20.3.15

Uočena ZTE Nubia Z9 s Windows Phone OS-om

zte1Vjerojatno najveća vijest WinHEC događaja je experimentalno testiranje Windows 10 ROM-a za Xiaomi Mi4 koje je probudio dosta velik interes kod Android korisnika. Prema anketi sa službenog Xiaomi foruma čak 74% korisnika foruma je reklo da bi željeli imati Windows 10 na svojim uređajima.

 

U sklopu spomenutog događaja pojavila se još jedna zanimljiva vijest, a to je ZTE Nubia Z9, Android uređaj koji još nije predstavljen. Po slikama vidimo da je na uređaju trenutno Windows Phone sustav, a na tržištu ga vjerojatno možemo očekivati i s Windows 10 sustavom.

 

zte

Inače, Nubia Z9 je poprilično moćan uređaj, a ovo su samo neke od karakteristika:

  • full HD zaslon dijagonale 5.2“
  • Snapdragon 810 procesor
  • Adreno 430 grafički procesor
  • 3GB RAM memorije
  • 32GB interne memorije
  • 16MP stražnja kamera s OIS-om
  • 8MP prednja kamera

 

Očigledno je da Microsoft ulaže velike napore u osvajanju tržišta, a Azijsko tržište je od posebne važnosti. Suradnjom sa ZTE-om i Azijskim Apple-om, kako stručnjaci često nazivaju Xiaomi tvrtku, Microsoft vjerojatno vidi lakši proboj na Azijsko tržište.

 

Nažalost ne možemo još sa sigurnošću reći hoće li ZTE Nubia Z9 uređaj doći i u Windows verziji, jer možda ovo ostane samo test. Što vi mislite o taktici koju Microsoft primjenjuje?

 

Izvor: WMPU

131 komentara :

  1. To se čekalo. Neki Hig End model, sa WP10. Kineski Xiaomi ima vrhunske telefone, po maloj ceni. Pa verujem da će i ZTE imati manje cene za više hardvera. A još ako to presvuku Windows operativnim sistemom, pa sreći nema kraja :D

    ReplyDelete
  2. Neka se nadje neki fon pristojan i za nas siromasi...😊

    ReplyDelete
  3. Lumia L430/435, još malo pa besplatno :D

    ReplyDelete
  4. To jos malo ga i j*be da bude besplatan...😁

    ReplyDelete
  5. To je nesto ko "dvojka2002 godiste" pici ,dobar pod ,nema ulaganja ,klima fazoni i to a jeftina a nepoderiva 😂

    ReplyDelete
  6. Telefon je top. Nevezano za temu, Dino ako si u nekom kontaktu sa narodom iz MSa poruci im da porade na fajl sistemu. Malopre sam skinuo kratak klip sa OneDrivea na telefon, nikako da mi se pojavi u Photos app, Whats app nece da ga ocita kao da ne postoji nigde, posto mi je prvobitna namera i bila da saljem preko Whatsa, a iz fajl menadzera samo ima opcija na mejl, onedrive i fb! Sizim sat sesti. Upravo na ovakvim sitnicama treba da porade jer je meni ovo krupna stvar, oko.kojr gubim vreme trazeci alternativni nacin da posaljem, a na konkuretskim sistemima nisam imao ovakve probleme. Inace stalno mi se desava ovo sa klipovima kad ih skidam sa clouda.

    ReplyDelete
  7. Ja sam imala ZTE SKATE i bio je fini telefon sa u (to vreme) velikim ekranom jer sam nalazila samo ekstremno skupe modele do 5 inca. Ovaj je bio 4.5 inca (valjda) sto mi je super odgovaralo i lepo je radio. Malo je imao problem sa radnom memorijom telefona, pred kraj koriscenja, jer su tada vec aplikacije bile veoma zahtevne. Ja sam bila zadovoljna. Nije lose ako budu radili na Windows platformi jer Kinezi vole da imaju sve u fulu za male pare.

    ReplyDelete
  8. ako se fajl ne pojavljuje u Photos app onda ima ili nepodrzani format ili preuzimanje nije kako treba proteklo. Ja npr fotografije koje preuzimam s OneDrive aplikacije vidljive su odmah nakon preuzimanja u galeriji. a ne znam zasto nije Whatsapp prijavljen iz fajl menedzera kada mora biti. u mene ima kada podijelim whatsapp i sve druge app koje mogu primiti taj fajl.

    Ali mislim da znam do cega je problem. zadnji update Whatsappa je nekako uklonio da Whatsapp moze preko "share" da primi fotografiju i da je proslijedi. Prije update-a je to moglo. Do whatsapp aplikacije je taj problem, a so se ne pojavljuje u galeriji to ne znam.

    ReplyDelete
  9. To je definitivno problem ove platforme. Ne dozvoljava deljenje ni na jednu app koja nije Microsoftova. Na
    primer, ako zelim podeliti ovaj clanak iz Wp novosti, ponudi mi samo mail, fb, OneNote, poruke i to je sve. Isto je iz bilo koje druge aplikacije. Ja to resavam tako sto udjem na clanak preko ie pa onda copy-paste. Velika glupost i nedostatak za nas korisnike.

    ReplyDelete
  10. Po vasem opisu vi imate WP8.0 i on ne dozvoljava nikakav drugi nqcin dijeljenja. A WP8.1 ako imate onda u WP novosti ako duze drzite clanak prstom pojavi se "podijeli" nakon toga imaju sve aplikacije koje primaju link u svoju app. Ne moze npr u fotogaleriju se podijeliti, logicno ali moze na email, onenote, facebook, twitter, sms, i jos par drugih app. Evo fotografije kao dokaz. Znaci dijeljenje u svaku app koja to podrzava pod uslovom da korisnik ima WP8.1 i da ima najnoviju verziju nase aplikacije ;)

    ReplyDelete
  11. Naravno da imam Denim, kao i da je sve azurirano. Hteo sam konkretno na whatsapp, ali nije moglo. Isto iz nekih drugih app na Wp Novosti, isto nije moglo.

