22.5.15

Danas prije 25. godina je rođena najznačajnija verzija Windowsa

sirul

Microsoft Windows 3.0 je treća verzija Windows operativnog sistema i tačno danas prije 25. godina je izašla. U ljeto 1988 programer Murray Sargent je od Microsofta dobio zadatak da procesorom tipa 80286 (Intel) napiše ekstenziju DOS operativnog sistema. U junu te godine Murrays se sastao sa David Weise. S činjenicom da je tada bila aktuelna verzija Windows /286 kako ta nova verzija na kojoj su radili smjela samo 64kB više memorije koristiti nego DOS aplikacije, odlučili su (Murray i David) tu novu verziju puštati u sigurnosnom modusu (Safe Mode) da ne bi bili ograničeni sa memorijom.

 

Microsoft je tada imao u cilju OS/2 - operativni sistem koji je trebao biti zamjena za DOS razvijan u kooperaciji IBMa i Microsofta, zbog toga su Murray i David potajno radili na ovom projektu. Kako su nastajali problemi i odbacivanje ideje između Microsofta i IBMa oko OS/2 šansu je iskoristio David Weise i pokazao Steve Ballmeru to što su napravili. Ballmer je bio oduševljen i odmah je zadao u razvoj tu verziju Windows-a.

 

Windows_3.0_Bildschirmfoto

 

Prve informacije Windowsa 3.0 su se pojavile početkom 1989. Ono što je bio problem dotadašnjih verzija Windowsa jeste potrošnja memorija, ona je trebala biti riješena kao i samo korisničko sučelje koje je trebalo biti dosta popravljeno i usklađeno spram napretka na radu oko OS/2. U maju 1989 je prva verzija poslana trgovcima hardverda.

 

Windows 3.0 je tada bio distribuiran još na 5.25“ i 3.5“ disketama u prvom slučaju se nalazilo pet komada 1.2MB disketa u paketu, u drugom sedam disketa od 720kB. Zamislite samo 5 disketa po 1.2MB, danas jedna fotografija na Lumia 1020, 930, 1520 ili bilo kojem sličnom zauzima više nego tada cijeli operativni sistem. U prvih šest mjeseci se prodalo tri miliona kopija Windows 3.0 operativnog sistema.

 

Windows 3.0 kao i 1.0 i 2.0 su bazirani na MS-DOS liniji operativnog sistema koja se koristila veoma dugo, naime verzije 3.1 Windows 95, 98 (SE) i ME su također bazirane na MD-DOS. Tek verzije Windows 3.1, 3.5, 3.51, 4.0, Windows 2000 (NT 5.0), Windows XP (NT 5.1), Windows Vista (NT 6.0), Windows 7 (NT 6.1), Windows 8, Windows RT, Windows Phone 8 (NT 6.2), Windows 8.1 (NT 6.3) i Windows 10 danas (NT 10.0) nisu bile ovisne o MS-DOS i mogle su ograničeno ili nikako pokretati MD-DOS aplikacije. NT skraćenica se odnosi na New Technology što i jeste jer se odvaja od MD-DOS radi kompatibilnosti sa kasnijim razvojem softvera i harvdera.

 

Specifikacije da bi mogli pokrenuti Windows 3.0 su:

  • 8088/8086 procesor i 384kB RAM u Real-modusu ili
  • 80286 procesor i 192kB RAM u standardnom modusu.

 

Windows 3.0 je bio taj veliki uspjeh Microsofta koji je kompaniju doveo do pozicije da su treća najveća IT kompanija na planeti. Zahvaljujući tom uspjehu danas imamo Windows 10 i sve što nam pomaže (i odmaže) u životu ima dodira na neki način sa Windows-om tako da bez njega bi naši životi sigurno izgledali drugačije.

 

izvor: Wikipedia

17 komentara :

  1. Andrija Jurkin22 May, 2015

    Pozdrav imam jedno pitanje nevezano za ovaj članak. Kupio sam laptop s original windovsima 8 i naracno nadogradio na 8.1 sad kad hoću rušit windowse sve mi se vrati na 8. Pa me zanima sljedeće kad izažu windowsi 10 i nadogradim sustav što će biti kad budem rušio windowse hoće mi se opet vratit na 8 i ako hoće to znači da godinu dana nakon preuzimanja neću više moći imat windows 10?

    ReplyDelete
  2. Edi Kovačić22 May, 2015

    Da, moguce je srusiti windows 10 na windows 8.1 ali ne i na windows 8. Umjesto da to pokusavas jednostavno reinstaliraj sustav. Ovako situacija stoji. Svi koji imaju legalne windowse 8 i 8.1 movi ce ih nadograditi na windows 10, uz kupnju nadogradnje. Tada ce izaci i windows 10 u trgovini te ce biti dostupan u prodaji ali samo u online verziji (nece biti fizicke kopije u prodaji).

