3.5.15

Novi pristup dizajnu korisničkog sučelja na Windows 10

Windows 10 telefon WN

Windows 10 trenutno se nalazi u Insider Preview programu gdje ga windows Insideri dobrovoljno testiraju i daju svoja mišljenja direktno Microsoftu. Microsoft prati svaki unos i svaku ideju i implementiraju sve želje korisnika koje se poklapaju i sa stvarnim mogućnostima. Pri tome korisnici moraju shvatiti da ako njima nešto izgleda ok i kako bi oni voljeli koristiti nešto ne znaći da će se svidjeti i milijardu drugim korisnicima. Windows je ipak ogroman operativni sistem koji broji korisnike od IT industrije, preko bankarskog sektora, privatnog sektora i drugih.

 

Microsoft tu mora ugoditi svima, a nikako razočarati, po nama je to ogroman zadatak koji nikad niko nije uspio, pa čak ni Windows 7 ne pokriva sve želje svih korisnika. Microsoft se odlučio prije nešto malo više od godinu dana za univerzalni pristup operativnom sistemu tj. da korisnik ima isti osječaj korištenja aplikacija i servisa kroz sve forme uređaja, bilo to tableti, desktop računari ili telefoni. Trenutno smo svjedoci spajanja računarske Windows verzije i telefonske verzije i osjetimo da su funkcije i izgled skoro pa isti na oba sistema. Jedino što se razlikuje telefon od računara jeste Desktop ali ni Desktop neće biti uskraćen korisnicima telefona jer smo nedavno objavili članak koji demonstrira Continuum funkciju za telefone, a koja je bila dostupna samo za računare. Radi se o funkciji koja bez razmišljanja prebacuje korisničko sučelje za korisnika sa unosa dodirom na unos mišem i tastaturom.

 

Pri tome Microsoft mora stvoriti izgled i funkcije aplikacija i sistema da sve funkcionira bez problema. Npr. na tabletu od 7“ na dodir, preko telefona od 4“ sve do ekrana od 80“ sa istom aplikacijom bilo to na dodir, mišem ili čak gestikom kao na Surface Hub.

 

Outlook1

Taj novi dizajn pristup vidimo i u članku koji je objavljen na Windows blogu od Microsofta u kojem piše da je bitno stvoriti tačan balans. I Microsoft napominje da dizajn još nije konačan i korisnici mogu urgirati svojim idejama mnogo na to, ako se pokaže da je ideja bolja.

 

Dizajn samog Windowsa danas je bitniji nego ikada, iz jednog razloga, a to je da će se koristiti na većoj širini uređaja. Od telefona do kućnog računara, sve će dijeliti jedan dizajn koji će korisniku omogućiti brži i efikasniji rad.

 

Outlook2

Iznad vidimo primjer kako Microsoft zamišlja trenutno dizajn koji može raditi na telefonima kao i na tabletima, ali i sa mišem i tastaturom na računarima. Prvi dokaz je Email aplikacija Outlook koja se nalazi i na novom buildu Windows 10 10074. Lijevo se nalaze navigacije i mape email računa, kao i email računi i postavke. U sredini je sva pošta, desno tj. pritiskom na email se otvara sadržaj na zasebnoj stranici koja opet ima svoje komande. Kao što vidimo na fotografiji trenutna verzija email klijenta na telefonima sa Windows 10 nema isti izgled, a to je znak da je Microsoft dalje radio na dizajnu i funkcijama. Dodali su selektiranje, traženje i „novi email“ na dnu u aplikacijsku traku.

 

Tokom čitanja emaila vidimo da imamo i strelice za prethodni i naredni email, kao i kantu za smeće (brisanje emaila) ili kovertu sa strelicom za proslijeđivanje emaila. Dodatno imamo „...“ tri tačke iza kojih se krije dodatni meni za koji neki korisnici ne znaju iako koriste Windows Phone.

 

Outlook3

S ovom verzijom vidimo da Microsoft sluša korisnike, i glavne komande koje se najviše koriste nisu više na vrhu zaslona. Microsoft još piše da ono što trenutno imamo na telefonima na Windows 10 je samo nedovršena verzija Office paketa i aplikacija i zbog toga izgleda tako kako izgleda.

 

Outlook5

 

Outlook6

Pored emaila imamo i kalendar koji je veoma važan za svakog korisnika. U narednom buildu ćemo vidjeti noviju verziju te aplikacije koja će imati lakši način kako otvoriti cijeli trenutni mjesec u kalendaru, kao i optimizaciju za veće zaslone koji će moći prikazati više sedmica na tom pregledu cijelog mjeseca. I tu opet vidimo da je hamburger meni postao glavni dio ali nije više toliko strašno jer su glavne kontrole na dnu u aplikacijskoj traci i njih će korisnici najviše koristiti.