    ReplyDelete
  12. To je do whatsappa zasto ne moze jer do prosle nadogradnje je moglo. A sadrzaj da se podijeli iz druge app u WP Novosti jer to nema smisla. Kazete iz drugih app na WP Novosti i nike moglo, to nike ni namjenjeno da moze. Jer WP Novosti ima opciju samo da dijeli a ne da prima. Samo aplikacije koje imaju smisao da primaju one mogu i primati, kao onedrive, facebook, twitter, email, onenote, whatsapp, viber. Ali na WP Novosti primanje fajlova ne moze jer sta bi app s tim fajlom?! A eto iznad fotografije da ne lazem WP novosti ima vec duze vrijeme dijeljenje na sve app koje primaju podatke.

    Razvijac jedne app odredi sta se moze slati iz nje i sta moze primati, ako razvijac ukloni "primanje" onda ta app i nije vidljiva kada se ide na dijeljenje iz bilo koje druge. Tako mi ne moramo za svaku app pojedinacno pisati kod za dijeljenje na facebook, dijeljenje na twitter, dijeljenje na email, onenote, itd. Nego samo podijeli i app koje mogu primiti sadrzaj se nalaze na spisku. Ali u nekim situacijama te app se nece nalaziti ako nije dozvoljen pozadinski rad te aplikacije. Jeste li to pregledali?!

    ReplyDelete
  13. Hvala na odgovoru. Nisam ni imao nameru kritikovati Wp Novosti jer mi je medju omiljenima. :) Samo sam dao mozda nespretan primer... :)

    ReplyDelete
  14. Ma ne, nisam gledao ni kritiku nego ja ovako opsirno pisem radi svih koji ce procitati, mozda se neko pronade kome ce pomoci. A da li bi voljeli isprobati univerzalnu Windows Novosti app? Javite se na email i dat cu vam link da je isprobate :)

    ReplyDelete
  15. Mitar Bošnjak21 March, 2015

    Dino meni takođe ne nudi Viber ni WhatsApp kada želim sa nekim da podelim članak iz WP aplikacije ili B92 IT novosti. Od sličnih aplikacija samo mi nudi Mesenger i SMS.
    Sa druge strane kada hoću neku fotografiju da podelim onda imam i Viber i WhatsApp kao ponuđene aplokacije.
    Koristim L920 sa WP8.1, Denim. Pozadinski procesi su uključeni i za Viber i za WhatsApp.
    Ni na tvojim screenshot-ovima nisam video ni Viber ni WhatsApp.

    ReplyDelete
  16. Ja sam imao priliku koristiti Nubiu Z7... Koji je to telefon, boli glava. Ali android mu je mana... :-)

    ReplyDelete
  17. A jel ima neki telefon da ti nisi imala

    ReplyDelete
  18. ja i dalje ostajem vjeran lumijama, nemam povjerenje u kineze :D

    ReplyDelete
  19. Hvala na odgovoru. Fajl je mp4, Metro file menadzer ga ocitava i moze da se pusti iz njega, kao i Videos app i CC plejer, ali u Photos se ne pojavljuju nikako. Ali ajde sto nema whatsapp, nema ni Viber ponudjen, samo sms, onenote, mail i face. Lumia 630 Denim. No dobro, valjda ce sa 10kom ili sledecim updateom ispraviti.

    ReplyDelete
  20. Da.da,od Androida boli glava

    ReplyDelete
  21. Niko nista ne pise lijep dan svi su vani,ali sto je sa Nijazom,,,idem i ja do obale malo prosetati Cortanu

    ReplyDelete
  22. Jel vam rade aplikacije sports,money,vreme....

    ReplyDelete
  23. Nesta se kuha na insinderu ,sad pise eror sad nobuilds sad nesta lijevo ,glavu dajem da ce pustiti 10-ku u ova 24 sata ,ma znam ti ja ko nura kada gleda u grah hahahah

    ReplyDelete
  24. Prekrsti ti zijad u nijaz hahahaha ,vozdra tebra 😊

    ReplyDelete
  25. Ha,ha izvini nekako mi slicno:)

    ReplyDelete
  26. Daki skini prognoza ,radi ko doksa 😊

    ReplyDelete
  27. Pozdrav i tebi

    ReplyDelete
  28. Ma pravio auto i tip mi zamijeni ispravne a one koje je trebalo nije aman sto se nasikirah i na kraju dobih đaba dijelove koje je trbalo mijenjati ,puko tip ko ledina ,i kae samo goni boga ti hahahaha

    ReplyDelete
  29. Zasto ne probas sa Lumiom u servis mozda i tamo nesto dobijes:)

    ReplyDelete
  30. Znam da je dobra.Ne radimi sve sto je u vezi sa msn(sports,health and fitnes,money,...i to)dal nije do njih mozda?

    ReplyDelete
  31. Probo i dobio novi blic ,pa pisao sam o tome kada mi je blic lago svaku 6-zu fozku i oni vratise kao svr je ok ,ja ponovo posaljem i zaprijetim tuzbom i znas sta su uradili ,zamijenili blic i napisali kao mob je uredu a radi zadovoljstva kupca promijenoli smo blic -bljeskalicu ,odtada radi ko doksa 😂

    ReplyDelete
  32. Nemogu oni sa zijom hehehe

    ReplyDelete
  33. Kod mene radi sport i sve sto je vezano za msn...

