22.5.15

Greške i ispravke novog Windows 10 Build 10122

Windows 10 setup novi

Nakon što smo objavili veoma dug članak promjena u novom Windows 10 Build 10122 u ovom članku ćemo kratko opisati kakve greške ima novi Build 10122 (za računare) i koje je to sve greške Microsoft ispravio.

 

Kratka napomena – Windows 10 je još u testiranju i nalazi se u Windows Insider programu gdje korisnici mogu javno i besplatno da testiraju najnoviji kod operativnog sistema koji ima mnogo grešaka ali im pruža i uvid kako se Windows inače razvija iza kulisa.

 

Greške koje su ispravljene u ovom buildu:

  • Vizualna greška na živim pločicama koje se okreću i na dnu ostavljaju trag od jedne strane pločice su uklonjeni. Animacije i stabilnost živih pločica kao i Start menija su poboljšane.
  • Ispravljene mnoge (ne sve) greške koje su dovodile do rušenja Microsoft Edge (Project Spartan).
  • Razvijači koji koriste Windows 10 mogu u Settings > Update & Security > For developers koristiti postavke da bi plasirali svoje aplikacije na vlastiti računar bez problema.
  • Ispravljena greška da korisnicima sa određenim grafičkim karticama izbacuje grešku 80070103 prilikom preuzimanja nadogradnje kroz Windows Update.
  • Korisnici bi sada trebali moći postavljati IPv4 postavke svog LAN priključka.
  • Ispravljena greška gdje su fontovi djelovali zamućeni na zaslonima sa viskom DPI.
  • Ispravljene greške prečica tastature tokom korištenja Microsoft Edge kao Ctrl + L ili Alt + D.

 

Poznate greške nakon nadogradnje na ovaj build su:

  • Ako koristite AMD grafičku karticu Microsoft Edge će vam se redovno rušiti, to možete zaobići tako što u Settings > Update & security > Windows Update > Advanced odaberete „Slow“ način primanja nadogradnji i izostavite ovaj build dok Microsoft ne ispravi grešku. Microsoft trenutno radi aktivno sa AMD na rješenju ovoga, a drajveri su u pitanju koji dovode do te greške.
  • Nadogradnja na ovaj build 10122 isto može praviti probleme za neke korisnike i instalacija može zastati i jedino restart pomaže koji će vratiti na stari build 10074. Greška koju korisnici često vide naknadno je 0x80070057 – 0x20007 ili 0xC1900101 – 0x20007 – obje greške navode na sličan problem koji se može vjerovatno riješiti za sve korisnike kojima stopira instalacija (za detalje pogledajte na kraju članka).
  • U ovom buildu Cortana ima bug tokom razgovora s njom i ne prepoznaje riječi kako treba. Za više informacija o tome pročitajte ovaj članak.

 

Novi build 10122 primijeti se da je dosta stabilniji od svih dosadašnjih i donosi mnogo sitnih ispravki dizajna i funkcija koje Microsoft nije ni naveo ali pažljivi korisnici će primijetiti nakon instalacije. Primijeti se također da je Windows 10 napredovao od prvog Windows Insider builda do danas ogromnim koracima, ono što korisnici ne vide jeste da se u tim promjenama pripremala i Windows 10 Mobile verzija istovremeno i usklađivala sa Windows 10 PC verzijom, a rezultate toga ćemo tek vidjeti tokom narednih mjeseci.

 

Za korisnike sa greškom koju smo naveli iznad

 

Za grešku 0x80070057 – 0x20007 ili 0xC1900101 – 0x20007 postoji veoma jednostavno rješenje (ali ga izvodite na vlastitu odgovornost!). U Command Prompt (desni klik na Start > Command Prompt (Admin) > unesite ovo

 

rundll32.exe pnpclean.dll,RunDLL_PnpClean /DRIVERS /MAXCLEAN

 

zatim Enter i zatvorite cmd. Nakon toga pokušajte instalaciju ponovno tj. Windows Update i da restartuje vaš računar i pokrene instalaciju novog builda. Ako ne uspije od prve pokušajte još jednom. Za većinu (ako ne sve) korisnike će ova metoda pomoći.

 

Izvor: Windows Blog

6 komentara :

  1. kokobill22 May, 2015

    takođe nova funkcija za igre, WinKey+G otvara meni za snimanje igre a OS prepoznaje kada je igra pokrenuta i sam nudi ovu funkciju...dobra stvar...

    ReplyDelete
  2. kokobill22 May, 2015

    pogrešna fotka ali to je to...

    ReplyDelete
  3. kokobill22 May, 2015

    XBox igrice još uvek imaju bug i mogu se pokrenuti samo jednom (Minesweeper npr) da bi ih ponovo pokrenuli potrebno je igru deinstalirati i ponovo instalirati....to je neka sitnica oko keša pretpostavljam, čudi me da to ne ispravljaju već mesecima...

    ReplyDelete
  4. Strassenjunge22 May, 2015

    Sto se tice zivih plocica,ne bih rekao da su bas ispravljene,kod mene i dalje ostaje trag

    ReplyDelete
  5. Proradilo je winkey+G? ja pokušavao riješiti onaj kao zadatak s tim ali nije radilo na prošlom build-u, sad ću pokušat opet da vidim kako to funkcionira

    ReplyDelete
  6. Nije im prioritet. to je vjerovatno u pitanju. A oni i ne smiju brisati aplikacije bez naseg pitanja :P osim ako su to preview aplikacije i ne konacne verzije, njih smiju pomjerati i brisati kako zele.

    ReplyDelete

Ostavite komentar