 

People1

Osobe tj. „People“ su kontakti na Windows Phone i Windows 10 i oni će također dobiti redizajn, sva stranica profila kao što vidimo će biti u boji koju korisnik odabere kao akcent boju na telefonu. Slova i detalji su bolje vidljivi po nama na ovaj način. Na lijevoj strani vidimo Windows 10 za telefone, a desno za računare i tablete. Po svim statistikama ovaj način je bolji jer korisnici sa mišem i tastaturom se osjećaju prirodnije kada su komande na vrhu, isto tako tablet korisnici, a na telefonu su komande na dnu tako da se mogu dokučiti prstom kada se telefon drži jednom rukom. Također vidimo pivote na kontaktima koji su bili nestali. To smo i mi odmah govorili korisnicima da dizajn nije konačan i da pivoti neće nestati i da se nalaze još u alatu za razvijanje aplikacija.

 

Photos2-565x1024

Nastavljamo dalje i dolazimo do naredne „bolne“ tačke na trenutnom buildu Windows 10 za telefona, a to je galerija fotografija koja ima gore lijevo hamburger meni pod kojim se nalaze važne komande kao prelazak na drugi album, nešto što korisnici često koriste. Microsoft je reagovao dovoljno brzo i predstavio ovo riješenje koje vidimo iznad. Pivoti su također opet tu kao u kontaktima, samo što su manji nego na WP8.1. Pod albumima vidimo smanjene pravougaonike koji su do sada bili kvadrati i zauzimali neobično mnogo prostora. Na ovaj način izgleda prirodnije. Ispod se ipak vide i kvadrati kao kolekcije više fotografija po datumima.

 

Photos1-1024x610

Na računarima će ipak ostati hamburger meni pod kojim će se nalaziti prečica do albuma i ostalih postavki aplikacije. Sve u svemu sada ima mnogo više smisla.

 

Microsoft još želi vaše mišljenje oko multitasking zaslona, posebno na obrnuti redoslijed na spram dosadašnjeg WP8.1 multitaskinga. Na Windows 10 vidimo da se aplikacije koje smo ranije koristili nalaze lijevo na multitaskingu a na WP8.1 su desno. Microsoft sada želi mišljenje vaše šta je prirodnije, šta je bolje. To možete javiti pod feedback aplikacijom unutar Windows 10 sistema. Na telefonima to je kombinacija tipki „zaključavanje“ + „tipka za glasnoću – (minus)“.

 

Dodatno Microsoft piše da nijedan dizajn još nije konačan jer se traži najbolji balans za sve korisnike. Naravno svi mi znamo da neće moći svima ugoditi, ali bitno je ugoditi većini korisnika. Naredni build za telefone sa ovim promjenama se očekuje ovih sedmica, vrlo moguće je i naredne sedmice.

 

Za kraj imamo i zaslon kako će izgledati pozivi na Windows 10.

 

11165074_419425991572110_1009101299327662231_o

 

Šta vi mislite o ovim promjenama?!

 

Izvor: Windows Blog

21 komentara :

  1. Odudara od trenutnog METRO dizajna i vise se priblizava dizajnu iOS i Androida......ali valjda ce im to donjeti uspjeh.

    ReplyDelete
  2. Deluje veoma dobro, još continuum kao šlag na tortu! :)

    ReplyDelete
  3. Mnogo mnogo bolje nego sto je to bilo na pocetku, samo neka nastave ovako, a ja se nadam da cu u buducnosti cuti vise o multitaskingu i da tastatura konacno dobije haptic feedback, koji mi nedostaje otkad imam wp8 telefon a sad ce dvije godine.
    Nadam se da ce iduci build biti stabilniji pa da i ja konacno isprobam win10

    ReplyDelete
  4. Samo neka ostane za mene dovoljno tih pivot menija (izbornika) gdje je to moguće, i neka sve popeglaju, i to je to, super. Ma jedva čekam jesen ili koje god doba, jer.... kako i sam WP kaže - čekanje će se isplatiti :).

    ReplyDelete
  5. evo jedna vijest :http://www.gsmarena.com/microsoft_to_launch_two_highend_lumia_phones_later_this_year-news-12131.php

    Najnovije informcije ukazuju na to da Microsoft planira da predstavi dva nova Lumia telefona iz gornjeg segmenta, koji će stići zajedno sa Windows 10 for phones operativnim sistemom. Ovi uređaji se očekuju do kraja godine. Od pomenuta dva telefona, tu je premijum model kodnog naziva Cityman, koji dolazi sa 5.7-inčnim QHD ekranom, Qualcomm Snapdragon čipsetom sa osmojezgarnim procesorom, 3GB RAM-a, 32GB skladišnog prostora i 3300mAh baterijom. Cityman bi trebalo da ima i 20MP kameru na poleđini, kao i 5MP prednju kameru.
    Drugi model, o kome su procurele informacije, nosi kodno ime Talkman, a njegove specifikacije uključuju 5.2-inčni QHD displej, Qualcomm Snapdragon SoC sa šestojezgarnim CPU-om, 3GB RAM-a, 32GB interne memorije, 3000mAh bateriju. Ovaj model će takođe imati 20MP kameru na poleđini i 5MP prednju kameru. Za sada ne postoji mogućnost potvrde ovih informacija, pa ih stoga treba uzeti sa dozom rezerve, dok se ne pojavi nešto zvaničnije.