    ReplyDelete
  34. Nevezano za temu.Hoce li imati lumia 520 windows 10,znam da je Joe B. rekao da ce bit,ali jeli to sigurno??? 😊

    ReplyDelete
  35. Nihad ce odgovoriti posto o ovome "nije"pricano

    ReplyDelete
  36. Dino app je dobra, brzo otvara (brze otvara nego sadasnja) clanke otvara skoro u momentu, ucitavanje slika u clanku brzo. U podesavanjima ne mogu da nadjem opciju o obavestima (mozda je vec ugradjena pa je zato nema), izgled app je lep, moderan sve je na svom mestu. Jedino sto mi se ne svidja sto mora da se komentarise iz Disqusa, sto to nisi stavio kao opciju ali samo iz jednog razloga: Disqus je dobra app (ne savrsena) ali komentari kasne u realnom vremenu dok kod tvoje trenutne WP novosti iako ima problema komentari idu skoro u momentu sto je veoma znacajno. Eto toliko za sada odlican posao si uradio a verujem da ces u buducnosti nastaviti da je nadogradjujes i uciniti da bude jos bolja. Pozz

    ReplyDelete
  37. Woody jedno pitanje postoji li neka aplikacija za wp slična htc andr. Blink feed ? Ali da radi!
    Hvala.

    ReplyDelete
  38. Sad razmisljam ali nikako da dodjem do podatka,koliko znam nema ali nedavno sam citao bila je temao o necem slicnom a ja u zadnje vrijeme samo pratim WP N.sad dali je u pitanju WP ili Android...nazalost ne pomogoh ti ali ako ima nesto vec ce neko se javiti

    ReplyDelete
  39. Ok hvala na odgovoru resio sam problem.

    ReplyDelete
  40. Šta god to značilo... Kako niste do sad shvatili da ako Džo nešto kaže, to je tako... :-)

    ReplyDelete
  41. Ljudovi moji, de jel moze itko da izbrise viber pa da ga proba opet instalirat.Il mene ova trgovina kajla ili ne znam sta vec.Pa vec sedam dana ne mogu viber instalirat a mozda i vise.Pisao sam vec bio jednom da se nece instalirat.Ako bi itko mogao bio bih zahvalan,samo da vidim jell moze kod koga drugog.Pozdrav :)

    ReplyDelete
  42. Ne, od telefona, koliko je dobar... :D

    ReplyDelete
  43. Vladan Vukajlovic21 March, 2015

    Bez obzira dali kod nekog hoce ,za tebe nece nista znaciti,ako nisi vec probao ,probaj da menjas regione pa tako da skines ili skini na STORE preko racunara jedino tako da probas,kod mene je tako bilo za 6Tag jedno desetak dana .

    ReplyDelete
  44. Evo ja sam deinstalirala pa instalirala ponovo bez ikakvog problema, ne znam sta bi to moglo da bude ali ako ti niko drugi ne kaze nesto pametnije mozda ne bi bilo lose da uradis hard reset pa probas opet ali to je malo mucno pogotovo jer moze da ti se desi da ne mozes da vratis podesavanja iz oblaka. Meni se tako iskomplikovalo nesto sa outlook nalogom i nisam mogla da vratim rezervne kopije. Sacuvaj sve vazne stvari na kompu za svaki slucaj ako uradis hard reset. Meni nisu htele microsoftove aplikacije da se azuriraju pa posle hard reseta sve islo normalno (pre Denim nadogradnje). Javice se jos neko sigurno pa ces mozda imati jos neki savet.

    ReplyDelete
  45. Izvadi sd karticu i probaj

    ReplyDelete
  46. Mislim da to trosi bateriju previse ali ima neke kao booklet za fb ili probaj da nadjes flipboard ima ga za komp a mislim da ima i za wphone ili jednostavno kucaj u pretrazivacu blink feed alternative ili rec similar pa trazi na netu, izaci ce ti svasta.

    ReplyDelete
  47. Blago Cortani a i tebi kad imas obalu :D

    ReplyDelete
  48. Pa ima i Cortana mene

    ReplyDelete
  49. Ima...........IPHONE nisam imala nikad jer je preskup a nije mi privlacan.

    ReplyDelete
  50. Preci ce i on u cistu desetku :D

    ReplyDelete
  51. Za nevjerovati

    ReplyDelete
  52. Da na to sam i mislila :D

    ReplyDelete
  53. Nista novog ,cekam i cekam ali nista novo da se desi ,fata me kriza ,ovisnik o wp novinama' 😂

    ReplyDelete
  54. Znam sta cu odgovoriti cu sam sebi ,odo se napiti i dok se otrijeznim tu je i ponedeljak ,valjda se nesta desi 😂

    ReplyDelete
  55. Kupuj sutra:)

    ReplyDelete
  56. Ma salim se,ni ja ga ne zelim

    ReplyDelete
  57. Android sistem jede ram memoriju pa mi je to najvise smetalo kod Samsunga a Iphone ima dobre aplikacije i nije mozda ni tako los uredjaj. Ja nemam iskustva (drugi ga hvale) ali mi se nesto nikada nije svidjao ni izgled telefona ni sam OS. Ne uklapa mi se nikako uz karakter :D ali za posao bi zavrsavao sve sto se od njega trazi a to je da mogu da me zovu a bogami i ja njih. Sve ostalo sto koristim na telefonu je iskljucivo zabava i druzenje (fb, viber itd). Zadnjih godina uzimam uz paket pa ne moram ni da placam mnogo za uredjaj jer minute svakako trebam a uz njega dobijem jeftino ili na poklon uredjaj, zavisi od promocije i paketa. Sledeci ipak uzimam za kes (ako ne bude dobra ponuda uz paket) mada nisam jos ni na pola ovog ugovora tako da necu cekati...slab mi je ovaj L630 sa memorijom a i kamera nema blic pa mozda na leto kesiram neki sa vise rama. Ovaj ce svakako naci svoju namenu i Lumije se ne odricem za sada :D

