21.5.15

Nove MSN univerzalne aplikacije na Windows 10 Mobile

Windows 10 Mobile setup blurred manji

Microsoft je ovih dana izgleda zauzet 100%, pored puštanja novog builda Windows 10 Mobile i novog builda Windows 10 za računare rade aktivno i na vlastitim aplikacijama. U ovom slučaju Windows 10 aplikacije MSN serije. MSN aplikacije su Microsoftove aplikacije iz svake kategorije koje korisnici najviše koriste kao npr vijesti, vremenska prognoza, finansije, sport, zdravlje. Danas imamo nadogradnje Windows 10 Mobile aplikacija Vijesti, Vrijeme (vremenska prognoza), Finansije i Sport koje donose unificirani izgled i iste funkcije kao što imaju iste aplikacije na Windows 10 računarima.

 

Naime svaka aplikacija na WP dijeli sada isti kod kao ista na Windows 10 računarima. U trgovini (Store Beta) se vide sada fotografije zaslona za telefone i računare, tako korisnici mogu vidjeti ako preuzmu neku aplikaciju na računaru kako može izgledati na njihovom telefonu. To je unificirana trgovina o kojoj pišemo zadnju godinu dana i tek sada postaje stvarnost.

 

Sve MSN aplikacije sada imaju diskutabilni hamburger meni, taj meni nije loš ali se korisnici po svojoj prirodi ne vole navikavati na promijene i zbog toga se neki žale na vizualne promjene ali isto tako vjerujemo da će se brzo navići jer jedan od protivnika (tada) hamburger menija piše ovaj članak i sada mogu reći da sam zagovornik tog dizajn smjera jer će olakšati korisnicima, a i razvijačima mnogo posao i korištenje aplikacija.

 

Pogledajmo ispod kako izgledaju nove MSN aplikacije na Windows 10 Mobile

 

Vrijeme

 

Vijesti

 

Sport

 

Moram priznati da mi (lično) se MSN vrijeme novi izgled izuzetno dopada i da je dizajn sličan onome što sam pripremao za vlastitu aplikaciju Prognoza. Pored toga vidimo svugdje hamburger meni i nakon par puta korištenja aplikacija s istim vidjet će te da je lakše imati jedan dizajn kroz sve uređaje nego dva potpuno različita. Dodatno se da primjetiti da su pivoti još uvijek u funkciji, to je ono što smo mi uvijek pisali, Microsoft može dodati hamburger meni ali ne može razvijačima oduzeti pivote koji trenutno imamo u mnogo aplikacija.

 

Nove MSN aplikacije na Windows 10 Mobile i Windows 10 računarima će se same instalirati bez da vi morate nešto raditi. Šta mislite o novom dizajnu?!

 

izvor fotografija: WMPU

5 komentara :

  1. ZeljaBg9322 May, 2015

    Po meni je sve to stvar navike, mnogi su odbojno gledali na hamburger menije jer jednostavno nisu navikli na njih ali posle malo koriscenja istih precice i oni u naviku. A ujedno mislim da ce najbitnije i najkoriscenije opcije biti u pivotima a ove manje bitne u hamburgerima tako da se nece morati previse cesto prst pomerati (kako neki kazu) na to nezgodno mesto gde je hamburger meni. :)

    ReplyDelete
  2. Jedno pitanje, pošto sam skoro instalirao win 10 nisam uspeo da skontam kako da instaliram nov build, ako bi mogao neki savet..😊

    ReplyDelete
  3. Sasa Ljubic24 May, 2015

    Vratio sam se na 8.1. Imao sam veliki bug sa pozivima. Tel je neupotrebljiv tada. Mada ce to dobro izgledati na kraju.

    ReplyDelete
  4. Momci, vi koji učestvujete u nadogradnji WINDOWS 10 MOBILE OS, predlažem jednu foru koja bi dobprinijela popularnosti Windows Phone OS. Naime, Android ima prevlačenje sa više stranica, IOS ima desno ikonice a lijevo prevlačenje je za poruke, možda ne bi bilo loše da kod W10M bude četiri ili pet live tile kockica (recimo pozivi, poruke....) koju korisnik može koristiti kao lakši odabir i kao glavnu stranicu na displeju. Znam da pomalo liči na android ali isto tako ne bi bilo loše privući mlađu populaciju koja ipak voli da vidi pozadinsku sliku na displeju. Eto, nadam se da nije toliko glup prijedlog, možda se nekom i svidi ako sam dobro napisao i sročio, vrijedi pokušati jer, meni lično to ne bi loše izgledalo. Pozdrav

    ReplyDelete
  5. Branimir24 May, 2015

    Mislim da nema potrebe, pošto možeš te pločice stavit na početni zaslon, a ako želiš da ti budu odmah na dohvat, staviš ih na vrh zaslona. Što se tiče pozadinske slike, sa w10 će se imati mogućnost staviti 100% prozirnost pločica, tako da će oni koji to vole moći vidjeti cijelu pozadinsku sliku.

    ReplyDelete

Ostavite komentar