6.3.15

Naredni Windows 10 build će biti dostupan za više uređaja

Windows 10 telefon setup

Windows Insider program vam nudi mogućnost da isprobate Windows 10 na vašem računaru, ali i na telefonu. U prvom krugu, manje očekivano, dobili su Windows 10 Insider samo određeni modeli. Jučer je Gabriel Aul se oglasio povodom pitanja kada će novi uređaji biti podržani sa odgovorom

 

 

„Naredni update će imati podršku za više uređaja (telefona).“

 

Koji će to uređaji biti ne znamo za sigurno ali vjerujemo nakon kritike koju su uputili korisnici koji koriste High End telefone da će barem jedan od njih uvrstiti u Windows Insider program u narednom build-u. Pored toga trebao bi novi build donijeti i novi email klijent kao i office aplikacije za telefon.

 

Postoje i indicije da će se to uskoro desiti, npr trgovina na Windows 10 (Store Beta), nekima ne radi, ali oni kojima radi prikazuje screenshot-ove aplikacija za računare i telefone istovremeno. S tim ujedinjavanje trgovine u jednu postaje stvarnost. Korisnici koji imaju problema sa Store Beta vjerovatno će dobiti bug fix u narednom build-u koji će to ispraviti.

 

109863_original

 

110439_original

Windows 10 za računare će također dobiti nešto novo, a što telefon verzija Windows 10 već ima, to je prozirnost iza pločica na Start zaslonu. Za sada je Start na računarima u boji akcenta koju odabere korisnik ali sa narednim build-om ćemo dobiti funkciju da bude i proziran.

 

Osim toga očekuje se da će naredni build za računare donijeti i novi web preglednik „Spartan“ kao i novi email, i druge funkcije koje smo vidjeli tokom prezentacije u januaru. Naredni build za windows 10 (računare i telefone) se očekuje možda do kraja ove sedmice, čak je vrlo moguće da će izdati jedan te isti build za telefone i računare i s tim konačno spojiti potpuno Windows platformu na svim uređajima.

 

izvor: WindowsBlogItalia, Twitter

18 komentara :

  1. LittleNasty06 March, 2015

    Jedva cekam, prvi insajder sam raznjakao do kraja, treba mi nove inspiracije za drljanje po fonu :)

    ReplyDelete
  2. Semir Begic06 March, 2015

    Kako da ja instaliram 10-ku na lumiu 830, jel moguce..?

    ReplyDelete
  3. Apsolutno nema ni najmanje sumnje da ce novi Windows 10 za telefone biti ludnica od sistema. Mislim da ce se svi prijatno iznenaditi na kraju. Jos univerzalne aplikacije, stabilnost samog sistema, dobar hardver... Sjajan posao odradjuje Microsoft i sigurno ce povecati trenutni udeo na trzistu!

    ReplyDelete
  4. Kako radi W10? Ima bagova ili nepredvidjenih gubitka podataka? Vredi li probati?

    ReplyDelete
  5. Ima bugova, ima i gubitaka podataka i uredaja cak. Neki su "slomili" telefon jer su pokusali instalirati na ne podrzani telefon. Tako da mi ne savjetujemo ako korisnik se ne razumije bas u materiju

    ReplyDelete
  6. Brate, ne postoji za telefone i za racunare, to je jedan sistem za sve. Znaci postoji samo windows 10! A u buducnosti se nece vise obelezavati brojevima nego ce se zvati samo WINDOWS! :D

    ReplyDelete
  7. Da, samo jos treba odvojeno spominjati dok se korisnici malo naviknu, mnogi jos ne shvataju sta je Windows Insider, i misle mogu instalirati tek tako Windows 10 kao oficijelni update jer ne citaju sve. Zbog toga mi detlajno pisemo. Dok se to konacno ne spoji sve u jednu trgovinu kao sto ce biti izgleda s narednim build-om.

    ReplyDelete
  8. Pogledaj u nekom od prošlih članaka, objavljeno je koje su Lumie podržane u prvom "valu" insider programa. Pošto moj model nije bio podržan stvarno se nisam ni potrudio da zapamtim koji su ostali podržani modeli 😋

    ReplyDelete
  9. Jeste moguce ali je rizik jos uvijek. Imate na nasoj stranici trazenje i samo ukucajte windows 10 i izbacit ce vam vise clanaka o tome.

    Evo i prvi clanak koji smo mi objavili

    http://www.wpnovosti.com/2015/02/windows-10-insider-preview-od-sada.html

    ReplyDelete
  10. Zeljko Pataric06 March, 2015

    Ne moze da se azurira prognoza :(

    ReplyDelete
  11. Na zalost znamo

    http://www.wpnovosti.com/2015/02/greska-trgovine-c101a7d1-i-80004005-i.html

    Kriv je Microsoft i svakom update-om par korisnika se javi da ima istu gresku. Trgovina ne radi kako treba i u clanku iznad imate upute kako se mozda rijesiti greske, a ako ipak nece na dnu pise link gdje se javiti Microsoftu da oni pokusaju rijesiti.

    ReplyDelete
  12. AAAAAAAAAAAAAAAA06 March, 2015

    Kada ce doci windows 10 za nukiu 625

    ReplyDelete
  13. Dino,znas li mozda jeli windows 8.1 podržava govornu jedinicu za slijepe ili windows 10?

    ReplyDelete
  14. To se i ja pitam ....

    ReplyDelete
  15. Berislav Jularic06 March, 2015

    Zanjima me Dino ako sam prilikom kupovine L520 imao instalirani 8.0 wp,da li ću moći dobiti Wp10,pošto na microsoftovoj stranici piše da ga dobivaju samo oni koji su pirlikom kupnje telefona imali instalirani wp 8.1 a ja sam ga morao nadograditi poslje kupnje telefona.

    ReplyDelete
  16. Da, jer se spominje WP8.1 znaci svi uredaji nema veze kako je kupljen telefon nego to da ima wp8.1. A trenutno svi uredaji imaju wp8.1. Tako da svi ce dobiti i Windows 10

    ReplyDelete
  17. Da li ce moja garancija za telenor,vip,mts nestati ako na telefonu instaliram windows 10?

    ReplyDelete
  18. Sasa Mandic09 March, 2015

    Izvinite ljudi samo jedno pitanje. Sta treba da uradim da mogu platiti karticom neke stvari iz Wp trgovine. Izbacuje mi Error 8000ffff.

    ReplyDelete

Ostavite komentar