    ReplyDelete
  58. Zadnji ugovor sam imao 2010 bio je HR VIP dobio sam 4 telefona u paketu s time da medju njima nema racuna prilikom koristeca,tako bilo samo na papiru racuni dolazili ja placao da bi poslije prilicno vremena otkrio da je izmedju ta cetiri telefona isto naplacivano,u VIP-u kazu da je greska i da ce svaki naredni racun djelimicno umanjivati dok se ne izravna,prekinuo sam ugovor i kupujem samo za kes.

    ReplyDelete
  59. Kreni da instaliras deinstaliras,cackaj,spajaj na kompijuter,probaj app sa Androida preko compa radi nesto dok se ne pokvari,onda nije dosadno :) tako bar ja

    ReplyDelete
  60. I ja preko Vipa uzimam jer su za moje potrebe najbolji sa ponudom. Ne dajem im sansu da naprave gresku jer sam uporna i dosadna pa se sve resava lako. Par puta je bio manji problem ali odmah resen. Mana im je kao i kod drugih operatera to sto su im radnici nestrucni ali ne bas totalno nestrucni. Sve se da nekako resiti.

    ReplyDelete
  61. U Hrvatskoj VIP preuzima telefon na servis uz beskonacnu proceduru dobije se zamjenski telefon polovan i najnize klase i ceka se ceka,ceka 1-2 mjeseca onda opet procedura vracanja i preizimanja a neznam kako ga naprave da samo dva dana radi pa opet ponovo sve dok im nisam u kesi donio mnogo telefona kartica kablova...sve im istresao na stol i izasao a oni za mnom vicu "nosi ovo sto da radimo sa tim"

    ReplyDelete
  62. Znam to jer moja prijateljica iz Splita stalno ima probleme sa njima i telefon joj nikad ne radi. Kod nas je to jedina stvar koja funkcionise kako treba ali najcesce su to slucajevi u Vipu jer se oni pridrzavaju zakona i postuju klijente a MTS nije bas azuran jer misle da su GLAVNE FACE i naplacuju 3g signal mimo ugovora a nisu ga isporucivali (dugo vremena) za obicne smrtnike a ostali ga daju dzabe a koriste MTS-ov 3g sto mi nema logike nikakve...ma sve to kod nas traljavo (sve domace) sa strancima su manji problemi. To je vecim delom i do mentaliteta naseg naroda.

    ReplyDelete
  63. Kako citam za koji dan stize u Srbiju 4G signal

    ReplyDelete
  64. Stize svasta, pitam se samo kako ce sad svi iz MTS-a kad MTS uvede 4g. Placace pored cene paketa i pored nadohnade (obavezne) za 3g signal jos jednu nadohnadu za 4g hahahah salim se malo ali ne odustaju oni od te naplate pored paketa a ne pise nigde da se placa nesto preko. To saznas tek kad potpises ugovor uglavnom :(

    ReplyDelete
  65. Tacno je da naplacuju 3G i bilo mi cudno kad sam dobio prvi racun, ali nisam znao da drugi ne naplacuju tu uslugu hohstapleri jedni.! U maju mesecu sam tek na pola ugovora ima da svisnem do sledece godine...😒

    ReplyDelete
  66. Vip ne naplacuje tu uslugu a koristili su 3g MTS-ov. Pitala sam ja u MTS-u kad je moja drugarica uzimala telefon, preko ugovora, zasto naplacuju posebno 3g a Vip koristi njihov a ne naplacuje i preko Vipa je bilo 3g signala a preko MTS-a nije. Pitala sam ih i kako mogu da naplacuju uslugu koju ni ne isporucuju korisnicima a uzimaju novac za nepostojecu uslugu i to van paketa a obavezno je da se plati. Sve same nebuloze sam od njih cula kao odgovore za to.

    ReplyDelete
  67. Nedavno sam u Poljskoj kupio sim karticu u vrijednosti oko 2,5€ i toliko na racunu uz taj iznos sam dobio 1GB interneta 4G neznam koji je protok ali prilicno brz,kad sam potrosio internet prvom dopunom od oko 5€ ponovo dobijan 1GB u sustini intrnet se ne placa vec samo dopuna na telefon a izuzetno su povoljni pozivi nikad potrositi

    ReplyDelete
  68. Ja sam prosli paket imala 1100 minuta za 8 eura mesecno (odprilike) jer sam iskoristila promociju povodom njihovog rodjendana i telefon za 1 dinar dobila a sada imam paket koji placam slicno ali sa 600 minuta u paketu. Mobilni internet ni ne koristim jer svugde imam wi fi

    ReplyDelete
  69. Dušan Begović22 March, 2015

    Biće veoma slab. Koliko vidim Telenor planira da razvali konkurenciju u tom segmentu. :-)

    ReplyDelete
  70. Citajuci razne portale i slusajuci ljude koji putuju i zive u ostalom delu Evrope dolazi se do zakljucka da bivse republike sem Slovenije mozda, imaju takav lopovski sistem napravljen da su nas odrali do gole koze. Kako im uspeva da se odrze toliko godina nije mi jasno. Pa ta Poljska je bila tri ranga ispod nas a vidi ih sad...

