1.5.15

Virtualna stvarnost pomoću HoloLens naočala

ap488224629775Microsoft je Build konferenciju iskoristio da se pohvali mogućnostima najnovijeg komada tehnologije koji je nešto neviđeno od sada, uređajem koji je osjećaj virtualne stvarnosti odveo u potpuno drugom smjeru. Riječ je o HoloLens naočalama koje su predstavljene još počekom ove godine, a rade na Windows 10 sustavu.

 

Spomenute naočale korisniku omogućuju gledanje hologramske slike i interakcije s tim objektima koje vidi. Na tržištu su već dostupni slični uređaji koji daju osjećaj virtualne stvarnosti ali ne na ovakav način. Korištenjem “standardnih” holografskih uređaja korisnici ne vide okolinu, vide samo ono što im kamera prikazuje i za korištenje takvih uređaja je potrebno računalo. Kod HoloLens naočala, korisnik vidi čitavu svoju stvarnu okolinu zajedno prividnim predmetom ali prednost je što ne gleda u LCD zaslon (kao što je to slučaj kod drugih naočala) i tako ne zamara oči.

 

Naravno, HoloLens također treba procesor koji će obrađuje informacije, ali on je smješten u samom uređaju i tako ga čini potpuno prenosivim i samostalnim. Uz standardni procesor i grafičku karticu kakve nalazimo u laptopima, ove naočale imaju još jedan dodatni procesor (treći procesor) koji se zove HPU (Holographic Processing Unit). HPU je posebna vrsta procesora koji je dizajniran samo za ove naočale i on obrađuje podatke poput smjera gdje gledate, kretnje ruku te analizira prostor oko vas.

 

Većina uređaja koji korisnicima daju osjećaj virtualne stvarnosti su dizajnirani samo za jednu namjenu, dok su HoloLens naočale dizajnirane za različite primjene što je njihova glavna prednost. Doslovno, naočale se mogu koristiti od medicine i građevine do igranja igrica poput Minecrafta.

holoTako ova fotografija prikazuje studenticu medicine kako proučava anatomiju čovjeka dok nam fotografija ispod prikazuje čovjeka koji gleda film na velikom zaslonu dok na manjem zaslonu ima otvoren kalendar s popisom obaveza. Oba zaslona su virtualna i ovaj pas koji leži na podu, on je isto virtualan.
holo1Microsoft još ne govori o mogućim terminima kada će naočale na tržište jer vjerojatno trebaju još usavršavanja i optimizacije iako je na demonstraciji izgledalo da jako dobro funkcioniraju. Budući da se o ovim naočalama može puno toga napisati, predlažemo da pogledate video koji će vam dočarati koliko je zapravo moćan ovaj komad tehnike.

 


izvor: WMPU

22 komentara :

  1. pallmall01 May, 2015

    Lepo smisljeno i kao sto je receno moze biti velika pomoc u mnogim oblastima. Jedina dilema meni je ostala posto je na video snimku prikazano kako i posetioci vide hologram, da li naocari emituju hologramsku sliku da mogu videti i oni bez naocara ili je vidljivo sa njima.

    ReplyDelete
  2. Branimir01 May, 2015

    I tako to počinje :D

    ReplyDelete
  3. Mislim da dvije osobe istu virtualnu okolinu vide samo ako oboje imaju HoloLens na glavi. Nema emitiranja za onog koji ne nosi HoloLens.

    ReplyDelete
  4. Mirza Zircanin01 May, 2015

    Nevezano za temu,moze li pomoc? Od sinoc je pocelo da mi se desava greska sa sim karticom na telefonu. U pitanju je lumia 1320. Zna li neko sta je u pitanju? Prijavljuje mi da je sim kartica nevazeca ili ostecena,a nije.

    ReplyDelete
  5. Ne vredi dok se ne proba,nmž. se ništa zaključiti.Na brzinu sam ogledao i jeste sigurno budućnost, ali za mene još previše daleka...

