20.5.15

Trik kako instalirati domaće jezike tastature na Windows 10 za telefone

Windows 10 setup novi 2

Windows 10 za telefone, tačnije zadnja dva builda donose ispravljanje riječi dok pišete sa domaćim jezikom na tastaturi. Trenutno su samo hrvatski i srpski jezici podržani ovom funkcijom ali bosanski na Windows 10 (računarima) također ima rječnik tako da se korisnici mogu nadati da će i oni dobiti u jednom od narednih buildova za telefone rječnik bosanskog jezika za tastaturu.

 

Korisnici koji pokušaju instalirati novi jezik za tastaturu u Windows 10 (za telefone) primjetili su grešku da pise „preuzima rječnik“, i ne mrda dalje od toga. Taj bug postoji već neko vrijeme i sjetili smo se da je Gabriel Aul tada napisao u jednom blog postu kako se to može zaobići.

 

wp_ss_20150520_0041

 

Rješenje je vrlo jednostavno, izbrišite prvo jezike koji ne mogu preuzeti rječnik za tastature iz jezika u postavkama za tastaturu. Nakon toga otvorite Windows Insider aplikaciju s kojom ste i dobili Windows 10 na telefonu > odaberite „get new builds“ > Insider Fast > zatim slijedite dalje i zatvorite aplikaciju nakon što vam javi da je sve spremno > otvorite postavke telefona > dodajte jezik (hrvatski ili srpski ili bilo drugi koji ima rječnik, a želite ga imati) > vratite se unazad do Phone Update i potražite za novim nadogradnjama jer se jezici oduvijek na WP8 i sada na Windows 10 preuzimaju preko nadogradnje.

 

Pojavit će se da ima nadogradnja a jezici su u pitanju. Instalirajte tu nadogradnju. Nakon instalacije će te imati odabrani jezik na tastaturi i možete koristiti rječnik koji će ispravljati vaše riječi dok tipkate ili brišete (Word Flow) po tastaturi.

 

wp_ss_20150520_0013

 

Korisnicima kojima ne radi ova metoda i izbacuje grešku 0x8024201f ili sličnu oni će morati uraditi hard reset telefona da bi mogli preuzeti jezike za tastaturu. I nakon hard reseta onda je potrebno opet instalirati Windows Insider aplikaciju i početi kao što je iznad navedeno. Metoda je provjerena i jedini način da proradi za sada, vjerujemo da će u narednim buildovima za telefone ovaj bug biti riješen.

 

Pišite nam u komentarima da li vam je ova metoda uspjela.

8 komentara :

  1. Joj Bože, bosanski jezik.

    ReplyDelete
  2. Opusti se Branko,nemoj da ti smeta Bosanski jezik.
    ,

    ReplyDelete
  3. Probao sam sve i nemam ništa samo Srpsku tastaturu ali nemam Word Flow i Wird correction. Jeste li sigurni da radi za Srpski ?

    ReplyDelete
  4. Hvala na odogovoru, imam ja Srpski, Bosanski ali nemaju iznad tastature reči da se pojavljuju (suggestion) ima samo za Engleski. A kada odem na podešavanja klinem i otvori se prazan tab. Serbian Latin u naslovu a tab skroz prazan, isti slučaj sa Bosanskim. Osim toga nigde osim na ovom sajtu nisam našao info o postojanju Srpskog Word flow-a, Srpskog word correctiona.

    ReplyDelete
  5. bosanski nema jos puni rjecnik ima samo tastaturu sa slovima. a srpski i hrvatski imaju. je li vam kao iznad pise "priprema preuzimanje..." ili slicno?! Ispod jezika trebalo bi to pisati. I je li koristite Windows10 Mobile? To nisam pitao.

    ReplyDelete
  6. Koristim Windows 10 mobile. Kad sam dodao Srpski jezik prvi put pisalo je da downloaduje i nikad nije prestajalo. Onda sam sklonio Srpski i išao na Windows Insider, Fast ring update... Onda sam išao na update iz settingsa, skidao se update i pisalo je da je update vezan za jezike. Završio se update i uključio telefon. Posle toga sam opet dodao Srpski i tu je, skinut je i samo piše tap to change, dakle downloadovan. Kada koristim tastaturu nema reči iznad slova, nema predloga. A kad odem na tap to change nema opcija da promenim bilo šta za Srpski. Možda je ovo neki novi bug. Koristim Lumia 630. Region mi je USA zbog Cortane ali probaću da stavim Srpski i updateujem, možda dobijem Word flow.

    ReplyDelete
  7. Meni izgleda kao bug jer bas to "tap to change" sam htio predloziti jer mozda reko nije automatski ukljuceno bilo. Treba to javiti u feedback aplikaciji. To mozete i vi uraditi pritiskom volume - + power tipka otvorite ce feedback ali to uradite tamo na zaslonu gdje je tastatura jer ce preuzeti i screenshot i napisite samo da ima taj problem. Na taj nacin ce znati i ispraviti, ako vec ne znaju za to. Jezik telefona ne bi trebao imati ulogu jer ja evo koristim 3-4 jezika na tastaturi a jedan na telefonu kao sistemski.

    ReplyDelete
  8. Da ništa ne pomaže, nema i dalje opcija ni word flowa. Prijaviću i nadam se da će imati efekta. Pozdrav

    ReplyDelete

Ostavite komentar