    ReplyDelete
  71. Videcemo kad sve bude krenulo, pa posle godinu dana mozemo da sabiramo utiske.

    ReplyDelete
  72. Dobro znam sta je bila Poljska a isto dobro znam sta je sad,nadam se da se nece admin naljutiti ovo nema veze sa telefonima.Ako u Poljskoj neko zeli otvoriti neku radnju trgovinu,ugostiteljstvo,proizvodnja itd.i ukoliko vlasnik potpise da nece zatvarati za dvije godine od drzave dobija 20.000€ nepovratno ne u materijalu vec u cistom novcu bez objasnjenja gdje ce potrositi,ako potpise da nece zatvoriti za 3 godine onda 30.000€ a za pet godina 70.000€ poklon od drzave...

    ReplyDelete
  73. Signal slab?Ne vjerujem instalira se najmodernija tehnologija e sad to neko treba platiti,hmm

    ReplyDelete
  74. Kako imas svugdje wi fi?I u metropolama gdje ima na desetine besplatnih signala uvijek se nadje mjesto bez,ja nekoliko godina koristim iskljucivo mobilni net i neznam dali sam za 3 godine bio mozda jedan sat bez,ali jedan dugi sat

    ReplyDelete
  75. Odakle ti te informacije, ne sumnjam u tebe ali mi zvuci kao nestvarno.? Da mi da 70 000€ moja drzava da ne zatvorim narednih 5 godina pa ljubio bih u d*pe i isao u crkvu svake nedelje da se molim za njih...😁😊

    ReplyDelete
  76. Proso sve te faze cackanja mecke u pppo leđima ,spajanje sppppoznatim apl ma sve proso ,ma vidis da pocnem i mmmmucat kad me zapali nnnnervoza 😂

    ReplyDelete
  77. Svaka cast ,i ja je se necu odreci do smrti ,mslm lumie 😉

    ReplyDelete
  78. dobro jutro wp narode, kako je :D

    ReplyDelete
  79. To nije prepricavanje vec direktno na tome radio sa Poljskim saradnikom,iz nekih drugih razloga trenutno obustavljen projekt,rijetko ko hoce da se upusti i da bude privatnik

    ReplyDelete
  80. Dobro jutro,evo i ja ustadoh malo ranije nego obicno

    ReplyDelete
  81. Vladan Vukajlovic22 March, 2015

    Ovde bih morao da te osporim,ako citas lepo 3g naplacuju u mts-u samo ako uzimas telefon i pise da se naplacuje nadnoknada skroz na kraju sitnim slovima,ako ne uzimas telefon onda ne naplacuju, po meni je veca glupost sto uglavnom daju 64k kartice ,jedino ako znas pa trazis 3g karticu od 128k,ja sam slucajno to saznao pre nekih 5godina jer sam imao tel koji je samo radio na 3g kartici,verovatno ima jos stvari koje mi korisnici ne znamo :-( .

    ReplyDelete
  82. to od iščekivanja nekih novih vijesti na novostima :D

    ReplyDelete
  83. Sigurno ce nesto da bude medjutim ustadoh jer sam gladan:;))

    ReplyDelete
  84. I ja mislim da mora negdje pisati, inace bi korisnici mogli pred sud i tuziti i dobiti. Ja ne vjerujem da bilo koji operater ce to sebi dozvoliti i u uslovi.a koristenja ili u ugovoru mora pisati na neki nacin. Pa makar to bilo sitnim slovima, slova su pa kakva god :)

    ReplyDelete
  85. Dušan Begović22 March, 2015

    Ostaje nam da vidimo...

    ReplyDelete
  86. Dušan Begović22 March, 2015

    Tako je, jedino se nadam da le 3G biti jači, pošto moja Lumia 630 nema 4G antenu... :/ :)

    ReplyDelete
  87. Ne 70.000€ za 5 godine vec 20.000€ da mi dadnu ovi moji bio bih srecan i pristajem i da podnesem izvestaj u sta ce pare otici, ali posto ovo nije bajka o Trnovoj ruzici moracu da se probudim i da crncim ko i do sad. Lepo je cuti da u nekim zemlja ima ko da misli na svoje gradjane...

    ReplyDelete
  88. To o kartici nisam imao pojma da ima razlike, a sta je 64K (sta je tu K).?

    ReplyDelete
  89. Nemaju puno zahtjeva i loseg iskustva pa se odradjuje bez problema,uslov je da nisi kaznjavan iz privrednog suda,5 godina neprekidnog rada,dva radnika prijavljena i izmirivanje obaveza.ima puno jos toga tri godine prucavam njihovu privredu ne kao strucnjak vec i osobnog interesa

    ReplyDelete
  90. Svaki operater ima svoje odvjetnike i savjetnike sve sto uzimaju a mi mislimo nezakonito vec je nekim oblikom stavljeno u ugovor,a nekad samo igra slova

    ReplyDelete
  91. metalpirat22 March, 2015

    Gde je update?

    ReplyDelete
  92. Selim se u Poljsku...😊😊

    ReplyDelete
  93. Ako nadjes poslodavca bez problema dobijas dokumenta,nisu velike plate ali se od njih moze lijepo da zivi,mnogi nijemci su doselili

    ReplyDelete
  94. Vladan Vukajlovic22 March, 2015

    kao i sve od 98 kartice su se razvijale,tako su prve kartice koristile tj.trosile struju od 5V pa do danas -1.8V.

    kartice su prvo bile od 16k,pa 32k sada su uglavnom 64 k

    k-je kolicina podataka koju je moguce upisati na samoj SIM (Subscriber identity module) kartici sto operater st sam korisnik (kontakti poruke i ostalo)
    128k karticama je pravi naziv USIM i na njih je korisniku bitno to sto aparat bolje komunicira sa mrezom kao i to sto je moguce upisati vise kontakata nego na ostalim cak podrzava i vise podataka pod jednim imenom.
    E sad ne znam da li je moguce uzeti micro sim ili nano sim 128k.

