30.5.15

Microsoft pustio novi build Windows 10 za računare

Od večeras postoji novi build za Windows 10 Insider preview koji nosi verziju 10130. Microsoft je pustio novi build u neobično vrijeme jer inače to rade utorkom ili četvrtkom, a ovaj put su nas malo iznenadili prije vikenda sa novim buildom. Za korisnike koji su nam se tek pridružili, Windows 10 možete svi testirati na telefonima ili računarima na vlastitu odgovornost. Više o Windows Insider će te saznati ovdje ili funkcijom traženja na našoj stranici ili u aplikaciji.

Novi build za Windows 10 donosi par novosti, a to su:
  • Veće mogućnosti postavljanja Start zaslona
  • Nove ikone
  • Liste se prečicama
  • Poboljšanja i ispravke u Continuum
  • Poboljšanja i ispravke na Microsoft Edge (Project Spartan)
  • Taskbar postavke za Virtualne Desktope
  • Cortana prečice na tastaturi
  • Microsoft Print to PDF
  • Poboljšanja i ispravke u reprodukciji filmovi i TV serije aplikaciji

Poznate greške u ovom buildu su:
  • Mail aplikacija se može rušiti radi grešaka sa memorijom i neće sinkronizirati email u pozadini za vas. Microsoft planira izdati Windows Update (zakrpu) za ovu grešku uskoro.
  • U nekim slučajevima pod-meni koji izleti kao što je Action Center ili kontekst meni nekada se neće pojaviti nakon više pokušaja će se pojaviti.
  • Wifi povezivost može imati probleme radi poznate greške. Potrebno je sistem ugasiti kompletno i podići ponovo (ne hard reset nego samo ugasi/upaliti) da bi proradilo.



Fotografije novog builda:







Microsoft je dodatno dodao da neće puštati još build 10122 za korisnike na sporijem ciklusu primanja nadogradnji jer postoje greške prilikom instalacije sa Windows 7 i 8.1. Ako ovaj build (10130) bude izgleda dobro, a mi smo tu da ga testiramo, onda će Microsoft pustiti isti i za sporije korisnike i uz priložiti mogućnost preuzimanja ISO za instalaciju.

Pored toga Microsoft traži i dalje vaše mišljenje i to da ga uneste kroz Windows feedback aplikaciju koju imate nakon instalacije Windows 10 Insider Preview. Svaki input je veoma važan i vidjeli smo kako mala količina ljudi koja trenutno testira ipak odlučuje o mnogo stvari u Windows 10 sistemu kojeg će kasnije koristiti mnogo više korisnika nego danas.

Do sada se prijavilo oko 4 miliona korinika na Windows Insider program, što je velika zainteresiranost za (beta) verziju Windows 10 koja oficijelno izlazi ovog ljeta, vjerovatno u julu.

Da li će te preuzeti novi Windows 10 build?!


Izvor: Windows Blog

41 komentara :

  1. Ovoga ili 10122? :) meni ovo nesto dugo radi. Preuzeo je ali prepare to install traje dugo. Opet kao nesto preuzima u prepare...

    ReplyDelete
  2. 10130 preuzimam, bio sam na fast ringu pa je njega pokupio. Prepare to install mi bio zapeo na 83% i skočio na 90%, sad tu stoji.

    ReplyDelete
  3. Pa nije valjda :D kod mene stoji na 34% vec duze. Znaci ti ces prije od mene :P haha

    ReplyDelete
  4. Nedzad Pugonja30 May, 2015

    Dino jel pametno sad instalirati w10 na telefon lumia 920.

    ReplyDelete
  5. godra131230 May, 2015

    Meni je za kompletan postupak instalacije 10122 trebalo punih 6 sati. Znaci od downloada, pa preparing to instal, pa instal, pa onda jos onaj zavrsni dio instalacije...i kao sto rekoh, punih 6 sati je trebalo.

    ReplyDelete
  6. Na Asus laptopu sredjen radi za sada dobro nisam primetio neke vece vizuelne promene, tu i tamo...ali i sa proslim build-om bio sam vise nego zadovoljan...

