelete
  15. Strassenjunge19 March, 2015

    Jest,proziran je start :)

    ReplyDelete
  16. Kod mene nema update-a... Evo čitavo jutro pokušavam... Samo mi skida update za windows defender... Iznova i iznova,...

    ReplyDelete
  17. Kolege po Windowsu, jedno početničko pitanje. Instalirao sam W10 na laptopu i sve je radilo ok, medjutim prilikom pokretanja laptopa jutros ćerka je verovatno izabrala povratak na predhodnu verziju (W8.1). Nije valjda da sad moram ponovo da instaliram 10q ispočetka?

    ReplyDelete
  18. Do sada se najbolje pokazao Internet Explorer na WP jer svi ostali oretrazivaci koriste njegov "engine" za prikazivanje i nisu bas fluidni kao IE. Zato imaju neke funkcije koje nema IE pa ljufi biraju nekad UC Browser ili Surfy. Oba su dobra mada covjek moze samo i sa IE bez problema.

    Sto se tice sigurnosti on ima ugradenu svu sigurnost kao i IE11 na racunarima tako da je siguran. Posebnu zastitu kao antivirus WP nema jer nema ni virusa za WP.

    ReplyDelete
  19. A jeli moguce da recimo skinem Windows 10 sa drugog kompjutera,posto mi je uzasno spor internet kod kuce, pa da ga instaliram na moj kompjuter? 😊

    ReplyDelete
  20. Strassenjunge19 March, 2015

    fakat da moze :D

    ReplyDelete
  21. To moze samo Mister Bean,,,salim se nemoze to ali mozes zamijeniti hard disk

    ReplyDelete
  22. Jeste proziran je ,ma stvarka za 10

    ReplyDelete
  23. Ako misliš preuzeti preko drugog računala pa instalirati na svoje, možeš. Skineš ISO sa MS stranice i instaliraš :)

    ReplyDelete
  24. Meni je ovaj build bio dosta bugovit i trzav, plus sta nikako nisam mogao instalirat drivere za zvucnu karticu, tako da san se vratio na 9926 i od sada sam samo na "slow" update :-)

    ReplyDelete
  25. A mozes li da mi posaljes link sa te stranice,mogu i ja nac,al nebi da nesto zeznem.I kad to instaliram posle jer ja to preko fleske pa na moj racunar i onda istaliram? 😊

    ReplyDelete
  26. Ima li resenje za audio drivere,posto nema zvuka sa ovim novim buildom..ostalo nije tako lose,ali je malo glupo da ne moze zvuk,a video sam tokom update-a da je bio neki driver za audio,nesto tipa semi conducter...

    ReplyDelete
  27. Koja je procedura za vracanje na prethodni build,ipak je ovo iritantno sa logovanjem i bez zvuka

    ReplyDelete
  28. Pronasao i vratio nazad.. :)

    ReplyDelete
  29. ima u settings > update & revocery > recovery to je vracanje na Windows koji je bio prije 10. Ali ako je neko frisko instalirao Windows 10 bez prije toga da je imao drugi sistem on nema ovu funkciju, logicno.

    Ja da sam bio na mjestu od vas bi vjerovatno isto postupio sinoc jer je bagovito bilo direktno nakon nadogradnje, ali kroz restart ili dva sve se vratilo u normalu. I zvuk mi je isto tako zezao tokom instalacije, zvucnici su davali cudan zvuk od sebe ali nakon instalacije je radilo. Ne znam kako da se zeznu drajveri nakon instalacije sa 9926 na ovaj bild ?! ali sve je moguce.

    ReplyDelete
  30. Bokifireman19 March, 2015

    Ja sam i na 9926 imao problem sa driverom za zvucnu pa,sam skinuo Realtek high audio driver i rjesio problem probaj mozda i tebi pomogne

    ReplyDelete
  31. Nevjerovatno lose, mnogo sam razocaran.

    ReplyDelete
  32. Evo ga, https://insider.windows.com/
    Tu se registriraj sa MS računom i samo čitaj i prati upute, ne možeš pogriješiti.

    Kad to skineš onda trebaš napraviti boot USB, znaci ISO datoteku moraš raspakirati na USB (win to flash ili neki sličan program) i obaviti instalaciju.

    Mislim da može čak i direktno sa desktop-a ali nisam radio po toj proceduri pa nisam siguran šta i kako
    Sretno!

    ReplyDelete
  33. Okey,hvala!!!! 😊

    ReplyDelete
  34. Interesantno da tako moze,koliko ja znam jedan kompiuter jedna naljepnica Windows key,da se ne desi prvim Microsoft update da pocne countdown?wrlo interesantno i dobro za znati

    ReplyDelete
  35. Ja nisam razocaran jer nije jos zavrsen ali sam drugi dan se vratio na 8.1 i ne mijenjam ga dok ne bude W10 zavrsena verija

    ReplyDelete
  36. Može, u ISO file je zapakirano a nije instalirano.. I još k tome mu na insider stranici piše njegov key.

    ReplyDelete
  37. To je odlicno za znati :)

    ReplyDelete
  38. Mislio sam na stabilnost novog builda, mnogo losiji.

    ReplyDelete
  39. Strassenjunge20 March, 2015

    Pozz Dino,imam neki update i nece instalirat javlja se ta greska? :/

    ReplyDelete
  40. Bokifireman26 March, 2015

    Evo i ja imam problem kao i ti nemogu nikako da,podesim audio na,9926 rjesio sa realtekpm ali ovde ne mpgu na 10041,kako si ti vratio na 9926

    ReplyDelete
  41. Ja sam danas instalirao prvi put na racunar win10 build 10041 i prezadovoljan sam. Doduse, tek ga istrazujem jer su ovo sad neke nove stvari za mene, ali mislim da mi sve radi ok. Moglo bi malo brze, ali ok je.

    ReplyDelete

Ostavite komentar