    ReplyDelete
  6. Sviđaju mi se neke izmene za sada.A ono što bih najviše voleo da vidim jeste neki flagship model ali compact poput sony-a tu do 4.7 incha.Ili neki midrange spec istih dimenzija.Znam da svi žele velike ekrane ali ima i nas kojima je 4.7 granica.Mada verujem da smo u malom broju...

    ReplyDelete
  7. Vladan Vukajlovic03 May, 2015

    Zeljko je ovo vec objavio par clanaka ispred😊

    ReplyDelete
  8. Može li molim vas neko poslati ove predloge jer nemam još windows 10?

    Kada otključamo telefon vidimo prvo one pločice. Moj predlog je da kada okrenemo telefon na stranu, i pločice nam se tako postave. Znači u dužinu. Izgledalo bi kao start meni na Windows 8.1.

    Drugi predlog

    Da za skoro sve možemo određivati koje će biti boje. Znači svugde gde je moguće da stavimo boju koja se nama sviđa, i ako to uradimo npr. Preko mobilnog, tako ostaje i na računaru. Da sami biramo pozadinu u aplikaciji fotografije, pa čak i da biramo da li hoćemo u nekim aplikacijama pivot ili hamburger meni ili šta god. Da sami oblikujemo svoj windows...

    Ako neko bude mogao da pošalje, neka mi javi u odgovoru na ovaj komentar pozz...

    ReplyDelete
  9. Tesko da ce to neko uraditi :) Iz vise razloga. Windows feedback treba da bude lican, a ne u necije ime. A drugo ko ne koristi Windows 10 ne treba ni davati feedback (prijedloge) jer ga ne koristi. Tako bi moglo doci 1000 fanova Mac OSX i davati prijedloge i glasove za prijedloge koji ce odvesti Windows u pogresan smijer.

    ReplyDelete
  10. I meni to nedostaje, mislim haptic feedback na tastaturi.

    ReplyDelete
  11. Da, ja sam malo razmisljao, nema mnogo WP korisnika trenutno, i ako 50% njih voli novi dizajn, a 50% ne, ipak veci je broj korisnika na Android i iOS kojima se moze dopasti ovaj novi pristup koliko god neki tvrdili da nema sanse mnogo korisnika ne prelazi na WP bas radi dizajna. A kako sada vidimo diazjn ide u tom pravcu. I po meni veoma pametan potez, sada je parola "sve ili nista".

    ReplyDelete
  12. Koristio sam windows 10 2 puta ali sam ga oba puta morao deinstalirati. Prvi put nisam mogao ući u fon tj. Ukucati pin lozinku, a drugi put je htteo da otvori samo jednu igru i nista drugo+ ne postoji tastatura. I usput da pitam, da li i kod vas ostalih ne radi tastatura?

    ReplyDelete
  13. Meni je iskreno bolje da se promeni dizajn ali ipak da ostane osnova na metro izgledu...samo nek bude stabilniji od Androida kao sto je uvek bio i ja sam happy 😊

    ReplyDelete
  14. Filip M.03 May, 2015

    Razlikuje se od starog dizajna,ali i treba,samo tako da nastave.Najveca promjena(nema je u ovom clanku) jeste podesavanja,grupisana i lakse mogu da nadjem ono sto trazim.Ono sto bih ja promijenio jeste aplikacija muzika,nzm kako je na win 10,al sad ne valja,volio bi da kad udjem u muziku da mi se odmah pojavi pjesme,a ne ovako.Nadam se da ce bit to na win 10. 😊

    ReplyDelete
  15. Da, nedostaje ovdje jer se clanak odnosi samo na pristup prema aplikacijama. I reakciju korisnika nakon prvih verzija i kako je Microsoft reagovao na to. Muzicka aplikacija ako bude kao na racunaru preview onda ce imati hamburger meni, lijevo gore, a u sredini sav sadrzaj.

    ReplyDelete
  16. Filip M.03 May, 2015

    A sad kakva je na Win 1o?

    ReplyDelete
  17. Filip M.03 May, 2015

    Ajde ljudi da me obradujete.Gledam nesto na ovaj Azura i pise nesto 200 dolara besplatno????

    ReplyDelete
  18. Dimension03 May, 2015

    Nevezano za temu molim vas pomoć. Ne radi mi LED bljeskalica na Lumiji 920, niti kod kamere niti kod aplikacije za svijetlo.
    Kako mogu otkriti da li je greška u softweru ili u hardveru?Ne bih htio mob vraćati na tvorničke postavke.

    ReplyDelete
  19. Vedran Fedran03 May, 2015

    Milslim da kad kupim telefon sa windows 10 da ce mi odma eksplodirat u ruci i da će doć boks iz rijeke i sa pištoljem pucati u moju lumiju jer je dino borogovac svijetska picka

    ReplyDelete
  20. Ja sam isto imao isti problem sa l925,tj nekad mi je cak i radilo al vecinom nije,i onda nakon nekog vremena odjednom sve normalno radi haha nez sta da ti kazem 😁

    ReplyDelete
  21. Predobar ce bit 10. Necu ga ni instaliravat dok ne dode. Lumia 640 xl je pila od telefona za 200 eura. Preporucujem svakom.

    ReplyDelete

Ostavite komentar