    ReplyDelete
  7. Kod mene opet problem kao i sa bulid-om 10122 i 10125. Problem sa start menijem...

    ReplyDelete
  8. Jos nije po meni. Neki kazu da radi ok, ali drugima ne radi kako treba. WP8.1 je jos uvijek u prednosti.

    ReplyDelete
  9. Ovo prvi put vidim ovako. Do sada sam vidio aplikacije kako imaju ovako zamucene prozore bez sadrzaja. Je li pomaze da restartujete? otvorite task manager i pogledajte da li preuzima jos nesto preko interneta. Sacekate to da odradi i onda restart.

    ReplyDelete
  10. Meni je isto dugo trajalo jer imam 2TB HDD i dosta podataka.

    ReplyDelete
  11. Nedzad Pugonja30 May, 2015

    Hvala Dino na azurnosti.Kralj si Windowsa.

    ReplyDelete
  12. ja sam ubacio na dva mesta win10 laptop malo stariji model ASUS, gusio se se sa 8.1 i mogu da vam kazem da ga je win10 preporodio radi extra brzo, ima tu i tamo nekih problema ali ne smeta mi...znam da ce da se sredi ubrzo...a win 10 na mome PC koji koristim za igranje tu isto radi besprekorno jedini problem imam pri logovanju na pocetku...nece da prepozna pin ili preko slike samo lozinka uspeva ostalo radi extra ...

    ReplyDelete
  13. Ta greska je bila poznata nekad ranije, i ne znam ali nekako su je bili kao popravili. A sto se tice brzine i svega mogu potvrditi 10ka radi dosta brze i bolje. Gdje cemo dalje kada mi cijeli boot uradi za 4-5 sekundi. Dok je na Windows 8.1 to trajalo par minutu

    ReplyDelete
  14. Ja danas pokrenuo update, otisao na sat vremena da pricuvam unuka, izdao naredjenja da se kompjuteru ne prilazi, a kamoli dira, brise prasina i slicno... Kada sam se vratio dovrsio sta je trebalo i odusevljenje. Sve radi kako treba. Jedino moj stari i sitni problem sa rezolucijom ekrana... Za sada ne primecujem nikakve probleme. Videcemo...

    ReplyDelete
  15. metalpirat30 May, 2015

    Ja imam dva problema, prvo nemam zvuk, probao sam da izbrisem drajvere i ponovo instaliram ali nista. Na creative sajtu nema novi drajveri, a da li ce ih uskoro biti nisam siguran. Upitanju je sound blaster z. Drugi probelm je star, mogu samo da otrvorim preko celog ekrana a nikako da ga smanjim.

    ReplyDelete
  16. Refrešujem par puta i onda se pojavi "normalan" start meni. Nakon što uđem u bilo koji šrogram, opet se pojavi problem kao na slici. Ja opet refrešujem i tako u nedogled. P.S. U pozadini nema nikakvih procesa, a računar ima 8 GB RAM-a, CPU i5 3570 i SSD kao promarni disk. Sve ostalo glatko radi osim start menija...

    ReplyDelete
  17. metalpirat30 May, 2015

    evo jos jedan problem, ponekad nece racunara da se restartuje ili ugasi samo se vrti restart ili shut down.

    ReplyDelete
  18. Ponovo problem kao na predproslom buildu ,ima intrneta a pise kao nema onaj zuti trokutic sa usklicnikom na donjem desnom dijelu displeja ,sta da radim ,pomagajte braco windosovci 😞

    ReplyDelete
  19. Filip M.30 May, 2015

    Sto se sve vise blizi datum izlazenja Win 10,sve je manje bagova. 😃😃😃

    ReplyDelete
  20. Berislav30 May, 2015

    Dali je netko provijerio dali sada konačno radi automatski sleep mod zbog toga sam se morao vratiti na staru dobru sedmicu?

    ReplyDelete
  21. Sada radi perfekt ,nasao cako kao nije bilo interneta a tu je ;)

    ReplyDelete
  22. Kod mene je uvijek i radio. Ako mislimo na isto, da se nakon nekog vremena iskljuci sam monitor i racunar u sleep modus?!