    ReplyDelete
  95. Vladan Vukajlovic22 March, 2015

    Kao i sve pa i kartice su napredovale.
    Prve kartice su bile od 16k koliko se secam koristile su struju od 5Vbilo 32k,pa 64k .Vremenom se i struja smanjila sa 3V na 1,8V a prostor povecao na 128k.K je ovde kolicina podataka koje moze upisati sam operater a ono bitno korisniku je povecanje upisanih podataka na samoj kartici,kontakti i poruke,cak je moguce pod jednim kontaktom upisati vise podataka.Interesantno je to sto kod nas te kartice zovu 3G kartice a u stvari pravi nazim im je USIM.
    Ono isto sto je vazno da pojedini telefoni posebno novi ne "vole" bas stare kartice ,pa cak znaju da prave problema nekim telefonima.
    Sve ovo mozda ne bih znao da nisam koristio Samsung P910 -2006 god. koji je iskljucivo zahtevao USIM karticu od 128k zato sto je u sebi imao DVB tjuner.Bio je tezak kao duplo veci SE P990i i nezgodan za nosenje i koriscenje pa je brzo produzio dalje ....

    ReplyDelete
  96. Vladan Vukajlovic22 March, 2015

    mts L925

    ReplyDelete
  97. Vladan Vukajlovic22 March, 2015

    Koliko se secam ne mora da znaci , cak postoji mogucnost da 3g bude slabiji nego sto je i bio ,sad da li to zavisi do opreme koja ce se postavljati ili do neceg drugog ne znam,ne drzi me za rec ali mislim da je tako....

    ReplyDelete
  98. Ni u od update-a 😂 nestrpljivost na razini 😊 ;)

    ReplyDelete
  99. Vladan Vukajlovic22 March, 2015

    ovo mi se ranije nije desavalo -Dino obrisi ovo ako nije problem pisao sam a onda kada sam sliku hteo da dodam samo je nestalo

    ReplyDelete
  100. Ovisi od opreme ali se nikad ne stavlja bilo kakva oprema, uvijek se ide da se stavi jača oprema koja može podnijeti puno veće opterećenje kako bi se pružila kvalitetnija usluga za veći broj korisnika.
    A brzina ovisi od toga koliko operater dozvoli, kvaliteta signala i koliko je trenutno opterećen sustav. Primjer, meni 3G varira od 3-5 Mbit/s, a 7Mbit/s je mislim i tehnički vrhunac 3G tehnologije. Ima još i H+, on teoretski može potegnuti do 21Mbit/s ali njega rijetko hvatam.

    Koliko se sjećam, Tmobile ili VIP je imao neku promo ponudu gdje su pojedini korisnici imali 15ak Mbit/s.

    ReplyDelete
  101. Dušan Begović22 March, 2015

    Onda smor...

    ReplyDelete
  102. Vladan Vukajlovic22 March, 2015

    Upravo tako zavisi od pokrivenosti mreze gde je bolja pokrivenost bolji je i protok,tj gde je postavljena oprema starija tu je i slabije a koliko se razumem postoji mogucnost da se na bazne stanice izmeni samo deo i da se takoreci doda mogucnost za 4g ,plus sto idu prvo veci gradovi pa tek onda ostali...

    ReplyDelete
  103. Evo kupio sam 535 i opet se vratio u porodicu WP usera. Imam i jedan Android pa aam pokrivwn sa obe strane. IOS ne nameravam da probam, on je ko bombonjera. Ogromno, divno upakovano, a unutra nema ni 100 grama prosecne cokolade. Jedno pitanje ima lu WP neki dobar cleaner za cicenje djubreta, kao cc cleaner ili clean master na androidu?

    ReplyDelete
  104. Zaboravi te čistače, to za WP ne treba i mislim da uopće u trgovini ne postoji takva aplikacija.. :)

    ReplyDelete
  105. Da se nadovežem na temu operatera. Ja sam inače na Telenoru,prvo sam kod njih uzeo L625, pa prodao. A L830 sam uzeo za keš.


    E sad, majka je u VIPu, istekao ženi ugovor. Želi prvi tač telefon, ali da joj ne baguje i ne koči. OK. Ja je posavetujem za WP, njoj se svidi nokia L530.
    Odemo u VIP da ga testiramo, a radnica kao da nas je videla da smo stali na vile, pa prilete i šapnju. "Nemoj te uzimati to, to je previše komplikovano". Uhh kako sam poludeo. Zato što se priča opet svodi na to koliko su radnici u tim poslovnicama neobrazovani. Naravno, nisam mogao da iskuliram, a da joj ne održim lekciju i predavanje o WP. Pobegla je uz rečenicu, "Zovite ako vam budem trebala". Ne, ne trebaš nam!!


    I da se vratimo na 3G. U svom paketu imam 1GB interneta po punoj brzini. Maksimalna puna brzina koju sam izmerio, bila je 20Mb\s. I odgovorno tvrdim da Telenor ima najači 3G net od svih operatera.
    Bio sam kod sva tri operatera, čak imam i VIP poslovnu karticu.