    ReplyDelete
  6. s_vrabac01 May, 2015

    Dosao je neki update za windows insider te za vlc i candy crush sagu 😊

    ReplyDelete
  7. Edi Kovačić01 May, 2015

    Ono sto se ovdje necidi a naglaseno je u video zapisu je da je uređaj bezican. To je svakako odlicna stvar.

    ReplyDelete
  8. Berislav01 May, 2015

    Hoću li moći dobiti nadogradnju sljedeću nadogradnju za wp10 pošto sam ručno ažurirao preko trgovine insajder i ponovo me baca da izaberem verziju sporu ili brzu?

    ReplyDelete
  9. Onaj tko nosi hololens taj i vidi virtualnu okolinu. Kamera koja je snimala je isto imala namontiran hololens.

    ReplyDelete
  10. Filip M.01 May, 2015

    Vrh je,sve ok,osim velicina ogromne su,al ce kad tad biti manje. 😊

    ReplyDelete
  11. Filip M.01 May, 2015

    Upravo sam procitao na Windows centar da Win 10 za telefone nece izaci kad i za PC,nego malo kasnije. 😞😐😒

    ReplyDelete
  12. Nije lijepo nestati bez pozdrava poslije godine dana prijatnog druzenja ali doslo vrijeme velikim poslovima u kojim nemam vremena ni za sebe,zbog aktivnosti i pokreta prodao sam Lumiu 1320 postala mi prevelika uzimam L930,sad moram nadoknaditi sve one noci i dane provedene na WP N. zelim puno srece i cujmo se kad dodje vrijeme,oprostite na off.

    ReplyDelete
  13. pallmall01 May, 2015

    Zelim ti uspesan poslovni aranzman. pozz

    ReplyDelete
  14. http://channel9.msdn.com/Shows/Inside-Windows-Platform/Project-Astoria-Build-great-Windows-apps-with-your-Android-app-code?wt.mc_id=player cisto onako da se vidi kako ce izgledati to prenosenje aplikacija i taj start screen sa 4 reda tilesa... :)

    ReplyDelete
  15. Windows Insider ima nadogradnju :)

    ReplyDelete
  16. To mi je i bilo nekako čudno, zar da će izać phone verzija istovremeno s desktop?! Nije mi izgledalo tako, kao da je prerano za phone, i ispalo je da i oni tako misle. Meni taj odgođeni izlazak ne smeta toliko, samo neka oni to popeglaju.

    ReplyDelete
  17. Filip M.01 May, 2015

    Pa ne smeta ni mn puno,samo da to odlaganje ne bude 5,6 mjeseci,no manje.

    ReplyDelete
  18. Lepo si rekao nije vreme, ali se iskreno nadam da svi koji bojkujete ove strane, (u razloge nebi ulazio), da se ama baš svi vratite.Jel mi smo jedna te ista Microsoft familija i tu nema podele.
    MS u srcu !!!

    ReplyDelete
  19. Dino,

    Znam da ovome ovde nije mestu ali šta ću kada nemam gde da napišem. Na forumu ne mogu da se registrujem capture code je mnogo teško razaznati nikako da ga pogodim. Imam problem sa pozvivima na L535. Kada okrenem broj normalno kao da pozviam sa skrivenog. Onaj koga pozovem ne vidi moj broj nego mu piše "privatan broj" da li bi mi mogao pomoći oko ovih problema.

    Hvala.

    ReplyDelete
  20. ZeljaBg9301 May, 2015

    Probaj ovo, idi u dialer tj kao kad kreces da pozivas nekog, i klikni na pivot i idi na podesavanja onda imas opciju "prikazi moj ID pozivaoca" i u skrolujucem meniju izaberi "svima" tebi je verovatno podeseno "nikome", evo imas i na slikama gde i kako trebas da uradis

    ReplyDelete
  21. Hvala na pomoci :)

    ReplyDelete

Ostavite komentar