    ReplyDelete
  23. Berislav31 May, 2015

    Ja kad sam ga imao instaliranog nije radio,no moguće i da su windowsi slali kakve podatke prema Microsoftu ili nešto pa sve to skupa nije radilo radi toga.Tko će ga znati.

    ReplyDelete
  24. metalpirat31 May, 2015

    Error 0x80070663 da li neko zna kakav je ovo error? To mi stoji vec duze i nikako ne mogu da uradim update, vidim da je vezano za office 2013 i skype for busines.

    ReplyDelete
  25. metalpirat31 May, 2015

    Na nekim sajtovima se vec pojavila mogucnost rezervisanja novog windowsa. Windows home 110e dok profesiona je 150e.

    ReplyDelete
  26. Mislim da su dolari (USD) u pitanju.

    ReplyDelete
  27. metalpirat31 May, 2015

    Kao i sve kod amera je USD, dok u evropi je EU. Kao i za sve samo se promene valute a cifre iste.

    ReplyDelete
  28. metalpirat01 June, 2015

    Ima li sta novo za WP? Neki novi update?

    ReplyDelete
  29. evo ga sluzbeno windows 10 izlazi 29 jula http://blogs.windows.com/bloggingwindows/2015/06/01/hello-world-windows-10-available-on-july-29/

    ReplyDelete
  30. Sta mislte hoce li se desiti neko cudo pa da mi win insaideri dobijemo besplatan win10 za nas trud i vreme koje smo im posvetili?

    ReplyDelete
  31. evo ga http://www.wpnovosti.com/2015/06/windows-10-oficijelno-izlazi-29072015.html

    ReplyDelete
  32. Da $. Mada su to bile cijene prodaje za nove racunare. Upgrade je free. A vjerujem da ce biti i ponuda sa xp na 10 za bagatelu, da recimo njima nije puna cijena.

    ReplyDelete
  33. Samo želim dobiti ključ (!!!) za svoje Windowse 10, samo to :), sve ostalo kako god. Dobio sam ga za npr. Windows 8.0, da bar tako bude za 10, iako 8.0 je bila ona neka mala cijena, a ovo je nadogradnja pa nisam baš siguran hoćemo li dobivat ključ...

    ReplyDelete
  34. Zašto će ti ključ kad ga već imaš od Win8? Taj ključ od win8 ti je kljuž za win10 jer imaš free nadogradnju na win10 (ako je ključ legalan).

    ReplyDelete
  35. Jest, legalan je. Ok, hvala. Nekako nemam povjerenja u MS u vezi ovog pitanja, ali ok.

    ReplyDelete
  36. Jak ako sam se informirao prebacuje se "licenca" tog kljuca samo na Windows 10. I kada zelis reinstalirati onda mozes gratis nadograditi ili cak direktno aktivirati jer imamo danas ISO za Windows 10 tak oce biti i za RTM vjerovatno.

    ReplyDelete
  37. To da bude direktno aktivacija W10 sa ključem od 8.0 bi bila definitivno prava stvar od strane MS! Vidjet ćemo, još sam oprezan s njima...

    ReplyDelete
  38. Pozdrav, tek jucer sam preuzeo Windows 10 Tech preview i pise mi build 10074 pa me zanima gdje preuzimam nove nadogradnje i mijenja li se ista znatno. Ovaj mi se cini dosta usporen, npr. kada otvaram START Menu ima dosta lagga, mijenja li se to sa novijim nadogradnjama?

    ReplyDelete
  39. Pozdrav, da taj lag ce se popraviti sa novijim buildom. Samo odete u Settings > Update & security > Windows Update i provjerite na novo azuriranje, trebao bi se pojaviti fbl_impressive10130 build. Njega ce preuzeti i instalirati uz nadogradnje koje su potrebne i koje nose oznaku KB*******. Sve to ce trajati malo duze jer preuzima kompletni sistem nanovo i instalacija zavisno od racunara i koliko je popunjen aplikacijama i podacima moze trajati od 20 minuta do 4-5 sati.

    ReplyDelete

Ostavite komentar