    ReplyDelete
  3. Vjeruj mi da to i mene zanima, a mislim i svih nas... Postavio sam baš to pitanje na Microsoft Support stranicama, i rekli su mi da još uvijek imaju samo ograničenu podršku i informacije za Windows 10, iako su mi nešto natuknuli da će se po isteku one godine dana od izlaska plaćat licenca. Uglavnom, kažu da nemaju još detaljnih informacija o tom pitanju od nadređenih. Svi ćemo bit pametniji kad Windows 10 službeno (oficijelno) izađu.

    ReplyDelete
  4. Odgovor od Edi koji je ostavljen ovdje je izbrisan jer je iznio netačnu informaciju. Windows 10 će dolaziti u Box pakiranju kao i svaki Windows do sada, vas sto zanima jeste nakon reinstalacije sta će se dogoditi. Evo ovako, vi kažete da imate licencu za Windows 8. Vi imate pravo i na Windows 8.1 jer je to nadogradnje u okviru Windows 8, zatim Microsoft je objavio da će imati ti korisnici u prvoj godini besplatno mogućnost da nadograde na Windows 10. Ja sam se isto pitao sta ako nadogradimo u toku te godine prve i nakon toga moramo restartovati iz bilo kojeg razloga, a odgovor je jednostavan - prilikom nadogradnje vaša licenca dobija drugi oblik, umjesto Windows 8 onda će biti Windows 10 licenca i moći će te opet instalirati besplatno bilo kada poslije.
    Tako je bilo i za korisnike koji su kupili Windows 8 kao upgrade na Windows 7, njihova licenca se promijenila i postala Windows 8 licenca i imali su naknadno pravo bezbroj puta raditi reinstalaciju jer su stekli pravo na to upgrade-om. Mi ćemo vidjeti taj isti upgrade na Windows 10 sa 8.1. Ako bude bilo kakvih novih informacija mi ćemo naravno biti tu da objavimo.

    ReplyDelete
  5. 100% sam siguran da se licence prenose kao sa win7 na win8. Korisniku ostaje kasnije pravo da instalira s neta Windows 10 i unese svoju licencu od Windows 7, 8 ili 8.1 ako je u prvoj godini uradio upgrade.

    ReplyDelete
  6. Andrija Jurkin23 May, 2015

    Momci Hvala Vam, pogotovo tebi Dino zakon ste ;)

    ReplyDelete
  7. Nadam se da će tako bit. Sad sam još nevjerni Toma :) po tom pitanju.

    ReplyDelete
  8. Nema na cemu, uvijek smo tu da pomognemo ako nekome treba pomoc, a mi znamo odgovor. Ako ga ne znamo onda se i ne javljamo :P

    ReplyDelete
  9. Branimir23 May, 2015

    Šta je Edi opet izvalio? :D

    ReplyDelete
  10. Treba mi pomoc,nije vezana za temu.Ukljucila sam nesto za govor na Lumiji 535 i od tada nece telefon da ucuti,najgore je sto ne mogu da skrolujem ili tako nesto da bih nasla podesavanja i da bih to iskljucila.
    Znacilo bi mi kada bi mi neko pomogao.
    HVALA!

    ReplyDelete
  11. Ukljucila si naratora. To se meni desavalo. Na lockscreen pritisni u isto vreme power + windows button(bar je kod mene bilo tako na lumia 630) Javi ako uspes . :)

    ReplyDelete
  12. Pokusacu,nadam se da ce uspeti.Hvala mnogo.

    ReplyDelete
  13. Ne uspeva mi probala sam bar 20 puta,samo pokaze ono za iskljucivanje,izgleda da cu morati da radim hard reset 😒......ako imas jos neki predlog,dobro bi mi dosao .Hvala u svakom slucaju 😊

    ReplyDelete
  14. Stefan Ivanović24 May, 2015

    Ako ne znaš to da odradis, pogledaj ovde više puta je objašnjavano kako se menja regija. Tebi je US regija podešena jer ona jedina podržava Narator opciju. Prebaci na UK i trebalo bi da nestane poske restarta. A ono sa Volume + Home radi samo ako je upaljena Quick Launch opcija kod Narratora. Konačno, sam Narator se gasi Settings >Ease of access > Narrator

    ReplyDelete
  15. Uradila bih to da mogu da skrolujem,ali ni to ne znam kako da uradim,ne dopusta mi.

    ReplyDelete
  16. Stefan Ivanović24 May, 2015

    Kad je Narrator upaljen skroluje se sa dva prsta umesto sa jednim. Imaš na ovom linku u tabeli kako šta radi dok je Narrator upaljen, nadam se da ćeš se snaći

    http://www.windowsphone.com/en-us/how-to/wp8/settings-and-personalization/use-narrator-on-my-phone

    ReplyDelete
  17. Hvala ti mnogo

    ReplyDelete

Ostavite komentar