    ReplyDelete
  106. Dino Linić22 March, 2015

    Neko pomoc? Imam lumiu 520 (vip) nadogradio sam si megabajte i kad upalim podatkevnu vezu, nedode mi gore u kutu ni +H (3g) mreza ni +E (2g) mreza s time da nemogu na internet kad je upaljeno. Jel to do hardveta, treba na servis ili je to do updata

    ReplyDelete
  107. Prvo ti nama objasni kakp si nadogradio megabajte ???? Memoriska kartica ili sta???

    ReplyDelete
  108. Imas u prodavnici "super cleaner i storage cleaner " umene su instalirana obadva .

    ReplyDelete
  109. Dino Linić22 March, 2015

    Ma za internet megabajte

    ReplyDelete
  110. E to uredi u postavkama a ako nece zovi operatera ,nije ti pustio ...

    ReplyDelete
  111. Dino Linić22 March, 2015

    Hvala :)

    ReplyDelete
  112. Radil i jeli do postavki 😊

    ReplyDelete
  113. taj ti dobija 5 zvezdica na Storeu samo zato sto treba tako da uradis da ga otkljucas...ovako ti on skine 0,0001mb podataka posle ciscenja...

    ReplyDelete
  114. Imas li ti nekakav prijedlog glede cleanera ?

    ReplyDelete
  115. Da, jer te aplikacije od par zadnjih nadogradnji izgleda na podrzavaju "linkove" vise, a npr WP Novosti dijeli link i naslov clanka. sad sve zavisi sta prima druga app, ako primaju samo fotografije i slicno onda linkovi ece raditi. Mada je to za razvijace malo glupo, ako su podrzavali linkove nema razloga da ih ukidaju jer nista nece sporije raditi njihova app kroz to.

    ReplyDelete
  116. svaki ti radi na taj nacin...tj to Microsoft mora da sredi jer previse aplikacija trazi da ih Rate na 5 zvezdica pa tek onda normalno da ih koristimo...takve ni ne skidam uopste...a cleaner za WP je bespotreban...ako primetis da ti baguje telefon (sto je ja mislim nemoguce i posle god dana koriscenja WP telefona) jednostavno hard reset al pre toga backup normalno...

    ReplyDelete
  117. Alex e onda idi na postavke ,storage chech ,overview pa prevuci podispleju desno i idi na tempirary files pa clear par x dok neocistis privremene datoteke ....

    ReplyDelete
  118. Eto gore storagechech ,pojasnio sam ,ocisti sve privremene datoteke ,bez da se radi hard reset 😊

    ReplyDelete
  119. Kako ce Microsoft srediti kada to nije ilegalno?! to je do volje razvijaca :) sta bi bilo da je stavio 1€ pa dobijes otkljucanu app? ne znam u cemu je problem otvoriti i ocijeniti aplikaciju?!

    Dosta ljudi se zali na to, a razvijaci zive od dobrih ocijena. U ocijenama cesto se vide lose ocijene jer oni koji su zadovoljni i nemaju potrebu da ocijenjuju pa misle "ajde svakako je dobra app". Jeste ali bez dobrih ocijena propada u trgovini i ne shvatam kako tako nesto malo moze korisnike da tako nervira?! ocijenis app i gotova stvar. Ili ce nekome otpasti ruka cineci to? Pored toga cleaneri, ni jedan za WP nece donijeti ono sto ocekuju korisnici od njega. Na wp nema sta da se cisti, a posebno ne u drugim aplikacijama tako da neka aplikacija sa trgovine nema pristup fajlovima nase app, tako isto i ostalih. Tako da na kraju nista od tih podataka nece ocistiti koje zauzimaju memoriju.

    ReplyDelete
  120. Ja sam svoju prepaid uzeo jos 2002 i koristio sve do prosle godine kada sam presao na postpaid i tada sam i uzeo lumiu. Oni su mi dali drugu sa istim brojem (micro) posto je moja stara bila standardne velicine. A koja je sad u fonu iskreno ne znam...

    ReplyDelete
  121. Ne treba ti nista. Imas par app kao pokusaji ali softwerski je nepotrebno. To treba samo Android uredjajima za sada.

    ReplyDelete
  122. Ne koristim internet preko mobilnog operatera pa nemam iskustva sa time ali jedan moj prijatelj je muku mucio sa Telenorovim internetom na kompu. To nesto bilo preko ugovora a valjda im je sad to bolje jer je to u velikom beogradskom naselju nije neka planinska regija pa da ima neke stalne smetnje. Doduse i ako je neko udaljeno mesto ili nema interneta ili ga ima, ne daje se gde nema mogucnosti za normalno funkcionisanje. U svakom slucaju nasi ljudi kvare imidz tim stranim firmama najcesce jer su neobrazovani i zaposleni preko veze (na primer). Ko se sa njima izbori stvarno je majstor svog zanata. Po meni zadnjih nekoliko godina u nazad Vip ima najbolju ponudu paketa i telefona uz jeftinije pakete a i skuplje ali sto se nestrucnosti tice ne zna se ko je lider :(

    ReplyDelete
  123. Nista ne znamo cak ni koja su nam prava a sto se tice 3g i ja imam telefon od operatera pa ne placam svaki mesec nadohnadu za 3g signal. To je po meni bezobrazluk a to sto pise u ugovoru sitnim slovima tek vidis kad uzmes paket i telefon i potpises ugovor, bar je tako bilo do skoro. Na reklami ne saznas a ni kad biras paket i telefon, saznas tek posle i tada nema fore da se predomislis, a ne znas ni da si mogao prvo da razmislis da li zelis da placas dodatno za taj signal jer ga Vip recimo ne naplacuje. Sad dosta ljudi zna to pa nece da uzmu kod njih telefon jer je za manje pakete los izbor telefona i velike su doplate za malo vece pakete. Samo bas skuplji paketi telefone imaju jeftinije ili za 1 dinar Setila se sada koji je jos jedan razlog bio da predjem u Vip. Osim bolje ponude paketa i telefona funkcionise im i provera stanja na racunu. Ja sam pre toga koristila MTS-ovu umrezenu karticu sa kojom smo mi unutar mreze pricali besplatno. Dve trecine meseca im taj servis nije bio dostupan a i kad je bio dostupan pokazivao je lazno stanje na racunu. Isla ja kod njih da vidim sta imaju u ponudi i da pokusam da resim taj problem oko stanja na racunu jer mi je pisalo da sam zadnji dan obracunskog perioda u mesecu potrosila oko 200 dinara a racun stigao za naplatu preko 900 a nisam ni telefonirala zadnjih dana sa te kartice. Znaci da je svakako bio mnogo veci racun tih dana nego sto je pisalo. Ispricam im ja to a oni meni kazu da je to nemoguce i da im servis radi normalno. Ja kazem da ne radi a oni opet ubedjuju da samo kada se vrsi obracun servis bude nedostupan dok se ne registruje kod njih u bazi ili tako nesto. Ja pitam znaci li to da samo jedan dan im servis ne radi kad je taj obracun a oni kazu da je moguce i dva dana da ne radi. Pitala ih ja jel sad nije obracunski period za moj racun. Kad su mi rekli da nije ja im dam telefon i zamolim ih da mi provere stanje na racunu. Decko ukuca kod za proveru racuna kad ono mu izadje tekst: servis trenutno nije dostupan

    ReplyDelete
  124. Ne menjamo ono sto je najbolje :D

    ReplyDelete
  125. Evo opsirnije objasnjenje. wi-fi imam kod kuce i kod svih od familije i prijatelja. Imam ga i na poslu, u parku blizu moje kuce gde volim da uzivam u lepom danu, u kaficima, restoranima i ostalim javnim objektima gde provodim vreme. Kod nas ga ima cak i u javnom prevozu ali ja to ne koristim. Kad sam u pokretu internet mi ne treba jer ne zelim da mi stalno stizu neka obavestenja. Mene to opterecuje a i samim tim ne trosim paket na internet pa imam puno minuta za razgovore. Moj paket je u smartovima, svaki smart je ili minut razgovora ili sms ili mms poruka ili mb interneta. Ukljucim internet samo ako je nesto zaista vazno, kao neki dan sto sam skinula sa neta broj modela papuca koje sam videla na internetu pa pozelela da ih kupim u radnji koja je na dva sprata. Mrzelo me da ih trazim pa sam prodavcu rekla sifru modela i koji mi broj treba i tako sebi skratila vreme kupovine. Svakako sam dosla kasno kuci jer je usput bilo mnogo radnji koje nisam videla na internetu :D Eto u takvim hitnim ili bitnim situacijama upalim mobilni internet na kratko a za sve ostalo wi-fi> Nije Beograd bas tolika metropola da ima na svakom cosku wi-fi ali nije bas ni da ga nema na dosta mesta :D

    ReplyDelete
  126. Moja drugarica nije znala za to pa sam joj ja rekla kad je birala paket i telefon i ipak je uzela jer je mrzelo da trazi taj telefon kod drugih operatera jer ga nije bilo u to vreme kod nas u njihovim poslovnicama. neka nestasica tog modela bila. Jeste da pise ali isto tako pise i na nekim lekovima da su stetni i izazivaju rak ili infarkt pa ti ipak doktor preporuci i prepise na recept a oni iz apoteke ti ga daju, i niko ti ne kaze to dok ne procitas ceo tekst. Mnogi ni ne procitaju jer im je lekar rekao da ce im to pomoci. Svi se baziraju na preporuku i na ono sto im se usmeno prikaze. Znam da ce sad svi reci da treba prvo sve procitati ali ljudi ne shvate sve sto im je sitnim slovima napisano dok ne osete sve drazi tog sitnog teksta. Ja sam bila u soku zbog cinjenice da oni to naplacuju a ostali ne naplacuju a koriste njihove resurse i placaju im verovatno dok ne naprave svoje stanice i repetitore za signal ili sta vec, nisam bas strucna na tom polju.

    ReplyDelete
  127. MrSabljo .23 March, 2015

    Nevezano za ovu temu! Moze li se Samsung Ativ S spojiti na eduroam? Čitao sam da bi se sa softverom 8.1 moglo spojiti,ali se ne moze! Pa
    ako je netko moze pomoći..

    ReplyDelete
  128. nisam stigao odgovoriti ali...pre WP bio sam korisnik jednog (za 512 RAMa) odlicnog Android telefona i tamo na Play Storeu nijedan app ne mozes tako da namestis da se otkljucavaju stvari u aplikaciji kao i sama aplikacija u nekim slucajevima tako sto ces je ti pre nego sto je uopste krenes koristiti oceniti sa 5 zvezdica...nigde to nisam video ama bas nigde...bolje da je stavio 1€/$ za otkljucanu aplikaciju nego ovo ako je bas siguran da ce da radi...ovako znas sta valja a sta ne...usput zasto ponekad kad skrolnem dole malo brze da vidim komentare na telefonu aplikacija mi restartuje stranu celu ?

    ReplyDelete
  129. Vrati te na vrh stranice jer ne stignu da se učitaju svi komentari... I onda dok ti opet dole skrolneš učita ih se još... :-)

    ReplyDelete
  130. ne znam sta da ti kazem ali meni se ne ucitaju nikako posle komentari...jednostavno ponovo ucita stranu i reload sve komentare na pocetak...

    ReplyDelete

Ostavite komentar